Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

Wiaan 22:09, 22 sie 2021

Judith napisał(a)
Świetny pomysł z grabami!
Pytanie - czy za nimi zostaje trawa? Może graby bliżej domu, a przed nimi rabata z hortensjami w roli głównej?

Właśnie nie wiem co z tą trawą z tyłu, cały czas nie wiem jak najbliżej mogę posadzić graby od domu i jeszcze ten śnieg zimą spadający z dachu, o którym zapomniałam zaczekam do wiosny i wtedy wyznaczę rabatę a o hortensjach pomyślę bo one są naprawdę piękne nie wiem tylko czy nie jest zbyt mało słońca na hortki. Muszę zmierzyć godziny słoneczne
Wiaan 22:19, 22 sie 2021

Marta lubię perspektywę, że coś jeszcze będę działać nowego choć sił mam coraz mniej, kręgosłup kiepski. Muszę się podreperować Masz rację że planowanie fragmentami ma wiele plusów, przede wszystkim dobrze wam do pewnych decyzji i lepiej to ogarnąć finansowo nie potrafilabym kiedyś zaplanować całego ogrodu a teraz wiem co mi się podoba i co lubię.
Graby mam w planie kolumnowe tylko nie wiem którą odmianę. Jakie kupowalaś na szczotki ?
Wiaan 22:26, 22 sie 2021

MiluniaB napisał(a)
Hej Dopiero teraz obejrzałam zdjęcia. Piękne masz hortensje, a rośliny zimozielone takie zdrowe, takie wypielęgnowane i równe
Widoku z tarasu zazdroszczę. Ogromna przyjemność tam siedzieć Pięknie

Mirella dziękuję za pochwały Faktycznie lubię się gapić z tarasu na rabaty Staram się dbać o rośliny ale trawnik w tym roku trochę odpuściłam. To znaczy radzi sobie sam, nie chce mi się pryskać na chwasty, coś za coś, za dużo było innych prac. Jak na takie słabe dbanie o niego to i tak nieźle wygląda

Widziałaś że wrócił temat sliwowisni przy hortensjach? mojemu mężowi klon tam kompletnie nie leży.
Wiaan 22:31, 22 sie 2021

Nowy nabytek na tył domu, cisy czekały cały sezon na posadzenie a hakonki dla towarzystwa

Rojodziejowa 15:59, 23 sie 2021

Wiaan napisał(a)
Mój eMuś mnie zaskoczył pozytywnie snuje plany na drzewa, naoglądał się grabów w Waszych ogrodach , a że mam niezagospodarowane jeszcze miejsca to zaczęły się plany, nie muszę Wam mówić jak to cieszy

Wczoraj przejeżdżaliśmy koło ogrodu, raczej chyba rezydencji to wymiękłam, trochę przegięcie ze wszystkim ciętym w kwadraty, ale graby jak to napisała Martka "szczotki do wc" urzekły mnie, no szok jakie one piękne.

Wrzucam wstydliwą, a może po prostu gołą część ogrodu, to jest tył działki i nie jest w całości widoczny zbyt często, ale będziemy wyciągać taras z miejscem na ognisko i wtedy byłoby pusto, patrzelibyśmy na mury domu Po prawej pieknie ale reszta?

Oj Kobieto! Chciałabym, żeby moja wystydliwa część ogrodu tak wyglądała!!

Pięknie, elegancko, trawa soczysta. Porządeczek i te hortensje!!
Judith 16:16, 23 sie 2021

Wiaan napisał(a)

Właśnie nie wiem co z tą trawą z tyłu, cały czas nie wiem jak najbliżej mogę posadzić graby od domu i jeszcze ten śnieg zimą spadający z dachu, o którym zapomniałam zaczekam do wiosny i wtedy wyznaczę rabatę a o hortensjach pomyślę bo one są naprawdę piękne nie wiem tylko czy nie jest zbyt mało słońca na hortki. Muszę zmierzyć godziny słoneczne

Wiaan, tez mnie temat odległości grabow od domu zaciekawił, znalazłam artykuł ogrodowisko.pl/artykuly/384-drzewa-kandelabry-szpalery-i-parasole.
Co do spadającego śniegu... Czy u Ciebie wystąpiła taka sytuacja? U mnie przez 8 lat mieszkania w domu - nigdy, a zdarzyly sie bardzo śnieżne zimy. Wydaje mi sie, ze to są niezmiernie rzadkie sytuacje. Gdyby to było poważne zagrożenie nie mielibyśmy żadnych rabat przy domu, a przecież każdy z nas takie ma .
Jagodaa 16:31, 23 sie 2021

Zależy od jakiej strony jest ta polać dachowa. W moim poprzednim domu od południa spadały z dachówki zwały śniegu na rabaty. Fakt, nie są to częste przypadki, bo ze śniegiem ostatnio kiepsko, ale trzeba się z tym liczyć. U mnie śnieg spadał na kosodrzewiny, więc szkód nie było.
Rojodziejowa 16:35, 23 sie 2021

No u mnie śnieg z dachu leci Ale to musi się pewien ciężar uzbierać i dopiero taka dobra porcja się zsuwa. Jak nabierze rozpędu to spada odrobinę odsunięty od linii dachu.
Wiele Ci to pewnie nie pomoże, bo to zależy zapewne też od nachylenia dachu itp.
ElzbietaFranka 18:38, 23 sie 2021

Judith napisał(a)
Tez używam odkurzacza, ale drobny żwir rzeczny (a taki mam) czasem wyciągam . Dmuchawy są u nas zakazane.

Dmuchawy spalinowe (o ile się nie mylę) są zakazane bo wydzielają bardzo dużą ilość spalin i ze względu na duży hałas. Mam akumulatorowa i wszystko sprawnie sprzętem. Można jeszcze użyć odkurzacza ssawnego.
Judith 18:44, 23 sie 2021

ElzbietaFranka napisał(a)

Dmuchawy spalinowe (o ile się nie mylę) są zakazane bo wydzielają bardzo dużą ilość spalin i ze względu na duży hałas. Mam akumulatorowa i wszystko sprawnie sprzętem. Można jeszcze użyć odkurzacza ssawnego.
.
Jak napisałam - napęd jest bez znaczenia.
Tu masz info:

[url] https://warszawa19115.pl/home?p_p_id=101&p_p_lifecycle=0&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&_101_struts_action=%2Fasset_publisher%2Fview_content&_101_assetEntryId=1364357&_101_type=content&_101_urlTitle=zarzadzenie-zakazujace-stosowania-dmuchaw-na-terenach-m-st-warszawy&inheritRedirect=false [\url]