Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogród z pergolą 18:00, 16 mar 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

jak robisz te fotki?zrobiłabym cały kolarz mojej rabaty i skarpy z swany

W prgramie Picassa można robić kolaże, ale nie zawsze można sobie rozmieścić, jak się chce, chyba, ze wstawisz jako zdjęcie JPEG np. pusty prostokąt zapisany najpierw w Paincie.
Zapisujesz sobie do folderu na kompie zdjęcia jako JPEG, możesz też z painta. Potem otwierasz folder w programie Picassa i robisz kolaż, jak się nauczysz, można zmieniać miejsca, wyrzucać zbędne fotki i obrazki. Robię to trochę intuicyjnie. Trudno mi wytłumaczyć
Ogród z pergolą 17:54, 16 mar 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
byłam, ale zimno brr...
myslisz że hanne da rede na delikatnej skarpie?
wiesz co ja jutro wygrabkuje te skarpy jeszcze, zdejme trochę ziemi bo w paru miejscach sa górki i zrobię fote. ocenisz ją
i bedę przyzwyczajała sie do tego pomysłu, zobaczę czy mi zagra

Anie możesz dać na dole drugiej palisadki i będą dwie rabaty na poziomach?
Ogród z pergolą 17:53, 16 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Liatrę dosadzisz w puste miejsca. Blisko werbeny ładnie razem wyglądają

Zobacz, masz róże w podobnej tonacji, tylko Baronesse jest w tonacji LO. Dlatego dałam ją na końcu szpaleru za Hanne.

jak robisz te fotki?zrobiłabym cały kolarz mojej rabaty i skarpy z swany
Ogród z pergolą 17:53, 16 mar 2016

Do góry
Luteczka napisał(a)

daj tak żeby był taki sam odstęp od schodów jak z drugiej strony

Taka sama mi myśl przemknęła. Równe odstępy od schodów.
Ogród z pergolą 17:52, 16 mar 2016

Do góry
Liatrę dosadzisz w puste miejsca. Blisko werbeny ładnie razem wyglądają

Zobacz, masz róże w podobnej tonacji, tylko Baronesse jest w tonacji LO. Dlatego dałam ją na końcu szpaleru za Hanne.

Ogród z pergolą 17:41, 16 mar 2016

Do góry
Aniu,
Nie chciałam, by LO zasłoniły okien na obeliskach. Ja bym dała między oknami zarówno LO jak i gracilimusy.
Ogródek Iwony 17:34, 16 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Czy można już ciąć tuje?

Danusia cięła
Ogród z pergolą 17:11, 16 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Aniu, z tego co sprawdziłam,
róże są niskie i napewno niebędą rosły ci książkowo. U koleżanki w szpalerze rosną 3 takie same róże i każda mainny pokrój, wysokość, a że ma wzdłuż scieżki do domu, to mi to przeszkadza, ze nie ma tam ładu. Ona sama nie wie, dlaczego ta sama odmiana rośnie tak różnie.
Z wyższych róż masz:
Artemis - 1m-1,5m
Princesse - 0,7m-1m
MW - 0,7m-1m
Maria Theresa 1m

O Glacier pisałaś, ze ma 1,2 m, ja znlalazłam w opisie, że jest okrywowa i ma 0,8m
Jest za niska by sadzić ją między Artemis i Princess.

MW bym nie sadziła między Hanne, bo ma inny pokrój kwiatu i szkoda by było, gdyby w szpalerze tamtych róż została przez nie zagłuszona. Powinna grać pierwsze skrzypce, nie jestem pewna zgrania tonacji, nie widziałam ich obok siebie, a fotki mogą przekłamywać kolor.

Teraz tak: Pashmina jest prawie biała, Artemis i Glacier są białe, podobnie Swan. Chcesz takie białe plamy pojedyncze rozrzucone na rabacie? No nie wiem, nie jestem tego pewna...
ale to nie mi ma się podobać, tylko tobie ... Mi się tak nie za bardzo podoba

I następna rzecz. LO narysowałaś dalej od muru. Czy one nie będą na ścianie, tylko na obeliskach? Bo to ważne.

glacier to opis z opakowania, róża rabatowa 1-1,2 wys, biała
z MW sie nie sprzeczam bo mało sie znam
po drugiej stronie na skarpach beda roze w misz maszu dlatego tutaj tez tak myslalam
tu jest taki misz masz https://pl.pinterest.com/pin/166422148708534173/
i Ewik tak chyba sadzi https://pl.pinterest.com/pin/166422148708580034/
LO bedzie na obeliskach, myslałam wczesniej o pergoli pomiedzy oknami ale chyba to bedzie nie bardzo. dlatego dam tam 3 obeliski, mogę 2 jak tak Ci się lepiej widzi
edit: LO narysowałam dalej od muru bo myslałam dac pod scianą trzcinnika żeby ladnie powiewał zza róż, ale może byc tez gracek. takie tło
Ogród z pergolą 17:05, 16 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Za chwilę wrzucę do painta i poprawię, tylko musze wiedzieć, co

mi sie wydaje że widać
Ogródek Iwony 16:59, 16 mar 2016

Do góry
Czy można już ciąć tuje?
Ogród z pergolą 16:58, 16 mar 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
nie umiem powiekszyć...

Za chwilę wrzucę do painta i poprawię, tylko musze wiedzieć, co
Ogród z pergolą 16:56, 16 mar 2016

Do góry
Aniu, z tego co sprawdziłam,
róże są niskie i napewno niebędą rosły ci książkowo. U koleżanki w szpalerze rosną 3 takie same róże i każda mainny pokrój, wysokość, a że ma wzdłuż scieżki do domu, to mi to przeszkadza, ze nie ma tam ładu. Ona sama nie wie, dlaczego ta sama odmiana rośnie tak różnie.
Z wyższych róż masz:
Artemis - 1m-1,5m
Princesse - 0,7m-1m
MW - 0,7m-1m
Maria Theresa 1m

O Glacier pisałaś, ze ma 1,2 m, ja znlalazłam w opisie, że jest okrywowa i ma 0,8m
Jest za niska by sadzić ją między Artemis i Princess.

MW bym nie sadziła między Hanne, bo ma inny pokrój kwiatu i szkoda by było, gdyby w szpalerze tamtych róż została przez nie zagłuszona. Powinna grać pierwsze skrzypce, nie jestem pewna zgrania tonacji, nie widziałam ich obok siebie, a fotki mogą przekłamywać kolor.

Teraz tak: Pashmina jest prawie biała, Artemis i Glacier są białe, podobnie Swan. Chcesz takie białe plamy pojedyncze rozrzucone na rabacie? No nie wiem, nie jestem tego pewna...
ale to nie mi ma się podobać, tylko tobie ... Mi się tak nie za bardzo podoba

I następna rzecz. LO narysowałaś dalej od muru. Czy one nie będą na ścianie, tylko na obeliskach? Bo to ważne.
Ogródek Iwony 16:31, 16 mar 2016

Do góry
No to zaliczyłam Fitness w ogrodzie. Nawet się zgrzałam, słoneczko w plecy świeciło pięknie, raz kurtkę rozbierałam, raz ubierałam, kolejna rabatka zaliczona.

Ścięłam stipę, zeschłe jeżówki (czytałam, by zostawiać na zimę z dwóch powodów: nasionka się rozsiewają, a ptaszki mają co jeść. Czy jadły - nie wiem. Czy nasionka się wysiały - zobaczymy za jakiś czas). Znalazłam jedną małą stipę, to znaczy się wysiała, ale też miała kolor słomkowy, to pewnie zmarzła. Wyskubałam ją i zostawiłam

Jeżówki nawet nie mają teraz listków. W zeszłym roku o tej porze też ich nie było widać na rabacie Ładnie na słoneczku przezimowała firletka omszona i naparstnice. Spodziewam się w tym roku zestawienia firletki, jeżówek , stipy i naparstnic. Ciekawa jestem tego połączenia

Wyskubałam żurawki i molinię
Między roślinki w dołki zakopałam obornik, dosypałam na wierzch kompostu, wygrabiłam. Niemal dwie taczki odpadów wywiozłam z rabaty, trzeba było uzupełnić kompostem
Teraz mogę czekać na tulipany.
Rano było tak:

Teraz jest tak:

I dopiero w zbliżeniu widzę, ze berberysy niedługo będą miały listki

Ogród z pergolą 16:24, 16 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Na razie zrobiłam taki kolarz różany. Tak bym to widziała. tzn w tej kolejności posadziła: niższe na zewnątrz ... Co sądzisz?
Nie mam tu Marii Theresy. Śliczna róża, ale nie wiem, jak ją rozmieścić, ma trochę inną tonację kolorystyczną

Może po drugiej stronie tarasu ją skomponować z czymś?
Tak, jakby uciekła od reszty?

po analizie mam takie wnioski
bardzo fajnie wyglada to ze mustead jest za hanne, gra mi to kolorystycznie, tak nawiązuje ale jest trochę z boku
nie bardzo mi baronesse za hanne bo hanne bedzie niby wyzsza
a princessa i munstead rosna obie do 1m to moze tak jedna za druga to nie teges?
a słuchaj a maria teresa obok pashminy by nie grała?
munstead wrzucić pomiedzy 4 hanne w polowie a princeske dac do gory
baronesse dać niżej tak jakby miedzy pashmine i marie, co sądzisz?

Wypełniacze, obwodki i ice dance bez zmian
Ogród z pergolą 16:16, 16 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Na razie zrobiłam taki kolarz różany. Tak bym to widziała. tzn w tej kolejności posadziła: niższe na zewnątrz ... Co sądzisz?
Nie mam tu Marii Theresy. Śliczna róża, ale nie wiem, jak ją rozmieścić, ma trochę inną tonację kolorystyczną

A tu aż mi się gorąco zrobiło - uwielbiam te róże
Ogródek Iwony 16:14, 16 mar 2016

Do góry
Mirka napisał(a)
Iwonko liatra na pewno w tym roku nie zakwitnie bo musi wytworzyć cebulki.

A w przyszłym jest szansa? Czy w takim razie posadzić ją na miejsce stałe, czy na uboczu gdzieś? Jak gęsto? I oczywiście w maju?
I czy ją w takim razie pikować pojedynczo?

priv wysłałam
Ogród z pergolą 14:40, 16 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Iwonka no piękne to jest, już widzę że nie odmówię sobie kolejnej różyczki.
Ale najpierw zobaczę je u Ani
Ranczo Edy 13:47, 16 mar 2016

Do góry
Edytko, co ty masz za derenie? Śliczne są. Pamiętasz ich nazwy?
Ogródek Iwony 13:45, 16 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Przyjechał do mnie
Na życzenie przekompostowany, śliczny

Kupa szczęścia
Ogródek Iwony 13:45, 16 mar 2016

Do góry
Idę do ogrodu poczyścić rabaty
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies