Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Tu ma być ogród :) 21:12, 07 sty 2016

Do góry
magnolia chyba pisała ze ok 60cm
Ogród, mydło i powidło. 11:55, 07 sty 2016

Do góry
Dereń piękny, magnolia obsypana kwiatem cudowna ach jak miło nacieszyć zimą oczy takimi perełkami
Ogród, mydło i powidło. 11:50, 07 sty 2016

Do góry
Dalszy ciąg zdjęć ale już rok 2014! Wielka radość! Magnolia Iolanthe zakwitła swoim pierwszym i jedynym kwiatem, reszta zmarzła , na szczęście odwdzięczyła się rok później

Mój stary awatarek, goździk kropkowany i macierzanka.

Krzewuszka.
Ogród, mydło i powidło. 23:24, 06 sty 2016

Do góry
Aganiu już zrobione - smacznego .
Kasiek ile cudności i Alexander, a Katelkiem to się normalnie wzruszyłam .
Zdjęcia z 2013 do budlei przylatuje fruczak gołąbek.

Ponownie judaszowiec, magnolia, dereń i pęcherznica.

Dereń kwiecisty.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:59, 06 sty 2016

Do góry
Po świętach było u mnie bardzo pracowicie i nadal jest, wracam codziennie ok 20 do domu, a jeszcze troszkę mi zostało, sylwestra też tylko przesiedziałem usypiając na kanapie. W sumie niech ten rok będzie pracowity.

Jakie plany ogrodowe na ten rok? Troszkę ich jest, a dośc spora lista zależna od jednej rzeczy.

Pewniki to:
- nowe skrzynie w warzywniku i powiększenie kompostownika o drugą komorę,
- całkowita przebudowa przedogródka w którym będą liliowce, lilie, bukszpany, cisy i magnolia,
- kilka bieżących spraw i drobnostek,
- wykonanie mebli ogrodowych.

Najważniejszy punkt to budowa podjazdu, która niestety stoi pod wielkim znakiem zapytania ze względu na zbyt duży koszt, a w tym roku dwa Abrahamy i wesele w rodzinie w tym dwie uroczystości za granicą.
Jeżeli podjazd powstanie:
- rozbudowa systemu nawadniającego do pełnego zautomatyzowania wraz z nawadnianiem małych kawałków trawnika w pierwszej części ogrodu,
- budowa tarasu przy wejściu do domu,
- przebudowa ogrodzenia,
- całkowita przekopanie rabaty pod betonowym płotem (pomijam, że jesienią ją przerobiłęm troszkę) tylko, że teraz jak coś mi nie będzie pasować od razu wywalam bez sentymentów, czyli do zmiany będzie ok 50 metrów rabaty.
- po zrobieniu podjazdu odzyskam granit, więc rbata obok miejsca basenowego również będzie cała do zmiany i wtedy ogród wyglądałby już tak jak bym chciał

Oczywiście na marginesie jest jeszcze drugi ogród.
Poza problemem podjazdowym jest jeszcze jeden, od którego wszystko będzie uzależnione, ale to nie temat forumowy chociaż kilka osób będzie wiedziało o co chodzi.
Teraz czas na podsumowanie 2015 roku, które mi się spodobało, wybrałem w niedziele ponad 100 zdjęć, teraz trzeba to w skróconej wersji przedstawić
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 17:28, 06 sty 2016

Do góry
Marzec 2015
Wymiana brzóz poczochrańców na long trunk aby było symetrycznie
Kupiłam przez internet wyjątkowo wysoko szczepione okazy. Takie jak potrzebowałam aby szybciej dogoniły dwie starsze brzozy po prawej stronie ogrodu

Pierwsza ruszyła sesleria

i zaczyna magnolia gwiezdzista

Ogrodowy song 15:49, 06 sty 2016

Do góry

magnolia..to ta przesadzana,myślę,że ma się dobrze

Ciemierniki pod pierzynką

Dla odmiany czas na zmiany... 12:20, 05 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Kocham Twoje berberysy Liczę, że i moje kiedyś będą takie piękne.

Buziaki Betka

hej .....ja też je kocham miłością bezgraniczną ...tak jak pisała Magnolia, dużo zależy od ilości słońca ...będzie dobrze ...pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:49, 05 sty 2016

Do góry
Trafiłam na zdjęcia metamorfozy- świetnie że je wstawiłaś!
Widać na nich z czym się mierzyłaś- trudny kształt i nieatrakcyjne sąsiedztwo- duża bryła budynku bardzo blisko.
I widać jak sobie z tym problemem pięknie poradziłaś.

A z sesji tegorocznych najbardziej zachwyca mnie świetny dobór krzeseł ogrodowych- ich miękki kształt tak pięknie wpisuje się w otoczenie kul bukszpanowych z dodatkami swobodnych kęp traw i 'sypniętych' plamek kwietnych. Piękna kompozycja ( jest jeszcze kilka do których wzdycham, ale ta jest moją ulubioną).
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:16, 04 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

to mi się podoba w pac choi że na koniec sezonu

Będzie dobra jako poplon jak się miejsce zrobi.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:13, 04 sty 2016

Do góry
aga_podlasie napisał(a)

Kupiłam pierwszy raz nasiona kapusty pac choi ale zdziwiłam się, jak późno się ją wysiewa. A też planowałam używać ją do koktajli. Rzymską też będę miała pierwszy raz.

to mi się podoba w pac choi że na koniec sezonu
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:07, 04 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

właśnie ja tez tak bym chciała
dziewczyny a polecacie jakąś odmianę sałaty rzymskiej?
I myślę nas kapustą pac choi- próbowałyście?

Kupiłam pierwszy raz nasiona kapusty pac choi ale zdziwiłam się, jak późno się ją wysiewa. A też planowałam używać ją do koktajli. Rzymską też będę miała pierwszy raz.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:04, 04 sty 2016

Do góry
malkul napisał(a)

nei znam oblukam zaraz

a jaki groszek najlepszy?
plenny, zdrowy i smaczny?

najlepszy u rodziców. U nich rosnie jak głupi,u mnie marnizna.
tzreba bardzo wcześnie siac, lubi tak. W marcu chyba
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:01, 04 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

nei znam oblukam zaraz

a jaki groszek najlepszy?
plenny, zdrowy i smaczny?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:59, 04 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Ja smaze liscie mlodej botwiny jak szpinak.pycha

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:58, 04 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
a co byś chciała- jakie warzywa?
ja w tym roku spróbuje buraka liściowego kolorowego- lubimy liście, a poza tym są ładne, więc spróbuję.

Skorzonerę lubisz?- ja lubię, pod beszamelem zapiekaną. jak masz miejsce, próbuj.

Ja smaze liscie mlodej botwiny jak szpinak.pycha
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:50, 04 sty 2016

Do góry
malkul napisał(a)

ja z buraków liściowy byłam mega nei zadowolona. mialam dwa lata pod rząd, zero smaku jak dla mnei
wolę posiac buraka
jak nie zjem na botwinkę to siedzi do jesieni i mam na pół zimy

Ja miałam burak liściowy Rhubarb Chard, wyglądał pięknie na rabacie, smak liścia buraczkowy, nie wiedziałam co z nim robić i w końcu wrzucałam do blendera i robiłam koktajle różne. Pyszne wychodziły.
W tym roku kupiłam taki jak Magnolia pokazała. I w ogóle dużo liściastych będę siać z myślą właśnie o zielonych koktajlach. Polecam.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:45, 04 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

cukinia- chyba taka miałam, albo podobną
http://ogrodnicze24.eu/cukinia/292-cukinia-okrga-tondo-di-piacenza-1-g-lobelia-5907653720208.html

burak liściowy- będę dopiero próbować
http://www.agromarket24.pl/pl/p/Burak-lisciowy-Bright-Lights-1g-mix-kolorow-nasiona/439

ja z buraków liściowy byłam mega nei zadowolona. mialam dwa lata pod rząd, zero smaku jak dla mnei
wolę posiac buraka
jak nie zjem na botwinkę to siedzi do jesieni i mam na pół zimy
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:43, 04 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

taki półmalinowy, wg nas super- red pear
https://esklep.legutko.com.pl/product.php?id_product=375

lecę popatrzeć ja czytałam że Red Stuffer jest zajefajny
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:38, 04 sty 2016

Do góry
malkul napisał(a)
marta a jakies odmiany nazwy?

cukinia- chyba taka miałam, albo podobną
http://ogrodnicze24.eu/cukinia/292-cukinia-okrga-tondo-di-piacenza-1-g-lobelia-5907653720208.html

burak liściowy- będę dopiero próbować
http://www.agromarket24.pl/pl/p/Burak-lisciowy-Bright-Lights-1g-mix-kolorow-nasiona/439

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies