Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród Basi 18:37, 28 paź 2018

Do góry
Też podzielam pozytywne opinie w sprawie super ułożonego tarasiku
Problem z młodymi tujami 'Smaragd' 17:03, 28 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wysadzić tuje, podsypać odpowiedniej ziemi, zdjąć matę, bo zaszkodzi tujom, zwłaszcza gdy ziemia jest wilgotna i nieprzepuszczalna.

Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Zdjęcie agrowłókniny nie byłoby problemem, lecz... Naprawdę nie ma innego sposobu bez wysadzania drzewek? Mamy ich bardzo bardzo dużo i wolelibyśmy tego uniknąć.
Thuje dopiero rok temu były przywiezione ze szkółki i wkopane. Czy bez szkody na ich wegetacji możemy je tak co roku "tarmosić"?
Gleba w ogrodzie - podłoża do sadzenia roślin 16:27, 28 paź 2018

Do góry
Dodawać do ziemi próchnicę kwaśną.
Stosować siarczan amonowy, siarkę pylistą.

Tutaj są informacje.
Thuje Smaragd a pH gleby zamkn. 16:24, 28 paź 2018

Do góry
odpowiedź jest tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/7670-problem-z-mlodymi-tujami-smaragd?page=1#post_2
Problem z młodymi tujami 'Smaragd' 16:22, 28 paź 2018

Do góry
bakers napisał(a)
Witam.
Moja ziemia pod rzędem Thuj Szmaragd ma, jak się okazało po roku od wsadzenia, pH 6.7. To zdaje się za dużo na iglaki. Co robić? Są wyściółkowane włókniną i korą. Na razie są ładne zieloniutkie, choć bardzo wolno rosną, niektóre okazy przez rok nie urosły prawie nic. Zależy nam na ich wzroście, gdyż oddzielają nasz ogród od ulicy. Da się wpłynąć na pH tej ziemi bez jej wymiany?

Wysadzić tuje, podsypać odpowiedniej ziemi, zdjąć matę, bo zaszkodzi tujom, zwłaszcza gdy ziemia jest wilgotna i nieprzepuszczalna.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 12:17, 28 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mili odwiedzający Przestańcie. Kropka.

Kasiu, rób swoje, bo to Twój ogród, a ja będę z przyjemnością czekać na efekt końcowy. Ogród zarośnie, nabierze patyny i będzie tak, jak Ty chciałaś. To Twój ogród.

A jeśli ktoś w swoim ogrodzie robi coś inaczej, niż sobie wyobrażają inni - to jest jego skarb, indywidualne podejście, które trzeba szanować, nawet jeśli nam się nie podoba.

I za to Cie kocham
Platan - Platanus 11:49, 28 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja bym przesadziła na wiosnę, zawsze lepiej gdy idzie "ku cieple" niż "ku zimnie".
Na co należy zwrócić uwagę - drzewo w stanie bezlistnym musi być, na podlanie przed przesadzaniem, na wiosnę z reguły jest bardziej mokro. na okopanie bryły korzeniowej, na nie obsypanie ziemi z korzeni, podlanie po posadzeniu, opalikowanie.

Oto gotowy artykuł jak to się robi

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/358-jak-przesadzic-drzewo

ooo a własnie chciałam to samo pytanie zadać, bo też mnie nosi ku przesadzeniu właśnie, zatem poczekam do wiosny, dziękuję Danusiu!
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 08:38, 27 paź 2018

Do góry
Mili odwiedzający Przestańcie. Kropka.

Kasia nie zasłużyła na te posty. Potyczki prowadźcie na pw. Proszę.

Nie wiedziałam, że mój wpis przyniesie tyle komentarzy, a chciałam jedynie coś podpowiedzieć.

Kasiu, rób swoje, bo to Twój ogród, a ja będę z przyjemnością czekać na efekt końcowy. Ogród zarośnie, nabierze patyny i będzie tak, jak Ty chciałaś. To Twój ogród.

Dodam w kwestii wyjaśnienia, nie ja rekomendowałam ogród, Kasia sama się zgłosiła.
Jeszcze dopowiem, bo ktoś tam o "układach" mówił. W latach kiedy powstawał program, nie było internetu. A ładnych ogrodów było jak na lekarstwo, nie to co teraz. I jeśli ktoś robił ładne ogrody, to dlaczego miał nie pokazywać.

Teraz wchodzi się w internet i ma się wszystko, to całe "mielenie w kółko" cudzych zdjęć itp. masakra w ogóle.

Ale dzięki takim programom jak Maja w ogrodzie, czy inne i także takim miejscom, jak Ogrodowisko i inne fajne portale, jest możliwość zobaczenia, co tworzą inni i się inspirować. Podziękowania dla Tych Ludzi, że się im chce, także za to, że poświęcają swój czas, aby pokazywać, opisywać i pomagać innym.

A jeśli ktoś w swoim ogrodzie robi coś inaczej, niż sobie wyobrażają inni - to jest jego skarb, indywidualne podejście, które trzeba szanować, nawet jeśli nam się nie podoba.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:36, 26 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Idę w sukulenty - miękkie (eonium, eszeweria, haworcja, aloesy itp., też miałam kłopoty spowodowane kaktusami. Kiedyś kolec a właściwie glochidia z opuncji mi siedziała kilka lat, zanim wyszła sama, ale palec mi ropiał.

Przy kaktusach jednak łatwo nie jest, trzeba być bardzo ostrożnym, a i tak się człowiek ukłuje
Piękne te Twoje kompozycje w puszkach W prostocie siła i moc
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:22, 26 paź 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
No patrz, a ja wczoraj z mieszkania wywaliłam ogromnego kaktusa, wkurzyłam się bo kolce na 4cm, ukłułam się nimi nie raz przy zmianie firan, a na kwiaty mimo kilku lat się nie doczekałam Miałam kiedyś kwitnącego jedną noc na biało, był cudny, ale mi zaraza ziemniaczana ze storczykiem przywleczona go załatwiła. Ten miał mieć kwiaty malinowe.....ale ich nigdy nie zobaczyłam
Nie polubiliśmy się. Szkoda mi miejsca na parapecie już dla niego było, bo parapetów mam deficyt
Gdybym wiedziała, może byś sobie kiedyś wzięła, a tak na kompost poszedł.

Idę w sukulenty - miękkie (eonium, eszeweria, haworcja, aloesy itp., też miałam kłopoty spowodowane kaktusami. Kiedyś kolec a właściwie glochidia z opuncji mi siedziała kilka lat, zanim wyszła sama, ale palec mi ropiał.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:56, 26 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A pod domkiem jeszcze nie było tarasu, ale było kolorowo. Jak teraz patrzę, to nawet bardziej kolorowo niż w tym roku

Przepiękna, energetyczna kompozycja kolorystyczna Niesamowite kolory jesienią. Danusiu, dzięki Twoim zdjęciom, znów zakochuję się w daliach, które kojarzą mi się z wiejskim ogrodem babci, gdzie rosły m.in dalie, floksy, kosmos, cynie i piwonie Cudowne wspomnienia
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:11, 26 paź 2018

Do góry
Aktualnie mam rozkopane, kopiemy rury do nawadniania.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:03, 26 paź 2018

Do góry
Ewo - miałam ponad 200 kaktusów Pora wrócić chociażby do sukulentów, bo taki trend aktualnie mamy na świecie i on mi się udziela.

Alicjo - inspiracje przedszklarniowe nie spod mojej szklarni. Z Anglii. Na razie mam rozkopane Ale będzie ładnie
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:01, 26 paź 2018

Do góry
dzięki za podpowiedzi .
Gardenarium napisał(a)
Łoj

Chyba pójdę w sukulenty

Czyżby zmiany klimatyczne miały wpływ na tę decyzję ? Pamiętam jak chyba w Mai albo u Babci Jasi pisałaś a może w Kwietniku czytałam ile sukulentów miałaś.
Też je lubię nawet w domu, tylko ten chłód zimą trudny do zapewnienia.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:58, 26 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Łoj

Chyba pójdę w sukulenty

Garść inspiracji przedszklarniowych

Danusiu, te obrazki to z Twojego ogrodu? Cudnie jest
Jak będzie ogrzewana Wasza szklarnia?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:23, 26 paź 2018

Do góry
UlaB napisał(a)
Kompozycje wspaniałe.

Czy jest szansa na nazwę tej odmiany floksa?

Z tych ciemnych są:
'Nicky', 'Delilah', 'Juliglut', 'Le Mahdi','Adessa Special Deep Purple'
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:18, 26 paź 2018

Do góry
Chyba że udałoby się zdobyć m.in. takie pelargonie:

Pelargonium acetosum

Pelargonium 'Grey Lady Plymouth'

Pelargonium 'Splendide'

Pelargonium quercifolium 'Royal Oak'

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:50, 26 paź 2018

Do góry
Łoj

Chyba pójdę w sukulenty

Garść inspiracji przedszklarniowych

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:33, 26 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Robię to intuicyjnie. Jakoś tak mam

to sie nazywa TALENT
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:27, 26 paź 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ach, dalie i Twoje kompozycje.

U mnie dalie w tym roku w październiku pokryły całe zapotrzebowanie pszczół na pyłek. U kolegów pszczelarzy był z tym kłopot, ciepło było, pszczoły latały ale nie miały co zbierać.

Ty o daliach myślisz w kontekście przyszłego sezonu a ja o pelargoniach.

A ja pelargonie kolekcję (i to fajną, rzadkości) miałam w latach 90-tych w ogrodzie Babci Jasi, więc nieco mi się znudziły, ale do szklarni rozważam, co będę ustawiać i jeszcze nie wiem co.
Pewnie będę mieszać Jakie będziesz zbierać, ozdobne z liści, pachnące czy jakieś angielskie?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies