Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 07:58, 04 cze 2021

Do góry
April napisał(a)
U mnie Parocja Persian Spire już piękna. Oczywiście sucho i półcień z naciskiem na "cień".

A ona bardziej półcień czy słońce lubi? U mnie na słońcu, podlewam niestety rzadko

Kasya napisał(a)
A moje parocje tak
Pierwsza cała ok, druga pół a trzecia tylko na dole odbija

Szkoda, że te dwie tak słabo odbijają
Nowoczesny ogród ze skarpami 07:44, 04 cze 2021

Do góry

Wrzucam wstępny plan ostatniej części ogrodu, który pozostał nam do zrobienia.
Plac zabaw już gotowy. Teraz czekam aż mąż zrobi miejsce na rabaty, aby uzupełnić je odpowiednią mieszanką ziemi z obornikiem. Na rabatach planuję posadzić:
molinie, szałwie, trawy pampasowe i magnolie w odmianie 'Susan' oraz cisy.

Była debata ponieważ mąż nie chciał tutaj rabat tylko trawnik, ale ja jak zwykle uparcie trwam przy swojej wersji.

Wzdłuż ogrodzenia (białe miejsce na rysunku) rosną przesadzone cisy (ok 40 sztuk), które zamierzam prowadzić na żywopłot o ile się przyjęły po przesadzeniu
Ogrodowe marzenie Mrokasi 07:43, 04 cze 2021

Do góry
mrokasia napisał(a)

Bodziszek

Byliny przez net kupiłam w tym roku w Albamarze i u Barcikowskich, trochę przez Allegro.

A co do linii kroplujących - to będzie prosty system sterowany ręcznie . Na każdej rabacie oddzielna linia podłączana do puszek poboru wody (rury rozprowadzone pod ziemią ze studni głębinowej) albo do zbiornika na deszczówkę. Jeszcze muszę tylko rozkminić czy pompa w studni wymaga jakiegoś reduktora ciśnienia.

O to ja mam podobny system niedziałający
Mam pompę z małym hydroforem
Choroby róż 07:42, 04 cze 2021

Do góry
nicol21 napisał(a)
Eden rose ma sporo takich zniekształconych pąków, tak jakby te zielone listki otaczające pąk coś zjadło.
Czy to będą wciornastki? [tak mi się wydaje po przebiegnięciu tego wątku]
Czy jest możliwe, że do takiego pąku zbiegają się mrówki i jeszcze bardziej uszkadzają róże czy może tylko korzystają z soków od wciornastków? Koleżanka też ma i jeszce mrówki. U siebie mrówek nie mam.

Czym to potraktować? Coś na ssące? Decis?

Dzięki.

To mogą być rzeczywiście wciornastki. Możesz pryskać chemią, ale możesz też po prostu wszystko co tak źle wygląda obciąć. Nowe pąki są przeważnie już ładne, tak jest przynajmniej u mnie.
Choroby róż 07:39, 04 cze 2021

Do góry
Adela napisał(a)
Róża pnąca Giardina niedomaga
Wewnątrz krzewu żółkną liście i opadają. Znajduję też takie, jak na zdjęciu.
Jak temu zaradzić?

Pozdrawiam
Edit: dodam jeszcze takie zdjęcia:

Hej Adelo Jak nawozisz i podlewasz tą różę? Ile ma lat? Rośnie w gruncie czy w donicy?

Tak ze zdjęć tylko wygląda mi to na chlorozę starszych, zacienionych liści. Te liście mają za mało słońca na robienie fotosyntezy i roślina się ich pozbywa. Nie są jej już potrzebne.

Te liście z pierwszego zdjęcia mogą wskazywać na niedobór magnezu. Czy to są młode czy stare liście?
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 07:26, 04 cze 2021

Do góry

I bodziszek który urósł mi za przeproszeniem do cycków
I oczywiscie jest na brzegu rabatki bo się tego po nim nie spodziewałam....
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 07:24, 04 cze 2021

Do góry
A co to za paskudy u mnie skaczą ?

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 07:24, 04 cze 2021

Do góry
A moje parocje tak
Pierwsza cała ok, druga pół a trzecia tylko na dole odbija

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 07:02, 04 cze 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
no wreszcie tu mam oplewione, jeszcze mi została jedna bylinówka i strumień ( drugi raz w tym sezonie)i już trzeba wracać nad row i trocinówki

Sylwia,w tym roku tak jest przez te deszcze, chwasty nas wyprzedzają. Ale trud pracy plus obrzeża i koszenie to efekt niesamowity.
Działeczka Asi :) 06:56, 04 cze 2021

Do góry
Wczoraj pogoda dopisała. Cieplutko i słonecznie

Chwasty w trawniku 05:21, 04 cze 2021

Do góry
pzi1967 napisał(a)
Prośba o pomoc.
W tym roku szczególnie dużo sie tego wysiało.
Pryskałem już Chwastox-em 2 razy w tym roku i reaguje bardzo słabo albo wcale.

Czy ktoś rozpozna co to za roślina?

https://ciechagro.pl/pl/atlas-chwastow/przetacznik-polny
Słoneczny Ogród 02:46, 04 cze 2021

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Ktoś może wie o co chodzi tym tulipanom?
Sadzone ze 4 lata temu.

Z moich obserwacji dzieje sie tak, jak maja za mokro i gnija..
Słoneczny Ogród 01:50, 04 cze 2021

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Serduszka Walentine

Jaka cudna!Kwitnie tak dlugo jak biala?
Przerabianie ogródka pod swój gust 01:42, 04 cze 2021

Do góry
Poletko floksow

Niesamowicie sie odrodzil ten chory klon.

Przerabianie ogródka pod swój gust 01:33, 04 cze 2021

Do góry
Zlodziej butow i poduszek zawsze mi przynosi, bo mylsi ze cos za to dostanie.Pies asystent za duzo sam mysli co lezy to podnosi

Wykopalismy krawezniki i zamiast ich sie pozbywac, narazie polozylismy wstepnie na trawniku, gdzie jest zbita i ciagle mokra ziemia.Trawnik rosnie tam zle.Trzeba bedzie zrobic podpypke z cementu.I polozyc je prosto.Narazoe chociaz nie przeszkadzaja na warzywniaku.

Po wstepnym szoku, zaczela bardzo mi sie poodobac sieczka miskanta w polaczeniu z biela, srebrem i niebieskim.

Zieleń, drewno i antracyt 01:08, 04 cze 2021

Do góry

Ale tu masz różności

Po to jest to forum, żeby pokazywać swoje ogrody. Ciągle coś nowego się u Ciebie dzieje tzn.zakwita - pokazuj - ja chętnie zawsze fotki oglądam

Wiesz, że u mnie za dużo nie ma co pokazywać dlatego zdjęcia raz w m-cu, no czasami dwa razy Lubię oglądać wysyp roślin u innych
Za drzwiami do ogrodu... 01:00, 04 cze 2021

Do góry

Super to zdjęcie - musiałam zacytować, bo najbardziej mi się podoba mimo innych pięknych kadrów. Sporo koloru u Cienie - tak soczyście
Czosnki mają bardzo wyrazisty kolor. Myślałam, że moje są ładne, ale Twoje dużo ładniejsze.

Bałwanka często wspominam
Mój ogrodowy pamiętnik 00:52, 04 cze 2021

Do góry
Nowa12 napisał(a)
A jednak posadziłam coś jednorocznego w donicy . Ba. W 2 donicach. I na tym koniec .

Bardzo lubię tak obsadzone donice. Czasami mniej znaczy więcej - elegancko
Zamierzałam też tak obsadzić, ale jednak poszłam w kompozycje co nie bardzo mi odpowiada. Na szczęście zostało mi jeszcze do obsadzenia 5 donic - ma być skromnie
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 00:47, 04 cze 2021

Do góry

Cytuję na wątkach tylko zdjęcia które wybitnie mi się podobają i to właśnie do takich należy. Cudowny widok - doskonale rozumię, że nie wyobrażasz sobie ogrodu bez tych drzew
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 00:03, 04 cze 2021

Do góry
Liliowce

Czosnki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies