Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 18:29, 14 mar 2016

Do góry
Aniu, napisałam, ale też skopiowałam do Ciebie
Anusia napisał(a)

Czyli poczekać do kwietnia? Sąsiadka chce mi też dać miskanta dokładnie nie wiem co to jest. Chce go w tym tygodniu wykopać, czy też to jeszcze za wcześnie?

Aniu, sprawdziłam, w zeszłym roku sadziłam trawy po 11 kwietnia. A marzec i kwiecień były ładniejsze. Krokusy kwitły już w połowie marca u mnie, a teraz są tylko w pączkach.

Zrobisz, jak uważasz, ale myślę, że w tym roku mocno nakręciłyśmy się wszystkie na wiosnę. Na niektórych wątkach prace idą pełną parą.
Tylko trzeba się zastanowić, czy w taką pogodę warto? A potem choróbsko jakieś się przypląta. Jest zimno, ziemia nieogrzana, w nocy przymrozki i straszą, ze jeszcze to potrwa. Ja odpuszczam. Poczekam na słoneczko i troszkę cieplejsze dni. 0 stopni w ciągu dnia, to mało na działania ogrodowe

Jeśli dostaniesz teraz miskanta, to go po prostu zadołuj i zasyp ziemią. Ale jeśli sąsiadka może poczekać, to lepiej by było po świętach.
Ogródek Iwony 18:28, 14 mar 2016

Do góry
Anusia napisał(a)

Czyli poczekać do kwietnia? Sąsiadka chce mi też dać miskanta dokładnie nie wiem co to jest. Chce go w tym tygodniu wykopać, czy też to jeszcze za wcześnie?

Aniu, sprawdziłam, w zeszłym roku sadziłam trawy po 11 kwietnia. A marzec i kwiecień były ładniejsze. Krokusy kwitły już w połowie marca u mnie, a teraz są tylko w pączkach.

Zrobisz, jak uważasz, ale myślę, że w tym roku mocno nakręciłyśmy się wszystkie na wiosnę. Na niektórych wątkach prace idą pełną parą.
Tylko trzeba się zastanowić, czy w taką pogodę warto? A potem choróbsko jakieś się przypląta. Jest zimno, ziemia nieogrzana, w nocy przymrozki i straszą, ze jeszcze to potrwa. Ja odpuszczam. Poczekam na słoneczko i troszkę cieplejsze dni. 0 stopni w ciągu dnia, to mało na działania ogrodowe

Jeśli dostaniesz teraz miskanta, to go po prostu zadołuj i zasyp ziemią. Ale jeśli sąsiadka może poczekać, to lepiej by było po świętach.
Ogród z pergolą 14:21, 14 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Wertykulator - wieczorem zapytam się e- Ma o parametry. Kupiliśmy w zeszłym roku. Sprawdza się.

Do planu wrócę na kompie, jak będę w domu. Wygogluję sobie róże...

o widzisz Iwonka i to będzie wiadomość na wagę złota, odnośnie tego wertykulatora, ja też sobie zapiszę na przyszłość
Ogród z pergolą 14:05, 14 mar 2016

Do góry
Wertykulator - wieczorem zapytam się e- Ma o parametry. Kupiliśmy w zeszłym roku. Sprawdza się.

Do planu wrócę na kompie, jak będę w domu. Wygogluję sobie róże...
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:28, 14 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Cofnęłam się do irysków i wianka. I bardzo mi się podoba.
Iryski w lawendzie - fajnie wyglądają. U Magnolii w stipie też. Tylko czy jak stipa padnie i będzie trzeba ją wyrwać...nie uszkodzą się cebulki? Nie pogubią się?

Zapomniałam napisać, że wianek śliczny. Nie mam w szafie takich cudów...Szkoda

na pewno nie
Ogród z pergolą 13:26, 14 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Myślę, że dobrze będą wyglądać palisadki na brzegu i tam, gdzie czerwona linia.
Plan chyba jest dobry. Wysokości uwzględniłaś.
Kocimiętkę możesz tak posadzić. Jej szpaler zaprowadzi trochę porządku. Choć ona sama nie jest porządna.

chodzi mi tez o kolorystykę, najbardziej mnie zastanawiaja te hanne których mam 4 bo one takie bardziej czerwone są i nie jestem pewna co do ich ulokowania..
a moze 4 kolo siebie posadzić i np na srodku?bo to taka wieksza plama by byla..
a ten ice dance troche od czapy ale chce go juz miec w ogrodzie żeby zaczal mi sie rozmnażać, potem go przeniosę na front
Anna i Ogród 13:02, 14 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
W roztoczańskich jeszcze nie widziałam. Idę podejrzeć...

Oj no to przegapiłaś. U Zety wystrój świąteczny już od lutego. To przez nią zaczęłam szperać w necie
Anna i Ogród 12:56, 14 mar 2016

Do góry
W roztoczańskich jeszcze nie widziałam. Idę podejrzeć...
Ogród z pergolą 12:53, 14 mar 2016

Do góry
Myślę, że dobrze będą wyglądać palisadki na brzegu i tam, gdzie czerwona linia.
Plan chyba jest dobry. Wysokości uwzględniłaś.
Kocimiętkę możesz tak posadzić. Jej szpaler zaprowadzi trochę porządku. Choć ona sama nie jest porządna.
Anna i Ogród 12:42, 14 mar 2016

Do góry
Fajne wianuszki Aniu zrobiłaś
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:37, 14 mar 2016

Do góry
Cofnęłam się do irysków i wianka. I bardzo mi się podoba.
Iryski w lawendzie - fajnie wyglądają. U Magnolii w stipie też. Tylko czy jak stipa padnie i będzie trzeba ją wyrwać...nie uszkodzą się cebulki? Nie pogubią się?

Zapomniałam napisać, że wianek śliczny. Nie mam w szafie takich cudów...Szkoda
Ogródek Ewy 11:38, 14 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ewuniu, pisałaś, ze boisz się cięcia róż. Podaję ci link do filmików ocięciu. Opisane są różne gatunki róż i jak je traktować. Buziaki
http://rozeogrodowe.pl/ciecie-roz

Iwonko, bardzo dziękuję za link, przyda mi się jak poranna herbatka.

Zastanawiam się ile roślinek padnie po tej dzisiejszej nocy
Co mnie podkusiło żeby je tak wcześnie rozbierać....
Buziaki też wysyłam
Ogród z pergolą 10:51, 14 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aniu, palisadki dasz na końcu, czy podzielisz rabatę i będą w połowie?

myślałam dać na dole skarp równo z dolnym schodkiem schodów. zatrzymają mi ziemię ze skarp
Ogród z pergolą 10:23, 14 mar 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

jeszcze duzo pracy zeby to wygladalo porzadnie ale to już dokończę jak panowie zrobia palisadki takie jak przy schodach. cieszę sie że em zgodził sie na te murki bo ładniej będzie i trochę wypłaszczą się te skarpy.
w tym tygodniu bedę nawozić trawnik bo jest poprostu TRAGICZNY
a przekopując wczoraj tą rabatę z kompostem zauważyłam ze tam pełno gliny jest więc różom powinno być dobrze

Aniu, palisadki dasz na końcu, czy podzielisz rabatę i będą w połowie?

Ogródek Iwony 10:19, 14 mar 2016
Do góry
Iwk4 napisał(a)
Mam tylko kilka host. Nowe, zeszłoroczne nabytki. Dlatego z tym problemem nie spotkałam się do tej pory.
Ale czytałam, że ten wirus niszczy hosty.
Cenna uwaga Ani, by drugich nie sadzić w to samo miejsce.
To podobnie, jak z różami.

Iwonko jeśli hosta nie ma objawów wirusa to jak najbardziej można sadzić w to samo miejsce.
Jeśli hosta ma wirusa to najlepiej ją spalić,nie wyrzucać na kompost.Wirus nie rozprzestrzenia się na inne rośliny,tylko wśród host poprzez soki zawirusowanej hosty.
Beskidzkie marzenie 09:56, 14 mar 2016

Do góry
Podaję ci link do filmików ocięciu. Opisane są różne gatunki róż i jak je traktować. Buziaki

Cięcie róż okrywowych:
https://www.youtube.com/watch?v=J54VEtYIlEk
Ogródek Ewy 09:54, 14 mar 2016

Do góry
Ewuniu, pisałaś, ze boisz się cięcia róż. Podaję ci link do filmików ocięciu. Opisane są różne gatunki róż i jak je traktować. Buziaki
Ogródek Iwony 09:51, 14 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Aniu, z dzieleniem trawki poczekaj.
Ja wprawdzie z ptasich łapek porobiłam malutkie sadzonki, ale wzięłam do domu na parapet.
Wystawię dopiero na koniec kwetnia, początek maja.

Ewa, ja też dostałam wiadomość. Dlatego muszę się uwinąć z opröżnieniem rabaty.

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 09:41, 14 mar 2016

Do góry
Anusia napisał(a)
A teraz moje piersze zakupy, bratki

Piękne te niebieskie. Takie szmaragdowe
Ja w zeszłym roku trafiłam na błękitne.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 09:25, 14 mar 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

A mój eM chcial sumaka...
wiem ze dają odrosty dlatego go nie mam
Ale widzę u mnie przy ulicy kilka sumaków i nie dają odrostów....ciekawe

Nie pamiętam już w którym wątku w zeszłym roku była mowa o sumakach. Dowiedziałam się wtedy, ze są odmiany szlachetne, któe nie dają rozłogów. Te zwykłe potrafią wypuścić wąsy bardzo daleko. Ja kiedyś miałam przy tarasie, musiałam bardzo moco przekopać całą rabatę, wąsy znajdowałam daleko, a z nich wyrastały młode sumaki. Nie chcę w ogrodzie żadnego gatunku. Nie mam dla niego miejsca
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies