Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Anusia 09:51, 14 mar 2016

Iwk4 napisał(a)
Aniu, z dzieleniem trawki poczekaj.
Ja wprawdzie z ptasich łapek porobiłam malutkie sadzonki, ale wzięłam do domu na parapet.
Wystawię dopiero na koniec kwetnia, początek maja.

Ewa, ja też dostałam wiadomość. Dlatego muszę się uwinąć z opröżnieniem rabaty.

Czyli poczekać do kwietnia? Sąsiadka chce mi też dać miskanta dokładnie nie wiem co to jest. Chce go w tym tygodniu wykopać, czy też to jeszcze za wcześnie?
10:19, 14 mar 2016
Iwk4 napisał(a)
Mam tylko kilka host. Nowe, zeszłoroczne nabytki. Dlatego z tym problemem nie spotkałam się do tej pory.
Ale czytałam, że ten wirus niszczy hosty.
Cenna uwaga Ani, by drugich nie sadzić w to samo miejsce.
To podobnie, jak z różami.

Iwonko jeśli hosta nie ma objawów wirusa to jak najbardziej można sadzić w to samo miejsce.
Jeśli hosta ma wirusa to najlepiej ją spalić,nie wyrzucać na kompost.Wirus nie rozprzestrzenia się na inne rośliny,tylko wśród host poprzez soki zawirusowanej hosty.
Nallar 11:48, 14 mar 2016

Przybiegłam podziękować za link.
U mnie przesadzanie już się odbyło, miałam kilka ukorzenionych sadzonek bukszpanu w "zielonym przedszkolu" i przeniosłam je już na docelowe miejsce.
Po tej dzisiejszej nocy mam wątpliwości czy dobrze zrobiłam.
Dominika11 11:51, 14 mar 2016

Cześć Iwonko
ja tylko podcięłam na weekend tawułki i pozbieralam liście ususzone z liliowców czy host - powoli zaczynam się szykować do sezonu - tak mi się chce

ale z pryskaniem jeszcze czekam nadal - zimno jak ch... było na weekend
frezja 12:07, 14 mar 2016

Iwono, czy Ty masz u siebie klon Odessanum??
sylwia_slomc... 13:24, 14 mar 2016

Ty już kochana masz przygotowane do świąt dekoracje, a ja jeszcze w malinach ze wszystkim dopiero u babci ogarnęłam okna teraz trzeba u siebie to samo odpracować
tulucy 15:05, 14 mar 2016

Przyszłam pomachać, poczytam później, lecę po dzieci
olga80 15:52, 14 mar 2016

Iwonka u Ciebie jak zwykle gwarno. Poczytałam o mieszkańcach obornika u siebie takowych nie widziałam a szkoda. Ja tylko jedną różę przycięłam nadal czekam na ciepełko ale słonka brak
Iwk4 18:28, 14 mar 2016

Anusia napisał(a)

Czyli poczekać do kwietnia? Sąsiadka chce mi też dać miskanta dokładnie nie wiem co to jest. Chce go w tym tygodniu wykopać, czy też to jeszcze za wcześnie?

Aniu, sprawdziłam, w zeszłym roku sadziłam trawy po 11 kwietnia. A marzec i kwiecień były ładniejsze. Krokusy kwitły już w połowie marca u mnie, a teraz są tylko w pączkach.

Zrobisz, jak uważasz, ale myślę, że w tym roku mocno nakręciłyśmy się wszystkie na wiosnę. Na niektórych wątkach prace idą pełną parą.
Tylko trzeba się zastanowić, czy w taką pogodę warto? A potem choróbsko jakieś się przypląta. Jest zimno, ziemia nieogrzana, w nocy przymrozki i straszą, ze jeszcze to potrwa. Ja odpuszczam. Poczekam na słoneczko i troszkę cieplejsze dni. 0 stopni w ciągu dnia, to mało na działania ogrodowe

Jeśli dostaniesz teraz miskanta, to go po prostu zadołuj i zasyp ziemią. Ale jeśli sąsiadka może poczekać, to lepiej by było po świętach.
Anusia 18:41, 14 mar 2016

Dziękuję bardzo kochanieńka. To prawda troszkę się nakręcamy, ale i tak w tym roku jestem mniej'wyrywna' że tak się wyrażę. Oczywiście sąsiadka poczeka, nie ma problemu bo pewnie sama nie wie, że to jest za wcześnie. Ogród też 'wydrapała' i czeka na nadejście tej prawdziwej wiosny