Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:57, 20 paź 2015

Do góry
Hi hi na iPadzie jestem dynia w laptopie nie sprawdzałam Hellowen ?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:10, 20 paź 2015

Do góry
Jeju to co Wy widzicie? Kaloszki? Bo ja widze dynie. Zgłupiałam
Ogród Małej Mi - sezon 2015 20:09, 20 paź 2015

Do góry
A co się wybarwiło na 10?
Tu ma być ogród :) 14:54, 20 paź 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Dziękuję Iwonka, za inspiracje.
Podoba mi się pomysł na lawendę i perowskią wraz z czymś zielonym, dla ożywienia tego zestawienia, tylko znowu pojawia się problem, że to coś zielonego w odróżnieniu o wymienionych roślin będzie potrzebowało więcej wody... nie wiem czy to wszystko da się pogodzić, no i ta rabata ma tylko 120 cm szerokości, a na zdjęciach widać, że perowskia jest szeroka, stąd pytanie czy uda mi się tam wszystko upchnąć

I jeszcze pytanko czy ona urośnie z nasion? Próbowałaś może?

Edytko, ja mam na obwódce bukszpany posadzone przed lawendą. Prawda jest taka, ze nadmiar wody pobierają bukszpany. Nie jest też prawdą, ze lawenda nie pobiera wody, podobnie perovska. Mają mocno rozrośnięty system korzeniowy (wszystkie trzy wymienione) i tym systemem pobierają wodę z podłoża milionem korzonków. Dlatego wytrzymują susze, ale jak woda jest, to też sobie radzą dobrze. Ja przy podlewaniu leję pod bukszpan i róże, bo mam na tej rabacie, a lawenda i perovska biorą resztki Gorzej, jeżeli jest glina i stoi we wodzie. lepiej wtedy podłoże z mieszać z piaskiem. Dla lawendy też.
Ja mam perovską pierwszy rok, ale byłam u znajomej, która ukorzeniała z dobrym skutkiem perovską wiosną. Ucinasz powiedzmy do połowy gałązkę i wsadzasz w ziemię i zapominasz o niej. Ta pierwsza fotka jest właśnie z ogrodu Ewy Bacowej, jej to ukorzenianie się powiodło, a ja wtedy jeszcze o tym nie wiedziałam i goopia wszystko po przycięciu wywaliłam
Na tym drugim zdjęciu mam dwa krzaczki blisko posadzone, aby był efekt niebieskiego. Donica nie jest duża.

Myślę, ze punktowo dla koloru możesz posadzić w jednym miejscu z tyłu. Madżenka ma też przy różance tak posadzoną, tam nią się zachwyciłam:
https://www.pinterest.com/pin/529876712383597001/
https://www.pinterest.com/pin/529876712383596982/
I jeszcze tu:
https://www.pinterest.com/pin/529876712382994639/
https://www.pinterest.com/pin/529876712383432002/
https://www.pinterest.com/pin/529876712385908895/
Tutaj masz łan, kiedy jest ich więcej, ale na to ja nie mam miejsca, czytam, że ty też:
https://www.pinterest.com/pin/529876712383818591/
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:20, 19 paź 2015

Do góry
Juzia w weekend było zimno, nie musiałam kombinezonu zakładać a do róż mam rękawice skórzane jeszcze ze sklepu Danusi, sa rewelacyjne. Chyba na twarz kask będe nakładać, bo od sadzenia cebul mam pokiereszowaną twarz przez miskanty.

A teraz zmykam spac, bo zarwałam noc i zasypiam
Moja codzienność - ogród Oli 22:16, 19 paź 2015

Do góry
Ciekawa jestem tych kryteriów wyboru działki z perspektywy czasu.
Ja koniecznie na wzgorzu aby mi nikt nie zasłaniał widoku i nie gapił sie jak siedzę na tarasie , chyba że przez lornetkę
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:14, 19 paź 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
szkoda tesknie za Twoimi fotami ....czyli do soboty zostało nam czekac

Nie obiecuje znacznej poprawy w sobotę ....ale w niedziele powinnam dać rade
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:11, 19 paź 2015

Do góry
Juzia napisał(a)

A to mój Willi też sporo ma! Alexandra minimalnie, a Tradescant nic a nic....ale one pod daszkiem

Tradescant tez u mnie mało plam ma a na Aleksandrę mam nerwa bo po przesadzeniu oprotestowała kwitnienie

Will tradycyjnie w plamach. Po prostu teraz masochistka włażę w róże i wybieram chore liście.....
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:10, 19 paź 2015

Do góry
Ewik napisał(a)

Które angielki najbardziej chore masz ? moje odpukać , są ok, poza jedną , którą przesadzałam , ale ja mam kilka tylko.

Chyba wszystkie.... Najzdrowsza Alnwick Rose a reszta w różnym stopniu w plamach i łysa. Najgorsza jest rabata na której sadziłam stipę w trakcie upałów i codziennie lałam wodę... Moja wina a nie róż.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:06, 19 paź 2015

Do góry
anna_studio napisał(a)
Madżen...pozdrowienia jesienne zostawiam
i mam prośbę...zmień awatarka
Teraz idę do Wieloszki...

Mówisz i masz Buziaki

O nie wczytuje mi starego avatarka..... Chyba musze pozostać przy dyni do Hellowen. Obiecuje potem zmienic na kaloszki
Typografia ogrodu 22:05, 19 paź 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)

moje zakupy tylko z M. Ale ja jak to On wczoraj stwierdził "tania w utrzymaniu jestem".

Chyba lepiej na ciuchy z Tobą chodzić niż do centrum ogrodniczego i marketu budowlanego Mi juz przeszło, bo ostatnie 5 lat to wolałam kwiatki i gumowce niż kozaczki
Lawendowy zawrót głowy 22:01, 19 paź 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)

skromna ....

no to pokaz )

To przy moim trybie pracy do soboty niemożliwe...ciemność widzę Pani
W Kruklandii 21:59, 19 paź 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Chciałam jakieś dekoracje jesienne zrobić...
Byłam w Obi w Suwałkach. Choinki zastałam tylko....
Co za wiocha

A Wszystkich Świętych i hellowen u Was nie ma ?
W Kruklandii 21:59, 19 paź 2015

Do góry
Jeden James idzie do teściowej drugi do Karabeli. Ale to wiosną dopiero.

Eglantyna wg mnie na zdjęciach chlodnawa jest.
PAK wiemy że róż brzoskwiniowy

Ale Juzia nie przesadzajmy, mnie tylko rażą malinowe kolory przy zimnych purpurach. Jakoś jaśniejsze róże mi konweniują niezależnie od odcienia
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:54, 19 paź 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
pokazałabys )))

Róze ? Czy coś innego Jolu ? Na fotki niestety trzeba poczekać tydzień. Wyjeżdżam jeszcze szaro , wracam już całkiem ciemno.....dlatego te białe kwiaty przed wejściem aż świecą
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:52, 19 paź 2015

Do góry
Kindzia napisał(a)

Wiosną wczesną Miedzian, potem w maju, po obfitych deszczach, Amistar (chyba jednak najlepszy na to świństwo)...i w październiku ospa! Ale z ADR-em zdrowe jak byk Poulsen też niczego sobie

Ja moim jak zwykle zaszkodziłam laniem wody szlaufem w upały.... Bo ciagle coś dosadzam. Najzdrowsze Tantau ale nie wszystkie a Autinki wszytskie chore ....

Ale nie jest tak złe , nie szaleje z opryskami, bo latem po oprysku Falconem bardzo dobrze sie miały. Amistar okazał ie skuteczny dla moich ambrowców a juz myślałam, ze padną, wiosna wyglądały strasznie, ospa jak czarna
Lawendowy zawrót głowy 21:48, 19 paź 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)

sie ubawiłam jaaasne Ty odemnie ")))) buziolki moje sa w paku carmelowe a potem dopiero białe takie cameleony )

Takaś skromna czy przewrotna Zainspirowałaś mnie.
Zastąpiłam białe pelargonie białymi hortensjami w szarych i grafitowych i białych donicach. Mam białe, czysto białe....
Jakos u mnie pomarańcze nie pasują odkąd elewacje drewniana przemalowałam na dąb bielony.
W Kruklandii 21:43, 19 paź 2015

Do góry
Juzia różanka będzie zachwycać na 100% a w przyszlym sezonie naocznie się przekonasz co to znaczy dojrzewający ogród Pod warunkiem ze rewolucji Nów nie bedziesz robić

A ja moje chyba bede przesadzać aby nie rosły takie wielkie potwory.... I chyba dopiero tydzień temu dzięki O sobie uświadomiłam, ze mam pnącą odmianę Jamesa Galway'a....

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:36, 19 paź 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Madżen co się z różami dzieje??????

Plamistość je we wrześniu dorwała ale to nic groźnego o tej porze roku. Zbieram liście i obrywam chore. Wiosna oprysk miedzianem musze zapodać,

Pryskałyśmy z Kundzia latem Falconem ale jak widać nie wytrzymały całego sezonu w zdrowiu
Ogródek z futrzakami i kamieniami 21:29, 19 paź 2015

Do góry
Wydaje mi się połączenie tych kolorów roz dobre. Nie dodawaj tam jednak Claire Marshall bo ma zupełnie inny zimny odcień niż Rosarium ,ale nie mam Rosarium w ogrodzie wiec błędnie interpretuję jej odcień? Claire zdecydowanie ma zimy odcień a Rosarium bardziej brzoskwiniowy?

Najbardziej jako tło róż lubię miskanty Morning Light i Gracillimus.

Dla mnie trochę za dużo gatunków na tej rabacie. Może posortuj jeden-dwa rodzaje niskich traw, jeden rodzaj miskanta na plecach. Wydaje mi się ze tam jest ich zdecydowanie więcej. Lepiej wyglada jednolite tło z traw nich ich mieszanka i poszalej z różami i bylinami. Tez tak sadziłam a atak przesadzam aby był mniejszy misz masz. Chociaż zdjecia przekłamują.

Munstead będzie się fajnie komponowała z żurawkami i brązową trawa.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies