Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 12:14, 20 paź 2015

lojalna_ napisał(a)
Edytko dziekuje )))

Nie ma sprawy, widziałam, że diagnoza już postawiona i na szczęście nie masz się czym martwić - klon zdrowy.
lindsay80 12:16, 20 paź 2015

Olili napisał(a)

hello pracusiu
Sadzisz dziś the Fairy i ML?
ren133 12:29, 20 paź 2015

Edytko
Potrzebuję pomocy w sprawie grabowej
Zielona 14:50, 20 paź 2015

Edytko - u mnie perovskie się wysiewa, więc chyba z nasion da się ja wyprodukować To roślina, która ma brzydką część przyziemną. Warto posadzić przed nią coś, co ukryje te doły. Proponuję turzycę bronze form. Lawenda w tym zestawie też fajnie się sprawdzi. Na metrowej rabacie zmieszczą się wymienione roślinki.
Iwk4 14:54, 20 paź 2015

lindsay80 napisał(a)
Dziękuję Iwonka, za inspiracje.
Podoba mi się pomysł na lawendę i perowskią wraz z czymś zielonym, dla ożywienia tego zestawienia, tylko znowu pojawia się problem, że to coś zielonego w odróżnieniu o wymienionych roślin będzie potrzebowało więcej wody... nie wiem czy to wszystko da się pogodzić, no i ta rabata ma tylko 120 cm szerokości, a na zdjęciach widać, że perowskia jest szeroka, stąd pytanie czy uda mi się tam wszystko upchnąć

I jeszcze pytanko czy ona urośnie z nasion? Próbowałaś może?

Edytko, ja mam na obwódce bukszpany posadzone przed lawendą. Prawda jest taka, ze nadmiar wody pobierają bukszpany. Nie jest też prawdą, ze lawenda nie pobiera wody, podobnie perovska. Mają mocno rozrośnięty system korzeniowy (wszystkie trzy wymienione) i tym systemem pobierają wodę z podłoża milionem korzonków. Dlatego wytrzymują susze, ale jak woda jest, to też sobie radzą dobrze. Ja przy podlewaniu leję pod bukszpan i róże, bo mam na tej rabacie, a lawenda i perovska biorą resztki Gorzej, jeżeli jest glina i stoi we wodzie. lepiej wtedy podłoże z mieszać z piaskiem. Dla lawendy też.
Ja mam perovską pierwszy rok, ale byłam u znajomej, która ukorzeniała z dobrym skutkiem perovską wiosną. Ucinasz powiedzmy do połowy gałązkę i wsadzasz w ziemię i zapominasz o niej. Ta pierwsza fotka jest właśnie z ogrodu Ewy Bacowej, jej to ukorzenianie się powiodło, a ja wtedy jeszcze o tym nie wiedziałam i goopia wszystko po przycięciu wywaliłam
Na tym drugim zdjęciu mam dwa krzaczki blisko posadzone, aby był efekt niebieskiego. Donica nie jest duża.

Myślę, ze punktowo dla koloru możesz posadzić w jednym miejscu z tyłu. Madżenka ma też przy różance tak posadzoną, tam nią się zachwyciłam:
https://www.pinterest.com/pin/529876712383597001/
https://www.pinterest.com/pin/529876712383596982/
I jeszcze tu:
https://www.pinterest.com/pin/529876712382994639/
https://www.pinterest.com/pin/529876712383432002/
https://www.pinterest.com/pin/529876712385908895/
Tutaj masz łan, kiedy jest ich więcej, ale na to ja nie mam miejsca, czytam, że ty też:
https://www.pinterest.com/pin/529876712383818591/
lindsay80 16:27, 20 paź 2015

Zielona napisał(a)
Edytko - u mnie perovskie się wysiewa, więc chyba z nasion da się ja wyprodukować To roślina, która ma brzydką część przyziemną. Warto posadzić przed nią coś, co ukryje te doły. Proponuję turzycę bronze form. Lawenda w tym zestawie też fajnie się sprawdzi. Na metrowej rabacie zmieszczą się wymienione roślinki.

Dziękuję Marta za pomysł, czuje, że fajne by było te zestawienie z brązową trawą, ale u mnie musi być lawenda, bo w tym miejscu będzie kontynuacją lawendowej obwódki, która zaczyna się przy tarasie.

Ta perovskia to na ten moment najmocniejszy typ
lindsay80 16:45, 20 paź 2015

Iwk4 napisał(a)

Edytko, ja mam na obwódce bukszpany posadzone przed lawendą. Prawda jest taka, ze nadmiar wody pobierają bukszpany. Nie jest też prawdą, ze lawenda nie pobiera wody, podobnie perovska. Mają mocno rozrośnięty system korzeniowy (wszystkie trzy wymienione) i tym systemem pobierają wodę z podłoża milionem korzonków.

Iwonka, ale mi podesłałaś inspiracji - dziękuję serdecznie, bo naszukałaś się pewnie tego!

Za perovską jest już mocna grupa sprzymierzeńców i ja też coraz bardziej się do niej przekonuję
lojalna_ 16:58, 21 paź 2015

Hej co tam porabiasz w te zimnice ? Ja czekam na eMa i dopiero sie za sadzenie z nim wezmę. Cały czas mnie meczy jedno zadanie. Chciałam przesadzic rozplenice a chce i sie boje ...za duzo znaków zapytania.
lindsay80 18:07, 21 paź 2015

lojalna_ napisał(a)
Hej co tam porabiasz w te zimnice ? Ja czekam na eMa i dopiero sie za sadzenie z nim wezmę. Cały czas mnie meczy jedno zadanie. Chciałam przesadzic rozplenice a chce i sie boje ...za duzo znaków zapytania.

Też bym czekała, takie duże drzewo to ciężko kobitce zasadzić.

A ja trochę cebul posadziłam, trochę kory rozrzuciłam, na wrzosowisku przemeblowanie robię.

I też mam zgryz jeśli chodzi o rozplenice, bo muszę przesadzić, żeby buka posadzić, ale moje sadzone 1,5 miesiąca temu więc chyba nie zdążyły się bardzo ukorzenić i liczę, że jak z dużą bryłą wykopię to im nie zaszkodzi.

Za to mi chyba zaszkodziło latanie po podwórku w taką pogodę, plecy mnie bolą.
Olili 20:34, 21 paź 2015

Ja po poniedziałkowym lataniu po podwórku do tej pory nie mogę dojść do siebie .
No a u Ciebie w weekend będzie sadzenie... Nie zapomnij o fotkach potem!
-)

Wpadnij do mnie doradzisz co nieco