Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 12:14, 01 wrz 2024

Do góry
Judith napisał(a)
Fajowy
Nie wiem czy stoi na swoim miejscu docelowym, ale bardzo tu pasuje

Tak stoi prawie w miejscu docelowym. Dzisiaj już jest posadzony. W końcu upał zelżał.

Uważam, że dużo bardziej pasuje niż ten buczek do tej rabaty. Wnosi lekkość i rozjaśnia bo tam jest bardziej cienisto ze względu na leszczyny po stronie sąsiada. No i fajnie zamknie oś widokową od drugiej strony ogrodu.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:10, 01 wrz 2024

Do góry

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 12:10, 01 wrz 2024

Do góry
Anda napisał(a)
O wiele lepiej, ale po prawej stronie zdecydowanie brakuje wyższego akcentu, coś w ten deseń:

W tej kwaterce aktualnie rośnie świdośliwa, której ze względu na jej rozmiar jeszcze nie widać

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 11:57, 01 wrz 2024

Do góry
Jej! Gabiony skończone!

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 11:46, 01 wrz 2024

Do góry
Z pozdrowieniami dla Marcina wrzucam zdjęcia ze szkółki roślin, w której byłam wczoraj z Magdą. Tam pod orzechem jest super zaaranżowane miejsce na biesiady. Twój orzech też już pewnie podobny cień by dał.

Stół bardzo kreatywny, bo kratownica z bluesem i duża deska na wierzchu, a w tym zagłębieniu na środku rosły kiedyś rośliny skalniakowe.

Rabata z platanami, które w nogach mają kostki z cisów.

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 11:40, 01 wrz 2024

Do góry
O wiele lepiej, ale po prawej stronie zdecydowanie brakuje wyższego akcentu, coś w ten deseń:

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 11:26, 01 wrz 2024

Do góry
Hameln Gold posadzone na rabacie wschodniej.

Przed:

Po:

W przyszłym roku rabatę czeka poszerzenie, aby dać tam zaplanowane obwódkowe rośliny tj. seslerię jesienną, rozchodniki (Carmen albo jakieś bordowolistne). Rozważam też ciemierniki, żurawki Obsidian.
Blaski i cienie nowego życia 11:23, 01 wrz 2024

Do góry

Ja dużo nie potrzebuję, jak widzę taki ceglany mur to mi wystarczy Lubię bardzo takie klimaty fajnie by wyglądała na tym murze jakąś ciemno czerwona róża, z tymi miskantami tak sobie pomyślałam
Blaski i cienie nowego życia 11:08, 01 wrz 2024

Do góry
Miskant pod oknami po raz pierwszy od 3 lat jest widoczny, ale jest mu pod samym murem na ciepło i sucho więc ucieka do przodu. Plan mam spróbować pod murem z prosem od Moni.

Nowe siewki przywrotnika dopiero teraz kwitną, a tak nawiasem mówiąc przywrotnik się u mnie sieje jak ożanka.

Hosta od Iwonki kwitnie inaczej niż inne, takim dużym kielichowym kwiatem, ale nie na biało tylko jasnoliliowo.

Zadziwia mnie znów róża Comtessa, po przesadzeniu miała trudny czas, ściółkowanie trawą jej pomogło.

Tyle z moich relacji, trochę skromnie bo szału nie ma.
Na codzień zbieram spadające jabłka i przerabiam do słoików na szarlotkę. Staram się przeczekać upały, bo jeszcze lista roślin do przesadzania jest spora. W takim dużym ogrodzie ciągle coś trzeba dzielić, sadzić, przenosić.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 11:02, 01 wrz 2024

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

A tak będzie lepiej?

Ciemna zieleń to rabata

Zdecydowanie
Fajna forma geometryczna powstanie z tym mini żywopłotem i kulkami (czegoś?)
Blaski i cienie nowego życia 10:56, 01 wrz 2024

Do góry
Hibiskus się fajnie rozkręcił, miejscówkę ma doskonałą
Blaski i cienie nowego życia 10:54, 01 wrz 2024

Do góry
Zwiastun jesieni
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 10:50, 01 wrz 2024

Do góry
antracyt napisał(a)

O tym samym pomyślałam

A tak będzie lepiej?

Ciemna zieleń to rabata
Kraina spełnionych marzeń 10:44, 01 wrz 2024

Do góry

Doniczki już (poza cisami, którym muszę podsypać więcej ziemi, bo są za nisko).
Teraz będę przenosić hortki, gracillimusy, hammelny i tuje Danica z poczekalni. Muszę jeszcze zamówić róże.
Ogród Basi i Romka 10:09, 01 wrz 2024

Do góry
Kordina napisał(a)
Poranna rosa na różyczkach - romantycznie fajne masz te pogięte korzenie, do mojego ogrodu też pasują, mam jeszcze u sąsiadki do przywleczenia

Ten pogięty, to dębowy konar, to był taki duży pusty pień, chyba powoli się kończy. A kiedyś wyglądał tak, 2018 rok, potem się rozłupał i tak powoli, powoli coraz mniej się go robi.. trochę mi go szkoda, no ale tak to jest, tym bardziej, że ja go nie impregnowałam niczym, nie lubię, dlatego wszystkie pieńki i korzenie po jakimś czasie u mnie się rozpadają

Tak patrzę na to zdjęcie, teraz stoi tam wędzarnia eMa
Glina i zielsko 10:08, 01 wrz 2024

Do góry
Dziękuję Wam za pamięć i dobre słowo. Forum pomaga odciągnąć troche myśli od tego co mi je zaprząta.

Wczoraj godzinę się pokręciłam po ogrodzie. Wyplewiłam kortową i dereniową i obciełam odrosty dereniom.
Moje roślinki wyraźnie zapowiadają już jesień.

Miłego dnia

Wzgórze chaosu 10:04, 01 wrz 2024

Do góry
April napisał(a)
No i znów mnie zaskoczyłaś Iwonko, i to w jak najbardziej pozytywnym sensie. Wiedziałam że lubisz zawilce. Ale takiej uczty się nie spodziewałam. Cudne widoki. I bardzo przydatne porównanie odmian. Zapisałam sobie. Też kocham zawilce, mam kilka odmian. Muszę jednak dokupić białych. W tym roku nabyłam też tego Bressingham Glow i już żałuję że tylko jednego
Z białymi zawsze mam dylemat które piękniejsze, stąd mam dwie odmiany HJ i W i po problemie

Bressingham to mój ulubiony zawilec ze względu na kolor, płatki i jednoczesną delikatność mimo mocnej barwy.
Wiesz jak się przeraziłam, gdy dotarło do mnie, że tam rósł nie jeden a kilka.
Wpadłam jak dzik w gąszcz rdestu, zrobiłam mega bałagan, ale znalazłam dwie sadzonki
Biedne, przytłoczone. Znalazłam też tiarelle i molinię Heidebraut.
Na wiosnę czeka mnie okrojenie rdestu, pójdzie do siostry. I przerzedzenie hakone, tej ja potrzebuję na północną skarpę w hurtowej ilości.

Małe porównanie

2021

2024

Ogród Basi i Romka 09:59, 01 wrz 2024

Do góry
I na koniec, jakieś takie i eszewerie
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 09:57, 01 wrz 2024

Do góry
Judith napisał(a)
A zdjęcie?

A bo jeszcze chodzę wokół niej i zastanawiam się, czy dobrze wsadzona na fotkach nie widać dobrze jednego brązowego pnia.

Ogród Basi i Romka 09:54, 01 wrz 2024

Do góry
Winogrona i rabarbar, jeszcze jakoś wygląda
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies