Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:59, 03 kwi 2014

Do góry
Gosiu nornica będzie ścigana, a najładniejszy liliowiec z rabaty uratowany

Zaległości w wątkach tylko poczytałem, na pisanie brakuje mi sił.
Sam się dziwie, że tyle dzisiaj zrobiłem, malowanie skończyłem o 23.
Tego co zrobiłem w ogrodzie nawet nie chce sobie przypominać, bo znów mnie wszystko zaczyna boleć powiem tylko tyle, że kolejna wielka rewolucja się zaczęła i w sumie najważniejsze i nacięższe zadania już zrobiłem. Szczegóły później
Zdjęcia nie wiem kiedy, bo plany na jutro i sobote olbrzymie, strach się bać.
Różany ogród - raj na ziemi 14:25, 03 kwi 2014

Do góry
Witaj
Zgadzam się z Luki
Ja swój też zaczynałem od krzewów i drzew. Jest szkielet to jest się do czego nawiązywać
Jest jeszcze jeden aspekt. Jak zaczniesz kończyć dom, to i na ogród czasu będzie mniej, bo przecież trzeba środek wyszykować.
Za właściwy ogród weźmiesz się jak dojdziesz do ładu z firankami.

Przy czym, ciepnąć trochę czegoś co oko cieszy, jakieś malwy, ostróżki, słoneczniki - grosze kosztuje, pracy nie wymaga specjalnie, a zanim się dowiesz co i jak , to przynajmniej mur straszyć nie będzie

I od razu czymś bym mur zasłaniał, siej na potęgę groszki pachnące, jakąś hederę, jakiś winobluszcz.
Pieniądze wydajesz na razie na wnętrze, wiec ja osobiście bym pojechał zupełnie po kosztach i dawał coś co jest tanie i przynosi efekt.

Nie wiem jak inni, ale ja bym odradzał nieśmiertelne żywopłoty z Thuji.
Kiedyś na innym forum wyczytałem coś co mi przypadło do gustu - Thuje są thujowe

Michał
Makowo na Kociewiu 10:35, 03 kwi 2014

Do góry
makkasia napisał(a)

Malgosiu,
1.Bukszpanom będzie wszędzie dobrze jeśli do dołka dasz dobrej ziemi a w późniejszym czasie zrobisz parę oprysków z rozcieńczonym florowitem ze środkami ochrony w/g rozpiski Danusi no i czasami podlejesz jak jest sucho. Po posadzeniu częściej oczywiście
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/238-pielegnacja-topiarow-z-bukszpanu
2.W moim przypadku najpierw była brzoza Jongi, a po 8 latach wsadzane były pod nią kulki .
Wsadzanie ....wiśta wio łatwo powiedzieć były wpychane bo brzoza ma płytki system korzeniowy a przy tak dojrzałym drzewie bardzo rozbudowany więc wsadzałam tam gdzie się dało
Przy założeniu nowym sadzi się brzozę _ (nie sadź Jongi parasolowatą tylko posadź pożyteczną lub Fascination) a zaraz pod nią kulki. Odległość wyznacza wielkość kulek i ewentualne miejsce dla trawek, czy innych. Jeśli sadzisz malutkie bukszpany to wielkości muszą być odpowiednio większe aby dać miejsce do ich rozrastania luki uzupełniasz czymś przyziemnym co nie zdominuje kulek.
Najlepiej poustawiać wszystkie elementy na rabacie po przymierzać i dopiero wtedy wsadzić.
3 Malutkie kulki obcinałam... nożyczkami z ikei . Teraz tnę nożycami do szpalerów, Wiem że dziewczyny mają Bosze do cięcia, jednoręczne i tym tną, ja próbowałam i nie potrafiłam, najważniejsze aby narzędzie było naostrzone i odkażone, sekator nie nadaje się bo łapie tylko pojedyncze gałązki ...

Bardzo dziekuje za wyczerpujace odpowiedzi. Na razie temat brzozy musi poczekac, ale wiadomości przyswoiłam.
Własnie tak robiłam jak mówiłas, latałam z bukszpanami po rabacie wte i we wte ale one jeszcze nie pokulkowane wiec nie dawały oczekiwanego efektu, jak posadze równiutko to wykulkuję.....nie umiałam sobie wyobrazic jak to jest. Chyba że najpierw zrobie im zarys kuli, przymierzę, wsadze i dopiero wykończę.
Dzisiaj działam.......
Buziaki !
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:01, 03 kwi 2014

Do góry
Aniu ja to nie rozumiem gdzie ty widzisz jajca w buksikach bo ja to same kulki elegancko przycięte widze. Poszerzona rabata ma teraz idealne proporcje, róże będzie gdzie podziwiać, bo mnnie nikt do nich nie przekona
Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe 09:35, 03 kwi 2014

Do góry
No moje szafirki to robią sobie żarty, strasznie opóźnione, a u Ciebie już pięknie kwitną
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 09:31, 03 kwi 2014

Do góry
Czyli za niedługo będziemy liczyć na dużo zdjęć
Makowo na Kociewiu 09:13, 03 kwi 2014

Do góry
Margarete napisał(a)

Kasiu ty doświadczona bukszpanowo kobieta jestes a ja nie i mam kilka pytan :
1/ przygotowałam miejsce dla buksików ( kulek) małych i wiekszych na żwirku, wykopałam rosnace tam trawy którymi uzupełnie te kulki, czy na żwirku bedzie im dobrze ?
2/ w jakich odległosciach sadziłas swoje kulki na tej rabacie pod brzozą? taka brzózka a jeszcze lepiej 3 brzózki z kulkami i trawami to moje marzenie........ale może na póxniej do realizacji...
3/ pokaż czym kulkujesz swoje bukszpany ? ja pierwsze 5 kulek robiłam sekatorem choc chciałam nozyczmi ręcznymi do trawy ( takimi na jedna reke) albo szpalerowymi ( na 2 ręce) ale nie szło mi najlepiej, może dlatego że te mopje do trawy juz stare i pordzewiałe a te nożyce szpalerowe za wielkie do nieduzych kulek....suma sumarum ciachałam sekatorem... kupiłabym odpowiednie narzędzie ale jakie ?

Malgosiu,
1.Bukszpanom będzie wszędzie dobrze jeśli do dołka dasz dobrej ziemi a w późniejszym czasie zrobisz parę oprysków z rozcieńczonym florowitem ze środkami ochrony w/g rozpiski Danusi no i czasami podlejesz jak jest sucho. Po posadzeniu częściej oczywiście
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/238-pielegnacja-topiarow-z-bukszpanu
2.W moim przypadku najpierw była brzoza Jongi, a po 8 latach wsadzane były pod nią kulki .
Wsadzanie ....wiśta wio łatwo powiedzieć były wpychane bo brzoza ma płytki system korzeniowy a przy tak dojrzałym drzewie bardzo rozbudowany więc wsadzałam tam gdzie się dało
Przy założeniu nowym sadzi się brzozę _ (nie sadź Jongi parasolowatą tylko posadź pożyteczną lub Fascination) a zaraz pod nią kulki. Odległość wyznacza wielkość kulek i ewentualne miejsce dla trawek, czy innych. Jeśli sadzisz malutkie bukszpany to wielkości muszą być odpowiednio większe aby dać miejsce do ich rozrastania luki uzupełniasz czymś przyziemnym co nie zdominuje kulek.
Najlepiej poustawiać wszystkie elementy na rabacie po przymierzać i dopiero wtedy wsadzić.
3 Malutkie kulki obcinałam... nożyczkami z ikei . Teraz tnę nożycami do szpalerów, Wiem że dziewczyny mają Bosze do cięcia, jednoręczne i tym tną, ja próbowałam i nie potrafiłam, najważniejsze aby narzędzie było naostrzone i odkażone, sekator nie nadaje się bo łapie tylko pojedyncze gałązki ...

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:35, 02 kwi 2014

Do góry
Agnieszko nieśmiało odpowiadam: tak musiałem wyskoczyć chociaż na kilka szybkich fotek wypróbować.

Kondzio na przybliżeniach wiosne widać wyraźnie, w większych kadrach już słąbiej, ale to tylko kwestia czasu
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:26, 02 kwi 2014

Do góry

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:16, 02 kwi 2014

Do góry
Kolejne budzące się żurawki

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:08, 02 kwi 2014

Do góry
Poczynione na szybko zdjęcia

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:58, 02 kwi 2014

Do góry
Stres dnia
Sadziłem i przesadzałem dzisiaj liliowce. Wykopuje dośc dużą kępe z jednej rabaty i myśle sobie, coś za łatwo poszło. Zdziwiła mnie mała liczba korzeni, ale pomyślałem sobie, że słaba ziemia w tym miejscu i takie tam. Jak sadziłem na nowym miejscu obróciłem rośline i zamarłem.... najczarniejszy scenariusz przebiegł mi przez myśl. Cała rabata w pędrakach i zjadają mi rośliny, zobaczyłem rozchodnika, który też z jednej strony troche zjedzony. Jednak coś mi nie pasowało, rekawiczka na dłoń i wykoaliska ręczne pod liliowcem. Troszke odetchnąłem, wróciła moja koleżanka NORNICZKA dwa tunele pod liliowcem znalazłem. Zawsze lepiej to niż robale, trzeba będzie przerowadzić negocjacje 3 stopnia
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:23, 02 kwi 2014

Do góry
Ooo poranna gimnastyka wskazana
U mnie dzisiaj -2 kolejny dzień z rzędu. Gdzieś czytałem, że zamarznięte kropelki wody chronią rośliny, a w szczególności kwiaty drzew owocowych przed mocnymi przymrozkami.
Kondziowy ogrod cz II 23:16, 01 kwi 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Witam w nowym wątku trzeba koniecznie zaznaczyć bo ucieknie
pewnie witam widziałem twoje bukszpany super
Kondziowy ogrod cz II 23:14, 01 kwi 2014

Do góry
Witam w nowym wątku trzeba koniecznie zaznaczyć bo ucieknie
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:56, 01 kwi 2014

Do góry
U mnie codziennie jest w granicach -2, a w poprzednich latach było nawet -4 a tulipanom nawet kwitnącym nic się nie stało. Trzeba być dobrej myśli, tulipany są mocne, nie wiem jak reszta no, ale -8 to już lekka przesada...
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 21:21, 01 kwi 2014

Do góry
Wianki wielkanocne to wyższy poziom sztuki wiankowania Piękny jest
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:09, 01 kwi 2014

Do góry
Marzenko i Magdo wczoraj i dzisiaj byłem o 19 w domu, wieć fotek ni jak zrobić a stary zdjeciorobek przechodzi na emeryture i oczekuje na wymarzonego następce, wtedy będą fotki
Możliwe, że już jutro
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:07, 01 kwi 2014

Do góry
admete bardzo dziękuje budujące jest to, że zmiany się podobają, a buksiki to klasa sama w sobie

Agata rasowe krzewy szczegóły pw.
Ogród niby nowoczesny ale... 19:29, 01 kwi 2014

Do góry
Pola napisał(a)

O tarasik się robi super będę czekać na koniec prac, przypomniałam sobie jak u mnie takie widoki były
Kicia słodka jedni pracują inni leniuchują

Ja też czekam na koniec....

aga_szsz napisał(a)
no i doczekałam się pierwszego odcinka serialu...
z drugoplanowym praniem...

ha ha..pranie...
Kurcze u nas pogoda kiepska..niby slonecznie ale zimno od wczoraj...buuu aż się pracować nie chce

Luki napisał(a)
No w końcu jakieś zdjęcia Już można ogarnąc gdzie co i jak będzie sę znajdować, czekam niecierpliwie na gabiony i dalsze etapy. Była róba z donicą ? ja zostawiłem tą sprawe na czas poremontowy, bo nie wyrabiam na zakrętach, ale zrobie na pewno.

Łukasz u mnie też nie było próby..beton był gotowy i taki z kamieniem...na donice się nie nadawal...
Poczekam na lepszy czas...jak będzie mniej brudnej i ciężkiej roboty.

Sebek napisał(a)
Szalejecie - tofffam to!!!!

Oj Sebuś...my też

Juzia_G napisał(a)
Ale rozróba!!!

delikatnie mówiąc

izabela75 napisał(a)
Ale rozpierducha!!!!!, Super będzie!!!!!! CZuję toooo!!!!!

O właśnie !
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies