Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 06:55, 04 kwi 2014

aneta230972 napisał(a)
Marzenko zaglądnij proszę do mnie. Może ta Twoja Ema poradziła by sobie z paskudami , które mam w ogrodzie? Ale co skoro te larwy są praktycznie wszędzie gdzie kopię . Pryskać wszystko? 50 arów?
Ja chyba oszaleję .

Wg mnie na te larwy należałoby zastosować chemię... Napisałam Ci, bo to gąsienice które żerują podobnie jak opuchlaki. Paskudztwo, obejrzałm i brrrr
kolagn 08:35, 04 kwi 2014

Marzena2007 napisał(a)
Dla Kolagn wykaz roślin

Za trzmielinami żywopłot z cisa
Latem i jesienią będą za nimi z zawilce japońskie honorine jobert (teraz są ścięte i dopiero wypuszczają pierwsze listki)
W nogach trawa carex buchanani - ścięta nie widać, wystają liscie tulipanów
W nogach czerwono ulistnione - kiścień zeblid
Na przodzie rabaty carex morrowi

Po lewej stronie kule bukszpanowe, przed nimi azalie. A kiedyś byly tu żurawki.... Będą znów gdy wygram walkę z opuchlakami
Zdjęcie z lata

Bardzo dziękuję już sprawdzam sobie te roślinki
Cieszę się bardzo, że odnalazłam Twój ogród -przekonał mnie do prostych linii rabat wcześniej nie chciałam o nich słyszeć
atena35 08:41, 04 kwi 2014

Marzena2007 napisał(a)
Najpierw fotki, potem odpowiedzi. Póki będą kwitły magnolie bede Was katować zdjęciami

Katuj, Kochana katuj.
Bez litości bądź
Luki 09:23, 04 kwi 2014

Encyklopedia wiedzy ogrodniczej starannie nadrobiona
Im dłużej patrze na Twoje piękne magnolie tym bardziej się denerwuje, że u mnie nie wytrzymują, nikt w mojej miejscowości już nie ma wszytstko wymarza jak nie zimą to wiossenne przymrozki niszczą rośliny ... pocieszać się będę innymi kwitnącymi drzewami
Margarete 10:13, 04 kwi 2014

Marzena2007 napisał(a)

Małgosiu na rabacie 2x2 m2 rosnie 9 kulek bukszpanowych w równych odstępach w takim ukladzie

Xxx
Xxx
Xxx

Nie sadzę na sztywno, bo sadzę bukszpany o róznych rozmiarach. Do dużych dosadzam małe kulki, tak aby sie niemal stykały.
To zależy od kompozycji i efektu jaki chcesz osiagnać. Mam posadzone i co 2 m ale również co 1 m a pomiedzy nimi trawy lub żurawki

Dzięki za odpowiedź, chciałabym podobnie kulkowo-trawkową rabatę stworzyc, z tym ze na żwirku a nie na korze. trawki miałam tam od ubiegłego roku więc oczysciłam to miejsce z wczesniej posadzonych traw i innych roslin - tzn. wykopałam teraz pposadze kulki które juz wstepnie podcięłam i przechowuje z bryła korzeniowa w wiadrach z wodą ( mają sie dobrze). Potem uzupełnię tymi wykopanymi + nowymi trawami, ograniczaja mnie troche cebulowe które równiez tam mam posadzone i głupio to zrobiłam ale cebule, nawet z liśćmi czy to tulipanów czy czosnków też sie da przekopać.
Margarete 10:19, 04 kwi 2014

Marzenko chciałabym dosadzić do moich kulek bukszpanowych rownież ciemierniki, mam je juz prawie przekwitajace w donicy i chciałabym je miec na tej trawiasto-kulkowej rabcie żeby cieszyła oko nawet jak patrzy sie na nia z okna salonu i kącika z jadalnią - tam mam wykusz i wielkie okna prawie do podłogi więc widok z nich jest ważny. Tyle tylko że ta rabata jest raczej w słońcu i nie wiem jak ciemierniki dadzą sobie radęz tym słońcem, czy one wola cień ? Mam je pierwszy raz ............
Bedą troche "wcisnięte" pomiędzy kulkami więc cienia od kul beda mieć troche......co radzisz ?
Tusiala 10:31, 04 kwi 2014

Dobrze Marzenko, że tyle zawsze piszesz o tym co stosujesz i jak. Rzadko piszę ale jestem bardzo często
Też jestem ciekawa jak ten wrotycz podziała u Ciebie. Pisz, pisz poczytam
KingaR 11:29, 04 kwi 2014

Witaj Marzenko, od jakiegoś czasu zwiedzam twój ogród po cichutku. ZACHWYCAJĄCY!!!!! To wiosenne szaleństwo - po prostu brak mi słów . Trzymam kciuki za walkę z "robactwem".
grembosia 11:41, 04 kwi 2014

Marzenko, carex buchanani przycięłaś, myślałam, że nie powinno się ciąć, tylko wyczesać.

Katuj magnoliami, bo są przepiękne, chyba takie kwitną w raju, takie mam wyobrażenie o nim.

Marzenko, potrzebuję porady kolorystycznej, zajrzyj do mnie.
abiko 13:07, 04 kwi 2014

Uwielbiam Twój ogród te magnolie.. i.. reszta idę szukać o opuchalakach.. mnie też dopadły.. ;(
Wpadłam.. ściskam..