Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród z zegarem 18:27, 18 cze 2021

Do góry
Kilka fotek (nic więcej nie dało się zrobić na tej mojej patelni)

Pierwsze będą hortensje Wims Red (uprzejmie proszę o zignorowanie chwastów ).

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 18:19, 18 cze 2021

Do góry
Leżę, odpoczywam, należy mi się

Udanego weekendu, pewnie wpadnę jeszcze z fotkami

A w niedzielę święto ogrodowe, wizyta u Danusi!!!
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 18:17, 18 cze 2021

Do góry
Mała różana rabatka z Aspirin Rose

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 18:16, 18 cze 2021

Do góry
W końcu mam wymarzone i ukochane z dzieciństwa łubiny

Penstemony też nowy nabytek

I nówki klony, tu wymarzony przez mężulka Shirasawy Aureum

I moje marzenia, bambusy

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 18:14, 18 cze 2021

Do góry
I takie niespodzianki, też nie mam pojęcia skąd, co i dlaczego

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 18:12, 18 cze 2021

Do góry
Apropos siewek, co to, ktoś wie? Takie krzaczki mam na rabacie, nie wiadomo skąd. Ta moja ziemia kompostowa co roku niespodzianki rodzi

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 18:11, 18 cze 2021

Do góry
Siewki szałwiowe większe od matek

Podobnie siewki stipowe, matki wygnił po zimie, część jako tako wygląda, a dzieci piękne dorodne

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 18:03, 18 cze 2021

Do góry
Nie mogę się napatrzeć

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 18:01, 18 cze 2021

Do góry
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 17:59, 18 cze 2021

Do góry
Wypadki wypadkami, róże wyczyszczone ale za to inna róża, Giardina szaleje.
W ogródku Martki 17:52, 18 cze 2021

Do góry
Martka napisał(a)

A tu "po" (jednak dopiero kanciki sprawią prawdziwe "po").

Kora też robi bardzo dużą robotę taka kropka nad i na rabacie

Martka napisał(a)

Hakonechloa macra, zachwycam się nią.

ja też chyba każda Hakonechloa mnie się podoba

Martka napisał(a)

Rabata ma 2,2 m szerokości i dobre 12m długości.

Liczysz to do świerków, prawda?
Przerabianie ogródka pod swój gust 17:27, 18 cze 2021

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)

KasiaBawaria napisał(a)

^

Pięknie wyeksponowałaś tą leszczynę na trawniku.
Przetacznika mam takiego samego, faktycznie kolorek jest mocno niebieski.
Co to za rośliny na drugim i ostatnim zdjęciu?
Świetna kompozycja, czerwone i białe ostrogowce bardzo mi się podobają. Muszę białego gdzieś poszukać, a biała szałwia nie pokłada się? Jaka to odmiana?
Zasypałam pytaniami, ale pięknie masz.

Ogródek warzywny na balkonie 17:21, 18 cze 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Lista imponująca! Gratuluję, i jak najwięcej cienia życzę, Najlepiej w łazience z nogami w zimnej wodzie.

haniu nad cieniem pracuje mój mąż mamy parasol ogrodowy, ale pomimo zamocowania go do donicy czasza co chwilę zmienia miejsce Dzis mąż wymyślił nowy sposób mocowania, a tak wyglądał montaż

W ogródku Martki 17:17, 18 cze 2021

Do góry
Rabata klonowa - z frontmankami - raczej frontlejdiskami - różami z przodu. Ta rabata jest różna z różnych stron, ma dobre 9 m długości. Obok atropurpureum posadziłam dla ciemnej zieleńi proso, ale zupełnie eksperymentalnie i zobaczymy, jak sobie da radę. Jeśli nie, pójdzie w inne miejsce. Na razie bardzo niemrawo sobie poczyna.

Dyskusja o szałwii na froncie rabaty spowodowała, że szałwii białej nie ma, jest fioletowa w innym miejscu, a tu dumam. Myślę, że na zdjęciu dobrze też widać, że poszerzenie tej rabaty po całości dałoby efekt "wąskiego gardła trawnikowego pomiędzy rabatami" - tego efektu chciałam uniknąć, ale też z wielu innych względów rabata jest szersza z przodu, a węższa na wysokości okna. Iglak przed oknem na wylocie. Zostają klony.

W ogródku Martki 17:06, 18 cze 2021

Do góry
Rabata z grabami i hakonechloa (tu cisy też są, ale w roli żywopłotu).

Tu w drodze do "po", ale jeszcze przed.

A tu "po" (jednak dopiero kanciki sprawią prawdziwe "po").

Hakonechloa macra, zachwycam się nią.

W ogródku Martki 17:05, 18 cze 2021

Do góry
Hurra, wszystkie nowe rabaty opielone, pozostały jeszcze staruchy z miskantami i świerkami serbskimi i naprawdę będzie ogarnięte... nie do wiary, wyłania się jakiś porządek z tego chaosu.

Muszę też wyznać, że... spodobało mi się pielenie. W takich okolicznościach, dodajmy, że rabaty nie były nadmiernie zapuszczone i nie posiadały praktycznie perzu ani skrzypu. Dlaczego spodobało mi się? Bo nie miałam okazji tak blisko obcować z nowymi roślinkami. Gdybym oglądała nasadzenia na czworaka i pełzając po rabatach, moje otoczenie byłoby mocno zdumione. A tak? Pod pretekstem pielenia gapiłam się do woli na każdą roślinkę z osobna i było cudownie

Aha. Czeka mnie jeszcze zrobienie porządnych kancików, ale mój szpadelek wygiął się i nie może złapać równej linii, szukam nowego.

Tak wygląda obecnie rabata z Limelight, obwódką z hakonechloa i średnie trawki pomiędzy - molinie, oraz bardzo tu i ówdzie - miskanty. Są tu też 3 łubiny i na razie jeden buk Dawyck Purple.

Rabata ma 2,2 m szerokości i dobre 12m długości.

Ogród do odnowy 16:53, 18 cze 2021

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Cudne fotki i bardzo klimatycznie.Jakie wystawy masz na rabatach? Parzacego slonca chyba nie masz?

Niestety gdy jest upał to słońce parzy. Środkowe rabaty są w pełnym słońcu, niektóre od samego rana do jakiejś 14-15. Cienia też jest trochę

tu za plecami jest południe, za płotem coraz wyższe samosiejki jakiś wierzb i topól białych. Niedługo słońce będzie tylko w pełni lata

W ogródku Martki 16:52, 18 cze 2021

Do góry
Anda, Judith, Wiklasia, Paweł2806, Wiaan, Alija, Ajka - mam nadzieję, że nikogo nie pominęłam - dziękuję bardzo za pomysły na krzewy na północno-zachodnim rogu domu. Bardzo lubię takie wrzutki pomysłów! Czytam i oglądam teraz na temat tych roślin, w przyszłym tygodniu podejmę decyzję i rozpocznę poszukiwania A wyszła z tego taka lista:

- Limelight - super, gdyby nie fakt, że po drugiej stronie rabata x 11 Limelight, chyba dla odmiany coś innego
- Rodgersje - w zakątku sosnowym w przyszłym roku, bardziej mi tam pasują
- Skimia - piękna, ale oj, u mnie może być słabo z zimą, obawiam się.
- Pieris - mocno biorę pod uwagę, ale co z zimowaniem - to jednak Mazowsze…
- Aucuba też nie przezimuje.
- Leucothoe - mocno biorę pod uwagę, jednak nie te z pstrym liściem, nigdy nie słyszałam, a b. ciekawa.
- Dereń biały lub rozłogowy - też super pomysł, mocno biorę pod uwagę, muszę doczytać jak rosną.
- Enkiant dzwonkowaty - mocno biorę pod uwagę 

Naprawdę jest z czego wybierać i nie będzie to prosty wybór

Anda, Ewo, hakone uwielbiam, szczególnie macra, będzie jej dużo obok klonów, a w ogóle w całym ogrodzie bardzo dużo posadziłam, 60. Na gaurowo-punstemonowej jest jeszcze trochę miejsca, ale może już pomyślę o akcentach jesiennych na tę rabatę jednak, taka mnie naszła dziś refleksja.

Juzia, Edith, Annabell podlewam, ale może mało, to dość słoneczna niestety rabata i może trzeba będzie zmienić jej stanowisko. Poobserwuję i przypilnuję tego, skłaniam się jednak, że Annabelle dotknęła jakaś zaraza… wszystkie takie dziwne listki mają, cała partia.

Agatorek, Aguś, dziękuję, to ważny aspekt! Anitki ogrodu nie znałam, kolejna perła na O. Prześledziłam Waszą wymianę. Czy Anitka pisała, jak długo te klony u niej rosną? Wiadomo, że lekkim cięciem można palmowe korygować, nie widzę tu dużego zagrożenia dla dachu.

Roocika, prawda, że niesamowite, ile pomysłów z takiej wymiany może wyniknąć?

Milunia, słyszałam nawet o kaszce kukurydzianej dla mrówek dziękuję za preparat, trzeba mieć pod ręką na takie sytuacje, gdy już za późno na co innego. Dziś będę odcedzać gnojówkę z pokrzywy, o której pisałam, sprawdzę, jakie efekty, ale ona tylko profilaktycznie. Natomiast liście z tej „kiszonki” zamierzam rozłożyć na rabatach przy klonach i różach, ponoć ma dla gleby działanie odkażające. Poeksperymentuję. Dyskusję u Wiaan widziałam. Trzeba działać skutecznie, tak mało szkodliwie na ile się da, ale jeśli za późno, to nie ma co płakać nad mrówką, gdy ginie cenny okaz rośliny. Jaki proszek na mrówki przetestowałaś?

Ajka, ta róża Chopin mnie zachwyciła. Pocieszające, co piszesz, że nie sprawia już w tym roku problemów. Twoje rosarium jest obłędne.

Magleska, dziękuję, że doceniasz przyszłe sześciany rabata z klonami będzie z głównie z cisem i hakonechloa, tak ją sobie wyobrażam. U Ciebie piękne zestawienia klonów z Imperatą i wiele innych.

Drogie i Drodzy, jeszcze raz wielkie dzięki za ogromną dawkę cennych informacji - w podziękowaniu - zdjęcie z Pęchcina - na ochłodę w ten upalny dzień

Ogród w Klein Kottorz 16:28, 18 cze 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Proszę znawców roślin wodnych o identyfikację.

W listopadzie dostałam od Grega66 rośliny wodne: kosaciec żółty pstrolistny,komonica błotna, krwawnica pospolita,mięta nadwodna, pontederia sercolistna niebieska, oczeret sztyletowaty,jeżogłówka gałęzista, tatarak zwyczajny, czermień bł.

Część z nich przeżyła zimę, ale nie wiem które.

Przed chwilą miałam wszystko rozpisane przycisnelam na fotkę i wsiąkło.

Więc tak Danka kosaciec ostrolistna może na którejś focie jest on to raczej nie zniszczalny.

Krwawnica nie widzę, chociaż może się pokazać później to wszystko zależy jakie Grzegorz wysłał sadzonki

Tak wygląda

Nie widzę komornicy błotnej,mięty błotnej, panteforii..., oczeret sztuk... Donica na 3 focie; jeżogłówka... Może być musisz obserwować czy wyrasta bo ma podobne liście jak na pozostałych fotach. Tatarak na przed ostatniej i ostatniej focie, czermień bo... Też nie widzę. Tam chyba jest pałka wodna jeszcze wygląda mi na 2 pierwszych fotach.
Tatarak już pisałam liść rozetrzeć jak pachnie to tatarak.

Nie wsadzają do donic tylko wsadz przy brzegu i przysyp kamieniami. Jak będą w donicach to później ich nie wyciągniesz będziesz się mordować jak z trawami.

Danusiu posadz wszystko na gl od 10 cm niech rośnie i musisz obserwować. Nie wiem w jakim stadium rozwoju były te sadzonki może one jeszcze wyrosną. Szkoda, że nie wsadziłas jak dostałaś od razu do oczka. To są rośliny które przetrzymują największe mrozy. Właśnie jak maja ciepło to mogą wygnic.

Wilczy ogród 16:07, 18 cze 2021

Do góry
Magleska napisał(a)

Bardzo podoba mi się ten widok

Magleska napisał(a)

czy to skalna rzeczka?

Początek kwitnienia, to teraz stipy wyglądają najpiękniej

Sunia sama sobie wynajduje pracę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies