Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Kompost, kompostowanie i kompostowniki 09:57, 20 paź 2018

Do góry
Annak napisał(a)
Dopiero na wiosnę planuję kompostownik, ale zebrałam ostatnio skoszoną trawę (przesuszoną), filc wydrapany z trawnika, tekturę i trochę innych odpadów i złożyłam to na jedną kupkę. Dorzucę jeszcze liście, które czekają na zgrabienie. Dużo tego nie ma, bo jak działka mała i do tego sezonowa to tzw. domowych odpadów też prawie nie ma, ale czy taka "mieszanka" może być zaczątkiem kompostu? Nie wiem tylko jak to przygotować na zimę, żeby nie zgniło? Gdzieś wcześniej na O. czytałam negatywne opinie o stosowaniu torfu w ogrodzie, a tutaj o przesypywaniu pryzm właśnie suchym torfem... Do kompostu można? Jeśli tak to jakim? Odkwaszonym, czy kwaśnym? A czy to wszystko podlewać? Na zimę, jak zakończę sezon przykryć czymś?
Przepraszam za tyle pytań, ale amatorka i debiutantka jestem, a od tego, czy nie "zasmrodzę" działki i sąsiadów zależy nastawienie mojego eM-a do moich poczynań.

I jeszcze jedno pytanie, bo zapomniałam: czy te brązowe listki, po otrzepaniu tuj, to przed wrzuceniem na kompost trzeba ciąć na mniejsze? One duże nie są

Polecam ten artykuł

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/289-kompost-najlepszy-nawoz-do-ogrodu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:57, 19 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Posadź świerki serbskie, bo ten dom faktycznie wisi nad waszym ogrodem i nie sposób.

Marzy mi się żywopłot liściasty z grabiu. Przed nim na wysokości domu sąsiada 3 świerki serbskie. Czy ta propozycja ma sens?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:55, 19 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Posadź świerki serbskie, bo ten dom faktycznie wisi nad waszym ogrodem i nie sposób.

Marzy mi się żywopłot liściasty z grabiu. Przed nim na wysokości domu sąsiada 3 świerki serbskie. Czy ta propozycja ma sens?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:07, 19 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Latem było zupełnie inaczej, teraz jest tak, a zimą będzie rdzawo-beżowo.
Ta zmienność mnie zachwyca i jednocześnie zaskakuje. Dawno temu nie miałam takich wspaniałych przeżyć ogrodowych

To widać i czuć!!!
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:31, 19 paź 2018

Do góry
Wczoraj był przepiękny, upalny dzień. Rozebraliśmy się normalnie do "rosołu".
Ja sadziłam astry (cudne) a Witek spawał zbrojenie do fontanny Niedługo będzie betonowanie i uszczelnianie, no i fontanna tryśnie niebawem swoim spatynowanym urokiem chłopczyka z rybką

Zrobiłam kilka zdjęć prac budowlanych, ale muszę lecieć, nadrobię wieczorem Do zobaczenia !
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:29, 19 paź 2018

Do góry
waldek727 napisał(a)

Normalnie Piet Oudolf w spódnicy.
Do tego ogrodu Danusiu też się kiedyś wproszę.
A może znowu przyjadą z TVN-u.

E tam, po prostu to ja. Niczym nieograniczona.
Przyjadą, na wiosnę.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:27, 19 paź 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Krajobraz jakby oszroniony wygląda niezwykle.

Danusiu, planujesz brzozy w swoim ogrodzie?

Ależ tak. Oczywiście, ich kariera w moim wykonawstwie rozpoczęła się od lasku brzozowego w ogrodzie z lustrem Potem poszło...

Wczoraj pojechaliśmy z drugiej strony naszej ziemi (nie byłam tam ze dwa lata) - sąsiad pozostawił przy naszym ogrodzeniu kilkanaście brzóz, podkrzesał, uformował. Wyglądają pięknie.

Pomyślałam - "tam zrobię kontynuację" - ale nie zwykłe brzozy, tylko jakieś odmianowe. Do decyzji mam jeszcze czas. A na razie na końcu działki zamierzam posadzić buki, które urosną na olbrzymy, jak w Anglii.

Hania zawsze się śmiała jak widziałyśmy te wielkie drzewa i mówiła "wyobraź sobie swojego buka przy domu jaki będzie"
Ale my nie pozwalamy mu urosnąć, ciągle jest stożkiem
Teraz mam pole do popisu, drzewa mogą rosnąć na wolności, nie są niczym ograniczane. To wielka radość dla nas - mieć drzewa.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:24, 19 paź 2018

Do góry
waldek727 napisał(a)
Taki cortenowy ogród Ci się zrobił Danusiu.
Ładnie. Bardzo ładnie.

Dziękuję, rdza bardzo tutaj pasuje, jak również styl 'vintage', wszystko mam odrapane i spatynowane
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:22, 19 paź 2018

Do góry
Wendy79 napisał(a)

Co to za trawa po prawej na dole, z wyraźnymi siwymi kłosami?

To Pennisetum orientalis 'Tall Tails'.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:21, 19 paź 2018

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)

Hmm, to mnie cieszy...

Jesień masz, Danusiu, zachwycającą. To srebro, miedź i zieleń cisów - i kto powiedział, że w ogrodzie musi być dużo kolorów? Wystarczą trzy, mniej znaczy więcej. Cudnie

Latem było zupełnie inaczej, teraz jest tak, a zimą będzie rdzawo-beżowo.
Ta zmienność mnie zachwyca i jednocześnie zaskakuje. Dawno temu nie miałam takich wspaniałych przeżyć ogrodowych
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:59, 18 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dzięki tym niesamowitym widokom, jesień jest na drugim miejscu u mnie w rankingach pór roku

Normalnie Piet Oudolf w spódnicy.
Do tego ogrodu Danusiu też się kiedyś wproszę.
A może znowu przyjadą z TVN-u.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:44, 18 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Co to za trawa po prawej na dole, z wyraźnymi siwymi kłosami?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:57, 18 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Rdza miesza się z "siwizną", tylko zielone masywne cisy pokazują, że zieleń jest taka świeża, niczym nie przyprószona.

Przy okazji serca Witka, zrobione dla mnie

nieprawdopodobnie piękny cały ogród i serca rzecz jasna też!!!
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:59, 18 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

rozplenica wschodnia - w końcu dowiedziałam się jak nazywa się moja dwuletnia kępa
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:41, 18 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
U mnie zbyt wilgotno to latem nie było, a ziemia też piaszczysta dość, więc myślę, że ona wcale nie potrzebuje więcej wilgoci

Hmm, to mnie cieszy...

Jesień masz, Danusiu, zachwycającą. To srebro, miedź i zieleń cisów - i kto powiedział, że w ogrodzie musi być dużo kolorów? Wystarczą trzy, mniej znaczy więcej. Cudnie
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:49, 17 paź 2018

Do góry
Dzięki tym niesamowitym widokom, jesień jest na drugim miejscu u mnie w rankingach pór roku

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:46, 17 paź 2018

Do góry
Tutaj nie wiadomo, co jest z metalu a co żywe

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:45, 17 paź 2018

Do góry
Rdza miesza się z "siwizną", tylko zielone masywne cisy pokazują, że zieleń jest taka świeża, niczym nie przyprószona.

Przy okazji serca Witka, zrobione dla mnie

No i rzeźba, też dzieło Witka

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:18, 17 paź 2018

Do góry
U mnie zbyt wilgotno to latem nie było, a ziemia też piaszczysta dość, więc myślę, że ona wcale nie potrzebuje więcej wilgoci
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies