Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Początki w Kruklandii 18:33, 12 kwi 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
Brzozy są ładne ale smieciuchy, wiec najlepiej miec na nie widok u sąsiadów w znacznej odległosci
Mam jedną duzą w granicy i jeszcze 2 mniejsze u mnie w rogu i wszystkoe krzaczki berberysów i tawuły są napchane lisci, cieżko to wybrac nie mowiac juz o rabatkach zasmieconych najpierw kwiatami a potem liscmi

To jest ogród a nie sala operacyjna Sterylnie nie będzie

A brzozy kocham. I nawet kocham ich liście na trawniku

I jeszcze pytanie... a berberysy i tawuły to liści czasem nie gubią?

Początki w Kruklandii 18:24, 12 kwi 2015

Do góry
Brzozy są ładne ale smieciuchy, wiec najlepiej miec na nie widok u sąsiadów w znacznej odległosci
Mam jedną duzą w granicy i jeszcze 2 mniejsze u mnie w rogu i wszystkoe krzaczki berberysów i tawuły są napchane lisci, cieżko to wybrac nie mowiac juz o rabatkach zasmieconych najpierw kwiatami a potem liscmi
Początki w Kruklandii 18:05, 12 kwi 2015

Do góry
malgorzata_s napisał(a)

Popieram oczywiście pomysł na brzozy jak mogłabym inaczej.

Hehe

A Ty jakie w końcu będziesz miała?
Longi ?
Początki w Kruklandii 18:02, 12 kwi 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Chyba kupię sobie jeszcze jedną brzózkę... Youngii albo Long Trunk.

Nooo... tak siedzę i myślę...i chyba to jest to

Popieram oczywiście pomysł na brzozy jak mogłabym inaczej.
Za karę na koniec ogrodu... 12:51, 12 kwi 2015

Do góry
jona napisał(a)
Witaj . Bardzo mi się u Ciebie podoba. Chciałaby też mieć więcej drzew i też w większości byłyby to liściaste . Działkę mam małą i musiałabym zrezygnować z warzywnika, a siać warzywka kocham .
Które drzewa lubisz najbardziej?

Joasiu witaj i dziękuję za miłe słowo

Najbardziej lubię buki, za pokrój, połysk na liściach, jesienną ściółkę z liści... w buczynach o każdej porze roku panuje magiczny nastrój. W ogrodzie mam tylko buki kolumnowe Dawyck Purple, Dawyck Gold oraz Pendulę.

To zdjęcie sprzed trzech lat

Poza tym w moim ogrodzie najbardziej lubię parocję perską, brzozy pożyteczne, tulipanowce, platany (mam dwa), graba pendulę, wiśnie Amanogawy, klona Royal Red i ambrowca oczywiście

Wiem, że kiedyś będzie kłopot z liśćmi, ale uważam, że zalety drzew przewyższają ich kłopotliwość. I boleję, że na terenach podmiejskich (na takich mieszkam) działki są coraz mniejsze, zabudowa coraz gęstsza (oczywiście rozumiem względy ekonomiczne) a drzew bardzo brakuje

I bliskie mi są słowa Magdaleny Morskiej, która na początku XIXw. pisała:
"Każde stare drzewo jest skarbem nieocenionym we względzie upięknienia miejsca"
Ogród z lustrem 09:15, 12 kwi 2015

Do góry
Piękny zakątek Danusiu! Uwielbiam brzozy, mają w sobie coś takiego naturalnego...
Pozdrawiam
Basia
Na Łowieckiej 23:38, 11 kwi 2015

Do góry
Nowa rabatka na wprost tarasu, z bukszpanami ale bez brzozy jeszcze:
(Podczas podlewania, bo trawa dostała nawozu i chciałam żeby się szybko rozpuścił)
Typografia ogrodu 19:52, 11 kwi 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Zdolna bestia z Ciebie i M!, a widok na lasek brzozowy zachwycił mnie już teraz!

każdy kto patrzy na brzozy z perspektywy domu myśli, że to jakieś małe drzewka-duża odległość i wielkie wierzby dają takie wrażenie. Ale dobrze, że juz rosną bo los wierzb niepewny a cień zawsze mile widziany u nas.

M i ja dziękujemy za miłe słowa - czasem trzeba umieć zrobić prawie wszystko
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 21:38, 10 kwi 2015

Do góry
Margaret_ka napisał(a)
Witaj, Świetnie u Ciebie...
A stawik to wspólny element naszych ogrodów.
U mnie też jest i ciężko mi zaplanować nasadzenia wokół.
Póki co rosną same brzozy.

Ja mam klony, brzozy i ambrowca. Im mniej liści w wodzie jesienią tym lepiej. Chociaż marzy mi się szpaler brzóz albo grabów z miskantami.
Ogród w budowie - nieustającej 21:27, 10 kwi 2015

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Mam nadzieję, że zdrowie już w normie, a cisza to tylko brak czasu

Musiałam się pomęczyć, więc cisza była niejako przymusowa. Ale już dosyć tego wylegiwania się, pogoda zachęca, jutro glebogryziony będzie Mordor - ostatni kawałek ziemi do wyrównania i obsadzenia.
Zaczynam polowanie na brzozy i derenie - idealne będą to na to mokradło.
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 08:24, 10 kwi 2015

Do góry
Witaj, Świetnie u Ciebie...
A stawik to wspólny element naszych ogrodów.
U mnie też jest i ciężko mi zaplanować nasadzenia wokół.
Póki co rosną same brzozy.
Rododendronowy ogród II. 21:26, 08 kwi 2015

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Tak mi się właśnie coś kojarzy, że to ten jasny, który się tak nam podobał Zastanawiam się, czy w ogóle go sadzić w nowym, bo tam wszędzie wiatry wieją. Z tego powodu jeszcze nie ruszałam tych, co rosną w starym. Czekam, aż brzozy korony zagęszczą i dadzą troszkę rozproszonego cienia. Dziękuję

Moze gdzies na granicy cienia jaki dom daje posadz.Tak to jest własnie ten rh dobrze zapamiętałas.
Rododendronowy ogród II. 21:20, 08 kwi 2015

Do góry
Tak mi się właśnie coś kojarzy, że to ten jasny, który się tak nam podobał Zastanawiam się, czy w ogóle go sadzić w nowym, bo tam wszędzie wiatry wieją. Z tego powodu jeszcze nie ruszałam tych, co rosną w starym. Czekam, aż brzozy korony zagęszczą i dadzą troszkę rozproszonego cienia. Dziękuję
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:39, 08 kwi 2015

Do góry
w te święta pokonałaś wszystkie dekoracje z tych które widziałam ... gratuluję pomysłowa kobieto ! niech żyją brzozy
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:27, 08 kwi 2015

Do góry
Magda70 napisał(a)
Ty to zawsze musisz ludzi z nóg zwalić!!

jak to zwalić? juz przed świętami pisałam że mi brzozy przy schodach wyrosły.
Brzozowo.... 08:57, 08 kwi 2015

Do góry
Witaj . Kocham brzozy . Niestety u mnie działka za mała na te piękne drzewa.
Przyjazny ogród 07:43, 08 kwi 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Przylaszczki i ciemierniki, śliczna łączka, dopasowana siedliskowo.
Ale masz frontów robót! Wszystko obejrzałam. Pomysł z grabami w lasku brzozowym wart skopiowania.
Kokornak nie zadusi brzozy?

Jak ja nie lubię torfu w roślinach (tylko w różanecznikach akceptuję)! Czasami sadzonki ze sklepu ogołacam z niego prawie do zera. Kilka razy zdarzyło mi się, że rośliny prawidłowo posadzone nie są w stanie przebić się przez torf. Tak miałam nawet z dereniem ('Orange Dream'), który w ogóle nie rósł.

Torfu używam do różaneczników, hortensji i do rozsady w doniczkach czy siewu, jest sterylnym podłożem. Podczas sadzenia mieszam go z ziemią. Torfu z nawozem głównie osmokote używam jako starter do roślin wodnych z wykluczeniem lilii wodnych, na jeden sezon a potem do gruntu i tak jak piszesz też otrzepuję korzenie.
Kokornaki, a jakby inaczej , jak złapią temat to dadzą popalić, ale te trzy brzozy oddalone są nieco od innych i służą jako stojaki. Moje zadanie to nie dopuścić aby przelazł na inne korony brzóz. Zobaczymy.
Ciemiernikom pozwalam się siać, nie uszczuplam ich. Przylaszczki marzą mi się w brzozach razem ze śnieżycami, przybiśniegami, wawrzynkiem, lilią złotogłów (ta z podkarpackich lasów, kwitnie w czerwcu), kopytnikiem, turzycami i innymi z tego zespołu . Obecnie zaczynam kompostować podszyt aby kiedyś się spełniło.

Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 22:46, 07 kwi 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
A
Ja lubię brzozyszybko rosną i pieknie szeleszczą
Jest z nimi troszkę pracy jesienią jak gubią liście, ale doorenbosy mają je większe
A nie chcesz dać klonów takich jakie masz???

Te moje klony to posadzone są co 4 metry i straszne dziury są między nimi, które chciałabym wypełnić - kiedyś myślalam o wiśniach pissardi wysoko szczepionych wsadzonych na zakładkę z klonami, potem mi po głowie chodziły klony crimson centry.
Dziś nie mam lepszego zdjęcia - to jest zrobione z poziomu tarasu - akurat pomiędzy klonami mam okno sąsiada (a gdzie je nie mam tych okien - wszędzie je mam...)

A z lewej strony może w narożniku dac brzozę dorenboose a potem z 5 grabów?

Nie mam zdjęcia z odpowiedniej perspektywy - jutro muszę coś cyknąć.

I jutro do wieczora odwyk

Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 21:12, 07 kwi 2015

Do góry
Ale te cisy to zamiast szmaragdów?, bo sie pogubiłam.
Ja lubię brzozyszybko rosną i pieknie szeleszczą
Jest z nimi troszkę pracy jesienią jak gubią liście, ale doorenbosy mają je większe
A nie chcesz dać klonów takich jakie masz???
"W kolorze blue" 20:38, 07 kwi 2015

Do góry

Bo my lubimy brzozy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies