Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przyjazny ogród

Przyjazny ogród

Mariusz 07:43, 08 kwi 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Przylaszczki i ciemierniki, śliczna łączka, dopasowana siedliskowo.
Ale masz frontów robót! Wszystko obejrzałam. Pomysł z grabami w lasku brzozowym wart skopiowania.
Kokornak nie zadusi brzozy?

Jak ja nie lubię torfu w roślinach (tylko w różanecznikach akceptuję)! Czasami sadzonki ze sklepu ogołacam z niego prawie do zera. Kilka razy zdarzyło mi się, że rośliny prawidłowo posadzone nie są w stanie przebić się przez torf. Tak miałam nawet z dereniem ('Orange Dream'), który w ogóle nie rósł.

Torfu używam do różaneczników, hortensji i do rozsady w doniczkach czy siewu, jest sterylnym podłożem. Podczas sadzenia mieszam go z ziemią. Torfu z nawozem głównie osmokote używam jako starter do roślin wodnych z wykluczeniem lilii wodnych, na jeden sezon a potem do gruntu i tak jak piszesz też otrzepuję korzenie.
Kokornaki, a jakby inaczej , jak złapią temat to dadzą popalić, ale te trzy brzozy oddalone są nieco od innych i służą jako stojaki. Moje zadanie to nie dopuścić aby przelazł na inne korony brzóz. Zobaczymy.
Ciemiernikom pozwalam się siać, nie uszczuplam ich. Przylaszczki marzą mi się w brzozach razem ze śnieżycami, przybiśniegami, wawrzynkiem, lilią złotogłów (ta z podkarpackich lasów, kwitnie w czerwcu), kopytnikiem, turzycami i innymi z tego zespołu . Obecnie zaczynam kompostować podszyt aby kiedyś się spełniło.

Mariusz 07:47, 08 kwi 2015

paniprzyroda napisał(a)
Rozmach robót aż dreszczyk powoduje Ciemierniki z krokusami, przylaszczkami trzeba zapamiętać U mnie bergenie liście mają ładne, ale kwiatu brak. Pozdrawiam.

Witam . Ciemierniki rosną u mnie bez dodatków, a przylaszczki w podszycie piwonii drzewiastych, po nich zakwitają zawilce wielkokwiatowe.
Pszczelarnia 10:11, 08 kwi 2015

Mariusz napisał(a)

(...) Ciemiernikom pozwalam się siać, nie uszczuplam ich. Przylaszczki marzą mi się w brzozach razem ze śnieżycami, przybiśniegami, wawrzynkiem, lilią złotogłów (ta z podkarpackich lasów, kwitnie w czerwcu), kopytnikiem, turzycami i innymi z tego zespołu . Obecnie zaczynam kompostować podszyt aby kiedyś się spełniło.

I to jest to!
A czy piwonia drzewiasta mogłaby rosnąć na skraju takiego leśnego założenia? Jak myślisz?

Wszystkie rośliny idealnie dobrane do siebie i do ph - natura podpowiada nam tak wiele.
Pawelpawel 16:27, 08 kwi 2015

Witam. Przylaszczki , śnieżyce i przebiśniegi pięknie się razem komponują . Dodałbym jeszcze cebulice dwulistne i ewentualnie śnieżniki. W słoneczne dni widok jest przepiękny. Prawie jak nad bieszczadzkimi strumieniami. Pozdrawiam Paweł.
Robertop 20:26, 09 kwi 2015

Mariusz, nie mogę sie napatrzeć u Ciebie. Tyle dużych okazów. Pozdrawiam,
Mariusz 15:08, 12 kwi 2015

Pszczelarnia napisał(a)

I to jest to!
A czy piwonia drzewiasta mogłaby rosnąć na skraju takiego leśnego założenia? Jak myślisz?

Wszystkie rośliny idealnie dobrane do siebie i do ph - natura podpowiada nam tak wiele.

Można sadzić, tylko będzie rosła nieco gorzej, mniejsza ilość światła uszczupla obfitość kwitnienia i krzewy są mniej gęste niż w w miejscu o lepszym naświetleniu. Po swoich siewkach widzę, że te które rosną bliżej brzóz są marniejsze.
Jeśli chodzi o mój lasek brzozowy, skraj do obsadzania ma wystawę północno-wschodnią, a to dobre dla piwonii drzewiastych, ona nie lubi południowej "patelni". Pod brzozami myślę też o niej.
Mariusz 15:10, 12 kwi 2015

Pawelpawel napisał(a)
Witam. Przylaszczki , śnieżyce i przebiśniegi pięknie się razem komponują . Dodałbym jeszcze cebulice dwulistne i ewentualnie śnieżniki. W słoneczne dni widok jest przepiękny. Prawie jak nad bieszczadzkimi strumieniami. Pozdrawiam Paweł.

Piękna gunnerę Paweł zamieściłeś w wątku tematycznym, dorodna, po trzech latach ponad 2 metry, tak właśnie rośnie orygnalna manicata.
Wczorajsze zdjęcie
Arboretum Bolestraszyce

Mariusz 15:18, 12 kwi 2015

Robertop napisał(a)
Mariusz, nie mogę sie napatrzeć u Ciebie. Tyle dużych okazów. Pozdrawiam,

Te najstarsze w moim ogródku (jest ich niewiele) są z lat 90, a byliny doszły znacznie później i nadal sporo brakuje. Po relacji w Twoim wątku mam ochotę na uprawę hiacyntów wodnych w donicach
Pawelpawel 07:15, 13 kwi 2015

Witam. Dzięki za komplement Mariusz,ale to jak ona mi rośnie jest wyłącznie Twoją zasługą i Twoich fachowych porad,z których od początku uprawy gunnerek kożystam. Ta na zdięciu z Bolestraszyc piękna. Moja nie jest tak wypędzona, ponieważ cały czas ją cieniuje nasypując liście na pąki co widać po kolorze sadzonki. Boję się jeszcze przymrozków a jak dostanie słońca to nad nią nie zapanuje. W zeszłym roku potrafiła przyrastać 7cm/dobę. Do końca czerwca i tak zdąży osiągnąć maksymalne rozmiary. A to jeszcze zdięcie z 15.06.2014 roku. Największy liść miał 202 cm średnicy. pozdrawiam Paweł.
Mala_Mi 22:19, 18 kwi 2015

Mariusz... miałam napisać co innego, ale lecę od Kasipelasi.. jesteś WIELKI. Też tak uważam.. i ja Cię znam osobiście więc wiem co piszę Jesteś wielki jak i całą Twoja rodzina .. i oczywiście nie w sensie wzrostu.. chociaż niski to nie jesteś.. tylko bardzo chudziutki

Przyszłam napisać czyli powtórzyćco napsiałąm u siebie, że wszystkie 3 piwonie mają pąki.. jak ten śnieg ich nie upierduta to będą dawać czadu.

Jesteś super Chłop Jag