Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród z zegarem 15:53, 11 maj 2021

Do góry
Długo jeszcze będzie się zbierał?

Jabłonka (Royality) przy oczku

Jablonka Royal beauty (czyli forma płacząca) przy ścieżce do nowego oczka.

Nie pokazuję całego drzewka, bo ma trzy gałązki na krzyż, kupowana w zeszłym roku, w listopadzie .

Chyba jednak będzie jakiś nie uszkodzony kwiatek magnolii (purpurea)
W ogródku emerytki 15:43, 11 maj 2021

Do góry
Ruszył miskant Morning Light i piórówka Hameln Gold

Róża Gartner Freude wypuściła długą na prawie 1,5 metra gałązkę i nie wiem, co z nią zrobić.
Rośnie poziomo od skrzynki z lewej strony, musiałam ją położyć na kamieniu i jeszcze z niego zwisa.
Ogród z zegarem 15:42, 11 maj 2021

Do góry
Aneta, do klonów i do innych roślin to w ogóle przygotowuje całe rabatki, czyli zerwanie darni, wymieszanie ziemi z kretowisk, kompostu, troszkę obornika i jak mi się przypomni, to mączkę . Ziemię swoją mam lekko kwaśną, bo skrzypy są .

Ale narazie klony czekają w donicach, rabat do nich jeszcze nie mam.

Jak w tych rabatach kopię głębszy dołek na roślinę, to daję wtedy swoją ziemię z kretowisk i kompost (też swój).

Ale ten mój klonik, co go mam od kilku lat, to został posadzony w takiej średniej ziemi, i też nic mu nie jest.

Ładnie się zagęszcza, był prawie pojedynczym patyczkiem przy zakupie.

Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 15:40, 11 maj 2021

Do góry
Pstryki z jesieni wschód obsadzony młodymi tujami aby osłonić się od mocnych wschodnich wiatrów szczególnie, że dom jest bardzo wsunięty w głąb pola w rogu wiciokrzew

strona północna tuje zdobyczne chore i krępe przyformowane przeze mnie
I strona południowa blisko przyszłego tarasu
Tak to mniej więcej wygląda, na pewno narysuję szkic działki , bo domyślam się, że namieszałam i ciężko się połapać.

Sporo mam pomysłów na zmiany i poprawki, ale nie chce sugerować wolałabym po czytać wasze na pewno trafne i słuszne uwagi.

Mam nadzieję, że ktoś się u mnie pojawi
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 15:34, 11 maj 2021

Do góry
Cóż chyba powoli możemy przejść do teraźniejszości rok 2020 wiosna i lato
do
widok z powstającym domkiem w tle

Jedna z roboczych rabat i moje pierwsze rododendrony

trochę malin
winogrona w sezonie letnim
widoki wokół domu

W ogródku emerytki 15:33, 11 maj 2021

Do góry
Dopiero dziś zobaczyłam, że azalia kwitnie

Zapomniałam, że do skrzyni przeniosłam narcyzy i kwitną

Ubiorek wiecznie zielony.

Liści liliowców i irysów syberyjskich pełno, ciekawe, czy wreszcie zakwitną.

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 15:32, 11 maj 2021

Do góry
I jeszcze tulipanki dziś świeżo rozwinięte

I jeszcze raz magnolia Elisabeth

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 15:31, 11 maj 2021

Do góry
inka74 napisał(a)
Widzę że róże całkiem duże ci się ostały. Ja na 5-10 cm musiałam ciąć, nawet pnące. Jestem ciekawa tej Elizabeth. Widziałam ją w pąkach ale bez kwiatów jeszcze

Bo te róże, które mocno cięłam są niezbyt widoczne Np. połowa angielek zniosła zimę super, np. QUeen of sweden, Royal jubilee czy William shakespeare, a inne marnie.. przetrzebiłam new dawn, żeby nieco ją prześwietlić, ale ona i tak potworzasta, a teraz jeszcze początki rdzy, wrrr..

Agatorek napisał(a)
Śliczne fotki. Przepiękne są te podwójne tulipany.

Też jestem ciekawa tej Elisabeth, mam na nią chrapkę i miejsce wybrane już nawet. Tylko muszę się przejechać do szkółki.

A w tych donicach na tarasie, to co to jest? Bez?

Dzięki Aga Tak, w donicach mam bez Bloomerang na pniu w wersji fioletowej. Lada dzień zakwitnie I powtarza kwitnienie

A teraz magnolia w zapowiadanej nowej miejscówce. Będzie w miejscu różanego grubego kikuta. Co sądzicie o tej lokalizacji - o tyle jest fajna, że widzimy ją siedząc przy biurku, czyli w głównego wyjścia do ogródka

Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 15:28, 11 maj 2021

Do góry
Widok działki od strony południowej, zasłona od sąsiada
Wspomniany zakątek winogronowy, przy okazji pełni rolę przysłony
Krajobrazy generalnie budowlane co musicie mi wybaczyć
Widok na odziedziczony sad owocowy
pięknie kwitną wiosną, oczywiście karłowe odmiany
W ogródku emerytki 15:23, 11 maj 2021

Do góry
Agatko, musi się dać naprawić, jak coś sobie wymyślę, to nie zostawię bez skończenia
Teraz dumam, jak inaczej zamocować rośliny, a eM ma bojowe zadanie zakotwiczyć pieniek

Moje oczko już częściowo działa, posadziłam roślinki od Sylwi

Wsadziłam wreszcie pomidory, to mój "warzywnik"

I nowy klonik Orange Dream też ma miejscówkę, wiadro będzie wstawione do betonowej donicy.
Ogrod stewardessy 15:20, 11 maj 2021

Do góry
Dziękuję Wam bardzo. Skrzynke kupilam kilka lat temu i jestem bardzo z niej zadowolona.

Basiu moje kotki czesto się na wzajem zaczepiają co prowadzi do bitw. Najgorzej jest jak nie ma nas w domu. Na kamerze oglądamy czasem co one wyczyniają. Między nimi jest różnica 8 lat, więc trudno im się "dogadać".

Wczoraj pojawiły się pierwsze źdźbło trawy:

Pogoda sprzyja zakładaniu trawnika.
Gniazdko ♥ 15:09, 11 maj 2021

Do góry
Witam
Niestety nie mam klucza, żeby zrobić lepsze zdjęcie jak narazie, chcę coś posadzić, żeby zakryć "werandę" i żeby był miły widok dla oka. Narazie mąż tam zajmuje się środkiem, a ja mam czymś obsadzić tlyko nie wiem czym ... myślałam o trawie miskant Gracilimus, przed nim krzewuszka Nana Variegrata i coś do niższej części potrzebuję .. może ktoś coś podpowie ?
na działcę będę dopiero w piątek, a już jakieś zakupy chciałam zrobić... szkoda,że nie mam lepszego zdjęcia ...

Mirkowy ogród (początki) 14:48, 11 maj 2021

Do góry
Mirka napisał(a)
Gosia z Anabelki możesz w czerwcu zrobić sadzonki zielne .
O tak

Mirko, znaczy obciąć górę gałązki, obciąć jej liście i do ziemi? Czy jak?
Moje miejsce na ziemi -początek 14:32, 11 maj 2021

Do góry
Wiaan napisał(a)
Marta ja mam taki układ zaplanowany jak poniżej, wrzucam zdjęcie, ale możesz śmiało usunąć trawy miskanty ML chcę wysunąć troszkę przed drzewa, aby zasłoniły pieńki.

Właśnie o taki plan mi chodziło....
Moje miejsce na ziemi -początek 14:28, 11 maj 2021

Do góry
Marta ja mam taki układ zaplanowany jak poniżej, wrzucam zdjęcie, ale możesz śmiało usunąć trawy miskanty ML chcę wysunąć troszkę przed drzewa, aby zasłoniły pieńki.

Glina i zielsko 14:27, 11 maj 2021

Do góry
LIDKA napisał(a)
U Was dziewczyny kwiaty kwitna. Szaleją magnolie, kupujecie grujeczniki i inne piękności....

A u mnie kolejny dzień grabie i widełki.

Rabata zachodnia prezentuje się tak choc nieskończona. W korze są budleje i rozplenoce. Nie widac ich. Śpia jeszcze.

Rabata południowa idzie cieżko. Wybralam dużo darni bo glebogryzarką Pan zryl płytko i wyłazi pod grabiami.

Włóknina pod tujami jest bo zeszłego roku Mąż mi tam zdjął darń. I zaraz miał być płot ale będzie dopiero w czerwcu.
1 tydzień czerwca ma być to tuje zakartonuje i zakoruje.

Do tego czasu włóknina zostaje.

Zmęczyłam się dziś

Lidka, nos do góry Super dużo masz zrobione.
Rozumiem Ciebie, chciałoby się więcej, szczególnie jak się człowiek naogląda wymuskane i piękne ogrody tu na forum
Ceny roślin są w tym roku wysokie, jest popyt, trzeba się trochę hamować
Macham.
Ps. Wzięłam urlop, żeby podziałać w ogrodzie a dzieci mi się rozchorowały także ten, fajnie mam , za wiele nie zrobię
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 14:16, 11 maj 2021

Do góry
Widoki za płotem u sąsiada też nie napawały optymizmam,

ale dziś już jest inaczej,
przy obrzeżu płotu gdzie miał być posadzony żywopłot z tui był tragiczny, nawożenie ziemi, kompostu równanie , grabienie końca nie miało

Zdjęcie z okopów po posadzeniu tui ,dodam tylko, że prawie wszystkie roślinki u mnie są zdobyczne , stąd różnice w wielkościach itp.
Ogród w dolinie 14:07, 11 maj 2021

Do góry
Byliśmy dziś na małym rekonesansie w lokalnych szkółkach i niestety bida z nędzą.
Tulipanowce były ale zarezerwowane, dęby błotne kuliste za 290 zł, szczepione na 150 cm, nie zdecydowaliśmy się, bo też jakieś super okazałe nie były.
Bylin jeszcze tegorocznych nie było.
Kupiliśmy tylko irgę, niby Coral Beauty ale różni się trochę od naszej, nie ważne, nie będzie widać w masie
Były jakieś ledwo żyjące hakone... Albo striata, wzięłam jedną, zobaczę co z niej wyrośnie
Znalazłam też molinie variegata, małe ale ładne sadzonki, nie wiem co z nimi zrobić, wzięłam bo były , może posadzę zamiast tej rozplenicy przy placu zabaw?
Oraz wzięliśmy 5 szt trzcinnika brachytricha, też na razie nie wiem gdzie posadzę ale będzie na rozmnożeniem może? Sadzonki raczej ubiegłoroczne, trochę przysuszone
Irga szwedzka Coral Beauty

Trzcinnik brachytricha

Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 13:48, 11 maj 2021

Do góry

Kolejny krok to był krajobraz księżycowy, czyli jedna druga koparka no i fundamenty

koszmar budowy cd
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies