Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Chodźże na pole, do mojego ogrodu 22:12, 25 maj 2021

Do góry
inka74 napisał(a)
Kukliki i żurawki za różami? róże w sezonie, nawet te niskie, ci je zjedzą a z przodu jak róże się ogołocą od dołu będzie łysawo. Na sezon kuklik przed różą to świetny układ. Idealny wypełniacz a i teraz jak kwitną to ładniej kwiaty wyglądają przed a nie za. Żurawka kwitnie później z reguły kwiaty ma niższe, niż róże a fajne są razem bo te drobne kwiatki nadają różom bardzo romantyczny wymiar. Więc też się prosi przed. Przesadziłabym je miejscami, przepraszam...
widzę w tle, że prace na całego idą. Powiem ci szczerze, że bardzo jestem ciekawa, jak wyjdzie u ciebie ta wodna instalacja.

Edit - jestem ciekawa jak u ciebie będzie się zachowywała 'Madame Anissete' - moja wystrzeliła na 2 metry, musiałam ja na płocie rozpiąć i zakulkować. Przecudne ma kwiaty i ja akurat ten jej anyżowy zapach bardzo lubię. A w teorii to miała być niewielka róża do 120 cm...

Iwonka, dziękuję za Twoje uwagi Przyznam, że chciałam uzyskać taki efekt, że to właśnie róże są na pierwszym planie i wychodzą na ścieżkę, wiem, może to nietypowe, ale wstępnie taki był mój zamysł.

Weźcie pod uwagę, że to w zasadzie moje pierwsze doświadczenia z różami. Będę uczyć się na błędach Myślałam, że kukliki kwitną wcześniej (póki jeszcze róże nie kwitną) i właśnie tak jak jest teraz fajnie to wygląda (są posadzone za różami i kilka sztuk między nimi). Rozumiem, że za rok będzie inaczej z kwitnieniem? Z etykiet miałam info: kuklik Mai Tai w maju, róże Garden of Roses od czerwca. No i to mi pasowało. Żurawki są jako barwna plama, nie zależy mi na wspólnym kwitnieniu, rosną na tyłach, z resztą tego nie widać na zdjęciach, ale to jest mała skarpa. Róże są na poziomie "0", a kukliki i żurawki są już trochę na wzniesieniu. Nie do końca mam dobre zdjęcie, na którym byłby to widać.
Nie za bardzo rozumiem też, co to znaczy, że róże ogołocą się od dołu? i kiedy to ewentualnie następuje? To one nie będą takim ładnym zgrabnym krzaczkiem? Specjalnie wybrałam właśnie takie małe, które rosną na 50 cm wysokości max

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 22:05, 25 maj 2021

Do góry
Wsadziłam dzisiaj trochę bylin, przetaczniki, przywrotniki

Penstemony

Powojniki w różach

Żeleźniaki żółte poszły na łączkę ood brzozami na wjazdowej a paprocie piuropuszniki strusie pod sosny przy rodkach.

Generalnie wszędzie brakuje kory, na nowych rabatach jeszcze goła ziemia a na innych kora się wchłonęła. Kupa kasy, trochę mi szkoda...
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 21:58, 25 maj 2021

Do góry
Rozchodnik Herbstfreude (ma różowe kwiaty) - przymiarki, na tej rabacie ma być kilka rozchodników, jakieś 4 odmiany, na pewno jeszcze Stardust biały i jakiś z ciemnymi liścmi, chciałabym mieć barwne plamy, tylko zastanawiam się jakie je porozmieszczać. Jak ktoś ma jakieś pomysły to poproszę i również propozycje rozchodników, bo odmian tyle, że głowa boli.

Parocja perska - zakochałam się w tych listkach jak tylko je zobaczyłam, a dziś dokupiłam rodgresję pierzastą (obok parocji)

Chodźże na pole, do mojego ogrodu 21:54, 25 maj 2021

Do góry
Basia_KRK napisał(a)

Ewa, kukliki Mai Tai posadziłam jakby w kolejnej lini, za różami (częściowo pomiędzy), a przed żurawkami Marmalade. Tak trochę je wymiksowałam.

W zeszłym roku, omyłkowo, zakupiłam sadzonki Alchemilla erythropoda 'Alma', myślałam, że to ten typowy przywrotnik ostroklapowy 'Mollis' (nie zwróciłam uwagi na nazwę), na nim krople deszczu tak ładnie się nie osadzają (w zasadzie w ogóle się nie osadzają). Niestety nie mam pojęcia jak on kwitnie, ale może w takim razie przesadzę go przed róże? Akurat mam 8 sadzonek, więc powinno być OK

Fotka z soboty, widać już delikatne pączki

Kukliki za różami? Hmm, nie będzie ich widać, a jak żurawki sie wypiętrzą, to je jeszcze stłamszą …

Alchemilla mollis rośnie wielka i się pokłada po deszczach. Erythropoda to lepszy wybór. Przed różami na pewno będzie ładnie wyglądał
Zacisze Alicji 21:48, 25 maj 2021

Do góry
Alija napisał(a)
Kwitnie marzanka i czosnek niedźwiedzi.

Alu jak marzanka wygląda dalej w sezonie? Ma dalej ładne listki czy brzydnie? Chętnie bym ją zaprosiła do ogrodu
Zacisze Alicji 21:47, 25 maj 2021

Do góry

Alicjo piękne okazy z twojego ogrodu przyciągają wzrok, obrazy z oczkiem wodnym i okalającą je roślinnością przepiękne, tajemnicze i romantyczne miejsca
przypomniałaś sposób,że też mam konwalie, berberysy, trzmielinę i pewnie też kwitną jutro muszę tam zajrzeć
Ogrodowe wariacje 21:45, 25 maj 2021

Do góry
Wiaan napisał(a)
Różanka za dnia, pod takim kątem widzę ją z domu i z tarasu, róże już troszkę widać wydaje mi się, że dobrze się wkomponowała z narożną, która jest minimalistyczna, ale w jednolitych barwach. Kule bukszpanowe są po rehabilitacji i mają mnóstwo nowych listków, dobrze im tutaj nie wiem ile miejsca zajmą docelowo róże, ale kule chętnie powtórzyłabym jeszcze gdzieś w środku.

Ooo super widoczek! Pierwszy etap za Tobą, teraz czekamy na róże Jak obstawiasz, która pierwsza zakwitnie?

Jaką powierzchnię ma Twoja różanka? Jak na nią patrzę, to się zastanawiam, czy u mnie nie jest jednak zbyt gęsto wszystko posadzone... ale u mnie mega ciężko jest z cierpliwością... Masz piękne sadzonki stipy!
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:34, 25 maj 2021

Do góry
Alu hosty wyjątkowo dzielnie się trzymają i nabierają masy, przed ślimakami jak do tej pory chronią je potłuczone i wysypane naokoło host skorupki jaj, trzeba już nową porcję posypać bo te tracą "pazur" przez ciągle padający deszcz.
Poniżej mariaż host z niezapominajką

Trochę czerwieni o zachodzie ( wyjątkowo zimno )

Przepiękne delikatne jak białe obłoczki kwiatuszki żurawek, nazwy nie znam

Orlikowe piękności

Blaski i cienie nowego życia 21:28, 25 maj 2021

Do góry
Urszulla napisał(a)

Ciągle plewię. Głowę odwrócę a tu już chwasty rosną. Liliowcowej nie mogę się doczekać Poznajesz roślinkę z łodyżki u Ciebie?

Jasne że poznaję i jestem w szoku że z łodyżki Ci sie przyjeła
Ślimaków współczuje, u mnie ich nie zauważyłam na razie ale to pewnie kwestia czasu...
Pamiętaj że masz mnie odwiedzić
W ogródku emerytki 21:23, 25 maj 2021

Do góry
Kwitną orliki i są pączki u irysów

Ulubiony klon dostał do towarzystwa kamol z rojnikami

Iryski syberyjskie namyśliły się i będą kwitły pierwszy raz, a mam je od kilku lat.

Ozdobiłam rower
Pamiętajcie o ogrodach 21:16, 25 maj 2021

Do góry
perułkowiec

tawuła

i mój ulubiony kolor orlików
W ogródku emerytki 21:16, 25 maj 2021

Do góry
Dziś była akcja wycinania jałowca Blue Arrow, zobaczcie co się z niego zrobiło po kilku latach, a nie było tego widać
Odradzam wszystkim tego iglaka.
Mam miejsce na coś, jeszcze nie wiem na co

Kwitnie karagana Walker, za skarpetki ma trzmielinę wyhodowaną od patyczka
Kolejny orlik rosnący w żwirku

Ostatnie tulipany.
Pamiętajcie o ogrodach 21:15, 25 maj 2021

Do góry
tamaryszek sie budzi

tawuły i perułkowiec

perułkowiec
Pamiętajcie o ogrodach 21:14, 25 maj 2021

Do góry

kalina Rotundifolium
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 21:11, 25 maj 2021

Do góry
Kasya napisał(a)
Komary zaczynaja uprzykrzać wieczorne spacery z telefonem

Bez zbędnych słów : pięknie jest

Bardzo lubię takie rabaty na bogato.
Pamiętajcie o ogrodach 21:08, 25 maj 2021

Do góry
azalia

ostrogowiec zaczyna kwitnienie
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 21:07, 25 maj 2021

Do góry
I kolejne zakupy na front: sesleria jesienna

Zaczęłam sadzić szałwie, ale jak przyszła sesleria, to zrobiłam przymiarkę obu i tak dumam, czy dobrze to wygląda... Odstępy miedzy roślinami to około 0,5m. Wychodzi mi, że kupiłam dużo za mało, zwłaszcza szałwii Tam, gdzie ta zielona konewka, dorzuciła bym jeszcze jednego bukszpana.
Jest ok czy za gęsto? Ta rabata ma 5 x 2,5 m.

Za drzwiami do ogrodu... 21:06, 25 maj 2021

Do góry
anpi napisał(a)

Wysyłam jeszcze trochę tulipanów. I pozdrawiam

Piękne zdjęcia tulipanów.
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 21:05, 25 maj 2021

Do góry
Judith napisał(a)

Po lewej to judaszowiec?
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:56, 25 maj 2021

Do góry
kasiek napisał(a)

Taa, nie nadążam się napatrzyć na jedno a już drugie kwitnie

Cudowny jest ten zakątek
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies