Iwonka, dziękuję za Twoje uwagi Przyznam, że chciałam uzyskać taki efekt, że to właśnie róże są na pierwszym planie i wychodzą na ścieżkę, wiem, może to nietypowe, ale wstępnie taki był mój zamysł.
Weźcie pod uwagę, że to w zasadzie moje pierwsze doświadczenia z różami. Będę uczyć się na błędach Myślałam, że kukliki kwitną wcześniej (póki jeszcze róże nie kwitną) i właśnie tak jak jest teraz fajnie to wygląda (są posadzone za różami i kilka sztuk między nimi). Rozumiem, że za rok będzie inaczej z kwitnieniem? Z etykiet miałam info: kuklik Mai Tai w maju, róże Garden of Roses od czerwca. No i to mi pasowało. Żurawki są jako barwna plama, nie zależy mi na wspólnym kwitnieniu, rosną na tyłach, z resztą tego nie widać na zdjęciach, ale to jest mała skarpa. Róże są na poziomie "0", a kukliki i żurawki są już trochę na wzniesieniu. Nie do końca mam dobre zdjęcie, na którym byłby to widać.
Nie za bardzo rozumiem też, co to znaczy, że róże ogołocą się od dołu? i kiedy to ewentualnie następuje? To one nie będą takim ładnym zgrabnym krzaczkiem? Specjalnie wybrałam właśnie takie małe, które rosną na 50 cm wysokości max
Rozchodnik Herbstfreude (ma różowe kwiaty) - przymiarki, na tej rabacie ma być kilka rozchodników, jakieś 4 odmiany, na pewno jeszcze Stardust biały i jakiś z ciemnymi liścmi, chciałabym mieć barwne plamy, tylko zastanawiam się jakie je porozmieszczać. Jak ktoś ma jakieś pomysły to poproszę i również propozycje rozchodników, bo odmian tyle, że głowa boli.
Parocja perska - zakochałam się w tych listkach jak tylko je zobaczyłam, a dziś dokupiłam rodgresję pierzastą (obok parocji)
Alicjo piękne okazy z twojego ogrodu przyciągają wzrok, obrazy z oczkiem wodnym i okalającą je roślinnością przepiękne, tajemnicze i romantyczne miejsca
przypomniałaś sposób,że też mam konwalie, berberysy, trzmielinę i pewnie też kwitną jutro muszę tam zajrzeć
Ooo super widoczek! Pierwszy etap za Tobą, teraz czekamy na róże Jak obstawiasz, która pierwsza zakwitnie?
Jaką powierzchnię ma Twoja różanka? Jak na nią patrzę, to się zastanawiam, czy u mnie nie jest jednak zbyt gęsto wszystko posadzone... ale u mnie mega ciężko jest z cierpliwością... Masz piękne sadzonki stipy!
Alu hosty wyjątkowo dzielnie się trzymają i nabierają masy, przed ślimakami jak do tej pory chronią je potłuczone i wysypane naokoło host skorupki jaj, trzeba już nową porcję posypać bo te tracą "pazur" przez ciągle padający deszcz.
Poniżej mariaż host z niezapominajką
Trochę czerwieni o zachodzie ( wyjątkowo zimno )
Przepiękne delikatne jak białe obłoczki kwiatuszki żurawek, nazwy nie znam
Jasne że poznaję i jestem w szoku że z łodyżki Ci sie przyjeła
Ślimaków współczuje, u mnie ich nie zauważyłam na razie ale to pewnie kwestia czasu...
Pamiętaj że masz mnie odwiedzić
Kwitną orliki i są pączki u irysów
Ulubiony klon dostał do towarzystwa kamol z rojnikami
Iryski syberyjskie namyśliły się i będą kwitły pierwszy raz, a mam je od kilku lat.
Ozdobiłam rower
Dziś była akcja wycinania jałowca Blue Arrow, zobaczcie co się z niego zrobiło po kilku latach, a nie było tego widać
Odradzam wszystkim tego iglaka.
Mam miejsce na coś, jeszcze nie wiem na co
Kwitnie karagana Walker, za skarpetki ma trzmielinę wyhodowaną od patyczka
Kolejny orlik rosnący w żwirku
Ostatnie tulipany.
Zaczęłam sadzić szałwie, ale jak przyszła sesleria, to zrobiłam przymiarkę obu i tak dumam, czy dobrze to wygląda... Odstępy miedzy roślinami to około 0,5m. Wychodzi mi, że kupiłam dużo za mało, zwłaszcza szałwii Tam, gdzie ta zielona konewka, dorzuciła bym jeszcze jednego bukszpana.
Jest ok czy za gęsto? Ta rabata ma 5 x 2,5 m.