Dziś Ewa dzięki tobie i Ani nauczyłam się jeszcze jednej rzeczy.
Rabata z iglakami nie musi mieć kwaśnego podłoża. Myślałam, ze opadające igły zakwaszają glebę. Tak mam pod moją jodłą koreańską. Nie musi to być zasadą
Nie ma u mnie fajnego miejsca pod wrzosowisko. Zachciało mi się rok temu kupić 15 wrzosów (3 odmiany) i teraz nie mam pomysłu na ich zagospodarowanie. Jak już się zestarzeją, to więcej ich nie kupię. A teraz muszę je przesadzić i znaleźć dla nich kawałek miejsca. Wolę róże zamiast wrzosów.
Określiłam jedno moje "wolę"
Za magnolią jest pas tuj. Odstęp ... nie mierzyłam... tam posadzę rozchodniki , potem jest drzewko magnolii, fajnym pomysłem są hosty żółte albo hakone. Nie mam chwilowo ani jednego, ani drugiego. Muszę kupić w tym roku. Obok dosadzę trzy trzmieliny i będę cięła na kulki. Czy to się da?
Znalazłam Ania u ciebie taką fotkę. Ładna kompozycja wyszła: https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/96/966973/original.JPG
Beatko, trudne. Albo ...wymagające doświadczenia. My się go uczymy.
Stipa być może stała w zaciszu. Mróz jej nie zaszkodził. U ciebie stipa zawsze pokazuje się z tej dobrej strony. Ja w tym roku stipę będę miała drugi sezon. Będzie to okazja na porównanie na żywo stipy dwuletniej i rocznej. Wierzę na słowo, ze roczna jest ładniejsza, dlatego wysiewałam troszkę. Ale na niektórych rabatach przytnę dwuletnią i zobaczę, jak będzie się zachowywać
Lampka super wyszła. Blat zostaw. To taka przeciwwaga i pasuje ten koszyk na oknie.
Nie pomyślałabym o zestawieniu trzech oklein. Ja bym dała gwazdki, gładki, gładki.
Na tle szarości fajnie. Ściany są w dwóch kolorach czy to tylko światło przekłamuje?
Iwonko, nie wiem, czy uwierzysz, ale wsadziłam gdzieś nasionka i nie mogę znaleźć. Chciałam zrobić zdjęcia tylne opakowania, żeby dopytać się znaczenia symboli i guzik...nie mogę znaleźć
jeszcze analizuje, ale skłaniam sie w kierunku grabow. Orientowałem sie i faktycznie w nadleśnictwie za grosze można je kupić i pózniej formować.
Kiedy w zasadzie można im założyć te stelaże?
Ponoć dostępne są takie okolo 2 - 2,5 m.
W zeszłym roku Mała Mi radziłą mi, żeby pod krzewy liściaste sadzić. Danusia twierdziła, ze na kwaśnych ziemiach nie będą kwitły, boto nie ich środowisko. A potem u Ewy bacowej widziałam śliczne ciemierniki pod drzewami iglastymi i zgłupiałam. Ma je tam kilka lat. Bądź tu człowieku mądry.
Jednak ja swoje posadziłam pod jabłonką rajską, a fioletowe siewki od mojej siostry posadziłam przy forsycji