Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

Mazan 15:46, 25 lut 2016

Malgosik

Myślę, że po następnym tygodniu nocnych przymrozków będzie można zacząć pracować. U siebie od kilku dni widzę parę bocianią nadzorującą wszystkie okoliczne rowy i stawy przede wszystkim rybne. Może to pierwsze zwiastuny wiosny?

Pozdrawiam
olga80 15:49, 25 lut 2016

ja też mam tulipany w donicach w ogrodzie może jedną doniczkę wniosę do domu aby je podpędzić
Malgosik 11:06, 26 lut 2016

Mazan napisał(a)
Malgosik

Myślę, że po następnym tygodniu nocnych przymrozków będzie można zacząć pracować. U siebie od kilku dni widzę parę bocianią nadzorującą wszystkie okoliczne rowy i stawy przede wszystkim rybne. Może to pierwsze zwiastuny wiosny?

Pozdrawiam

Hej

Myślałam o Tobie
Jak to się składa, że o Tobie myślę, gdy pojawia się problem w moim ogrodzie

Nie wiem czy znasz się na tym ale może?
Otóż wczoraj dobrze się przyjrzałam i moja wysokaśna borówka to w połowie wierzba. Latem lście miała okrągłe i nic nie zdradzało, że się zasiała w nogach mojej borówki.
Myślisz że powinnam szpadlem ją odrąbać, wtedy uszkodzę część korzeni borówce, bo rośnie bliziutko.
A może wystarczy tylko obciąć przy gruncie?
Tu się obawiam jakichś odrostów.
Malgosik 11:08, 26 lut 2016

olga80 napisał(a)
ja też mam tulipany w donicach w ogrodzie może jedną doniczkę wniosę do domu aby je podpędzić

no i tutaj jest ryzyko że tulipany wypędza i wybujają w górę
ale to może tylko moje papuzie się tak pokładają, bo one już tak mają??????
napewno jak są pędzone w szklarniach to mają więcej światła
Malgosik 11:08, 26 lut 2016

a główki jednak są - w krokusach i pierwiosnkach
tulipanom w gruncie to jeszcze daleko do wypuszczania pędów kwiatowych
Mazan 11:25, 26 lut 2016

Malgosik

Normalna sprawa. Jednak borówkę, a może tylko wierzbę trzeba wykopać i delikatnie wysunąć korzenie intruza starając się jak najmniej otrząsać ziemi z korzeni borówki. Samo odcięcie może przynieść więcej szkody niż pożytku, a nie wyeliminuje wierzby. Podobne przypadki mam w jagodowych z przerastającym żmijowcem, który w minionym roku upodobał sobie czereśnię. Po usunięciu wierzby można posadzić borówkę poprawiając jej stanowisko.

Pozdrawiam
Malgosik 22:42, 26 lut 2016

Mazan napisał(a)
Malgosik

Normalna sprawa. Jednak borówkę, a może tylko wierzbę trzeba wykopać i delikatnie wysunąć korzenie intruza starając się jak najmniej otrząsać ziemi z korzeni borówki. Samo odcięcie może przynieść więcej szkody niż pożytku, a nie wyeliminuje wierzby. Podobne przypadki mam w jagodowych z przerastającym żmijowcem, który w minionym roku upodobał sobie czereśnię. Po usunięciu wierzby można posadzić borówkę poprawiając jej stanowisko.

Pozdrawiam

Ale może poczekać aż będzie cieplej?
Obawiam się czy przymrozek nie zaszkodzi nowo posadzonej borówce.
Zależy mi na niej. To Bluecrop.
Mazan 10:18, 27 lut 2016

Malgosik

Uważałem to za tak oczywiste, że nawet nie wspomniałem o takim terminie. Przecież nie jesteś nowicjuszką i to zagadnienie nie jest Ci obce, a wiem, że nie każdy lubi, gdy przypomina mu się za każdym razem to, co zna.
Wybacz, Małgosiu, nieprzyjemne wyznanie, ale w trzech linijkach zawarłaś wszystko.

Pozdrawiam
Iwk4 11:01, 27 lut 2016

Małgoś, kiedy planujesz robić sadzonki z pelargonii?
Malgosik 00:54, 07 mar 2016

Iwk4 napisał(a)
Małgoś, kiedy planujesz robić sadzonki z pelargonii?

w ubiegłym roku robiłam w marcu