Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:21, 28 mar 2014

Do góry
Marzenko na akcji ze stożkiem już od dawna jestem ciekaw Koniecznie jakieś fotki muszą być.
To ja jeszcze pytanko w zbliżonym temacie. Jutro wybieram się na słynne pole z Ogrodowiskowym dobrem Jakaś porada, aby trafić w konkretne miejsce, jak daleko to od 'głównej' drogi
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:58, 28 mar 2014

Do góry
Bardzo nieczasowy ostatnio jestem...
Remont w domu, pół podwórka w różnego rodzaju bałaganie do tego dużo zajęć i czasu na sen brakuje.
Dzisiaj wolny dzień wykorzystany na oczyśczenie prawie setki doniczek z żurawkami, rozsadzenie kilku bylin, poądki z ściętymi drzewami, żywopłot grabowy prawie cały posadzony. Wszystko ponawożone, no prawie wszystko.
Ciągle mnóstwo prac mi zostało, ale nie ma co opisywać bo okropnie długa lista by wyszła.
Podziwiałem dzisiaj ogromne lilie OT wychodzące z ziemi, spokojnie w tym roku przekorczą 2 metry wysokości.

Jutro wcześnie rano wycieczka do Wrocka po buksiki, obym trafił na 'jakieś pole' bo adresu brak.
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 19:27, 28 mar 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Przyglądałem się dzisiaj podobnej magnolii bardzo ładna, ale u mnie pierwszy raz wygrał rozsądek i złote słowa na ten rok 'trzymać się listy'

O to brawo - rozsądek to rzadka zaleta maniaków

Ja też trzymam się listy bo raczej do zdroworozsądkowych należę, a listę nie mam długa - bo u mnie już niewiele miejsca, magnolka była na 1 miejscu a na drugim jest jakaś wisienka o bordowych listkach Do trgo ok 10 iglaczków
Poza tym jeszcze mostek trzeba dokończyc i,... ech, sporo tego!
Ogród cioci 21:21, 27 mar 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Gosiu ja też śmiagam w sobote po ogrodowiskowe złoto już postanowione.

No to super
Ogród cioci 21:17, 27 mar 2014

Do góry
Gosiu ja też śmiagam w sobote po ogrodowiskowe złoto już postanowione.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 20:56, 27 mar 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Z tym, że liliowce krótko kwitną się nie zgodze Rozrośnięta kępa potrafi cieszyć ponad 2-3 tygodnie, a że pojedyńczy kwiat 'żyje' jeden dzień nie ma wpływu na całkowitą długość kwitnienia

Ja mam jakieś mutanty, które kwitna dłuuuugo
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:41, 27 mar 2014

Do góry
Tak na prawde nikt jeszcze nie wyhodował czysto białego liliowca, ale jest mnóstwo odmian o zbliżonych do białego, bardzo delikatnie kremowe, z zielonym, lub żółtym okiem. Ja mam u siebie jedną siewke którą bardzo lubie, a kwitnie włąsnie tak:

jest bardzo delikatnie kremowy, a przy odpowiednim śietle wygląda jak biały.

Limki rozmnażam na dwa sposoby w wodzie i w ziemi. Zrobiłem mieszanke ziemi ogrodniczej piasku i torfu, a patyczki jeszcze zanurzyłem w ukorzeniaczu. Mam cichą nadzieję, że się uda
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 20:31, 27 mar 2014

Do góry
Przyglądałem się dzisiaj podobnej magnolii bardzo ładna, ale u mnie pierwszy raz wygrał rozsądek i złote słowa na ten rok 'trzymać się listy'
Ogród Sylwii od początku cz.II 17:40, 27 mar 2014

Do góry
Luki napisał(a)
No jak 6 stron do nadrobienia to wiadomo, że jakaś akcja była i to jeszcze jaka. 150 cisów posadzić to dopiero wyczyn. Mebelki ładnie wyglądają na tarasie tylko czekać na ciepły dzień i chociaż chwilke odpocząć

Chcę szybko rozprawić się z nawadnianiem i elektryką aby się dobrać do trawnika .... i wtedy będzie czas na odpoczynek.... Wiosna to czas intensywnej pracy w ogrodzie
Ogród Sylwii od początku cz.II 14:53, 27 mar 2014

Do góry
No jak 6 stron do nadrobienia to wiadomo, że jakaś akcja była i to jeszcze jaka. 150 cisów posadzić to dopiero wyczyn. Mebelki ładnie wyglądają na tarasie tylko czekać na ciepły dzień i chociaż chwilke odpocząć
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:48, 26 mar 2014

Do góry
Z tym, że liliowce krótko kwitną się nie zgodze Rozrośnięta kępa potrafi cieszyć ponad 2-3 tygodnie, a że pojedyńczy kwiat 'żyje' jeden dzień nie ma wpływu na całkowitą długość kwitnienia
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:01, 26 mar 2014

Do góry
ewsyg napisał(a)
Łukaszu, czy wiesz może kiedy przyślą Ci liliowce ?

Wysyłki zaczynają się po pierwszym kwietnia muszę poprosić o podsumowanie i zapłacić najmniej przyjemna rzecz dotycząca liliowców

polinka napisał(a)
Łukasz i u mnie zagościły liliowce Piękne kwiaty, długo cieszą oczy i tak jak piszesz- roboty przy nich bardzo mało

Ja w sumie nie wiem za co najbardziej je lubie chyba za całokształt, za każdy kwait, nowy pęd itd poprostu uwielbiam, a ich bezproblemowa uprawa jest największą zaletą

Wieloszka napisał(a)

Dzięęęki Łukasz! Czyli wg Ciebie są niemal bezproblemowe Jedyne, co mogłoby mnie skutecznie zniechęcić do liliowców, to żółknięcie całych kęp/zasychanie liści w środku sezonu. Ty masz je w półcieniu (sądząc po urodzie żurawek ) - myślisz, że na słońcu-patelni nie będą zbytnio żółknąć?
Mimo dużej wilgoci na działce mam taki problem z hostami. Oprócz wiosny - ciągle zaschnięte końce liści lub całe

A tu zaskocze to południowa wystawa i patelnia daje się we znaki, słońce do 17. Wszystko dobrze rośnie bo mocno podlewam. Całe kępy nie zeschną na 100% w czasei sezonu, dopiero jesienią jak reszta bylin. Są odmiany liliowców, które bardzo długo trzymają zielony kolor. Wiadomo żółte liście się zdarzają w czasie sezonu, ale mnie to nie przeszkadza. No a hosty mimo wszystko są zwolenniczkami cienia. Dla mnie najładniejsze są odmiany o dużych kwiatach
Pszczelarnia napisał(a)
Łukasz, czy są liliowce z niskim drobnym kwiatem w kolorze buraczka ew. śmietanki?

Wieloszko, zasychanie to - oprócz odmiany (chyba?) również kwestia wody. Jak będą miały wilgotno - nie zaschną.

Takie liliowce już widziałem, są to zazwyczaj miniatury lub drobnokwiatowe. Ja wzdycham do dużych kwiatów i nie znam żadnej odmiany, ale oczywiście postaram się czegoś poszukać ciekawego

Zasychanie zależy właśnie też od odmiany a dokładnie od tego czy mam odmiane niezimozieloną, półzimozieloną lub zimozieloną. Oczywiście żadna nie jest w naszym klimacie w pełni zimozielona, ale dłużej utrzymują zieleń liści.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:16, 26 mar 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Liliowce w różnych fazach rozwoju dla Agnieszki
Zdjęcia z zeszłego roku.

Zawsze jakieś żółte listki w sezonie mogą się pokazać, mnie to nie przeszkadza. Kwiaty przekwitające można obrywać, ale nie trzeba. Ja co kilka dni się przechodze i pozbieram. Po kwitnieniu wyciąć kwiatostany, jesienią lub wiosną liście. Wszytkie zabiegi potrzebne liliowcom myśle, że to minimum.

Dzięęęki Łukasz! Czyli wg Ciebie są niemal bezproblemowe Jedyne, co mogłoby mnie skutecznie zniechęcić do liliowców, to żółknięcie całych kęp/zasychanie liści w środku sezonu. Ty masz je w półcieniu (sądząc po urodzie żurawek ) - myślisz, że na słońcu-patelni nie będą zbytnio żółknąć?
Mimo dużej wilgoci na działce mam taki problem z hostami. Oprócz wiosny - ciągle zaschnięte końce liści lub całe
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:46, 26 mar 2014

Do góry
Liliowce w różnych fazach rozwoju dla Agnieszki
Zdjęcia z zeszłego roku.
30 maja

29 czerwiec

18 lipiec w szczycie kwitnienia, fotka oddalona, ale widać n pierwszym planie dużą kępe i pod liliami kilka

z sierpnia i września nie mam zdjęć, ale są z 12 października

Zawsze jakieś żółte listki w sezonie mogą się pokazać, mnie to nie przeszkadza. Kwiaty przekwitające można obrywać, ale nie trzeba. Ja co kilka dni się przechodze i pozbieram. Po kwitnieniu wyciąć kwiatostany, jesienią lub wiosną liście. Wszytkie zabiegi potrzebne liliowcom myśle, że to minimum.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:45, 26 mar 2014

Do góry
Agnieszko pytałaś o liliowce u Marzenki, zaraz wkleje liliowce w różnych misiącach u siebie. Trudno było mi znaleźć zdjęcia z sierpnia i takie dokładne zdjęcia kęp, ale coś mam Ja do liliowców nie mam żadnych zastrzeżeń bo je uwielbiam No może mogłyby na początku się szybciej u mnie rozrastać
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:10, 24 mar 2014

Do góry
Gosiu pierwsz rzecz to rezygnacja z już zarezerwowanej premiery w kinie na piątek trzeba jednak w domu przy remoncie pomóc, z resztą sie zobaczy

Jolu roboty dużo i jeszcze brakuje kompletnego szkieletu, ale cieszę się z już zrobionych prac bo najbardziej pracochłonne zadania wykonane, teraz można stopniow sadzić co do rąk się nawinie oczywiście z listy
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:23, 24 mar 2014

Do góry
Gosiu na chwile obecną 75% jade ale jest jeszcze te 25% sporej niepewności.

Aniu tak dokładnie biały łaciaty piesek (on ) kradnie serca wielu. Nawet moje, a strasznie się zastrzegałem, że nie chce aby zostawał. Teraz prawdopodobnie siotra go zabierze, czyli za płot

Magda Pewnie, że urosną, nie martwie się tym zrobie im teraz precyzyjne cięcie zagęszczające i już w przyszłym roku będą gęste Najbardziej męczy mnie brak bylin na rabate, ale niektóre będą dopiero na początku maja a to jeszcze 1,5 miesiąca, ale podstawa trzymać się planu.
Ogród cioci 20:39, 24 mar 2014

Do góry
Luki napisał(a)
To wcale nie głupi pomysł, muszę ponegocjować z przełożonymi Pojade i będę miał z głowy, a takie ciągłe odkładanie na dobre nie przyjdzie

No widzisz myśl, my już postanowiliśmy
Ogród cioci 20:10, 24 mar 2014

Do góry
To wcale nie głupi pomysł, muszę ponegocjować z przełożonymi Pojade i będę miał z głowy, a takie ciągłe odkładanie na dobre nie przyjdzie
Moje zmagania ogrodowe 19:53, 24 mar 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Te różowe przylaszczki mnie rozbroiły cudowne.

Luki, w tym tygodniu ma przyjść do mnie przesyłka z różową pełną przylaszczką Oby była równie cudowna, bo sporo za nią zapłaciłam
Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies