Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Luki 21:54, 28 mar 2014

Witaj Mileno
Swoje żurawki właśnie ponawoziłem azofoską, w sezonie też jeszcze raz podsypie, czasem kompost i raz oprysk florovitem, ale jakoś specjalnie terminów się nie trzymam i nawoże wtedy kiedy mi się przypomni W tym roku postaram się opryskać florovitem z 2-3 razy, zobacze czy przyniesie to jakieś lepsze efekty

Ja co roku włąsnie tak czyszcze swoje żurawki, chyba że jest w wybitnie dobrym stanie co dość często się zdarza, ale gdy wszystkie w około są brzydkie, a jedna ładna to niestety też zostaje pozbawiona liści aby równomiernie przyrastały
Luki 21:59, 28 mar 2014

Alka, liliowców w woreczkach z marketów nie kupuj takie jest moje zdanie. Lepiej zapłacić troszkę więcej, a kupić rośline w doniczce lub od sprawdzoengo hodowcy. Ładne odmiany mogą być czasem bardzo drogie, ale ja mam wiele pięknych liliowcó, które kupowałem za bardzo małe pieniądze Szkoda, że w szkółce bylinowej, w której kupuje zrezygnowano z liliowców, byłe po 6-8zł, a ładne 3 pędowe kwitnące rośliny sę zdarzały, teraz się już nie zajmują liliowcami.

Mnie w sumie teraz remonty rabaty troszke nadwyrężyły, ale planowałem to od zeszłego roku, więc odpowiednie środki czekały zarezerwowane. Masz racje, że lepiej najpierw zrobić solidny plan, a po buksiki można skoczyć się jesienią lub w przyszłym roku
Mille 22:14, 28 mar 2014

Luki napisał(a)

Ja co roku włąsnie tak czyszcze swoje żurawki, chyba że jest w wybitnie dobrym stanie co dość często się zdarza, ale gdy wszystkie w około są brzydkie, a jedna ładna to niestety też zostaje pozbawiona liści aby równomiernie przyrastały

Przepraszam, muszę się upewnić - Czyli obcięcie wszystkich liści nie skończy się tragedią? A ja tak zachowawczo usuwałam liście - tylko najgorsze z najgorszych, niemal z wyrzutami sumienia!. I teraz faktycznie każda żurawka jest innej wielkości. Czyli jednak na łyso?
Welka 22:40, 28 mar 2014

O jejku, ale kawał dobrej roboty wykonałeś
Jakie zmiany!
Pozdrawiam
barbara_kraj... 22:47, 28 mar 2014

Luki napisał(a)

Basiu wszystko zależy od sadzonek, jak były to rośliny z doniczek lub duże kłącza oderwane z kwitnących roślin to pozostaj czekać na kwiaty. Jeżeli liliowce z woreczków to nie ma gwaranji na kwitnienie i ja takich nie kupuje bo na kwitnienie 2 z woreczka czekam już 3 rok.
W zeszłym roku wiosną kupowałem ładne pojedyńcze kłącza i wszystkie zakwitły

Te, które kupiłam, no może z wyjątkiem dwóch, trzech, miały bardzo ładne i grube kłącza. W większości po kilka. Tak więc jest nadzieja, że przynajmniej niektóre powinny zakwitnąć Posadziłam 14 sztuk.
Madzenka 23:27, 28 mar 2014

Łukaszu czekamy zatem na fotki z szabru na bukszpany. Może spotkasz jeszcze inną ogrodniczke jutro na plantacji
Ja niestety nie dołączę
Madzenka 08:18, 29 mar 2014

Łukasz chyba jedzie
Luki 14:13, 29 mar 2014

Mille napisał(a)

Przepraszam, muszę się upewnić - Czyli obcięcie wszystkich liści nie skończy się tragedią? A ja tak zachowawczo usuwałam liście - tylko najgorsze z najgorszych, niemal z wyrzutami sumienia!. I teraz faktycznie każda żurawka jest innej wielkości. Czyli jednak na łyso?

Możesz z czyśtym sumieniem pozbyć się wszystkich starych liści żurawce to nie zaszkodzi Jedynie może zaszkodzić estetyce, ale tylko na 2-3 tygodnie bo żurawki już ładnie ruszyły z nowymi listkami
Luki 14:15, 29 mar 2014

Welka napisał(a)
O jejku, ale kawał dobrej roboty wykonałeś
Jakie zmiany!
Pozdrawiam

Moje kości dalej ten kawał czują, ale dzisiaj ciąg dalszy rozrywki
Również pozdrawiam.
barbara_krajewska napisał(a)

Te, które kupiłam, no może z wyjątkiem dwóch, trzech, miały bardzo ładne i grube kłącza. W większości po kilka. Tak więc jest nadzieja, że przynajmniej niektóre powinny zakwitnąć Posadziłam 14 sztuk.

Jak łcza były grupe to jest bardzo duża szansa na pierwsze kwiaty w tym roku, a w przyszłym roku zaczną pokazywać na co je stać
Luki 14:18, 29 mar 2014

Marzena2007 napisał(a)
Łukaszu czekamy zatem na fotki z szabru na bukszpany. Może spotkasz jeszcze inną ogrodniczke jutro na plantacji
Ja niestety nie dołączę

Marzena2007 napisał(a)
Łukasz chyba jedzie

Fotki będą wieczorem Niestety z Gosią się nie spotkałem, byłem na plantacji przed 9 szybkie pakowanie i do domu, w 6 godzin załatwiłem sprawe Resztę opisze wieczorkiem
Bardzo prawdopodobne, że w tym roku jeszcze raz się wybiore, ale troszke większym transportem