Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

mira 09:33, 27 mar 2014

czytam tu i tam o liliowcowych dylematach - ja je lubię więc moje zdanie trochę spatrzone poprzez ich lubienie

jak masz ochotę na liliowca to sadź w końcu jak nie zobaczysz u siebie to się nie przekonasz,
liliowce nazywane są byliną dla leniwych więc to już wskazuje na malo roboty, można je traktować jako fajną kupkę trawy która już teraz wygląda fajnie a na dodatek jak posadzisz pod nią cebulowe to zakryje
ja bym Ci radziła kupić takie niskie i sadzić raczej na zewnątrz przy ścieżce czy gdzieś , ładnie się komponują z iglakami , nie znam nazwy ale ciemny mocno fiolet niski jest elegancki
no i tak jak Kasia pisze musi być duża kępa jak kupisz takie jedno piórko to efektu nie będzie

pozdrawiam
Pszczelarnia 13:09, 27 mar 2014

Aga, jak się doszkolisz w niskich liliowcach, to zapodaj mi - szukam innych niż żółte.
Trawa sesleria Heuflera - polecam. Kolor zamszowej zieleni w metaliczny granat wpadający. Pędzelki w kolorze czekolady deserowej - uwielbiam ją.

Acha, ja przez te Wasze trend-ciarstwo spać nie mogę . Gabi obiecała kiełbasą sprofanować Wasz dizajn.
Madzenka 20:56, 27 mar 2014

Luki napisał(a)
Z tym, że liliowce krótko kwitną się nie zgodze Rozrośnięta kępa potrafi cieszyć ponad 2-3 tygodnie, a że pojedyńczy kwiat 'żyje' jeden dzień nie ma wpływu na całkowitą długość kwitnienia

Ja mam jakieś mutanty, które kwitna dłuuuugo
Milka 15:41, 17 kwi 2014

Agnieszko pozdrawiam
ewelaa74 22:49, 16 maj 2014

no po prostu z zapartym tchem podpatruję ........
Wieloszka 12:23, 17 maj 2014

Pozdrawiam wszystkich pozdrawiających i zaglądających
Parę zmian nastąpiło tej wiosny w dużym ogrodzie. Wiele z nich jest wciąż "w trakcie", inne czekają na swój czas

Po wielu namysłach i dywagacjach front zyskał 2 wiśnie umbry w kosteczkach z cisa. Pod jedną z wiśni - w trakcie sadzenia.

W tle widać nowe graby - wzdłuż podjazdu. Przesadziliśmy wszystkie klony "Globosum". Jałowce wciąż czekają na przesadzenie (40szt.). Więc ta rabata wciąż w przebudowie.

Wieloszka 12:29, 17 maj 2014

W cieniu dębu znalazły swoje nowe miejsce rododendrony. Przy kole żwirowym męczyły się z nadmiaru wody. Mam nadzieję, że tu odżyją, bo mimo marnych liści kwitną pięknie.

Rabata z umbrami, kulkami i uschniętą lawendą, którą eksmituję jak znajdę zastępstwo. Uwielbiam umbry

Ulubione trzmieliny pod oknem

stychaz 12:31, 17 maj 2014

Jak pięknie

Graby są the best
Wieloszka 12:35, 17 maj 2014

W doniczkach bratkowo

A skarpetka hakone już się ładnie zagęściła

Wierzby hakuro przesadziliśmy na rabatę na wprost frontu domu. Dwie z nich ledwo przeżyły tę przeprowadzkę - dopiero teraz zaczęły wypuszczać nowe listki. Jak się zadomowią, czeka je ostre cięcie.
Wieloszka 12:42, 17 maj 2014

Jedyne miejsce u mnie, gdzie limonkowe żurawki szaleją i są zachwycające!

Rabata z Pissardii, a w tle wyczyszczone z roślin koło żwirowe.