Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

BaRa 17:36, 27 mar 2014

Czy spotkałeś się z liliowcami w kolorze białym? I jeszcze jedno: jak rozmnażasz limki, w wodzie czy od razu traktujesz doglebowo?
BaRa 17:36, 27 mar 2014

Czy spotkałeś się z liliowcami w kolorze białym? I jeszcze jedno: jak rozmnażasz limki, w wodzie czy od razu traktujesz doglebowo?
Luki 20:41, 27 mar 2014

Tak na prawde nikt jeszcze nie wyhodował czysto białego liliowca, ale jest mnóstwo odmian o zbliżonych do białego, bardzo delikatnie kremowe, z zielonym, lub żółtym okiem. Ja mam u siebie jedną siewke którą bardzo lubie, a kwitnie włąsnie tak:

jest bardzo delikatnie kremowy, a przy odpowiednim śietle wygląda jak biały.

Limki rozmnażam na dwa sposoby w wodzie i w ziemi. Zrobiłem mieszanke ziemi ogrodniczej piasku i torfu, a patyczki jeszcze zanurzyłem w ukorzeniaczu. Mam cichą nadzieję, że się uda
Luki 19:58, 28 mar 2014

Bardzo nieczasowy ostatnio jestem...
Remont w domu, pół podwórka w różnego rodzaju bałaganie do tego dużo zajęć i czasu na sen brakuje.
Dzisiaj wolny dzień wykorzystany na oczyśczenie prawie setki doniczek z żurawkami, rozsadzenie kilku bylin, poądki z ściętymi drzewami, żywopłot grabowy prawie cały posadzony. Wszystko ponawożone, no prawie wszystko.
Ciągle mnóstwo prac mi zostało, ale nie ma co opisywać bo okropnie długa lista by wyszła.
Podziwiałem dzisiaj ogromne lilie OT wychodzące z ziemi, spokojnie w tym roku przekorczą 2 metry wysokości.

Jutro wcześnie rano wycieczka do Wrocka po buksiki, obym trafił na 'jakieś pole' bo adresu brak.
AlKa 21:19, 28 mar 2014

Mnie tez ten Wroclaw kusi
barbara_kraj... 21:35, 28 mar 2014

A ja założyłam liliowcową rabatę, ciekawe czy którykolwiek mi w tym roku zakwitnie?
Luki 21:40, 28 mar 2014

Alka nie wiem w jakiej części śląska mieszkasz, ale to nie znowu aż tak daleko, chociaż w domu się nasłuchałem, że po kraki na drugi koniec Poslki chcę jechać i jestem nienormalny

Basiu wszystko zależy od sadzonek, jak były to rośliny z doniczek lub duże kłącza oderwane z kwitnących roślin to pozostaj czekać na kwiaty. Jeżeli liliowce z woreczków to nie ma gwaranji na kwitnienie i ja takich nie kupuje bo na kwitnienie 2 z woreczka czekam już 3 rok.
W zeszłym roku wiosną kupowałem ładne pojedyńcze kłącza i wszystkie zakwitły
Luki 21:43, 28 mar 2014

KasiaWB napisał(a)
Czy byłam już u Ciebie? chyba nie, więc witam się w Twoim wątku masz piękny, obfitujący w rośliny ogród liliowce też piękne, a niektóre bardzo bardzo wyjątkowe
Pozdrawiam

Witam Kasiu. Ja u Ciebie kiedyś już byłem, ale nie przeczytałem całości i śladu nie zostawiłem, muszę to nadrobić Dziękuje w imieniu 'rozkopanego' i nieatrakcyjnego ogrodu ale swoje liliowce uwielbiam i nie zparzecze, że są ładnie tak nieskromnie. W tym roku będzie ich jeszcze więcej więc zapraszam
Mille 21:48, 28 mar 2014

Łukaszu, czym nawozisz swoje piękne żurawki? I kiedy można zacząć dokarmianie? Martwie się, bo gdybym swoje porządnie oczyściła, to zostałyby chyba same łyse "serduszka" Ehh
AlKa 21:50, 28 mar 2014

Ja mieszkam tak okolo 50 km od Czewy ale nie z tej str co ty Co do liliowcow to brakuje mi jednej sadzinki i poluje ale te z casto.. czy innych marketow jakos mnie odstaszaja cena 11zla a jakosc szkoda gadac a raczej pisac Ja bym chetnie do tego Wrocka sie udala ale remont domu odsunal plany ogrodowe ;( na drugi plan niestety a postanowilam, że nic nie kupuje dopóki jako takiego "projektu "nie zrobię