Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród Magdalenka 21:48, 15 kwi 2015

Do góry
Magda - ja usuwałam gałązki na doorenbosach, bo kupiłam małe i rozgałęzione od dołu. Nic im się od tego nie stało, ale robiłam to w odpowiedniej porze. Jeśli więc zdecydujesz się na cięcie, poczekaj z nim do przyszłego roku i usuń gałęzie w lutym/marcu. W późniejszym terminie brzozy jednak płaczą. Wyobraź sobie, że przedwczoraj podejrzewałam, że padła mi brzoza purpurowa i żeby sprawdzić, czy jest sucha, oderwałam jeden PĄCZEK! liściowy. Wczoraj i dzisiaj z tego pączka dosłownie kapał sok... A to przecież mała ranka.
Ogród Magdalenka 21:47, 15 kwi 2015

Do góry
noemi napisał(a)

Potrzebuję 3 szt. brzozy chińskiej fastination identyczne jak na zdjęciu ale są nie do zdobycia … znalazłam w internecie , ale gałęzie zaczynają się nisko a ja chciałam smukły pień a gałęzie nad płotem ….

pytanie , czy można usunąć nisko wyrastające gałęzie brzozy ? jak one znoszą takie cieńcie ? czy pień się zregeneruję ?

napisz mi proszę na pri v gdzie znalazłaś jak nie bierzesz. Ja na taras do duzej donicy potrzebuje takiej właśnie od dołu zabudowanej...
Ogród Magdalenka 20:43, 15 kwi 2015

Do góry
Magda70 napisał(a)

W/g mnie można usunąć...i im mniejsza brzoza tym mniejszy uszczerbek dla drzewa. Szybciej się zregeneruje. Na grubym pniu już raczej będzie widoczne cięcie...

To dobra wiadomość , bo brzozy są małe … chyba zaryzykuje zakup przez internet.

Dzięki Madziu
Ogród Magdalenka 20:36, 15 kwi 2015

Do góry
noemi napisał(a)

Potrzebuję 3 szt. brzozy chińskiej fastination identyczne jak na zdjęciu ale są nie do zdobycia … znalazłam w internecie , ale gałęzie zaczynają się nisko a ja chciałam smukły pień a gałęzie nad płotem ….

pytanie , czy można usunąć nisko wyrastające gałęzie brzozy ? jak one znoszą takie cieńcie ? czy pień się zregeneruję ?

W/g mnie można usunąć...i im mniejsza brzoza tym mniejszy uszczerbek dla drzewa. Szybciej się zregeneruje. Na grubym pniu już raczej będzie widoczne cięcie...
Leśne Wzgórze 20:31, 15 kwi 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Zagladam czy wiosna przyspieszyla u Ciebie

kwitną już forsycje, brzozy rozwijają swoje młodziutkie liście, kwitną anemony, tulipany zaczynają szaleć, niedługo zakwitną białe szafirki i laurowiśnia, wiewiórki się pojawiają - rzadko je widzę, ale wiem że są bo orzechy znikają

W oddali widać żółte kwiaty forsycji, a tulipanki prawie już (zdjęcie również robione o zmierzchu, więc dlatego takie słabe-przepraszam)
Brzoza - Betula 20:23, 15 kwi 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Betula albosinensis 'Fascination'

Ogród Magdalenka 20:15, 15 kwi 2015

Do góry

Gardenarium napisał(a)
Betula albosinensis 'Fascination'

Kosolkowa Pasja 19:01, 15 kwi 2015

Do góry
I z szerszej perspektywy. Kiedyś mówiłam że wiosną wrzucę zdjęcia "obwódki" naszego ogrodu. Oto ona: brzozy, modrzewie & świerki (powinnam powiedzieć "świerczunie").

Prawie - jak ogród 18:21, 15 kwi 2015

Do góry
Zachęcona słoneczną pogoda wybrałam się do mojej najbliższej szkółki - sąsiadki będą wiedzieć gdzie
I... rochę, a nawet bardzo trochę się zawiodłam. Z trawek, na których mi zależalo kupiłam tylko Red Barona. Miskantów nie było Będą później, ale nie wiadomo kiedy...
Jest dużo hortensji i takie różności, które nie bardzo mnie już interesują.
Renia pytała o brzozy - nie ma.
Ze szczepionych podobały mi się katalpy szczepione na wysokości chyba 2 - 2,2m. Były jeszcze klony, ale wykupione już. I tyle.
O wiele większy wybór jest w Wieluniu. I mam wrażenie, ze cały asortyment tam idze, a tutaj to tak trochę po macoszemu. Zresztą pani sprzedająca sama to przyznała. Więc jeśli się wybieracie na zakupy, to dziewczynki od razu do miasta - większ szansa, ze coś kupicie

Na pocieszenie zrobiłam kilka fotek...

Sorki za jakość - ale zdjęcia z telefonu...
Mój ogród pod górkę... 15:14, 15 kwi 2015

Do góry
I trochę wiosny:
Klon Crimson Sentry

Grujecznik pendula:

Klon Peve Chameleon:

Brzozy startują:

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:25, 14 kwi 2015

Do góry
katarzynkak napisał(a)
Renia fajne zakupy buksikowe.
Czy będziesz sadzic same bukszpanowe kule, czy czyms je podsadzisz?

Pytałam o brzozy pozyteczne w mojej okolicy.
Są do wyboru drzewa dorodne, około 4 letnie z wybarwiona juz korą i kosztują cos koło 170 zł/szt.
Są równiez w sprzedaży drzewka młode, 2 letnie, jeszcze bez białej kory, wysokośc ok. 2m i te kosztują 25 zł/szt.

Sama nie wiem, na co sie zdecydowac?
A Ty masz już jakies rozeznanie w rynku?

Fajnie, że podobają Ci się moje kulki
Ostatnio nie miałam czasu żeby zastanowić się nad tym czym je podsadzić. Może pomożesz?

Jeśli chodzi o brzozy, to pytałam u Kopiasa - po 160zł tez takie 4m. Nad mniejszymi nie rozglądałam się. Ale z tego co piszesz różnica cenowa spora.
Od jutra wracam do pracy - jak już wejdę na pełne obroty to podjadę tu i tam popytam, podzwonię i podzielę się z Tobą zdobytymi informacjami
Pozdrawiam
Na Łowieckiej 19:06, 14 kwi 2015

Do góry
Sabina76 napisał(a)
Piękne tulipki a rabata szykuje się miodzio Czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy!

Ps. Faktycznie wielkie te brzozy (było co robić sadząc je )

Na ciąg dalszy będzie trzeba poczekać bo żurawki podobno lepiej kupować pod koniec maja. Werbena i miskanty ML też będą potrzebowały czasu itd A u mnie z cierpliwością marnie
Na Łowieckiej 18:51, 14 kwi 2015

Do góry
Piękne tulipki a rabata szykuje się miodzio Czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy!

Ps. Faktycznie wielkie te brzozy (było co robić sadząc je )
Ogród na glinie 18:22, 14 kwi 2015

Do góry
brzozy sąsiada nadal białe

a tutaj posadzone w ubiegłym tygodniu ukorzenione bukszpany i trzmieliny
w 2 dużych donicach ziemniaki

Ogród Sylwii od początku cz.II 17:12, 14 kwi 2015

Do góry
Swietna ta ściana bardzo mi się widzi Nie boisz się tych liśći z brzozy w ciągu całego sezonu zawsze coś zgubi i te owocniki które się rozpadaja...
Mały ogród Kasi 13:38, 14 kwi 2015

Do góry
nie- lubię hakuro, na razie są młode i ładne, one zostają. Brzozy za duże do mnie, i te liście...
Mały ogród Kasi 13:30, 14 kwi 2015

Do góry
Kasia a może przesadz hakuro i daj brzozy a pod to kulkowisko?
Ogród Sylwii od początku cz.II 23:22, 13 kwi 2015

Do góry
Ach jak cudnie u Ciebie... Też jestem ciekawa tej brzozy z liśćmi. I całego zakątka.
Ogród Sylwii od początku cz.II 22:55, 13 kwi 2015

Do góry
leon60 napisał(a)
Suuuper

Czekam na liście tej brzozy , pączki już ma ... Zobaczymy jak się będzie prezentować w całej okazałości ... dzięki Oluś
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:32, 13 kwi 2015

Do góry
Renia fajne zakupy buksikowe.
Czy będziesz sadzic same bukszpanowe kule, czy czyms je podsadzisz?

Pytałam o brzozy pozyteczne w mojej okolicy.
Są do wyboru drzewa dorodne, około 4 letnie z wybarwiona juz korą i kosztują cos koło 170 zł/szt.
Są równiez w sprzedaży drzewka młode, 2 letnie, jeszcze bez białej kory, wysokośc ok. 2m i te kosztują 25 zł/szt.

Sama nie wiem, na co sie zdecydowac?
A Ty masz już jakies rozeznanie w rynku?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies