Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

lena 21:20, 14 kwi 2015

Kochani poniewaz dzis wpadlam na pomysl zeby rabate pod debem zrobic z roznych gatunkow traw tych wysokich i tych nizszych, moze pomozecie mi wyborze gatunkow? i jak je posadzic, obecnie sa tam 3 trawy pampasowe 1 ogromna 2 takie bidulki moze je polacze te marniutkie, rabata to polksiezyc, chcialabym aby rozmieszczenie bylo kaskadowe, pomozecie?

wymyslilam na szybko taka wizualizacjie, potrzebuje jedynie opinii czy to do siebie pasuje a moze cos zamiec?
kolejno trawy to:
2xTurzyca muskegonska
2xLiriope muscari Variegata
3xRozplenica japonska
3xmiskant cukrowy
2xtrawa papmasowa
10x owies wieczniezielony
4xkostrzewa Gautiera
9x turzyca buchanana

teraz podglad na polaczenie tej rabaty z tujami i hortensjami.
Megi1 16:06, 15 kwi 2015

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

Witam, jestem początkującą forumowiczką Byłam już w wątku Powitania. Proszę o pomoc w stworzeniu boku ogrodu (długość 32 m.) Nie mam pojęcia co dalej z nim zrobić, a chciałabym w końcu mieć przemyślany projekt, bo jak dotychczas cały czas zmieniam decyzję i tylko się zniechęcam. Chciałabym iglaki, różaneczniki. Opis w wątku Powitania tj. rośliny już posadzone, ziemia, strona świata itp. II fot. z lotu ptaka. Będę wdzięczna za wszystkie porady.
Gardenarium 16:06, 15 kwi 2015

Musisz zmienić link, bo prowadzi do mojego wątku, a powinien do Twojego

Instagram Ogrodowiska
Megi1 11:35, 16 kwi 2015

Już skasowałam błędnego linka, przepraszam. Teraz będę próbować stworzyć "swojego".
Pozdrawiam i zapraszam do mojego wątku. Pomocy! Jak mądrze zaplanować...... w wątku Projektowanie ogrodu
Hortensja 17:11, 16 kwi 2015

Doradźcie proszę czy zostawić brzozy czy je wyciąć? Zywopłot jest przeznaczony do wyrwania. Planujemy posadzić tuje Smaragd, żółte tuje'Aurescens'i świerk serbski w rogu działki. Nie wiem co począc z brzozami, zdania w rodzinie są podzielone.
Bodziszek711 17:32, 16 kwi 2015

Witam
dlaczego żywopłot jest do wyrwania ? , na zdjęciu nie wygląda źle, można go utrzymywać uformowany ( niektórzy czekają lata na taki )moze być tłem dla roślin na rabacie i osłoną od wiatru, natomiast jeśli brzoza przeszkadza można ją podciąć od dołu i zostawić koronę wysoko. Pod brzozą podsypać trochę ziemii na rabatę podwyższoną z np. wrzosami.
Zawsze sobie myśle : drzewo rośnie długo a wycięcie trwa 5 minut więc dwa razy sie zastanawiam.
Nie wiem jaką masz koncepcję
pozdrawiam
m_pryska 18:14, 16 kwi 2015

Ja bardzo lubię brzozy i za nic w świecie bym ich nie wycinała a żywopłot też nie jest taki zły.....
lena 20:08, 16 kwi 2015

Slusznie! Przeciez mozna poprzycinac, odświeżyć, drzewko lub zywoplocik polaczyc z czyms i mamy juz gotowiec.

Bodziszek711 napisał(a)
Witam
dlaczego żywopłot jest do wyrwania ? , na zdjęciu nie wygląda źle, można go utrzymywać uformowany ( niektórzy czekają lata na taki )moze być tłem dla roślin na rabacie i osłoną od wiatru, natomiast jeśli brzoza przeszkadza można ją podciąć od dołu i zostawić koronę wysoko. Pod brzozą podsypać trochę ziemii na rabatę podwyższoną z np. wrzosami.
Zawsze sobie myśle : drzewo rośnie długo a wycięcie trwa 5 minut więc dwa razy sie zastanawiam.
Nie wiem jaką masz koncepcję
pozdrawiam
lena 20:19, 16 kwi 2015

Pamietam, jak kupilam dzialke, stalo na niej jedno drzewo, krzywy dab, sredniego wzrostu z kilkoma odnogami od korzenia. Przyjechal Pan koparkowy robic wykopy i pierwsze pytanie to: wywalic Pani to straszydlo? Oniemialam poniewaz nie dosc ze to dab to jeszcze jedne drzewo na moim pastwisku Oczywiscie wybilam mu ten pomysl z glowy. Dzis ten dab jest ozdoba strony wschodniej mojej dzialki, uporzadkowany w pieknym otoczeniu i jest to najbardziej majestatyczne drzewo jakie posiadam Tak wiec 3 razy nalezy pomyslec zanim sie cos od tak wywali, bo czasami moze nam sie odwdzieczyc w kolejnych latach
lena 20:50, 16 kwi 2015

Znalazlam zdjecie do inspiracji projektu Danusi "Ogrod z Lustrem", moze dosadzic kilka brzozek do tych, ktore sa i pociagnac zywoplot od tylu? zrobic taki kacik na wrzosowisko i trawy?

Hortensja napisał(a)
Doradźcie proszę czy zostawić brzozy czy je wyciąć? Zywopłot jest przeznaczony do wyrwania. Planujemy posadzić tuje Smaragd, żółte tuje'Aurescens'i świerk serbski w rogu działki. Nie wiem co począc z brzozami, zdania w rodzinie są podzielone.