Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:09, 10 paź 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
Listki, to ja obrywam jak grzeszę przesadzaniem w lipcu z pąkami Na jesień nie mam sentymentu, sadzę i już tylko zawsze skracam przy jesiennym sadzeniu korzenie. Pózniej ubranko, kopczyk z obornika przekompostowanego z ziemią i tyle. Ubranko dla nowosadzonych, reszta się aklimatyzuje do zimna. Część zostawiam nawet z pąkami, by się zorientowały, ze juz czas

Dla mnie u Ciebie tylko stalowa pergola

Jak ja mam 100% pewniśc to działam szybko a z tą pergola bujam sie od dwóch lat.... Stal pomalowana na kolor taki jak ramy okien byłaby git i wiatr byłby jej niestraszny....
Ale podstawę tak czy owak trzeba zrobic....
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:07, 10 paź 2015

Do góry
Milka napisał(a)
Nie możemy na pogodę narzekać, jak jechałam było już plus 8, w ciągu dnia i tak cieplej i słonecznie
Ja dojadę na 11, pewnie kolejki po bilety będą, ale musze tez Adze dać rośliny, to gdzieś was wyhaczę
p.s. Astrid przesadzam, cos kiepsko kwitnie

Moja Astrid to rozczarowanie roku... Ale dam jej szansę i poczekam na czarowanie Anno Domini 2016
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:05, 10 paź 2015

Do góry
Kasya napisał(a)

No właśnie, takie wybryki gorsze chyba niż mrozne zimy, kiedy to Roslinki Juz śpią
Pamiętasz jak cieplutko było jak byłaś tu w okolicy niedawno a teraz nagle -8

Kasiu jeszcze bedzie ciepło. A zima ma byc łagodna wiec te wybryki roślinom nie zaszkodzą, szybciej przejdą w stan spoczynku
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:03, 10 paź 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
gratuluję 900!
dopiero założyłaś nowy wątek?????????
dziękuję za info o Golden Celebration
a jaki szeroki krzew?
mocniej w górę idzie niż w szerz?

Na szerokośc nie jest taka straszna, może ma 1 M, ma pokrój fontannowy, mocniej idzie w górę. Moja rośnie przy trejażu i jesli sie rozłazi to ją podwiązuję
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:01, 10 paź 2015

Do góry
Dziewczynki ja jutro tylko wpadne na godzinkę bo okazuje, sie że o 13:00 musze być na imprezie 100 km od Wrocławia. Nie planowałam takiego obrotu sprawy.
Ja nie wiem, ktora to jest Cafe Flora, ale w Botanicznym o tej porze jest czynna tylko jedna kawiarnia. Wiec jak sie nie znajdziemy to sie zdzwonimy Na pewno sie odnajdziemy .
"W kolorze blue" 17:56, 10 paź 2015

Do góry
Ciekawa symbioza kotów, psów i ludzi
W Kruklandii 15:29, 10 paź 2015

Do góry
Dzisiaj domówiłam sobie 800 krokusow ale nie u Benka
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:28, 10 paź 2015

Do góry
Irenko jutro spotykamy się w OB o 10:00. Podobno zbiorka w kawiarni, ja nei wiem gdzie tam jest kawiarnia, wiem gdzie budy są...... Po prostu zadzowń znajdziemy sie
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:05, 10 paź 2015

Do góry
HANIA
dzięki kochana
ja jakoś bez fot nie umiem dlatego stale, coś wklejam, no zresztą zmiany nieustanne też, pory roku i rewolucje)

SEBEK
ojej, dzięki wielkie
MADŻENKA
u was tez rankiem chyba były mgły?dziękuje Marzenko

ULA
oby, jak najdłużej choć liści z wiązów już pełno, mimo to uwielbiam je grabić i ten zapach

BORBETKA
regularnie od dołu podcinamy gałęzie, zaczęliśmy 3 lata temu, po trafieniu na O., chciałam coś nowego i musiałam wygospodarować miejsce; sadząć i kopiąc, zawsze jakiś korzonek się uszkodzi, ale bez uszczerbku dla drzew, czasami kopię dół i korzeń jest, ale i miejsce dla rośliny i potem poradzi sobie. Na pewno trzeba często podlewać, bo jednak drzewa wyciągają wodę, ale bez problemu rosną; zrób podobnie. Aha, jeszcze jak podcinamy drzewa, mielimy je i to sypię na rabaty, chroni przed suszą, użyźnia i powstaje coraz wyższa warstwa ziemi dla tych roślin dolnych Mam nadzieję, ze pomogłam

GARDENARIUM
Danusiu, nie pamiętasz pewnie, ale ja tak, ja siedziałyśmy na ławce, a na pierwszej wyspie same brązowe igły i jak popatrzyłam twoimi oczami, zabrałam się za czyszczenie pni i tym sposobem sobie kciuka tez machnęłam

magnolie gwiaździste zaczynają się złocic

winobluszcz i szkarłatka amerykańska, ten kolor u niej najbardziej lubię

sumak Tiger Eyes juz powoli złoty

kolory jesieni, złoto i czerwień
magnolia żółknie
a powinna byc miedziana
W Kruklandii 10:52, 10 paź 2015

Do góry
Widziałam że B obniżył ceny cebul , ktore były w Janinie i L. Zatem popatrz w necie bo sklepy internetowe tez czuja oddech na plecach własnie mysle czy znow czegos nie zamowić bo w dyskontach juz pusto

Napisałam u mnie nt róz
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:50, 10 paź 2015

Do góry
Kuba napisał(a)

U mnie obcasy leża w szafie... Kolano coraz bardziej mnie boli i puchnie, wczoraj kupiłam sobie ortezę i zaraz ja założe... Bo juz znow po kopaniu boli mnie noga...

Ale nikt nie powiedział, ze nei moge sobie kupic nowych kozaczków na płaskim obcasie

Bedziesz jutro w Ogrodzie Botanicznym?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:47, 10 paź 2015

Do góry
Kasya napisał(a)

+4 ? ale zazdroszczę...
I mnie -8 było, masakra ogrodowa

Kasaya i Malkul własnie czytałam, ze przy gruncie na wschodzie było -12.... Północna , centralna i wschodnia Polska zaatakowana mocnym mrozem. Nie jakos lajtowo -2-3 tylko od razu -8 -12....
U nas na szczęście delikatne przymrozki daja czas roślinom przystosować sie do zmiany pory roku. Dzisiaj mam być u mnie w okolicach zera
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:45, 10 paź 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Madżen...a jak u mnie już tak zimno...to mogę te róże już przesadzić i od razu kopczykować?
Czy czekać jeszcze?
Liście obrywać? Ciąć coś???

Kurka...czuję się jak lajkonik

Oficjalnie po 15 .10 ale u Ciebie biegun zimna i ja juz bym przekopała gdybym musiała (znaczy dusiła sie z powodu braku rewolucji ) Ma być w kolejnym tygodniu troche cieplej to nic złego sie nie wydarzy. Ja nigdy listków nie obrywałam ale tak doradzała Ensata, wiec mozesz oberwać.
Wiec Juzia wg mnie działaj
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:18, 10 paź 2015

Do góry
A i komunikat
Jesli ktoś z ogrodowiczan planuje sie z nami jutro w Ogrodzie Botanicznym spotkac to zbiorka o 10:00 w kawiarence OB (chyba) . Jakby co to napisze.
aga Pe czy mam zabrac monardę?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:17, 10 paź 2015

Do góry
Meldunek pogodowy składam. Starszna piździawka ale słońce świeci i +4 rano było. Z tego powodu u mnie wciąż jesieni w ogrodzie nie widac.....
Ide sadzić kostrzewę na przedpłociu, ułożyć szmatę i wysypać reszte żwirkiem bo dojedzie za poł godziny. I uprzedzam oficjalnie na forum, ze jesli po zrobieniu przedplocia znów mi postanowią jakas rurę połozyc wzdłuz płotu to albo sie wyprowadzę albo pozwolę przedolociu zarosnąć chwastami!!!!!!
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 09:13, 10 paź 2015

Do góry
Własnie o takie zjęcia chodziło.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:11, 10 paź 2015

Do góry
tusiawka napisał(a)
Z rybami potwierdzam, wystarczy jedna i komarów nie ma.
Z płaską płytką wodą może być problem, że szybko jej ubywa.
U mnie jak w ściance na noc wodospadu nie wyłączę, to rano w korytku 1/3 poziomu wody.
W tym roku nic mi nie zieleniało, rośliny + preparat do oczek zrobiły robotę.

Ryb nie mam i nie planuje w ogrodzie, roslin tez do oczka chyba nie posadze, mam grzybienia i nie kwitnie.. Pozostaje pompa i filtry...
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:10, 10 paź 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
A jak inaczej em chce zamocowac pergole ?

No własnie on jej ni chce i robi mi dywersje. A że ja mam jeszcze koncepcje na stalowa pergole to go nie poganiam....bo cały czas bije sie myślami czy to wielkie cięzkie drewno bedzie pasowac do bryły mojego domu...... Chyba postawie stalowa ale musze ja wycenić....
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:08, 10 paź 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Czyli jeśli mam posadzone pod koniec lipca róże to powinnam już je okopczykować?

Nie ,jesli je podlewałaś i sie ukorzeniły to wystarczy je okopczykować jak pozostałe roze. Jesli sa wątke i podsuszenie to mozsz je szybciej okopczykować ale ja jestem przeciwniczka wczesnego kopczykowania roz. One w sposob naturalny musza sie przygotować do zimy

Wyjatkiem są swiezo sadzone jesienia róze, te kopczykujemy od razu

Czekam na moje, ciekawe kiedy zaczna wysyłac
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 07:38, 10 paź 2015

Do góry
Beatko bardzo jestem ciekawa Twojej rózanki, bo komponujesz ja w moich ulubionych kolorach. Dodałabym jeszcz e z 1 Munstead Wood, bo kwitnie przez cały sezon a to jest mała roza.

Dodałabym w roze duzy pas rozplenic i wtedy nie musisz sie obawiać o zimozielone na tej rabacie a wiosna las tulipanow,
U ciebie tak pieknie wygladaja ładne duze pasma tych samych roslin. Jesli w srodke nawtykalam jeszcze stipy to roze, orzetaczniki i jezówki to bedzie wystarczająca ilosc bylin.

Napisz prosze gdzie kupiłas przetaczniki różowe bo mnie zachwycily
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies