Ciesze sie bardzo ze pamietalas i jestes mimo "kaca"
Na gorze rabaty ma byc sama runianka.buksy na dole wsrod jarzmianki i molini jak na rysunku nizej.
Czy zastanawiac.sie jeszcze nad inna molinia czy zostawic Edith...? Murka nie musze i nie chce bardzo zaslaniac-wiem ze molinia sie nie da.chce jedynie zbalansowac biel sciany.
Ziemie mam urodzajna,czerna raczej tlusta ale nie tak gliniasta jak Gosia.ma nadzieje ze.dadza tam jarzmianki rade. Ciesze sie ze nie skrytykowalas tego zestawienia jarzmianka/molinia bo tak jakos mi ten.zestaw przyszedl do glowy a wielu zaskoczyl.
A rabata jeszcze nie jest wyznaczona.moze byc szersza kosztem trawnika.a jaka szeroka myslisz powinna byc?
a w kwestii drugiej rabaty- tej dużej- nie masz jakiegoś planu narysowanego?- jak tam ma być bym chciała wiedzieć... czy po prostu robisz po kroku, po kawałku?
matko, dziewczyny i nieliczni pozostali, ile tu napisane!
A mnie głowa pąka od rana i coś jakbym na kacu była ( a nie jestem ).
Przerzuciłam dyskusje, popodziwiałam inspirki, westchnełam do Stipy gigantea ( bardzo ja lubię i chyba gdzieś jednak spróbuję zimować), wzdrygnełam się na myśl o podmiance jej na śmiałek.....
Dobrze Asiu że napisałaś streszczenie- jeszcze dopytam- rabata ma szer 100 cm, a dłg 15 metrów, tak? Od zachodu, czyli raczej tambędzie bardzo ciepło- masz ziemie która trzyma wilgoć, raczej cięższą?- tak powinna być żeby jarzmiana ładna była w słońcu.
Molinię wybraliście super ona jest delikatniejsza od dużej KF, ma cieńsze kłosy, jest bardziej filigranowa, tu akurat bedzie z nia fajnie. Nie masz celu żeby zasłanić nią mocno murka, tak?
a na górze, na murku runianka z buksami ma być? czy sama runianka?
A ja sie balam za wszyscy bedo mnie omijac szerokim lukiem bo ich zanudzeale wszystko przede mna bo jeszcze jedna rabata zostala i mam nadzieje ze magnolia nam pomoze dzis.na Ciebie tez licze
O olchowych liściach nigdy nic nie słyszałam, to chyba mogą być Jedynie liście kasztanowców nie są polecane przez wełnowce.
W jednym z ostatnich numerów Gardeners World była informacja:
Łatwe w rozkładzie liście bogate w azot i wapń, które zmienią się w ziemię liściową w rok: jesion, buk, brzoza, wiśnia, wiąż, grab, lipa, dąb, topola, wierzba. (Czyli większość mam ja
Mocne i trwałe, ubogie w azot i wapń, które warto rozdrobnić kosiarką lub rozdrabniaczem: głóg, kasztanowiec, klon, magnolia, jawor, kasztan jadalny.
Wpadam nieraz z doskoku do Ciebie po cichu, muszę koniecznie na dłużej kiedyś z kawą wpaść i pooglądać na spokojnie
O olchowych liściach nigdy nic nie słyszałam, to chyba mogą być Jedynie liście kasztanowców nie są polecane przez wełnowce.
W jednym z ostatnich numerów Gardeners World była informacja:
Łatwe w rozkładzie liście bogate w azot i wapń, które zmienią się w ziemię liściową w rok: jesion, buk, brzoza, wiśnia, wiąż, grab, lipa, dąb, topola, wierzba. (Czyli większość mam ja
Mocne i trwałe, ubogie w azot i wapń, które warto rozdrobnić kosiarką lub rozdrabniaczem: głóg, kasztanowiec, klon, magnolia, jawor, kasztan jadalny.
Jarzmianki maja dla mnie niezaprzeczalny urok i tez o ich istnieniu do,niedawna nie wiedzialam. A jaka bylam podniecona gdy spotykalam je w tym roku w Tatrach
Przesledzilam juz historie powstawania rabaty wczesniej i to z przyjemnoscia.wiem ze sadzilas co 40cm.a czyms je dokarmiasz? Wysoka u Ciebie (choc cycki cyckom nierowne) a jaka to odmiana bo nie doczytalam? A ta molinia sasiaduje z jarzmianka? Ja mysle nad takim sasiectwem.
Przepraszam za ilosc pytan ale staram sie dobrze przygotowac
A i jeszcze jedno czy ona Ci sie wysiewa? A moze wysiewa Ci sie w nadmiarze
Usciski zostawiam
Jeszcze nic nie okrywamy, Dajcie na wstrzymanie Żadnego momentu nie trzeba wyczuwać bo to nie wyścig. Ja nic nie okrywam przez calutką zimę.
Przecież to rośliny z naszego klimatu, zaraz nie zmarzną, o i le w ogóle zmarzną. Nawet bez okrycia magnolia czy klony wytrzymują nasze zimy więc przestańcie panikować.
Poczytajcie polecane na stronie artykuły o przygotowaniach ogrodu do zimy
Macie czas nawet do grudnia a może i stycznia.
Asiu,
dziękuję - jarzmianki to jedne z roślin, które odkryłam dzieki O. Niby niepozorne ale w wersji makro robią wrażenie - jakby kropelki rosy... zreszta, co ja ci będę mówić - skoro robisz rabate z nimi to już wiesz
Pierwotnie za jarzmiankami rosły miskanty Krater ale tak sie rozrosły, ze nie było tam dla nich miejsca i je przesadziłam.
Po lewej stronie są hortensje Vanille F., przed jarzmiankami zawilce wiosenne, wielkokwiatowe, a przed nimi sesleria jesienna.
masz dobre oko, tak, w pobliżu, między brzozami są molinie Karl Foerster
Jak ci się chce marnowac czas to tu znalazłam jak Magnolia pomagała mi tworzyc te rabatę - może coś ciekawego wyczytasz, co cie zainteresuje
Jarzmianke kupowałam mikrą i zaskoczona jestem ze tak dała radę na tej mojej rabacie - u mnie rosnie w półcieniu, przed południem zdecydowanie ma najwięcej słońca
Edit - nie mam pojecia jak wysokie u mnie wyrosły, ale jak patrze na zdjęcia i na to co obok rosnie - chyba sięgają cycków
Cala rabata ma byc rownolegla do ogrodzenia i ma lamac sie tak jak obecnie łamią sie serby.same hortensje teraz to 15 metrow.to miala byc duza rabata duzych.podluznych plam roslin.jedno przeslo ogrodzenia ma ok 2,7m.
Magnolio to zaszczyt Cie goscic.widzisz a ja nie mialam odwagi Cie zaprosic hortensje pojawily sie bo je dostalam.to jeszcze male sadzonki-tegoroczne.pomysla roznicowania rabaty stad ze nie chcialam ciagnac tego samego az na dlugosci 30m. Tak na szybko fotka- hortki.rosna tak jak obecna linia serbow-w L.serby za jezowkami sadzone maja byc na wiosne.jezowki malenkie ale.tez juz sa choc ich nie widac. Twoja pomoc bezcenna