Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Wokół Anatola 22:26, 28 paź 2015

Do góry
Gingko

Magnolia - kiepsko wygląda, gubi wszystkie liście. Zeszłej zimy dbała o moją kondycję. Raz ją osłaniałam od mrozu, innym razem odsłaniałam i tak wiele razy.

rozchodnik

modrzew pendula
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:05, 28 paź 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
U nas dzisiaj rankiem przymroziło, większość już padła, jutro muszę hosty i paprocie pousuwać, liście jeszcze tylko na jabłoniach orzechy już gołe. Z tego kulkowanego zielone liście po prostu osunęły się wokół pnia. Ale magnolie też zrzucają pod koronę. Tu u nas ludzie mówią, że jak liście pod koroną to drzewa szykują się na surową zimę i tak po wieloletnich obserwacjach stwierdzam, że coś w tym jest. Jak w zeszłym roku straszyli zimą stulecia to się śmiałam bo pod drzewami liści nie było tylko wszędzie w ogrodzie, teraz jest inaczej

Ciekawe czy się sprawdzi
Ja mam obserwację taką, że liście lecą pod drzewo po większym mrozie Wiem, że nie można generalizować, bo nie wszystkie drzewa się tak zachowują, np. dęby i brzozy. Ale orzechy, jesiony, klony zrzucają liście wraz z większymi przymrozkami. U mnie z tych drzew liście w ciągu jednego dnia spadły pod drzewo, właśnie po przymrozku w nocy. Dwa lata temu było to samo, a zimy nie było.
Ja to lubię, bo raz się posprząta i finito

Moja magnolia dopiero teraz zaczęła żółknąć, ale jeszcze ani jeden listek nie spadł
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:46, 28 paź 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
a wiesz że nie pamiętam czy brzegi maja ostre... same liście są giętkie, dość miękkie.
A masz fotę z dalszej perspektywy? Trzcinniki dobrze wygladają jak mają trochę przestrzeni wokół siebie, kiedy 'czyta' się ich pionowy pokrój i falowanie.

Mam jakieś z lata gdzie widać ile jest dla nich miejsca
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4924-moja-walka-z-wiatrakami-czyli-kamieniolom-troche-z-przypadku?page=414#post_1
Ogrodowe love story 18:58, 28 paź 2015

Do góry
i ogólne widoki - widać, dlaczego robię zbliżenia roślin
ogródek wielkości chusteczko do nosa
zlikwidowana piaskownica - rośliny z prawej zostały przesadzone, bo jakby się dusiły
może tego nie widać, ale tam w kącie jest: 5 rodków, 3 azalie, 3 iglaczki, 2 tawuły, magnolia i jeszcze takie tam...

taki skoszony trawnik jest jak piękny dywan:

i piwonie
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 17:45, 28 paź 2015

Do góry
moja magnolia mnie dzis zadziwila. W zyciu nie widzialam takiego cudu.

dzis chcialam zobaczyc czy sa juz paczki kwiatow i tak mnie zaskoczyla mile
Pierwsze zdjecie sprzed kilku tygodni, drugie dzis.

A skoro przytachalam z domu aparat to jeszcze zatrzymalam w czasie jesienny widok od strony podworza w kierunku lasu. Na dole widac moje mlode barany.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:37, 28 paź 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
a wiesz że nie pamiętam czy brzegi maja ostre... same liście są giętkie, dość miękkie.
A masz fotę z dalszej perspektywy? Trzcinniki dobrze wygladają jak mają trochę przestrzeni wokół siebie, kiedy 'czyta' się ich pionowy pokrój i falowanie.

Cieszy mnie Magnolio co piszesz o trzcinniku bo to znak.ze.dobrze gou siebie posadzilam gleba przecietna,slonce,przestrzen.mam nadzieje ze moje 24 sztuki dadza kiedys czadu jak u Gosi.pozdrawiam
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 10:29, 28 paź 2015

Do góry
Agania napisał(a)
Klony dostały pięknej czerwieni, aż jarzą i świecą od słońca i mój ulubiony u ciebie zakątek z lustrem

Niedłogo lustro do wymiany ale na pewno będzie w tym samym miejscu tak samo obudowane
U ciebie to dopiero atak klonów, u mnie namiastka ale i tak daja po oczoch. A jak u Ciebie magnolia parasolowata?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:53, 28 paź 2015

Do góry
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:45, 28 paź 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

Trzcinnik KF musi mieć słońce żeby stał w pionie i najlepiej ziemię niezbyt ciężką- słabsza nawet będzie lepsza. Wtedy będzie się trzymał w pionie i da sobie radę z wiatrem

Super, dziękuję pięknie za odpowiedź
Pomyślałam żeby trzcinnikiem zastąpić te moje nibygracki https://www.ogrodowisko.pl/watek/4924-moja-walka-z-wiatrakami-czyli-kamieniolom-troche-z-przypadku?page=405
Waruki z tego co piszesz miałyby idealne bo u mnie ziemia kiepska i słońce prawie caly dzień. Pytanie jeszcze jakie on ma liscie. Ostre w dotyku czy gladkie ?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:27, 28 paź 2015

Do góry
eee_taam napisał(a)
nie wiem jaka mam (może znajdę nazwę) ...zrobię zdjęcia to wstawie u siebie ....jak byś mogła popatrzeć ...jutro-pojutrze

może i powinnam zmienić jej miejsce ...ale chwilowo to bez znaczenia bo jest bardzo mała.

dobra, postaram się pamiętać i zajrzeć
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:22, 28 paź 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

u Dominiki jest molinia careulea Variegata , u Gosi- molinia arundinacea. Variegata rośnie z kwiatem do ok 60-70 cm, arundinacea to nawet i 2m.

Obie sa mocno ażurowe, więc potrzebuja dobrego tła, lub ładnego światła żeby je przenikało, czy ciekawego towarzystwa. Same moga nie zachwycać.
U Gosi widac je na poprzedniej stronie- 2 pierwsze zdjecia od góry. Molinie o tej porze roku robia się mocno żółte, aż świecą. U Oli Leon jest tez szpaler molinii arundinecea przy oczku- zerknij sobie.

Molinia Variegata ładnie wygląda na tle ciemnym bo sama jest mocno rozbielona paskami.
Popatrz na nią u siebie, czy nie traci przez brak dobrego otoczenia

ja sie gubię cały czas w tych trawach
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:13, 28 paź 2015

Do góry
eee_taam napisał(a)
Magnolio a która to ta molinia do której wzdychasz?

ja mam 3 szt u siebie ..od zeszlej jesieni i jakoś mnie nie powalają ...a kupiłam bo mi sie spodobała u Dominiki https://www.ogrodowisko.pl/watek/1067-ogrod-dominiki?page=232

może trzeba dać jej czas? ...ale nie wiem czy mi cierpliwości wystarczy?

u Dominiki jest molinia careulea Variegata , u Gosi- molinia arundinacea. Variegata rośnie z kwiatem do ok 60-70 cm, arundinacea to nawet i 2m.

Obie sa mocno ażurowe, więc potrzebuja dobrego tła, lub ładnego światła żeby je przenikało, czy ciekawego towarzystwa. Same moga nie zachwycać.
U Gosi widac je na poprzedniej stronie- 2 pierwsze zdjecia od góry. Molinie o tej porze roku robia się mocno żółte, aż świecą. U Oli Leon jest tez szpaler molinii arundinecea przy oczku- zerknij sobie.

Molinia Variegata ładnie wygląda na tle ciemnym bo sama jest mocno rozbielona paskami.
Popatrz na nią u siebie, czy nie traci przez brak dobrego otoczenia
Dla odmiany czas na zmiany... 08:46, 28 paź 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
Beatko a jak Twoja duża córa?- dostała się gdzie chciała? Moja siedzi do środy, marźnie i zagniwa na plenerze studenckim (w sumie 2 tygodnie).

Kopia aparatu wg małej jest super!

U nas też buro i pada. Już tydzień temu był przymrozek i zważył ogród.

Dziś uznałam, że nie pada - nie może być tak że jak tylko mam chwilę to pada. Więc poszłam zaminowywać rabaty cebulami i zbierać nasiona sałaty ze szklarni.Wróciłam mokra oczywiście

przepraszam, że dopiero teraz odpisuję...i w zasadzie nic nie mam na swoje usprawiedliwienie ...z Miśką było tak, ze składała na dwa kierunki...i dostała się na oba...ale wybrała tylko jeden...więc można powiedzieć, że dostała się tam gdzie chciała...studia "artystyczne" to chyba zupełnie inną specyfikę mają...i są chyba przez to ciekawsze...bo nie siedzisz cały czas w ławce ....fajny kierunek

podoba mi się określenie "zważył ogród" ...dwa słowa a mówią wszystko

a pokazałabyś jak teraz wygląda Wasz ogród?...plissss

buziaki

p.s ja wczoraj tyje próbowałam skubać....boszszsz jaka to ciężka praca
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 08:44, 28 paź 2015

Do góry
babka napisał(a)
Kokoszko, Magnolio chciałam zapytać Was o trzcinnika KF. Jak on zachowuje się na otwartej przestrzeni, nie kładzie się, jest wytrzymały przy wietrznej pogodzie ? U Ciebie Gosiu stoi przy gabionach i zastanawia mnie czy dałyby rade bez nich ? Może to głupie pytanie, nie śmiać się proszę

Trzcinnik KF musi mieć słońce żeby stał w pionie i najlepiej ziemię niezbyt ciężką- słabsza nawet będzie lepsza. Wtedy będzie się trzymał w pionie i da sobie radę z wiatrem
Moje małe wielkie marzenie 19:07, 27 paź 2015

Do góry
Mira104 napisał(a)
Ja moje magnolie kupiłam w obi były dosyć drogie jak na takie maluszki, bo po 79,99 zł. Mąż to powiedział, że zwariowałam, żeby za takie patyki dać tyle kasy. No cóż
A czosnki ładnie wyglądają w trawach moim zdaniem.

Moja magnolia tez była droga, dokładnie nie pamiętam, ale gdzieś około 200zł.
Moje małe wielkie marzenie 17:19, 27 paź 2015

Do góry
Mira104 napisał(a)
Co do magnolii, kupiłam ją w tym roku i mi kwitła ma piękne kwiaty szkoda że nie mam zdjęć

Ja bym tak szybko się jej nie pozbywała ona ma śliczne liście, kwiaty również i są takie aksamitne w dotyku, grube płatki mi osobiście się podobają. Na wiosnę daj jej papu, czyli obornik. Moja pewnie w przyszłym roku nie zakwitnie, bo ją mi huragan złamał i jest malutka, zobaczymy. A i podsyp korą i to sporo.
Mam też drugą magnolie Genie tak samo kupiona co 1 i mi nie zakwitła, a szkoda, bo ma piękne purpurowe kwiaty i podobno kwitnie 2 x w roku. W tym roku została trochę zniszczona przez grad, powybijał ją i to porządnie.

http://poradnikogrodniczy.pl/dlaczego-magnolia-nie-kwitnie.php

Dziękuję za te informacje Mira, albo wysiana z nasion, albo źle karmiona, oby ten 2 powód okazał się przyczyna braku jej kwitnienia. Kupiona na allegro, więc nie dowiem się, co tak naprawdę ją boli.
Niko urodzony w czerwcu 2014rPrawie rówieśnik Lai
Pszczelarnia 14:54, 27 paź 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

Tess, ale masz energetyczny avatar!

Też jestem z tych nieobrobionych niestety

zaczarowuje rzeczywistość, bo w realu energii jakoś brak...
Pszczelarnia 14:51, 27 paź 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Październik ową odsłonę ogrodu po raz kolejny posmakowalam. Żywopłoty masz cudowne, ten z choiny mnie zachwyca. Chciejstwa mi włączył. Też jestem nieobrobiona.

Tess, ale masz energetyczny avatar!

Też jestem z tych nieobrobionych niestety
Pszczelarnia 14:25, 27 paź 2015

Do góry
tak, przechowam je dla Ciebie do wiosny w ziemi.
Poczekam na rdest do wiosny.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies