Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Coś jeszcze, coś więcej... 22:14, 26 maj 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
No cudne zdjęcia, też nie umiałabym wybrać co jest no one.
Choć orliki lubię najbardziej. Nie wiem czy moje od Ciebie zakwitną bo pędu kwiatowego brak, ale krzaczki się rozrosły.

Jak nie wypuściły to raczej już nie... Szkoda Ale zawsze możesz przyjechać obejrzeć je na żywo
Czasem słońce czasem deszcz 21:50, 26 maj 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Red Jack od dawna mi się podoba, a w zestawieniu z limonkową żurawką świetnie się pomponuje.

Czy dobrze widżę, że hortki masz cięte kaskadowo, tyły wyższe, przód niższy?

Jak Twoje artemiski? mi się zrobiły ladne krzaczki, pokaż swoje z większej odległości.

Red jack w różnej ilości mam trzeci rok, ale dopiero w tym pokazał na co go stać
Hortki właśnie tak starałam się ciąć, ale jeszcze nie wszystkie się do tego nadawały
Artemiski mają piękny kształt, zrobił się całkiem spory krzaczek, ale widzę będzie mieć zapędy do wypuszczania prostych długich gałęzi z kwiatami, czego się trochę boję, więcej pokażę w weekend
Tu ma być ogród :) 21:35, 26 maj 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Bronze Form, Frosted Curle i temu podobne teraz, jak ruszyły najlepiej się dzieli. Inne carexy też teraz mozna dzielić, ale jeżli korzenie są duże, długie, niemożliwe do rozłożenia w dołku to te korzenie należy przyciąć na ok7-10cm. W przeciwnym razie to tylko łut szczęścia decyduje o przyjęciu się, bo korzenie mogą zamierać, gnić i za jakiś czas cała kępka pada. Inna sprawa, że u wielu carexów starsze kępy w naturalny sposób zamierają, a żyją tylko dzieci z rozłogów. Warto takie kępy niemal natychmiast dzielić, bo gnijące matki i ich korzenie infekują inne wokoło.

Miałam AM ale kilka dni temu poszły na kompost martwe, do dzielenia mam tylko 2 BF, reszta nie rokuje dobrze, choć jeszcze je zostawiam, bo pewności nie mam.
Z korzeniami to coś nowego, zawsze kopę sporo dalej od korzeni, żeby ich nie naruszyć i przenieść kępę w całości.

Niestety gnicie carexów mnie w tym roku doświadczyło, wszystkie evergoldy i gold fountains padły, choć jeszcze w marcu zapowiadały się dobrze.

Tu ma być ogród :) 21:22, 26 maj 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Już teraz trzeba ścinać łodygi z przekwitniętymi główkami.
Jesli zostawisz dłużej przekwitnięte kwiatostany to cebula zmuszona będzie na wysiłek karmienia i wiązania nasion. To bardzo osłabi kwitnienie w przyszłym roku. Można zostawić po jednym kwiatostanie z każdej odmiany i albo pozwolić się wysiać, albo celowo wysiać. Takie siane kwitną w trzecim roku. Na początku te skiełkowane czosnki do złudzenia przypominają trawkę, niemal wschodzącą stipę. Łatwo wypielić, zdeptać lub zalać. Stanowisko bardziej piaszczyste. Suche.
Można też część ściętych kwiatostanów wstawić do wody, w þółcień i zaczekać, bo tak też nasiona potrafią dojrzeć. W zeszłym roku z ściętych kwiatostanów zaplotłam wianek i tak też nasiona dojrzały. Z wysiewu można uzyskać kilkadziesiąt cebulek. Ale trzeba cierpliwie zaczekać. Tak wysiały mi się limonkowe czosnki - Obliquum i mam ich cały, już kwitnący las

Jeszcze jedno - jeśli jest nawadnianie, to trzeba odsunąć, bo wszelkie cebulowe naszym latem wchodzą w stan spoczynku i preferują raczej suche stanowisko. Inaczej mogą wygniwać.
Edit
Kory pod hako, RB, carexy trzeba dawać w sporej ilości - działa przeciw fytoftorozie (grzybicy korzeni), spulchnia glebę, napowietrza, potem przetwarza się w próchnicę, czyli ogólnie rzecz ujmując działa przeciw wygniwaniu korzeni.

Może jeszcze choć kilka dni, aż zzielenieją, bo na razie proces przekwitania się zaczął, jeszcze więcej koloru niż zieloności.
Mam nawadnianie, znalezienie suchszego stanowiska nie bedzie proste.
Z wysiewem mogę spróbować, ale czy po drodze nie wyplewię, to mam wątpliwości.
Poradę o korze będę wdrażać w życie
Tu ma być ogród :) 21:11, 26 maj 2016

Do góry
Toszka napisał(a)

Bronze Form teraz wykop, przekrój nożem na 4, a zaraz będziesz mieć okazałe kępy.

Cudowne rozmnożenie bardzo by mi się przydało, ale bałam się, że to już za późno na dzielenie, jeśli nie to bardzo dobra wiadomość.
Odcienie zieleni 2 21:06, 26 maj 2016

Do góry
Efffa napisał(a)
No właśnie jak oglądałam ostatni Sweet Sixteen, to widziałam je w dwóch odcieniach i nie wiem któremu wierzyć, bo ten jeden odcień co widziałam to bym go nie strawiła, a drugą ogladałam Sensation Pink, to poczekam aż u Ciebie podrosna i zobaczę faktyczny kolor.
A green Jewel rzeczywiscie szybko rosną, nawet myślałam , ze jakiś wielki chwast mi urósł i zakrył jeżówkę.

udana jesteś z tym chwastem

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:55, 26 maj 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Fajnie to sobie wymyśliłaś, że między lawendą przywrotnik
Zwróciłam uwagę bo ja mam w dwóch liniach przywrotnik w tyle, lawenda z przodu

Czyli obydwie fajnie to wymyśliłyście, bo mnie bardzo się to połączenie podoba.
Renatko piękne zdjęcia robisz
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:54, 26 maj 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Chyba raczej z kogoś to zerżnęłam ale dziękuję
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:53, 26 maj 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Reniu, widzę, że trawnik już w świetnej formie, cała reszta mega zielona i piękna.
Jaka to odmiana jarzmianek co kwitną na różowo/czerwono?

Z trawnika jestem w końcu zadowolona Póki co, za radą Oli, stosuję azofoskę
Właśnie cofnęłam się w swoim wątku (jak ja rzadko to robię!) żeby sprawdzić nazwę ale niestety nie znalazłam
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:49, 26 maj 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Lawenda na różance

Tu ma być ogród :) 20:46, 26 maj 2016

Do góry
Toszka napisał(a)

Edytko, one wszystkie sa ciut za głęboko posadzone.
Ziemię pod hako koniecznie trzeba szerzej przekopać z korą. Zrobić płytki dołek i "placek" kępy kładziemy ciut wyżej niż poziom ziemi. To "ciut" to ok. 1-2cm. Obsypujemy korą drobniutką. Tak u mnie od 5 lat rośnie jak głupia.

O widzisz, dobrze, że na to zwróciłaś uwagę, bo nawet bym nie pomyślała.
Korę dodawałam jak szykowałam im podłoże, ale obsypę tak jak piszesz, tylko musze tej drobniutkiej dokupić.

A skoro już wpadłaś, mam pytanie o czosnki, bo zaczynają przekwitać i planuję wykopywac tak jak radziłaś w sierpniu / wrześniu, tylko nie wiem jak postąpić z tym przekwitającym kwiatostanem, czy on może zostac, czy mam go ucinać, a jeśli tak to kiedy?
Tu ma być ogród :) 20:39, 26 maj 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Hakonechloa w odmianach dla Reni

All Gold

Aureola

Macra

Edytko, one wszystkie sa ciut za głęboko posadzone.
Ziemię pod hako koniecznie trzeba szerzej przekopać z korą. Zrobić płytki dołek i "placek" kępy kładziemy ciut wyżej niż poziom ziemi. To "ciut" to ok. 1-2cm. Obsypujemy korą drobniutką. Tak u mnie od 5 lat rośnie jak głupia.

Bronze Form teraz wykop, przekrój nożem na 4, a zaraz będziesz mieć okazałe kępy.
Tu ma być ogród :) 20:30, 26 maj 2016

Do góry
Serby teraz najpiękniejsze

Z przyrostami

Z młodymi szyszkami

Z tegoroczymi i ubiegłorocznymi szyszkami

I szyszki w zbliżeniu - w tym roku na wielu serbach, w zeszłym tylko jeden je miał

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:23, 26 maj 2016

Do góry
Reniu, widzę, że trawnik już w świetnej formie, cała reszta mega zielona i piękna.
Jaka to odmiana jarzmianek co kwitną na różowo/czerwono?
Mój ogród pod górkę... 20:21, 26 maj 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

A to wszystko ładnie trafiłam - tego buka mam jednego i planuję dokupić jeszcze 2.

Czy ta hakone jest w słońcu?

Moje buki trochę niewydarzone, bo cały poprzedni sezon walczyłam ze zdobniczką. W tym roku jeszcze czyste - tfu, tfu!
Hakone w słońcu przez znaczną część dnia!
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 20:17, 26 maj 2016

Do góry
Ale masz cudownie w ogrodzie, te zawilce z jarzmianką to bajkowe połączenie.
Zazdroszczę cudnych Marikenów, moje po przymrozku piękne już w tym roku nie będą, ale jakieś kalekie listki wypuszczają.
Mój ogród pod górkę... 20:14, 26 maj 2016

Do góry
Kacha123 napisał(a)

Tak to all gold.
A bordowe to buki rohan obelisk

A to wszystko ładnie trafiłam - tego buka mam jednego i planuję dokupić jeszcze 2.

Czy ta hakone jest w słońcu?
Tu ma być ogród :) 20:02, 26 maj 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

Szczerze? Trzymam je na rabatach do momentu, aż nie zaschną i same nie wyjdą za lekkim pociągnięciem Chyba w lipcu je z rabat wyjmuję

A ja zamierzam w tym roku pobawić się z czosnkami tak jak robi to Toszka, wykopać w sierpniu, wrześniu, podzielić cebule i ponownie wsadzić - mam nadzieję, że nie skończy się tylko na planach.
Mój ogród pod górkę... 20:00, 26 maj 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Tak to all gold.
A bordowe to buki rohan obelisk
Mój ogród pod górkę... 19:53, 26 maj 2016

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Byłam na przeglądzie:

Kasiu, pod drzewem to hakone All Gold?

Co to za drzwa z bordowymi liśćmi, buki? Pięknie wyglądają.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies