Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogródek Iwony 19:46, 29 lut 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Iwonko widzę ze rozrywana jesteś w sprawach planowaniaPozdrówka.

Bogdziu, tak wyszło. Tylko ferie się skończyły i teraz mnie będzie znowu mniej.
Ogród z pergolą 19:45, 29 lut 2016

Do góry
Te skarpetki mogłabyś dać przy tarasie w drzewach.
Ogród Mirelli 19:43, 29 lut 2016

Do góry
Mirelko, wrzuć dla przypomnienia fotki twojej igiełkowej i pokaż, jak byś chciała dosadzić roślinki? Wpadnę do Ciebie jutro po południu, dziś mam mało czasu. Muszę was podzielić, hi,hi
Ogródek Iwony 19:41, 29 lut 2016

Do góry
Moniq napisał(a)
Iwonko pamiętasz o moim nieszczęsnym płocie do zasłonięcia jak będziesz mieć chwilkę wpadnij proszę.

Moniko, pamiętam. Idę jeszcze raz obejrzeć, co i jak, bo zejść się nie mogłyśmy
Ogródek Iwony 19:40, 29 lut 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Iwonko na moją rabatę igiełkową chcę wprowadzić trochę roślin kolorowych, kwitnących i stipę.
Chcę posadzić kosmosy czekoladowe, jaskier peoniowy (ranunculus pink - poszalałam mam 30 sztuk), kocimiętkę.
Poradź mi proszę czy te rośliny mam sadzić przez całą rabatę czy miejscami?
Mi się wydaje, że chyba po całości. Jak Ty to widzisz?

Mirelko, muszę zajrzeć do Ciebie i przywołać sobie twoją rabatę
Ale to jutro. Dziś mam mało czasu, a muszę jeszcze ogarnąć kilka spraw zawodowych.
Ogródek Iwony 19:37, 29 lut 2016

Do góry
Anda napisał(a)

Ot, zagwozdka. Najbardziej kolorowa, zmieniająca się z tych róż to chyba Augusta. Summer Song i Ashram bardziej spokojne w kolorze. Jak je najlepiej połączyć to też kwestia gustu. Pytanie też, czy Abraham Darby rzeczywiście będzie najwyższy i dać go na tył? Jak Ty byś to widziała?

Zakładam, ze Abraham mnie nie rozczaruje, choć sadzonki mam z dwóch źródeł: Z targów jedną szt i ze szkółki F drugą sztukę, więc mogą rosnąć w różny sposób.
Myślę, ze zaryzykuję i tak połączę kolory - zrobiłam taki kolaż dla zobrazowania kolorystyki róż, choć wg twoich zdjęć one są zmienne kolorami i może się okazać, ze w trakcie kwitnięcia rabata będzie istnym kameleonem :

Z tyłu rabaty Abraham Derby i z brzegu Ashram.
Bliżej przodu Summer Song i Augusta.

Wszystko podsadzone niebieską szałwią i carexami
http://kwietnik.com.pl/pl/p/turzyca-sztywna-Variegata-lac.-Carex-elata-kod-8988/8051
pod warunkiem, że je dostanę w jakiejś szkółce. Nie znam ich, natomiast jak wygooglowałam propozycję Toszki, to mi się spodobała.

Ogród z pergolą 18:24, 29 lut 2016

Do góry
Czyli tył będzie mniej formalny?
Może i dobrze.
Musisz się dobrze czuć w ogrodzie.
Poszukaj sobie kilka inspiracji na tył ogrodu i trzeba spróbować zrobić tak, by pasowało do całości. Gdzieś bym powtórzyła elementy z przedogródka. Kostki, te same drzewa ( może przy tarasie), aby było nawiązanie.
Aniu plan rabat masz dobry. I działaj z tym, co masz już zaplanowane.
Myślę, że wiosną, jak zaczniemy działać w ogrodach, łatwiej będzie zaplanować resztę nasadzeń.
Pomysł z hortensjami na tle tuj fajny. Ale ja bym dała z jednej strony. A z drugiej zostawiła miejsce na chciejstwa
Rododendronowy ogród II. 18:08, 29 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ja w tym momencie też już ich nie zazdroszczę. Strasznie wysokie. Czyli, jak ktoś sadzi z przodu, to koniecznie musi je ciąć na żywopłot na małej działce.
Bożenko, czy twoje serby były cięte?

Nie były cięte ale tez uwazam ze to koniecznosc.
Typografia ogrodu 17:34, 29 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Bardzo dziękuję.
Troszkę daleko do mnie. Ale cena fajna.

Czasem na roznych portalach aukcyjnych takie plantacje sie reklamuja.moze poszukaj
Typografia ogrodu 17:33, 29 lut 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Wyslane

Bardzo dziękuję.
Troszkę daleko do mnie. Ale cena fajna.
Ogród z pergolą 17:30, 29 lut 2016

Do góry
Co do serbów ... Pytałam się Oli Leonka.
Napisała, że od sąsiada ma nawet co 1 metr. To już bardzo ciasno. Ale te 1,5 przy założeniu cięcia jest ok.
Aniu, zapytaj się Danusi, od kiedy ciąć serby. Bo twoje jeszcze faktycznie są małe.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:28, 29 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Danusiu, na tych fotkach pod grabami prócz żurawek - co jest posadzone?
Tak ładnie rozjaśnia rabatę.

Na żółto kwitnące różaneczniki karłowe. Specjalnie dobrałam takie, aby kontrastowały z berberysem i śliwkową ścianą wodospadu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:25, 29 lut 2016

Do góry
Danusiu, na tych fotkach pod grabami prócz żurawek - co jest posadzone?
Tak ładnie rozjaśnia rabatę.
Ogród z pergolą 17:14, 29 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
zrobiłam mniej tych schodków bo Iwonie się cos nie widziały, niewiem teraz lepiej to wygląda czy wogóle na prosto zrobic te boczne?
i zastanawiam sie co z tą rabatą po lewo od altany, ona będzie cienista bardzo, kiedyś jak serby urosną..może tam ten zagajnik brzozowy zrobić zeby rozjasnić ten kąt, z dereniami, trawami, tujami danica ho?
ale czy mi róż na altanie nie zasłoni za bardzo..?

A hortensje gdzie planujesz?

Fajne zestawienia roślin wymieniasz.
Aniu, nie odpowiesz sobie na wszystkie wątpliwości od razu. Ani nikt inny. Czasem trzeba się przekonać, jak to miejsce będzie wyglądało, jak już częściowo obsadzisz. Twój ogród teraz będzie miał zupełnie inne warunki dla roślin, niż za 10 lat.
I do tych warunków dostosujesz nasadzenia. Np. hosty lubią cień. Ale teraz go nie będzie w pewnych miejscach. A za jakiś czas rośliny podrosną i wszystkie warunki się mogą zmienić.

Teraz lewa rabata wydaje mi się, że ma lepsze proporcje. Jest lepsze dojście z lewej strony.

Bardzo mi się podoba pomysł tych środkowych rabat z obeliskami i lawendą
Lawendowy zawrót głowy 16:55, 29 lut 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Amelko dziekuje stoja jeszcze obok malutkie bratki ale jeszcze nie kwitna ...nigdy ich nie lubilam i zas dzieki Marzence przekonalam sie do nich

Bratki sobie lepiej z mrozem radzą niż stokrotki. Przekonałam się o tym w zeszłym roku. I dłużej kwitną. W zeszłym roku udaoo mi się kupić niebieskie. Śliczne były. W tym roku jeszcze nie widziałam.
Moja codzienność - ogród Oli 16:50, 29 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Pracowity dzień masz Olu?
U mnie mocno zimno. Grzeję się po pracy na kanapie

wiele nie zrobiliśmy a eM jutro już do pracy, zimno jak diabli, nie znoszę takiej pogody
Moja codzienność - ogród Oli 16:44, 29 lut 2016

Do góry
Pracowity dzień masz Olu?
U mnie mocno zimno. Grzeję się po pracy na kanapie
Rododendronowy ogród II. 16:40, 29 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ja w tym momencie też już ich nie zazdroszczę. Strasznie wysokie. Czyli, jak ktoś sadzi z przodu, to koniecznie musi je ciąć na żywopłot na małej działce.

to ja jednak będę swoje ciąć, tylko czy to wtedy kiedy juz mają docelowa wysokość czy juz teraz?
Rododendronowy ogród II. 15:18, 29 lut 2016

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Przybiegłam od Ani zobaczyć serby, bo planowałam je u siebie i oficjalnie się przywitać
Po tych zdjęciach to ja się poważnie zastanawiam nad tymi serbami

Mirkowy ogród (początki) 08:23, 29 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Cześć Mireczko. Cieszę się, że wróciłaś. Dobrze, se warzywna będziesz. Skrzyneczki będę robić, to będę podglądać co i kiedy. Buziaki zostawiam.
Cześć Iwonko ranny ptaszek z ciebie.Usciski zostawiam i do pracy lecę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies