Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

anna_t 14:30, 29 lut 2016

zrobiłam mniej tych schodków bo Iwonie się cos nie widziały, niewiem teraz lepiej to wygląda czy wogóle na prosto zrobic te boczne?
i zastanawiam sie co z tą rabatą po lewo od altany, ona będzie cienista bardzo, kiedyś jak serby urosną..może tam ten zagajnik brzozowy zrobić zeby rozjasnić ten kąt, z dereniami, trawami, tujami danica ho?
ale czy mi róż na altanie nie zasłoni za bardzo..?
Kasya 14:40, 29 lut 2016

A cieniolubne byliny ? Czemu nie ?
anna_t 16:36, 29 lut 2016

ale różę pnące będą na altanie też. mam zadołowane 4 albo 5 new dawn, nie pamiętam
MirellaB 17:02, 29 lut 2016

Aniu u Ani pisałaś o rozchodnikach.
Ja ułamane gałązki wkładam do wazonu z wodą i puszczają korzonki. Możesz też włożyć do ziemi
anna_t 17:06, 29 lut 2016

no właśnie juz słyszałam ze to prościzna, idealnie dla mnie
Iwk4 17:14, 29 lut 2016

anna_t napisał(a)
zrobiłam mniej tych schodków bo Iwonie się cos nie widziały, niewiem teraz lepiej to wygląda czy wogóle na prosto zrobic te boczne?
i zastanawiam sie co z tą rabatą po lewo od altany, ona będzie cienista bardzo, kiedyś jak serby urosną..może tam ten zagajnik brzozowy zrobić zeby rozjasnić ten kąt, z dereniami, trawami, tujami danica ho?
ale czy mi róż na altanie nie zasłoni za bardzo..?

A hortensje gdzie planujesz?

Fajne zestawienia roślin wymieniasz.
Aniu, nie odpowiesz sobie na wszystkie wątpliwości od razu. Ani nikt inny. Czasem trzeba się przekonać, jak to miejsce będzie wyglądało, jak już częściowo obsadzisz. Twój ogród teraz będzie miał zupełnie inne warunki dla roślin, niż za 10 lat.
I do tych warunków dostosujesz nasadzenia. Np. hosty lubią cień. Ale teraz go nie będzie w pewnych miejscach. A za jakiś czas rośliny podrosną i wszystkie warunki się mogą zmienić.

Teraz lewa rabata wydaje mi się, że ma lepsze proporcje. Jest lepsze dojście z lewej strony.

Bardzo mi się podoba pomysł tych środkowych rabat z obeliskami i lawendą
17:22, 29 lut 2016
czytam o dylematach serbowych ...po tym jak Bogdzia wstawiła swoje 15 letnie sadzone co 2m ...to tez się ich wystraszyłam ...wyglądają mocno majestatycznie

ale jak chcesz Anno szpaler to jednak co 1.5m powinnaś je posadzić żeby się przenikały
anna_t 17:23, 29 lut 2016

hortensje myslalm dac na bocznych rabatach jako ostatnie pietro przed tujami a przed hortkami cos powymyslać
Iwk4 17:30, 29 lut 2016

Co do serbów ... Pytałam się Oli Leonka.
Napisała, że od sąsiada ma nawet co 1 metr. To już bardzo ciasno. Ale te 1,5 przy założeniu cięcia jest ok.
Aniu, zapytaj się Danusi, od kiedy ciąć serby. Bo twoje jeszcze faktycznie są małe.
anna_t 17:34, 29 lut 2016

eee_taam napisał(a)
czytam o dylematach serbowych ...po tym jak Bogdzia wstawiła swoje 15 letnie sadzone co 2m ...to tez się ich wystraszyłam ...wyglądają mocno majestatycznie

ale jak chcesz Anno szpaler to jednak co 1.5m powinnaś je posadzić żeby się przenikały

mam posadzone co 1,5m ale ta ich wysokość mnie przeraża...