Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Kacha123 08:50, 27 lut 2016

Iwonka znów w akcji Zapowiada się piękna nowa rabata
margaretka3 09:40, 27 lut 2016

Iwk4 napisał(a)
To już Ewa musi się wypowiedzieć. Zaprosiłam się na wiosnę do Ewy ogrodu. Tym razem zabiorę aparat, bo ostatnio telefon tylko miałam.
Już Ewę namawiałam do wizytówki, no cóż ...
Czasami Ewa umieszcza fotki ze swojego ogrodu na forum. Kilka innych fotek też tu znalazłam Takie dwie
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/104/1047277/original.JPG
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/104/1048568/original.JPG

I jeszcze jedna fotka z ogrodu Ewy u mnie:

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/94/943944/original.JPG
Miłego dnia, Iwonko!
MirellaB 11:39, 28 lut 2016

Iwk4 napisał(a)

Nie chodzi o wykopywanie, tylko przeniesienie lilii na nowe miejsce.
Przy dośc zmiennej i mokrej pogodzie lepiej poczekać z sadzeniem co najmniej do marca - tak twierdzi Łuki

Aaaaaa rozumię, dzięki za wyjaśnienie

Moje zamówione lilie jeszcze nie dotarły.

Miłej niedzieli
Anda 18:27, 28 lut 2016

Iwk4 napisał(a)

Sylwia mi zrobiła ładny projekt rabaty, miały być kulki bukszpanowe z bylinami. Jednak długo myślałam nad tym, gdzie posadzić róże herbaciane i wymyśliłam tutaj, zmieniłam kilka roślin (Sylwia, twój plan jest bardzo pomocny, to taka moja wariacja tej rabaty)

róże:
Abraham Derby 2
Augusta Luise 1
Ashram 1
Summer Song 1

Jak rozmieścić róże?

Ot, zagwozdka. Najbardziej kolorowa, zmieniająca się z tych róż to chyba Augusta. Summer Song i Ashram bardziej spokojne w kolorze. Jak je najlepiej połączyć to też kwestia gustu. Pytanie też, czy Abraham Darby rzeczywiście będzie najwyższy i dać go na tył? Jak Ty byś to widziała?

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
MirellaB 12:49, 29 lut 2016

Iwonko na moją rabatę igiełkową chcę wprowadzić trochę roślin kolorowych, kwitnących i stipę.
Chcę posadzić kosmosy czekoladowe, jaskier peoniowy (ranunculus pink - poszalałam mam 30 sztuk), kocimiętkę.
Poradź mi proszę czy te rośliny mam sadzić przez całą rabatę czy miejscami?
Mi się wydaje, że chyba po całości. Jak Ty to widzisz?
Moniq 18:20, 29 lut 2016

Iwonko pamiętasz o moim nieszczęsnym płocie do zasłonięcia jak będziesz mieć chwilkę wpadnij proszę.
Bogdzia 19:06, 29 lut 2016

Iwonko widzę ze rozrywana jestes w sprawach planowaniaPozdrówka.
Iwk4 19:37, 29 lut 2016

Anda napisał(a)

Ot, zagwozdka. Najbardziej kolorowa, zmieniająca się z tych róż to chyba Augusta. Summer Song i Ashram bardziej spokojne w kolorze. Jak je najlepiej połączyć to też kwestia gustu. Pytanie też, czy Abraham Darby rzeczywiście będzie najwyższy i dać go na tył? Jak Ty byś to widziała?

Zakładam, ze Abraham mnie nie rozczaruje, choć sadzonki mam z dwóch źródeł: Z targów jedną szt i ze szkółki F drugą sztukę, więc mogą rosnąć w różny sposób.
Myślę, ze zaryzykuję i tak połączę kolory - zrobiłam taki kolaż dla zobrazowania kolorystyki róż, choć wg twoich zdjęć one są zmienne kolorami i może się okazać, ze w trakcie kwitnięcia rabata będzie istnym kameleonem :

Z tyłu rabaty Abraham Derby i z brzegu Ashram.
Bliżej przodu Summer Song i Augusta.

Wszystko podsadzone niebieską szałwią i carexami
http://kwietnik.com.pl/pl/p/turzyca-sztywna-Variegata-lac.-Carex-elata-kod-8988/8051
pod warunkiem, że je dostanę w jakiejś szkółce. Nie znam ich, natomiast jak wygooglowałam propozycję Toszki, to mi się spodobała.

Iwk4 19:40, 29 lut 2016

MirellaB napisał(a)
Iwonko na moją rabatę igiełkową chcę wprowadzić trochę roślin kolorowych, kwitnących i stipę.
Chcę posadzić kosmosy czekoladowe, jaskier peoniowy (ranunculus pink - poszalałam mam 30 sztuk), kocimiętkę.
Poradź mi proszę czy te rośliny mam sadzić przez całą rabatę czy miejscami?
Mi się wydaje, że chyba po całości. Jak Ty to widzisz?

Mirelko, muszę zajrzeć do Ciebie i przywołać sobie twoją rabatę
Ale to jutro. Dziś mam mało czasu, a muszę jeszcze ogarnąć kilka spraw zawodowych.
Iwk4 19:41, 29 lut 2016

Moniq napisał(a)
Iwonko pamiętasz o moim nieszczęsnym płocie do zasłonięcia jak będziesz mieć chwilkę wpadnij proszę.

Moniko, pamiętam. Idę jeszcze raz obejrzeć, co i jak, bo zejść się nie mogłyśmy