Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 22:59, 30 kwi 2021

Do góry

Najwcześniej kwitnąca. 30 kwietnia 2021- łapie zachodnie słońce.

Lennei 30 kwietnia- zaczyna na gałęzi od ciepłego zachodu. Reszta w pąkach.

Lennei- bogate wnętrze

*.: U Szarotki :. * 22:57, 30 kwi 2021

Do góry
szarotka napisał(a)
Druga strona L-ki ze szpalerem z limek.
Lime Light śpią w porównaniu z Vanilką.
Rabata nie prezentuje się jeszcze jak należy. Korą jeszcze nie obsypana, chwasty szaleją. Ale wszystko w swoim czasie.

Najbardziej zdziwiła mnie różnorodność w wielkości i w kwitnięciu, Limelight i rozchodników, które były sadzone i przycinane (hortensje) w tym samym czasie. Szpaler z Vanilką równiutki a z Limką - bardzo nieregularny. Mam nadzieję, że w przyszłym roku nie będzie takich dysproporcji.

Też planuje u siebie połączenie hortensji, rozchodników i rozplenicy. Zaczęłam właśnie zakupy. Na rozchodniki poczekam jak już będą kwitły. Piękny ogród udało ci się już stworzyć.
W ogródku Martki 22:52, 30 kwi 2021

Do góry
Martka napisał(a)
Chłód daje się we znaki, u Was już zielono, u Sylwii, Miłki i Alicji w ogrodach to kolory naprawdę powalają. U mnie skromnie, ziemia zimna, jeszcze nic tu nie rozkręca się "na dobre".

Dissectum:

Nie chciałabym się za bardzo wtrącać, może nie wiem o wszytkim, ale Dissectum jest zielone.... no przynajmniej ten co mam ja i to co pokazuje google znalazłam cośtakiego jak dissectum atropurpureum. Niestety dość często są mylone etykiety, a ilość klonów palmowych jest ogromna.

Tak czy innaczej - ładne okazy masz
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 22:42, 30 kwi 2021

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
Odpowiem zbiorowo: dziękuję Wam bardzo za życzenia i miłe słowa...
U nas wszystko dobrze, leci dzień za dniem nawet nie wiem kiedy. Znowu trochę uwięziona w domu jestem ale przynajmniej dzięki mężowi mogę też czasem podziałać jakieś lekkie prace ogrodowe.

Życzę Wam wszystkim zdrowia i pogody ducha mimo otaczającej nas trudnej sytuacji...
A tu mój kurczak mały:

Drugi raz dzisiaj to pisze choc zupełnie czego innego dotyczyło Sama Słodycz
Za drzwiami do ogrodu... 22:39, 30 kwi 2021

Do góry
anpi napisał(a)

Miło mi, że Ci się podobają...
Też mam już dość tego zimna, nie cierpię wiatru
Część warzywną mam jeszcze nie uporządkowaną, potrzebuję ciepełka
Sama słodycz
W moim małym ogródeczku - Dorota 22:39, 30 kwi 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Dorotka to masz sporą poczekalnie kwiatowa.
Też mam taką rabatkę obok butli gazowej na tle świerków.
Będę też powiększała. Mam na niej powojniki 2 szt, jedna kalinę, jeżówki,narcyzy,tulipany, szafirki i jeszcze dzisiaj wcisnęłam naparstnice.

Ten warkocz z czego zrobiłaś? Jeszcze widzę stipki tam masz. U mnie nie za bardzo po zimie się mają czekam może jeszcze odrosną.

Miałam dzisiaj trawiasta zrobić, ale nie dostałam siatki przeciw kretom. Bez siatki u mnie ani rusz chce na rabatę wywieźć część kompostu krety by mi zryły cała rabatę.
Moja poczekalnia roślinna to myślę że ze 30 donic, tu na zdjęciach to tylko mały wycinek mojego doniczkowo.
Warkocz zaplotłam ze świeżo posadzonych żonkili. Wcześniej rosły znacznie głębiej i mi się pokładały.
Dobry pomysł z tą siatką przeciw kretom.

Za drzwiami do ogrodu... 22:35, 30 kwi 2021

Do góry
anpi napisał(a)

Przylaszczki słabo u mnie przyrastają, ciekawe jak będzie z zawilcami?
Teraz konkurencją są hiacynty.

Śliczny kolor tych ciemnych hiacyntów, ależ tam u Was musi się zapach roznosić
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:31, 30 kwi 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Wiosna nabiera rozpędu Też mam taka serduszkową flagę

Wreszcie widać ten rozpęd.

W moim małym ogródeczku - Dorota 22:23, 30 kwi 2021

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Nasiona kupowałam. Te moje pierwiosnki nigdy mi się nie wysiały, chociaż na tych wyższych są nasionka. U mnie na opakowaniu było zdjęcie fioletowego, na długim pędzie.
Wiosną hiacynty to radość dla oczu, ja około 20 wczoraj przesadzałam. Wiem, że to nieodpowiednia pora, ale później nie wiedziałabym jakie są kolory.
Pozdrawiam

Piękne są. Te bordowe też ladne
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 22:17, 30 kwi 2021

Do góry
Myślę dziewczyny, że warto.

A ja dziś po małych zakupach:
- kocimiętka green hills
- wierzba pendula
- żylistek Strawberry Fields
- pęchrzenica kalinolistna Luteus
- 2 hortensje Polar Bear
- hortensja Phantom
- tuja Danica

Dziś dzieciaki kosiły trawnik, ja starałam się uporządkować miejsce przy platanie, ale roboty jeszcze na cały dzień. Trawnik taki wysoki, że trzeba było kosiarką po dwa razy zasuwać. Jak pogoda pozwoli to jutro też podziałamy, ale zapowiadają deszcze przez cały długi weekend Mam nadzieję, że mimo wszystko uda się posadzić nasze zakupy.

A, i mniszek podziałał, mlecze pożółkły i zmarniały, znaczy że środek dotarł aż do korzeni. Gorzej z koniczyną, najwyżej będę pryskać jeszcze raz.
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 22:12, 30 kwi 2021

Do góry
Gochna napisał(a)
Może jak bardziej się rozwiną

Gosiu ja po prostu nie umiem robić zdjęć
Może magnolia będzie lepiej widoczna pięknie zakwitła
Pod lasem 22:09, 30 kwi 2021

Do góry
A tutaj początki nowego ogrodu. Mam do dyspozycji prawie w większości piaszczystą ziemię, jeszcze nigdy nie "pracowałam" na takiej glebie, marzy mi się naturalny ogród, jeżeli tylko dam radę. Za punkt honoru postawiłam sobie zwabienie do ogrodu motyli i pszczół. Pierwsze mikre sadzonki jeżówek i liatr posadzone.

Miejski ogród w wersji mini 22:04, 30 kwi 2021

Do góry
Piątek, piąteczek, piątunio .
Dziś troszkę popracowane. Skończyłam dwa miejsca z których wyleciały derenie. Jeszcze tylko kory dosypać muszę. Ale to już po weekendzie.
Na razie wszystko maleńkie i ciężko coś dojrzeć .

Ogród w Klein Kottorz 22:04, 30 kwi 2021

Do góry
No to jeszcze kilka zdjęć.

Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 21:54, 30 kwi 2021

Do góry
Krysia nie w humorze i ...foch
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:49, 30 kwi 2021

Do góry
I na koniec dokumentacja zdjęciowa. Ku pamięci.

Zegarowa. Ruszyły hortensje i płomyk szydlasty.

Skarpa. Zadowolona jestem z likwidacji pergoli. Zdecydowanie jest lżej.

Ostatnie lata obrzydziły mi flagę. Zamiast niej mam czerwone serduszko z białym akcentem.

Trzmielinę oskrzydlona wiosną lubię bardziej niż jesienią. Sama delikatność.

Za kilka dni zakwitnie Jabłoń rajska Ola.

A póki co patrzę na kwitnącą śliwę wiśniową.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:45, 30 kwi 2021

Do góry
popcorn napisał(a)
Piękne zdjęcia! Krzewy i drzewa u Was robią super robotę! Dziś ma być 19 stopni, szkoda że muszę pracować za biurkiem a nie mogę ogrodzie

pozdrawiam serdecznie!!!

Ja tak samo, ogród jest i to najważniejsze
Czytałam o kurczaku, że chory, ja jak kupowałam rybki to jedna z nich nie wyglądała najlepiej, wyglądło to jakby coś ją żarło, z płetw zostały strzępy i zrobiła jej
się żywa rana w ciele pod prawą płetwą piersiową, nie jadła
Zastosowłam lek, po zapytaniu sprzedawcy o co chodzi?
Sprzedwaca lek mi polecił, pasażyt zaatakował
Taka rybka 16cm kosztuje sobie jedyne 100 zł, więc sprzedawca ponosi pośrednio odpowiedzialność za rybki, a u Ciebie za kurki?
Wyzdrowiała...po prawie 2 miesiącach płetwy odrosły i rana się zagoiła, rubka walczy o jedzenie, cud
Karola może zastosuj lek ?
Tutaj masakryczne foty, aż nie do uwierzenia

W ogródku Martki 21:44, 30 kwi 2021

Do góry
Miałam dziś inne plany na popołudnie, ale skończyło się ostatecznie pracami ogrodowymi. Czuję się goniona przez czas, jakaś presja mnie nęka, niepokój, aby chociaż zdążyć przed ... zimą

Zaczęło się od folii kubełkowej, nauczyłam się posługiwać takerem i zainstalowałam folię w skrzyniach. Ależ potrenowałam mięśnie przedramienia

Potem wypełnianie. Rozdrobnionymi resztkami darni ze zdejmowanego pod rabaty trawnika, sianem po wertykulacji, potem, przekompostowany obornik, kompost, co rusz szła warstwa mączki bazaltowej, potem ziemia ze starego warzywnika, potem kompost i na wierzch nowa ziemia, czarna i tłuściutka. Starałam się dać wszystko co tylko miałam, czy nie przedobrzyłam????......

Dziś zdążyłam obrobić jedną skrzynię, druga po weekendzie majowym, bo zabrakło kupy bydlęcej. Sylwia dałaś mi do myślenia z tym obornikiem, i choć miałam pewne obawy związane z turkuciem, postanowiłam zaryzykować, ostatnio zaczytuję się lekturą na temat różnych kup i przecieram oczy ze zdumienia. Bez kupy nie ma dorodnych warzyw!

Siejecie już do gruntu? Czy jeszcze za wcześnie?

Pamiętajcie o ogrodach 21:42, 30 kwi 2021

Do góry
greg66 napisał(a)
Bluszcz.

Na razie walka trwa. Jeden gabion zrobiony teraz do środka dużo ziemi wsypać muszę i nasadzić i drugi. To do roboty (dalej)

Gabion fajny ale mi balia się podoba, a jak roślinki się w niej zadomowią, będzie super efekt Pozdrawiam
Przedogródek pod dębem 21:42, 30 kwi 2021

Do góry
Waclaw napisał(a)
tu rosną lilie złotogłów i coś o czym zapomniałem. Zobaczę gdy zakwitnie

Wygląda na jaki czosnek
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies