Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pamiętajcie o ogrodach 20:38, 01 maj 2021

Do góry
Danko na nowym miejscu posadziłem turzycę i białe hortensje, dzisś rozmawiałem z szsefem trawki.pl o tym co tam dosadzić moze stipy?

Mirkowy ogród (początki) 20:38, 01 maj 2021

Do góry
Johanka77 napisał(a)
No widzisz. Wszystko kwestia wysokości traw względem rozchodników.
Bardzo ładna rabata!
Dzięki Asia ja zamiast Hortenji dosadziłam dziś berberysa bordowego .
A teraz się zastanawiam czy może hortensje powinnam dać bo mam spore krzaczki.
Chociaż jednak poczekam na jesienny obrazek i potem się zobaczy.
Tu pomiędzy trawy posadziłam .

O takie (tu już jesiennie)
Wzgórze chaosu 20:36, 01 maj 2021

Do góry
Waclaw napisał(a)
Rewelacja!
Będę katować fotkami Codziennie coś się u nich dzieje
Słoneczny Ogród 20:31, 01 maj 2021

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Tulipanki Exotic Emperor jak zwykle najszybsze
Piękny mają ten zielony wąsik

Piękne tulipanki, rzeczywiście wąsik robi swoje. Sarenki jakieś szkolone, piękna kulka z trzmieliny
No i judaszowiec super!
Miłej majówki!
Wzgórze chaosu 20:27, 01 maj 2021

Do góry
inka74 napisał(a)

granulowany mam w takich 40 litrowych big bagach. Stosuję go od 3 lat. Ja mieszam z ziemią, w której je sadzę. A na wiosnę rozsypuję po rabatach i mieszam z wierzchnią warstwą. Jak masz kompost to posadź je w kompost. One lubią jedzonko i przepuszczalne bogate gleby. Daj im trochę cienia w lato a na wiosnę słoneczka. Krzaczki liściaste w pobliżu mile widziane.
Oj, jak ja żałuję, że tych targów nie ma. Wybierałam się na nie, tak bardzo zdjęciami mnie zachęciłyście.
Muszę u siebie zrobić jakieś zestawienie co ja w sumie mam. Dużo jest kupowanych takich po prostu jako orientalne i malutkie sadzonki. Gorzej, te odmianowe to nie wiem które gdzie posadziłam. W sumie pewnie ze 30 sadzonek lub więcej nazbierałam przez ostatnie lata. Na pewno warto kupować te z serii HGC - bardzo ładnie mi wszystkie rosną. Mam pewnie z 10 sztuk.

Edit: garść obornika biorę do dużych ciemierników. Mieszam z całą ziemią dodaną do dołka przy sadzeniu. Skorupek mniej, na drobno pokruszone w ręku i głównie pod spód. Mączką na wierzch sypałam.
Zdjęcie obornika potem usunę.

Zdjęcia obornika nie usuwaj. Na forum lubimy takie obrazki Będzie ku pamięci. Będę wracać do informacji od ciebie, dużo tu cennych rad.
W wolnej chwili zrób zestawienie swojej ciemiernikowej kolekcji, najlepiej po Nowym roku, wtedy warto przypomnieć sobie, że istnieją ciemierniki i zacząć poszukiwania
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 20:19, 01 maj 2021

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Tak ta rabata wyglada w sezonie

Dzięki za zdjęcie . Fajnie wygląda u mnie troszkę inaczej . Fotki wstawiłam to zobacz.
Mirkowy ogród (początki) 20:16, 01 maj 2021

Do góry

Asia a u mnie tak to wygląda(te suche trawy z tyłu to u sąsiada)
Mam tu jeszcze Liatry i Czosnki.Rozplenica to Moudry
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 19:55, 01 maj 2021

Do góry
Przerwa na kawę... 19:54, 01 maj 2021

Do góry
To mnie czeka jutro...

I nie tylko to. O ile nie będzie padać.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 19:54, 01 maj 2021

Do góry
Tak ta rabata wyglada w sezonie

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 19:54, 01 maj 2021

Do góry
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 19:53, 01 maj 2021

Do góry
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 19:51, 01 maj 2021

Do góry
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 19:50, 01 maj 2021

Do góry
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 19:49, 01 maj 2021

Do góry
No to lecimy bezmapąki i inne
Ogród pod lasem 19:47, 01 maj 2021

Do góry
Bosz jak ta wiosna się ślimaczy...

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 19:38, 01 maj 2021

Do góry

Asia dlaczego masz na tej rabacie rozchodniki za trawami? Co za trawy tu masz ?
Pytam bo mam podobne ułożenie tylko rozchodniki mam przed trawami
A bukszpany i u mnie tak wyglądają ( nie wszystkie) chyba się z nimi pożegnam .
Przerwa na kawę... 19:23, 01 maj 2021

Do góry
Dziś miałam dzień wyjazdowy najpierw odwiedziłyśmy z Jolą April naszą Mrokasię. Zgodnie stwierdziłyśmy, że po tym ogrodzie, tej jego nowej części, absolutnie nie widać, że ma zaledwie rok. Ma bardzo dobrze zrobiony szkielet/ramy. Teraz wystarczy trochę wypełniaczy. Trawa jest obłędnie mięciutka i zielona. Karagana jest obłędna. Ma tak piękny kształt gałęzi. Robi normalnie za rzeźbę. Okno kuchenne to to był absolutny must have. Kuchnia dostała światła, jest świetny widok na ogród i komunikacja na taras jest znacznie ułatwiona.

Potem zgodnie wszystkie 4, łącznie z Mrokasią, pojechałyśmy do Kwartecika. Mi to już się wydaje, że tam nie da się zrobić nic lepiej a ona ciągle zmienia. I to na lepsze 60 cm przesunięty dąb, czekające w kolejce ogromne cisy czy zmiany bylinowe to u Ani codzienność. Ale to wszystko ma sens. Nasadzenia są warstwowe ale tak zrobione, że wszystko się mieści i przez cały sezon ogród zachwyca. Jest normalnie takim magicznym pudełeczkiem z tysiącami szufladek. Każda ze skarbami.

A potem z Aprilkiem odwiedziłyśmy Łucję. Powiem szczerze, nie poznałam ogrodu. Zmiany, zmiany i zmiany. Ilość pracy jaką zafundowała sobie Lucy to temat na min. 2 sezony. Ale... Już teraz te nowe ścieżki wytyczone kostkami robią wrażenie. Chodzi się po nich swobodnie. Ogród po zmianie będzie absolutnie unikalny i niezwykły. Wycięcie kilku drzew otworzyło przestrzeń. Jak znikną morele to rośliny dostaną światła. Czasami to trudna decyzja bo owoce mają pyszne ale widać, że są stare i nie do końca bezpieczne. Lucy ma na froncie obłędną rabatkę z cebulowymi i pierwiosnki, które mnie zachwyciły. I niezwykłe tulipany. Oszabrowałam ją z bukszpanów. Cała moja marna obwódka zostanie wymieniona. Dostałam takie duże potwory, że normalnie moje wyglądają jak wypierdki ubodzy krewni. Nigdy więcej nie kupię buksów czy innych rozsad w spożywczym. Skusiła mnie kiedyś cena ale straciłam kilka sezonów. Nie warto tego typu oszczędności robić na roślinach sadzonych na rabatach na froncie zaraz przy wejściu.

Zdjęć niestety nie ma bo pogoda była pod psem. Cały czas padało. Jedynie co udało mi się cyknąć to zdjęcie tulipanów u Lucy.

Dziewczyny, wielkie dzięki za dzisiejszy dzień. Potrzebne mi było takie pogadanie o roślinkach i spędzenie czasu z wami po prostu
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 19:19, 01 maj 2021

Do góry
Nowa odmian tulipanków kwitnie, ciekawe kolor i liście:

Graby

Tawuła Grefsheim

Miodunka w zastraszającym tempie rośnie wszerz

Kiku Shidare
Słoneczny Ogród 19:18, 01 maj 2021

Do góry
sarenka napisał(a)
Daria, co to za judaszowiec?

Judaszowiec Chiński Avondale
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies