Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:22, 28 paź 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

u Dominiki jest molinia careulea Variegata , u Gosi- molinia arundinacea. Variegata rośnie z kwiatem do ok 60-70 cm, arundinacea to nawet i 2m.

Obie sa mocno ażurowe, więc potrzebuja dobrego tła, lub ładnego światła żeby je przenikało, czy ciekawego towarzystwa. Same moga nie zachwycać.
U Gosi widac je na poprzedniej stronie- 2 pierwsze zdjecia od góry. Molinie o tej porze roku robia się mocno żółte, aż świecą. U Oli Leon jest tez szpaler molinii arundinecea przy oczku- zerknij sobie.

Molinia Variegata ładnie wygląda na tle ciemnym bo sama jest mocno rozbielona paskami.
Popatrz na nią u siebie, czy nie traci przez brak dobrego otoczenia

ja sie gubię cały czas w tych trawach
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:13, 28 paź 2015

Do góry
eee_taam napisał(a)
Magnolio a która to ta molinia do której wzdychasz?

ja mam 3 szt u siebie ..od zeszlej jesieni i jakoś mnie nie powalają ...a kupiłam bo mi sie spodobała u Dominiki https://www.ogrodowisko.pl/watek/1067-ogrod-dominiki?page=232

może trzeba dać jej czas? ...ale nie wiem czy mi cierpliwości wystarczy?

u Dominiki jest molinia careulea Variegata , u Gosi- molinia arundinacea. Variegata rośnie z kwiatem do ok 60-70 cm, arundinacea to nawet i 2m.

Obie sa mocno ażurowe, więc potrzebuja dobrego tła, lub ładnego światła żeby je przenikało, czy ciekawego towarzystwa. Same moga nie zachwycać.
U Gosi widac je na poprzedniej stronie- 2 pierwsze zdjecia od góry. Molinie o tej porze roku robia się mocno żółte, aż świecą. U Oli Leon jest tez szpaler molinii arundinecea przy oczku- zerknij sobie.

Molinia Variegata ładnie wygląda na tle ciemnym bo sama jest mocno rozbielona paskami.
Popatrz na nią u siebie, czy nie traci przez brak dobrego otoczenia
Dla odmiany czas na zmiany... 08:46, 28 paź 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
Beatko a jak Twoja duża córa?- dostała się gdzie chciała? Moja siedzi do środy, marźnie i zagniwa na plenerze studenckim (w sumie 2 tygodnie).

Kopia aparatu wg małej jest super!

U nas też buro i pada. Już tydzień temu był przymrozek i zważył ogród.

Dziś uznałam, że nie pada - nie może być tak że jak tylko mam chwilę to pada. Więc poszłam zaminowywać rabaty cebulami i zbierać nasiona sałaty ze szklarni.Wróciłam mokra oczywiście

przepraszam, że dopiero teraz odpisuję...i w zasadzie nic nie mam na swoje usprawiedliwienie ...z Miśką było tak, ze składała na dwa kierunki...i dostała się na oba...ale wybrała tylko jeden...więc można powiedzieć, że dostała się tam gdzie chciała...studia "artystyczne" to chyba zupełnie inną specyfikę mają...i są chyba przez to ciekawsze...bo nie siedzisz cały czas w ławce ....fajny kierunek

podoba mi się określenie "zważył ogród" ...dwa słowa a mówią wszystko

a pokazałabyś jak teraz wygląda Wasz ogród?...plissss

buziaki

p.s ja wczoraj tyje próbowałam skubać....boszszsz jaka to ciężka praca
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 08:44, 28 paź 2015

Do góry
babka napisał(a)
Kokoszko, Magnolio chciałam zapytać Was o trzcinnika KF. Jak on zachowuje się na otwartej przestrzeni, nie kładzie się, jest wytrzymały przy wietrznej pogodzie ? U Ciebie Gosiu stoi przy gabionach i zastanawia mnie czy dałyby rade bez nich ? Może to głupie pytanie, nie śmiać się proszę

Trzcinnik KF musi mieć słońce żeby stał w pionie i najlepiej ziemię niezbyt ciężką- słabsza nawet będzie lepsza. Wtedy będzie się trzymał w pionie i da sobie radę z wiatrem
Moje małe wielkie marzenie 19:07, 27 paź 2015

Do góry
Mira104 napisał(a)
Ja moje magnolie kupiłam w obi były dosyć drogie jak na takie maluszki, bo po 79,99 zł. Mąż to powiedział, że zwariowałam, żeby za takie patyki dać tyle kasy. No cóż
A czosnki ładnie wyglądają w trawach moim zdaniem.

Moja magnolia tez była droga, dokładnie nie pamiętam, ale gdzieś około 200zł.
Moje małe wielkie marzenie 17:19, 27 paź 2015

Do góry
Mira104 napisał(a)
Co do magnolii, kupiłam ją w tym roku i mi kwitła ma piękne kwiaty szkoda że nie mam zdjęć

Ja bym tak szybko się jej nie pozbywała ona ma śliczne liście, kwiaty również i są takie aksamitne w dotyku, grube płatki mi osobiście się podobają. Na wiosnę daj jej papu, czyli obornik. Moja pewnie w przyszłym roku nie zakwitnie, bo ją mi huragan złamał i jest malutka, zobaczymy. A i podsyp korą i to sporo.
Mam też drugą magnolie Genie tak samo kupiona co 1 i mi nie zakwitła, a szkoda, bo ma piękne purpurowe kwiaty i podobno kwitnie 2 x w roku. W tym roku została trochę zniszczona przez grad, powybijał ją i to porządnie.

http://poradnikogrodniczy.pl/dlaczego-magnolia-nie-kwitnie.php

Dziękuję za te informacje Mira, albo wysiana z nasion, albo źle karmiona, oby ten 2 powód okazał się przyczyna braku jej kwitnienia. Kupiona na allegro, więc nie dowiem się, co tak naprawdę ją boli.
Niko urodzony w czerwcu 2014rPrawie rówieśnik Lai
Pszczelarnia 14:54, 27 paź 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

Tess, ale masz energetyczny avatar!

Też jestem z tych nieobrobionych niestety

zaczarowuje rzeczywistość, bo w realu energii jakoś brak...
Pszczelarnia 14:51, 27 paź 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Październik ową odsłonę ogrodu po raz kolejny posmakowalam. Żywopłoty masz cudowne, ten z choiny mnie zachwyca. Chciejstwa mi włączył. Też jestem nieobrobiona.

Tess, ale masz energetyczny avatar!

Też jestem z tych nieobrobionych niestety
Pszczelarnia 14:25, 27 paź 2015

Do góry
tak, przechowam je dla Ciebie do wiosny w ziemi.
Poczekam na rdest do wiosny.
Narodziny ogrodu Eweli 14:19, 27 paź 2015

Do góry
Kasya napisał(a)

a kiedy sadzilas ?

moja magnolia od wiosne ale jakas kiepska i chorowala a teraz po mrozach tez listki zbrazowialy

===================================================================
Dzięki za to, że zajrzałaś.
Betty sadziłam teraz - jesienią. Poczekam do wiosny i mam nadzieję, że pojawią się co najmniej liście
Pszczelarnia 13:56, 27 paź 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Marta, widzisz? Robi się porządek w zielniku/warzywniku. Borówki i jagody kamczackie nawet wysadziłam. I teraz zielnik mi się powiększył.

zielnik już był szlachetny bardzo,ale będzie zjawiskowy!
Super!
Czy wysłać Ci irysy trawolistne- miałam słać i zapomniałam, trzymam je w kątku. Chcesz je jeszcze?
Pszczelarnia 13:48, 27 paź 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

i to jak kwitnie! Barwy jesienne, ciepłe, ale same ujęcia wręcz letnie....
Lubię tu zaglądać.
Przygotowania do sadzenia róż wyglądają smakowicie bardzo- pięknie się odwdzięczą różyczki, mam nadzieję

Marta, widzisz? Robi się porządek w zielniku/warzywniku. Borówki i jagody kamczackie nawet wysadziłam. I teraz zielnik mi się powiększył.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:50, 27 paź 2015

Do góry
innym razem Aga- połamało mnie, ledwo siedzę- chyba mnie zawiało, więc boli mnie i kark i plecy....
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:40, 27 paź 2015

Do góry
ja Ci zostawię też jesienny motyw, choć z trochę wcześniejszej pory

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:26, 27 paź 2015

Do góry
chłopaków chyba nie przygnębia jesień widać- biorą co jest.
Aga, foty świetne!
Pszczelarnia 10:44, 27 paź 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Coś tam kwitnie:

i to jak kwitnie! Barwy jesienne, ciepłe, ale same ujęcia wręcz letnie....
Lubię tu zaglądać.
Przygotowania do sadzenia róż wyglądają smakowicie bardzo- pięknie się odwdzięczą różyczki, mam nadzieję
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:41, 27 paź 2015

Do góry
agniecha973 napisał(a)
U mnie płoną berberysy!

Tak to wygląda zza płotu od ulicy

Pięknie płoną! Perspektywa bardzo ładna.
Zimno macie bardzo?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:00, 27 paź 2015

Do góry
Jakie światło piękne! Każda pora roku, a nawet każdy miesiąc inaczej pokazuje Twój ogród.
Niesamowite!

Zachwyciła mnie teraz Twoja molinia!
Moje małe wielkie marzenie 09:27, 27 paź 2015

Do góry
Alu Lai urodziła się w lutym 2013, hmm moja raczej nie przeprasza jak coś nabroi, raczej zachowuje się jakby nigdy nic, to nie ona i właściwie to co ja od niej chcę. Fakt faktem mało niszczy w domu nic mi nie pogryzła, tak samo na podwórku.

Co do magnolii, kupiłam ją w tym roku i mi kwitła ma piękne kwiaty szkoda że nie mam zdjęć

Ja bym tak szybko się jej nie pozbywała ona ma śliczne liście, kwiaty również i są takie aksamitne w dotyku, grube płatki mi osobiście się podobają. Na wiosnę daj jej papu, czyli obornik. Moja pewnie w przyszłym roku nie zakwitnie, bo ją mi huragan złamał i jest malutka, zobaczymy. A i podsyp korą i to sporo.
Mam też drugą magnolie Genie tak samo kupiona co 1 i mi nie zakwitła, a szkoda, bo ma piękne purpurowe kwiaty i podobno kwitnie 2 x w roku. W tym roku została trochę zniszczona przez grad, powybijał ją i to porządnie.

http://poradnikogrodniczy.pl/dlaczego-magnolia-nie-kwitnie.php

czosnki jak nie są drogie nasiona to można kupić 1-2 paczki i spróbować wysiać, ja tak też robię chociaż z marnym efektem
I tak jak pisała Iwka trzeba będzie poczekać na kwitnienie i na początku nawet nie pozwalać im kwitnąc, trzeba wzmocnić cebulę. Ja przynajmniej bym tak zrobiła.

Aaa i zapomniałam czosnek odstrasza krety i nornice więc warto go sadzić
Pszczelarnia 22:07, 26 paź 2015

Do góry
Troszkę kolorów jesieni:

A żywopłot grabowy tak nierównomiernie się przebarwia:

Magnolia:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies