Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 10:11, 18 paź 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)

Magnolia parasolowata ma ok. 170cm i pokrój wybitnie drzewiasty A jak będzie ciepła zima to się nie zgrzeje w kartonie? W sumie u mnie "w polu" wiatry hulają...
Miałam farta, że mi jej ostatni snieg nie złamał, bo wygięła się prawie do ziemi.

Kupiłam jeszcze 2 ambrowce kolumnowe, miłorzęba, grujecznika, brzozę purpurową....

Poszalałaś Renatko, to super, prawdziwa kolekcja pięknych drzew, jak twoja magnolia jest już taka duża, to wcale bym jej nie okrywała, tylko dobrze opalikowała

Jeszcze różyczki mi kwitną i śnieg w okolicy domu nic nam nie uszkodził

ale kwiatki sie mocno kłaniają pochylone
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 10:03, 18 paź 2015

Do góry
Agania napisał(a)

W końcu kupiłaś drzewo....hura...gratuluję, a jaka jest wielkościowo, bo jak malutka możesz ją okryć agro, kartonem również możesz ją okryć, ale do środka nasyp jej liści i wystarczy pod koniec listopada

Magnolia parasolowata ma ok. 170cm i pokrój wybitnie drzewiasty A jak będzie ciepła zima to się nie zgrzeje w kartonie? W sumie u mnie "w polu" wiatry hulają...
Miałam farta, że mi jej ostatni snieg nie złamał, bo wygięła się prawie do ziemi.

Kupiłam jeszcze 2 ambrowce kolumnowe, miłorzęba, grujecznika, brzozę purpurową....
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 23:24, 17 paź 2015

Do góry
agniecha973 napisał(a)

Marta, co sadziłaś? Ja też sadziłam cebulki, ale doszłam do półkola zwanego kiedys parówką (nie wiem czy kojarzysz) i stwierdziłam, że nie mogę posadzić tam cebulek bez uporządkownia nasadzeń. To ta rabata, na której były róże Bernstein. Wtykałam tam wszystko co mialam w nadmiarze, bo było miejsce i teraz mnie zahamowała ta rabatka. Cebule czekają, a ja kombinuję co gdzie...

czosnki czarne + troszkę główkowatego od nich i tulipany Exotic emperor.

Twóją 'parówkę' pamiętam- faktycznie lepiej cebule sadzić juz do nasadzeń ostatecznych, ale czasem tak się nie da i tyle.
a jakie cebule w tym sezonie sadzisz?

ja jeszcze dumam czy dokupowac jeszcze, czy jjuz odpuscić- tez z tego powodu że będę jeszcze duzo zmieniać.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:26, 17 paź 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

U Was pada? U nas leje. dziś sadziłam cebule w deszczu. umazałam się po pas, ale fajnie było.

Marta, co sadziłaś? Ja też sadziłam cebulki, ale doszłam do półkola zwanego kiedys parówką (nie wiem czy kojarzysz) i stwierdziłam, że nie mogę posadzić tam cebulek bez uporządkownia nasadzeń. To ta rabata, na której były róże Bernstein. Wtykałam tam wszystko co mialam w nadmiarze, bo było miejsce i teraz mnie zahamowała ta rabatka. Cebule czekają, a ja kombinuję co gdzie...
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:38, 17 paź 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

ja tam planuję być ładna na starość zdecydowanie!

ja już jestem stara i ładna hahaha
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 20:40, 17 paź 2015

Do góry
teraz wolno paruje woda, więc wsiąknie i głębiej, tylko powoli- z trawy, z kałuż nasączy płytkie warstwy, a potem i dalsze.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:37, 17 paź 2015

Do góry

Ale się zmienia u Ciebie.
Rzeczywiście ładnie zestawiasz kolory i faktury roślin.
I bardzo bujnie u Ciebie- wszystko dorodne, piękne.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 20:27, 17 paź 2015

Do góry
z dobrym, bo inne sie nie nadają, tylko dobre pasuja do Twoich zdjęć - widac jak ogród dojrzewa, jak się zmienia niesamowicie, jak czyta się w nim harmonię,a nie gubi naturalizmu... to co innego pisać?

U Was pada? U nas leje. dziś sadziłam cebule w deszczu. umazałam się po pas, ale fajnie było.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 20:08, 17 paź 2015

Do góry
ale trafiłam- akurat siedzę nad robotą.
Piękne kolory,a perspektywa która lubisz jest świetna. Bardzo fajnie że robisz zdjęcia z daleka, które obejmują spore fragmenty- widać jak się ogród zmienia
Laguna na stożkach śliczna.
Niesamowite jak urosła rabata przy podjeździe- przecież to dorosła kompozycja!
Pole na Wichrowych Wzgórzach, które ma się stać ogrodem 19:20, 17 paź 2015

Do góry
Co do mojego ogrodu to wiosną czeka mnie mnóstwo przesadzania:
po pierwsze za wąska rabata Any,
po drugie za blisko nie róże co się nijak nie komponuje,
po trzecie magnolia posadzona za blisko żywopłotu.

Myślałam, że dosadzę jesienią jeszcze żywopłot, ale niestety u mnie susza taka, że się nie dało wbić łopaty nie mówiąc już o zdzieraniu darni. Rok temu robiłam to sama a teraz nawet mąż nie dał rady.

Nornice u mnie szlają do tego stopnie, że jeżówki prawie zjedzone a pod każdym wsadzonym drzewkiem same korytarze. Wokół mam pola, więc nie ma wsparcia w walce z potworami.

Kupiła sobie u Kapiasa trzy prześliczne ambrowce kolumnowe i grujecznika, ale zostaną do wiosny w przechowalniku, bo za duży bałagan mam w głowie, żeby je teraz wsadzać.

Cały czas myślę nad kształtem rabat czy po łukach jak teraz czy jedna iść z proste linie.....
Dobrze, że cała zima na przemyślenia...
Dla odmiany czas na zmiany... 18:27, 17 paź 2015

Do góry
Beatko a jak Twoja duża córa?- dostała się gdzie chciała? Moja siedzi do środy, marźnie i zagniwa na plenerze studenckim (w sumie 2 tygodnie).

Kopia aparatu wg małej jest super!

U nas też buro i pada. Już tydzień temu był przymrozek i zważył ogród.

Dziś uznałam, że nie pada - nie może być tak że jak tylko mam chwilę to pada. Więc poszłam zaminowywać rabaty cebulami i zbierać nasiona sałaty ze szklarni.Wróciłam mokra oczywiście

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:17, 17 paź 2015

Do góry
bdan napisał(a)
Gośka, czy Ty masz u siebie formowanego graba? Masz może pojęcie, gdzie u nas można kupić jakiś ciekawy materiał do samodzielnego formowania?

Kombinuje na ciekawym drzewkiem dla mnie, podoba mi się ta inspiracja, ale nie wiem, czy to jest grab ?

https://www.pinterest.com/pin/358880664035074161/

od Magnolii też świetny

https://www.pinterest.com/pin/358880664035073924/

albo to:

https://www.pinterest.com/pin/358880664035073353/

też nie wiem, czy grab, a jeżeli tak to z jakiej odmiany można taki efekt uzyskać.

Może Magnolia zajrzy do Ciebie i coś rozjaśni

Nie wiem czy to jest grab w pierwszej inspiracji- raczej stawiałabym że cos innego jednak, bo graby same z siebie maja inny pokrój.
Na pozostałych to graby.
Mój wyrósł sam u nas- to siewka dzika. Gosia też ma siewkę z jakiejś miedzy.
Graby u nas się sieją, niew iem czy u Was też. Można spytac w leśnictwie. Do takich formowanych form nadają się tez dobrze buki ( tylko na poczatku wolniej rosną), albo derenie jadalne.
Na drugiej osnpiracji jest grab w odmianie komunowej- np Frans Fountain
A żeby uzyskac dzrewko jak z inspiracji pierwszej , to nadaje się do tego klon tatarski ( bywa też jego piekna odmiana Hot Wings), albo świdosliwa, a może tez kruszyna Asplenifolia. Tylko z tymi drzewakami jest tak że one lubia rosnąć wielopniowo- wybierasz sobie ile maja mieć pni i tylko je zostawiasz, reszte pędów wycinasz co sezon ( maja skłonność do puszczania od korzeni). I ogałacasz też te pnie do założonej wysokości korony. Klon jest wyższy docelowo,niz pozostałe.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:50, 17 paź 2015

Do góry
Gośka, czy Ty masz u siebie formowanego graba? Masz może pojęcie, gdzie u nas można kupić jakiś ciekawy materiał do samodzielnego formowania?

Kombinuje na ciekawym drzewkiem dla mnie, podoba mi się ta inspiracja, ale nie wiem, czy to jest grab ?

https://www.pinterest.com/pin/358880664035074161/

od Magnolii też świetny

https://www.pinterest.com/pin/358880664035073924/

albo to:

https://www.pinterest.com/pin/358880664035073353/

też nie wiem, czy grab, a jeżeli tak to z jakiej odmiany można taki efekt uzyskać.

Może Magnolia zajrzy do Ciebie i coś rozjaśni

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 00:18, 17 paź 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

spróbuj sama. Myślę że będzie ok, jeśli zrobisz go sobie na twardym kawałku ciała. Na miękkim chyba gorzej może być- np motylek na piersi może ciut stracić na proporcjach z czasem.

To wtedy można dotatuować nad motylkiem kawałek jaskini z napisem BAT.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 22:50, 16 paź 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

zostaję przy swoim , ładna nawet 70 +.
Widuję czasem takie kobiety- naprawdę śliczne, jak Helena Norowicz- ma 81 lat i jest zjawiskowa.

https://www.google.pl/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=&url=http%3A%2F%2Fkobieta.onet.pl%2Fmoda%2Fhelena-norowicz-na-okladce-elle%2F8pnhvz&psig=AFQjCNFMUqGriiUp3v3dkMjkKwVsJJON4g&ust=1445111070351702

Ja też zostaję! I Twoim Magnolio i swoim czyli naszym . Moja mama ma 85 lat i jest piękna! Co prawda nie ma tatuaży, ale nie ma zmarszczek!!! Tylko jak się uśmiecha! A ja córunia mamuni jestem hurrra! To żartobliwie, ale tak poważniej, to widuję coraz więcej pięknych, starszych pań!

Edit: Już milknę!
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:51, 16 paź 2015

Do góry
Filemon24 napisał(a)
mi chodziło raczej o starość 70 + heh 50 to jeszcze nie starość

zostaję przy swoim , ładna nawet 70 +.
Widuję czasem takie kobiety- naprawdę śliczne, jak Helena Norowicz- ma 81 lat i jest zjawiskowa.

https://www.google.pl/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=&url=http%3A%2F%2Fkobieta.onet.pl%2Fmoda%2Fhelena-norowicz-na-okladce-elle%2F8pnhvz&psig=AFQjCNFMUqGriiUp3v3dkMjkKwVsJJON4g&ust=1445111070351702
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:55, 16 paź 2015

Do góry
ryska napisał(a)

Wcale się nie dziwię, też lubię to połączenie kolorystyczne.
U mnie ciemna żurawka obok runianki rośnie i wiosną z nowymi przyrostami jest najpiękniej

Koniecznie wiosną muszę to zobaczyć
moje runianki przes sunie zeszmacone, inne do przeniesienia....po suszy biedne, może teraz ciut odżyją.

zostawiłąm zaschniete kwiaty prymuli i proszę, są siewki

hortki bordowe się robią, ale jeszcze jakiś mizerny nowy puściły

klony, magnolia zmieniaja kolory

na pierwszym planie klon japoński Jordan
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:13, 16 paź 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

na pewno tak będzie, ładnemu nawet w starości ładnie
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:30, 16 paź 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:24, 16 paź 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

tez mam taki plan
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies