I postawić je gdzieś w zaroślach, ale żeby były widoczne z wejścia na posesje. Ciekawe jak by ludzie reagowali. Mnie też podoba się też żywopłot. Ewuś mam też malutka kalinkę Watanabe. Małe to takie a już kwitnie. Bardzo bym chciała, żeby miała już chociaż 1 m wysokości, ma dopiero z 10 cm. Te kaliny są cudne
Nie, żywopłoty w części użytkowej ogrodu mają tylko oddzielać poszczególne części, tzn. sad i pasiekę od warzywnika, zielnik od warzywnika. Na razie nie planuję więcej rabat bylinowych.
Na zdjęciu poniżej z dwóch stron widać brak równowagi żywopłotowej (była o tym dyskusja na forum). Teraz już poprawione i czekam na kolejny sezon.
Na rysunku masz dereń, nie wiem czy jakąś odmianę, czy on nie zasłoni kalin, one nie rosną zbyt szybko.
Pod kalinami można nic nie dawać, bo one te swoje firanki mają od samego dołu, ale jak jest taka potrzeba to do propozycji dorzucę liriope zielone albo jakąś trawę o szerokich liściach.
Te kaliny jeśli nie mogą być soliterami to dobrze umieścić w miejscu wybrzuszenia rabaty, widzę, że u Ciebie jednak jest prosto.
Cieszą nowe ujęcia z Twojego ogrodu, starych też nie mam dość.
Dereń świdwa chyba 'Compressa' - on jest docelowo do metra.
Chodzi nie tyle o sadzenie "pod kalinami" ile na obrzeżach przed. Liriope dobry pomysł. I liliowiec 'Stella d'Oro' też świetny, bo da nawiązanie do tego co dalej.
Dla Ciebie znad strumienia.