Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Madzenka 21:20, 19 lis 2015

Ah jakie piękne są Twoje buki, moje jakieś wciąż niemrawe, a Artemis zgapiłam ale tylko 3 szt

Jabłonki będą się idealnie wkomponowywac w ogrod
ewsyg 21:49, 19 lis 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Można by spróbować z bandażem gipsowym tylko model trzeba mieś , żeby te bandaże wymodelować i wysuszyć na nim, a potem farba , albo lakier i chyba by było tak się zastanawiam na brudno bo może by się warto pobawić w coś podobnego

I postawić je gdzieś w zaroślach, ale żeby były widoczne z wejścia na posesje. Ciekawe jak by ludzie reagowali. Mnie też podoba się też żywopłot. Ewuś mam też malutka kalinkę Watanabe. Małe to takie a już kwitnie. Bardzo bym chciała, żeby miała już chociaż 1 m wysokości, ma dopiero z 10 cm. Te kaliny są cudne
sylwia_slomc... 22:51, 19 lis 2015

magnolia napisał(a)
zobacz jaka super ( mam jej jedna maciupką sieweczkę)

To jest żurawka!!!!! Cudna , a przypomina z kwiatu hortki
Pszczelarnia 09:34, 20 lis 2015

Joku napisał(a)
Planujesz jakieś rabaty przy żywopłotach w przyszłości? Coś na wzór tych angielskich?

(...)

Nie, żywopłoty w części użytkowej ogrodu mają tylko oddzielać poszczególne części, tzn. sad i pasiekę od warzywnika, zielnik od warzywnika. Na razie nie planuję więcej rabat bylinowych.

Na zdjęciu poniżej z dwóch stron widać brak równowagi żywopłotowej (była o tym dyskusja na forum). Teraz już poprawione i czekam na kolejny sezon.

Pszczelarnia 09:38, 20 lis 2015

Gardenarium napisał(a)

W Holandii, mam ją na liście, bo "moje" kolory.

Danusia, to jest ta żurawka na pierwszym planie liście (zdj. z czerwca), u mnie, mam ją odsadzoną:

I tutaj po lewej:

Gardenarium 09:40, 20 lis 2015

Ja na razie o niej marzę Na moje tyły w paprociach

Instagram Ogrodowiska
Pszczelarnia 09:47, 20 lis 2015

Tamaryszek napisał(a)
Witaj Ewo! Pszczół u mnie nie będzie.
Przemiły pan stawia ule w moim ogrodzie i opiekuje się nimi i zabiera cały miód. Tak jakby miał hodowlę na mojej ziemi. I za to muszę mu płacić miesięcznie kilkadziesiąt złotych. Jeśli natomiast chcę miód - muszę zapłacić i to drogo. Mój M. jak to usłyszał, zamknął temat od razu.
Może znajdę jeszcze inne możliwości, szkoda...
Pozdrawiam listopadowo!

Tamaryszku, to brzmi nieprawdopodobnie, aż.

laurowisnia 09:48, 20 lis 2015

magnolia napisał(a)

bodziszek wspaniały? albo Rozanne, bo efekt będzie długi.
Liliowiec Stella D'oro
Albo przywrotnik, najlepiej ten co ma Finka- Robustica ( u niej może być pod nazwą Alusse)

Podczas ostatniej mojej wyprawy zakochałam się w jednej z Zurawek- byłaby tu świetna, taka mało żurawkowa i dzikawa, ale nie wiem czy da się ja dopaść u nas- to heuchera Villosa, być może to odmiana Autumn Bridge lub Chantilly.
Taka bym tam widziała

Na rysunku masz dereń, nie wiem czy jakąś odmianę, czy on nie zasłoni kalin, one nie rosną zbyt szybko.
Pod kalinami można nic nie dawać, bo one te swoje firanki mają od samego dołu, ale jak jest taka potrzeba to do propozycji dorzucę liriope zielone albo jakąś trawę o szerokich liściach.
Te kaliny jeśli nie mogą być soliterami to dobrze umieścić w miejscu wybrzuszenia rabaty, widzę, że u Ciebie jednak jest prosto.
Cieszą nowe ujęcia z Twojego ogrodu, starych też nie mam dość.
Pszczelarnia 09:54, 20 lis 2015

laurowisnia napisał(a)

Na rysunku masz dereń, nie wiem czy jakąś odmianę, czy on nie zasłoni kalin, one nie rosną zbyt szybko.
Pod kalinami można nic nie dawać, bo one te swoje firanki mają od samego dołu, ale jak jest taka potrzeba to do propozycji dorzucę liriope zielone albo jakąś trawę o szerokich liściach.
Te kaliny jeśli nie mogą być soliterami to dobrze umieścić w miejscu wybrzuszenia rabaty, widzę, że u Ciebie jednak jest prosto.
Cieszą nowe ujęcia z Twojego ogrodu, starych też nie mam dość.

Dereń świdwa chyba 'Compressa' - on jest docelowo do metra.

Chodzi nie tyle o sadzenie "pod kalinami" ile na obrzeżach przed. Liriope dobry pomysł. I liliowiec 'Stella d'Oro' też świetny, bo da nawiązanie do tego co dalej.
Dla Ciebie znad strumienia.

14:30, 20 lis 2015
i u Ciebie taka żurawka jest

patrzę i widzę że ona gigantyczna jest!

nie kwitła jeszcze? czy akurat fotek brak?
i też jest zimozielona?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies