Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Bylinowa łąka 20:15, 13 kwi 2021

Do góry
Strasznie dawno nie pisałąm nic u siebie.
Nadrabiałam zaległości w pracy, a potem już chęci na pisanie nie było.
Ale też nic ciekawego się u mnie nie działo.

Przedwiośnie - początek marca. Jeszcze śnieg zalega miejscami, ale są już bazie i przebiśniegi się pokazały.

anabuko1 napisał(a)

Pogoda na weekend się poprawiła. Mnie cieszy bardzo. Bo mogłam w końcu popracować w ogrodzie i porządkować .
Też poprzycinałam sporo roślin
Fajnie Gosiu,że i ty podziałałaś
A resztę jeszcze z robimy

Aniu coś zawsze podziałamy o ile pogoda pozwoli.

sylwia_slomczewska napisał(a)
Gosia ja mam mieszane uczucia co do tych opasek z dobroczynkiem. Zastosowałam raz na świerkach świeżutkie opaski nie opryskałam niczym cały sezon, po sezonie po pół conica było suche od przędziorków, a jeden z drobno igiełkowych świerków karłowych( taki w kulkę rosnący) suchy był cały i trzeba było wykopać....

Sylwia zobaczymy w sezonie. Ja i tak prawie nie pryskam roślin, więc mam nadzieję że choć przęziorka uniknę. Będziemy z Asią obserwować.

Pierwszego dnia wiosny mieliśmy gości. Były bliziutko z 10 metrów od domku. I stołowały się na moich bylinkach.

Ogród w dolinie 20:11, 13 kwi 2021

Do góry
Roocika napisał(a)
Prawo był zapomniała o pomidorkach, wygląda na to, że tylko jedno nasionko nie wykiełkowało
Chyba już można przepikować?
Zdjęcia z wczorajszego wieczora.

Jakie piękne pomidorki! Podziwiam! Ja kupuję gotowe sadzonki na ryneczku, chociaż w tym roku to pewnie zdecyduję się tylko na koktajlówki. Nie ogarniam wszystkiego.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:43, 13 kwi 2021

Do góry
Danusiu cudne zdjęcie w awatarku Pięknie wyglądasz w kolorach.
Tak się cieszę, że udało się ogród otworzyć. Uwielbiam twój rozmach w projektowaniu i dodatki.

Przyjadę na pewno z moimi krakowiankami Niech tylko ciepło eksploduje i kolory wybuchną
A książka jest dostępna w ogrodzie? Z poprzedniej wyprawy przywiozłam z autografem

Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:42, 13 kwi 2021

Do góry
Dzień dobry.
W zeszłym roku na przełomie września i października zakładałem trawnik.
Podłoże w części działki gliniaste, a w części normalna ziemia polna.

Całość działki została zasypana ziemią (taka ni to polna, ni czarnoziem, niby sprzedawca zapewniał, że idealna pod trawnik) z elementami torfu, zwałowana, zagrabiona
Posiana została trawa Barenbrug Sport RPR (niby samozagęszczająca).
Następnie wszystko zostało zagrabione i zwałowane.

Teren nie jest poziomy, opada w jednym kierunku ok 0,5 wysokości na długości 25m.

Niestety kilka dni po posianiu spadły hektolitry deszczu. Jak już myślałem, że wszystko na marne, trawa zaczęła wschodzić. Na jesieni wyglądała obiecująco, miała równomierny kolor i raz ją skosiłem na 4cm jak urosła do 10cm.

Po zimie wygląda bardzo marnie. Miejscami jest rzadka, w innym miejscach rosną kępki trawy. Sporo mam suchych placków nie wiem dlaczego.

Pani w sklepie ogrodniczym poleciała mi nawóz Yara Mila Complex.
Około 1,5 tygodnia temu posypałem trawnik, trochę się zazielenił ale dalej jest taki lichy.

W ogrodzie założyłem podlewanie ale tylko na jesieni używałem po posianiu no i teraz 2 razy aby nawóz się nieco rozpuścił ale jak widać na niektórych zdjęciach jest wciąż widoczny (błękitne kropki).

Mam psa (suczkę) i o ile w zimę siusiała na działce czasami to teraz wychodzi za każdym razem na zewnątrz. Możliwe, że te jasne plamy to od moczu?

Pytanie czy mam go dosiać po całości, czy zasypać jakimś inny nawozem lub ziemią, czy zaorać i zacząć zabawę od nowa.

Dzisiaj ją ponakuwałem butami z kolcami bo czytałem, że to za młody trawnik na wertykulację czy aerację aeratorem mechanicznym. Czy faktycznie tak jest?

Prośba o poradę, będę niezmiernie wdzięczny.

Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 19:39, 13 kwi 2021

Do góry
I pytanie mam które nurtuje mnie od tamtego roku.Co się dzieje z moja jodla? Ma niby nowe pąki ale gałązki w górnej części drzewka łyse.

Ogród w dolinie 19:35, 13 kwi 2021

Do góry
Roocika napisał(a)
Prawo był zapomniała o pomidorkach, wygląda na to, że tylko jedno nasionko nie wykiełkowało

... fajnie się zapowiadają
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 19:35, 13 kwi 2021

Do góry

Na ostatnim zdjęciu jest sesleria jesienna. Dotąd myślałam że ona się nie rozlazi. A tu takie zaskoczenie....
Zacisze Alicji 19:35, 13 kwi 2021

Do góry
Alija napisał(a)
Na czerwono...

slicznie

u mnie nawet pąków jeszcze nie mają hihihi
Małymi krokami-Ogród Wioli 19:34, 13 kwi 2021

Do góry
Padam... jestem zmęczona i zadowolona,bo...
Skończyłyśmy zrywać cbwastowisko... hurra !

Em spulchnił mi ziemię glebogryzarką... teraz czekają mnie dalsze ciężkie prace...
a w nagrodę... zielony dywanik

Hakonki w donicach już takie ...

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:33, 13 kwi 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
brunery ruszyły, może by się udało wreszcie coś podzielić...

Mnie też brunery już pięknie się zagęściły. Różna ziemia im służy. Rosną u mnie w glinie a przy sprzątaniu kwiatostanów wysiały się pod świerkami na jałowej ziemi. Terminatorki z nich
Ten ciemiernik, tak jak Uli i mnie się bardzo u ciebie podoba. Ładny kolor i ta duża ilość drobnych płatków.
Wysprzątaliście już prawie wszystko, faktycznie taki oddech wchodzi i przestrzeń, gdy się suche wytnie.
Magnolie już takie rozwinięte. Aż szkoda, że taka brzydka pogoda przyszła...
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 19:31, 13 kwi 2021

Do góry
I cala reszta oznak wiosny
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 19:28, 13 kwi 2021

Do góry
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 19:26, 13 kwi 2021

Do góry
A tak w ogóle to melduje że Id ścięte. Trochę serce mi się krajalo przy cieciu bo bardzo ładnie przetrwały zimę.

Przed

I po
Pamiętajcie o ogrodach 19:21, 13 kwi 2021

Do góry
No chyba tak trochę jest, ale za to u mnie już się skończy a u Was będzie oczy cieszyć. Choć ostatnimi czasu coś wszystko bardzo szybko przemija jakby ktoś przyspieszył czas.
Pomimo dzisiejszego chlodu moja Królowa zaczyna kwitnienie

Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 19:19, 13 kwi 2021

Do góry
Znajdź 1 szczegół którym różnią się te obrazki. ...

Wczoraj

Dziś

Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 19:13, 13 kwi 2021

Do góry
dominka napisał(a)

Trzymam za nie bardzo mocno kciuki!

Aga zdjęcie z wczoraj...Zawilce malutkie ale żyją

W moim małym ogródeczku - Dorota 19:07, 13 kwi 2021

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Dziś mam piękną pogodę, nawet już popracowałam w ogrodzie. W ramach odpoczynku odpisuję na wpisy odwiedzających.
Kwiatuszki pojawiają się co dzień nowe, nawet magnolia ma popękane pączki. Oby tylko nie przemarzła.

Dorotko piękne fotki. Już na dobre wszystko u ciebie rozkwita.
Jak masz wszystko obrobione i czysto jest. U mnie te liście brzozy przykrywają rabaty. Ale mam to w nosie nie będę wybierać samo się rozłoży.
U mnie daleko do takich widokow
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 19:05, 13 kwi 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)

Przepięknie to wszystko urządziłaś - jestem tu pierwszy raz i już zanurzyłam się w czytanie

Skąd te piękne donice?
Ogród w dolinie 19:01, 13 kwi 2021

Do góry

W moim małym ogródeczku - Dorota 18:54, 13 kwi 2021

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Kiedyś to u mnie było żółto od żonkili, na raz kwitło ponad 1000, ale nie przesadzane wyrodziły się. W ubiegłym roku mąż mi trochę wykopał to przesadziłam w inne miejsce, ale cebule były bardzo głęboko. Za rok powinno już sporo zakwitnąć.
Róż żółto cherbacianych też mam kilka i bardzo je lubię. Ja chyba wszystkie kwiatki lubię
U mnie z kondycją cienko od 4 lat, ale zawsze powtarzam oby gorzej nie było.
Daję radę obrabiać swój ogród, powoli, nie tak jak kiedyś. Przestawiam się na ogród różany, może będzie trochę lżej. Oczywiście z bylin na razie nie rezygnuję, ale jak coś wypadnie nie będę rozpaczać.

Na ostatnim zdjęciu w tle widać poprzewracane słoiczki, czyli u mnie systematyczne dokarmianie nornic różowymi granulkami trwa. mam nadzieję, że nie doboiorą się do moich cebulowych roślin.

Dorotka ,

Piękna wiosna
Jak ładnie wszystko u Ciebie kwitnie
jak zawsze bardzo wszystko przemyślane
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies