Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Duże pole do popisu 17:20, 12 kwi 2021

Do góry
kasia1 napisał(a)
Dla Sarenki. Poleciałam sprawdzić, jak są posadzone miskanty. Gracki od siebie co metr, hortensje od siebie co metr, a rząd gracków od hortensji też metr

Super to wygląda mam y,że uzyskam podobny efekt.

Czytam, że Ewa poleca baptysje i szlawie. Szlawie mam i barylubie, baptysje też mam ( dostałam) i może w tym roku zakwitnie
Barbule mam, posadziłam w zeszłym roku,ale malutka była. Nie wiem czy zimę przeżyla. Muszę ją przyciąć
Ogrodowe marzenie Mrokasi 17:16, 12 kwi 2021

Do góry
Magnolia Wada's Memory zaczyna .

A kukliki mają pączki .

Ogród z uśmiechem 17:09, 12 kwi 2021

Do góry
Ogród z uśmiechem 17:07, 12 kwi 2021

Do góry
Chyba będzie kwitła

Ogród z uśmiechem 17:05, 12 kwi 2021

Do góry
Dzisiaj już troszkę wyszłam do ogrodu. Ścięłam do końca rozplenice, zebrałam liście z jednej rabaty pod lasem i zmusiłam eMa do skoszenia trawnika i usunięcia ziemi po kopcach kreta. Nornice, oby nie co innego, zryły w kilku miejscach trawnik tak, że potrzebna będzie jego naprawa i dosiewka.
Od jutra ma być zimno, mokro i ponuro

Po raz pierwszy zrobiłam kilka fotek co by wiosnę przywołać

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:00, 12 kwi 2021

Do góry
Witajcie, rownież chciałabym poprosić o pomoc w zaprojektowaniu rabaty.

Tzn. wiem, co bym chciała tam posadzić, ale zupełnie nie wiem w jakiej rozstawie.

Mianowicie chciałabym posadzić miskanta Variegatus na zmianę z hortensją bukietową i co kilka metrów czarny bez kolumnowy Black Tower.

Rabata ma ok. 20 m długości, ale tylko 1m szerokości, więc zakładam, że miskant i czarny bez pomieści się bez problemów, ale hortensja chyba tylko Bobo wchodzi w grę.

Załączam zdjęcie, ta zielona ściana to miał pierwotnie być cięty równiutki żywopłot, ale właśnie tam, zamiast takiego żywopłotu, chciałabym wspomniane wyżej rośliny. A to dlatego, że za siatką sąsiad już posadził szpaler jałowców, więc mam już gotowe ciemnozielone tło

Strona wschodnia, słońce od rana do wczesnego popołudnia, gleba mokra, kwaśna.
Na tę chwilę brak jakichkolwiek nasadzeń przy chodniku, więc proszę nie sugerujcie się tym.
Na końcu, ale nie w tej rabacie, posadzona jest wiśnia Kanzan, to akurat widać na zdjęciu.
Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 16:49, 12 kwi 2021

Do góry
Drzewa pięknie kwitną, a tu od jutra śnieg.....okropne, zobaczymy co będzie dalej....
Duże pole do popisu 16:45, 12 kwi 2021

Do góry
Dla Sarenki. Poleciałam sprawdzić, jak są posadzone miskanty. Gracki od siebie co metr, hortensje od siebie co metr, a rząd gracków od hortensji też metr

Działka prawie w Borach Tucholskich 15:48, 12 kwi 2021

Do góry
Milka mój ukochany Dolny Śląsk (o Wrocławiu już nie wspomnę) to wiadomo ciepła kraina ale widocznie ta odmiana jest wyjątkowo wczesna.
Pozostałe tulipany mają tylko liście i to maleńkie, a migdałek który w moich rodzinnych Ziębicach dokładnie w połowie kwietnia był prawie zawsze w fazie przekwitania tu w Borach pączki ma jeszcze zamknięte.

biała mgła to pylący się cyprysik

Ogrodowe wariacje 15:40, 12 kwi 2021

Do góry
Ułożyłam sobie w głowie kolory i piętra róż, na papierze trochę mocne odcienie, ale w rzeczywistości te pastele chcę aby były delikatne. Czy taki układ pasuje do siebie?

Ogród w dolinie 15:37, 12 kwi 2021

Do góry
Roocika napisał(a)
Udało mi się rano posadzić zakupy.
Na razie daleka droga do porządku ale w ziemi są już prymulki, sadźce czekoladowe i stipy poszły do ziemi.
Oby prymule wygrały walkę z opuchlakami i się przyjęły.
Zdjęcia robocze, słońce już tak świeciło, że nie widziałam co focę.

Bambusy oznaczają byliny.

Asia ,
w pierwszej chwili nic nie widziałam ,
dopiero po tekście i z okularami
Jaki człowiek ślepy się robi na starsze lata hihihi

Pokaż proszę tę rabatę jak już będzie trochę większa
W mojej wyobraźni wygląda super
Miłkowo - sezon 2016-2022 15:34, 12 kwi 2021

Do góry

Ale fajne trawki
i jak ładnie stoją

A może i ja bym je gdzieś " wtykła " hihihi
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 15:32, 12 kwi 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

a po prawej kłótnia

A na drugiej fotce jakby chciały się spytać... "jaka kłotnia?"
Wszystkiego po trochu 15:31, 12 kwi 2021

Do góry
mirkaka napisał(a)
No widzę że nie jestem osamotniona w walce z nornicami.
Dla pocieszenia są roślinki które rosną mimo chłodu i zimna

Ciemierniki, ciągle pokazuję ale na resztę to czekamy, z racji zimnej wiosny, trzeba się zadowolić tym co jest

Jakie piękne ciemierniki - ja czekam aż moje się rozwiną; nie pamiętam, żeby aż tak długo było zimno.....
Dobrze, że na moich piaskach przynajmniej nornic brak

pozdrawiam cieplutko, byle do wiosny...
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 15:15, 12 kwi 2021

Do góry
Przesadzałam w sobotę siewki stipy z warzywnika. Szok jak urosły w jeden sezon.
Wraz z tą niebieską bylicą powinny dobrze wyglądać, już mi się podoba. Jeszcze coś kwitnącego już im dodam, może kukliki?

Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 15:02, 12 kwi 2021

Do góry
Taką donicę kupiłam z myślą o małym ciurkadełku. Zdaje się że u mamy jest pompa do oczka. Mam nadzieję, że sprawna

Przynajmniej wykorzystam wszystkie granitowe bloki wykopane z ziemi, a trochę ich było.

Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 14:52, 12 kwi 2021

Do góry
Góra piacho-gliny powoli znika. Przy pomocy takiego pomocnika ..

Ziemia osiada pod szambem.

Zaczęłam podsypywać pod pniem, żeby zniwelować trochę spadek i wynieść rabatkę w górę. Ziemia siądzie i będzie ok.

Już się nie mogę doczekać jej ukończenia.
Moje miejsce na ziemi -początek 14:37, 12 kwi 2021

Do góry
1 et jest zestawik
Ogród długi 13:18, 12 kwi 2021

Do góry
Joann napisał(a)

Oj, myślałam długo o tym poście, myślałam. Przede wszystkim serdecznie dziękuję za "rozpisanie się", za zabranie głosu w mojej sprawie:*

A więc tak. Serby ciągle chodzą mi po głowie. Już znalazłam ładne okazy, ale ciągle się waham. W ogrodzie, który mi poleciłaś byłam, ale tam chyba nie rosną serby tylko inne świerki. Ja mam wąską działkę i myślę, że wiele by nie straciła, gdyby je posadzić przed garażem blaszanym, a raczej zyskałaby. Utworzyłoby się tło zielone, nie widziałabym grajdołu całego, jak to nazwała pani Danusia. Cisy kolumnowe wolno rosną, nie doczekałabym się pożądanego efektu.

Kurnik. No więc mam chytry plan posadzić te serby, a za nimi umieścić kurnik. M co prawda nadal kiwa głową, ale przekona się w końcu. Tak więc kurnika za garażem nie będzie dziewczyny i tak projektujemy.

Garaż. W rogu przy siatce planuję wsadzić serba, żeby zgubić wierzchołek. Też myślałam o ścianie wodnej, to byłoby dobre miejsce, ale na razie muszę odłożyć to w czasie. Może kiedyś. Mam pomysł, żeby tę ścianę razem z drzwiami obić blachą czarną tak, żeby drzwi były "jakby" niewidoczne. Byłaby wtedy taka czarna ściana. Myślę, że lepiej by to wyglądało. A tę drugą może częściowo pomalować na czarno, a częściowo obić deskami. Wciąż myślę jeszcze jak to zrobić.

A co do ścieżki to zrezygnowałam z tych schodzących się płyt i mam nowy pomysł.

Rabata przy ścianie garażu - nadal nie wiem. Słońce tam jest od wschodu przez jakieś dwie godziny, a potem - cień i sucha gleba.

Jeśli chodzi o przysłonięcie balkonu to tak, chcę przez ten "zabieg" jakby oddzielić te dwa domy, bo są zrośnięte. O to mi głównie chodzi.

Jak w zeszłym roku kupowałam rośliny na moje dwie rabaty, to głównie wybór padł na iglaki, zimozielone. Chciałam osiągnąć efekt górskiego schroniska. Teraz, za sprawą moich czterech traw o niewiadomej nazwie i lektury O., spodobały mi się trawy. I chyba chcę to jakoś połączyć. Na pewno chcę dużo zieleni. Teraz to ja się rozpisałam

Widzę że robota wre. Obżeze zdjęte, piach na kupie - będzie się działo.
i planowanie na całego.

Ta ścieżka z kostki to z bramy będzie powadzić? na tył domu czyli ogród?
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:17, 12 kwi 2021

Do góry
Milka napisał(a)

Basiu celowo posadzony, świetnie się spisuje.
On jest inny niż ten zwykły, ja go lubię bardzo, ale każdy nie musi.
W tych donicach mam hortensje, w jednej anabelki w drugiej mix bukietowych, bo pomieszałam patyki.

Dziękuję serdecznie I zaś nowy pomysł, o hortensjach nie myślałam, ale podobają mi się i nawet miałabym co posadzić i jesienią będą się ładnie przebarwiać podoba mi się
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies