Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

Makao_J 22:30, 29 cze 2021

ElzbietaFranka napisał(a)

U mnie jest problem siania z łąki obok i brzozy też nasiona rozsiewają.
Ale ja tam się nie przejmuje idę raz w tygodniu wyrywam
Później pryskam lub szczotka posmaruje randapem bez glifosatu on jest ekologiczny i na jakiś czas mam spokój. Na skrzyp jest idealny.

Aniu wapnuj glebę gdzie możesz. Ja skalniak każdego roku jesienią wapnem sypie i jest go mniej sporadycznie się zdarza.

U mnie powoju specjalnie nie ma ale wyka to jest też cholerny chwast.

Kochana problem w tym, że ja mam glebę zasadową. Mocno zasadowa bo odczyn w ciemny niebieski wpada. Mierzona w różnych miejscach. I skrzypowi to wcale nie przeszkadza.
ElzbietaFranka 09:42, 30 cze 2021

Aniu to skrzypek już się zaaklimatyzował. W takim razie nie ma rady randap bez ... Po 3 dniach już klapniętym.
Jutro jadę i poprawkę zrobię o ile deszcz nie będzie padał.

violaskom 14:21, 30 cze 2021

Fotki robione o zmierzchu. Trawnik po koszeniu i po nawożeniem.

Ela masz piękny ogród, wygląda na olbrzymi, nie wiem jak to wszystko ogarniasz! Widzę, że już floksy i dalie u Ciebie ruszyły. U mnie pewnie dalie będą pod koniec lata, bo bardzo późno je wsadzałam. Róż u ciebie też dużo i jest na co popatrzeć. Widziałam Twoje zdjęcie z wizyty u Danusi i muszę powiedzieć, że fajna babka z Ciebie.
Bardzo podoba mi się ten zakątek z oczkiem.

ElzbietaFranka 15:18, 30 cze 2021

violaskom napisał(a)

Ela masz piękny ogród, wygląda na olbrzymi, nie wiem jak to wszystko ogarniasz! Widzę, że już floksy i dalie u Ciebie ruszyły. U mnie pewnie dalie będą pod koniec lata, bo bardzo późno je wsadzałam. Róż u ciebie też dużo i jest na co popatrzeć. Widziałam Twoje zdjęcie z wizyty u Danusi i muszę powiedzieć, że fajna babka z Ciebie.
Bardzo podoba mi się ten zakątek z oczkiem.

Też mam sporo róż, ale nie takie ilości jaknu ciebie. Inna sprawa, że róże olbrzymy robią się po kilku latach. U mnie to 3 latki i z każdym razem krzaczki większe. Mam też sporo róż przessdzanych wiosną tego roku słabo zawiązały paczki, ale mają sporo nowych pędów może w przyszłym roku będą lepiej kwitły
Dzisiaj poleciałam do sąsiada ogrodnika i chciałam kupić róże co masz La Villa Vita, ale już nie było a tak się zastanawiałam jeszcze tydzień temu czy ją kupić. Jak zobaczyłam u ciebie to jest bardzo ładna.

Popatrzyłam po szkółkach ibroznie ja opisują zbaranialam całkowicie jedni piszą że ma 1 m wzrostu inni że urosła ponad 2,5 metra i komu wierzyć.
violaskom 15:30, 30 cze 2021

Też mam sporo róż, ale nie takie ilości jaknu ciebie. Inna sprawa, że róże olbrzymy robią się po kilku latach. U mnie to 3 latki i z każdym razem krzaczki większe. Mam też sporo róż przessdzanych wiosną tego roku słabo zawiązały paczki, ale mają sporo nowych pędów może w przyszłym roku będą lepiej kwitły
Dzisiaj poleciałam do sąsiada ogrodnika i chciałam kupić róże co masz La Villa Vita, ale już nie było a tak się zastanawiałam jeszcze tydzień temu czy ją kupić. Jak zobaczyłam u ciebie to jest bardzo ładna.

Popatrzyłam po szkółkach ibroznie ja opisują zbaranialam całkowicie jedni piszą że ma 1 m wzrostu inni że urosła ponad 2,5 metra i komu wierzyć.

Trudno powiedzieć jak jest wysoka. Ja prowadzę ją specjalnie wysoko, bo w nogach ma cień i inne rośliny. Ale odrosty ma wyrównane tzn. nie wypuszcza długich batów ( co lubię ) i myślę, że cięciem można regulować jej wzrost. To jedna z moich lepszych róż, choć wolę jak jest bardziej pomarańczowa niż różowa.
daszum 22:59, 30 cze 2021

Ela, masz rację z tymi trawami.
U nas było cieplej, to szybciej urosły. Teraz wszystko się wyrówna.

Dzisiaj przyniosłam z pola trochę jęczmienia. Jutro wrzucę tą słomę do oczka, bo mam wstrętną wodę.
Moje oczko jest cały dzień w słońcu.

Twoje oczko i otoczenie to prawdziwa perełka
ElzbietaFranka 23:36, 30 cze 2021

daszum napisał(a)
Ela, masz rację z tymi trawami.
U nas było cieplej, to szybciej urosły. Teraz wszystko się wyrówna.

Dzisiaj przyniosłam z pola trochę jęczmienia. Jutro wsrucę tą słomę do oczka, bo mam wstrętną wodę.
Moje oczko jest cały dzień w słońcu.

Twoje oczko i otoczenie to prawdziwa perełka

Zrób wiązkę zawin sznurkiem i wrzuć obciaz jakimś kamieniem. Możesz też zasłonić prześcieradłem jak takie słońce. Trzeba sobie radzić.
daszum 23:16, 01 lip 2021

Elu słomę już wrzuciła i czekam na efekt.

Oczka nie nakryję prześcieradłem,bo mam na niego widok prosto z salonu i ta szmata by mnie drażniła.
KasiaBawaria 10:35, 02 lip 2021

Pomysl z jeczmieniem super, tylko gdzie ja go tu znajde.
ElzbietaFranka 11:44, 02 lip 2021

KasiaBawaria napisał(a)
Pomysl z jeczmieniem super, tylko gdzie ja go tu znajde.

Kasiu kilka stron wstecz na moim wątku opisywałam o ekstrakcie z jęczmienia. Pokaże jeszcze raz butelkę zapisz sobie powinnaś u siebie go tam dostać.
Ja tego używam bo nie za bardzo mam gdzie słomy dostać tutaj nie sieją jęczmienia.

Są też mniejsze opakowania to jest litrowe. U nas kosztuje ok 100 zł kupowałam przez internet.