Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Mój zielony świat malowany roślinami... 19:18, 11 lip 2013

Do góry
Hortensja waca do sił ale uschnięte części amputowałam strasznie mi przykro bo to moja pierwsza

U mnie cisza ale w ogrodzie
Na lecie kwiatów zakochałam sie w przetaczniku i nowych kolorach tawułek no były cudne . I tak powstaje nowa rabata
Do tego kupiłam cudną żurawkę 1 aZrobiłam 7 i dodałam cudne trawki bo mi runianka "zjadała"

Boję sie ze mi miejsca w ogrodzie nie starczy

Do tego wkońcu wzięlam sie za najbatdziej zaniedbaną cześc no i już wyplewiona, posprzatana czeka na rosliny. Danusia zaproponowała mi tam kiedyś piękne nasadzenia ale chyba nie będa pasowac bo to za zakątkiem Tess. Muszę pomyślec i poszperwc na forum

Pozdrawiam.
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 21:34, 08 lip 2013

Do góry
Tess napisał(a)
105 postów?????????
Foch.
Foch.

Idę czytać.

i przepadła ...
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 11:10, 08 lip 2013

Do góry
105 postów?????????
Foch.
Foch.

Idę czytać.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:08, 08 lip 2013

Do góry
Się wcale nie ośmieszyłaś, to raz.
To, że pokazujesz "w odcinkach", nieskończone, jest swego rodzaju instruktujcją - to dwa.
To cudowne móc obserwować, jak sobie świetnie radzisz, to trzy.
Bo Cię lubimy i dlatego, że to daje nadzieję innym, dodaje chęci i odwagi.
Rewelacyjnie wychodzi, zaglądam i czekam na każdą nową zmianę.
Moje ogrodowe przedbiegi PART I : planowanie ogrodu 20:47, 05 lip 2013

Do góry
Przypadkiem - to jest chwast
Piękne zakupy.
Moje Takie Tam w Ogródku 18:36, 05 lip 2013

Do góry
Tess napisał(a)
Składam oficjalny protest.
Nazwa tego wątku jest strasznie nieadekwatna do jego zawartości.
Pięknie jest. A odętkę wirginijską mam, białą. Też mi się bardzo podoba.

Nazwa wątku chyba już taka zostanie Cieszę się bardzo, że się podoba
Odętka fajna roślinka, zobaczymy jak się będzie sprawować w następnych latach, bo dziewczyny straszyły, że się dość mocno rozrasta
W Gąszczu u Tess 18:34, 05 lip 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
Tess, mieszane żywopłoty widziałam w Anglii, właśnie i graby i cisy, albo buki strzyżone i cisy, wyglądały rewelacyjnie; jeszcze nie wklejałam tych zdjęć, ale w końcu to zrobię i myślę, że pomysł doskonały; zrób to, a będzie i zacisznie i pięknie
u mnie i architektura i zmiany na murze, męczy mnie już

I ja tak samo myslę. Mam i żwyopłoty cisowe (pomiędzy gabionami) i grabowy. Cisy radze posadzić tam gdzie widzisz przez cały rok - zwłaszcza z okien z domu, bo ich zieleń nawet zima nastraja optymistycznie a graby tam gdzie chcesz się szybko wysłonić. Jest jedno ale....aby żywopłot grabowy był ładny musisz mieć dojście z obu stron.... widziałaś moje cięcie od strony płotu?
Ale jeśli masz kupić małe graby to musisz poczekać ze 4 lata aż wyrośnie ci żywopłot... może w tym czasie tuje już podrosną ? Zastanawiam się czy warto..... Ja bym nie ruszała tuj tylko posadziła winoblusz na płocie nawet dwie sztuki - szybko ci wysłoni zanim tuje urosną.
Zwyopłot z tuj radykalnie cięty może być piękny. Zobacz austriackie żwyopłoty

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 18:17, 05 lip 2013

Do góry
Tess napisał(a)
Madżen, ale uczta dla zmysłów. Cudnie, cudnie, cudnie.
Zajrzysz do mnie w wolnej chwili? Plisss

Biegnę
W Gąszczu u Tess 12:20, 05 lip 2013

Do góry
Tess, mieszane żywopłoty widziałam w Anglii, właśnie i graby i cisy, albo buki strzyżone i cisy, wyglądały rewelacyjnie; jeszcze nie wklejałam tych zdjęć, ale w końcu to zrobię i myślę, że pomysł doskonały; zrób to, a będzie i zacisznie i pięknie
u mnie i architektura i zmiany na murze, męczy mnie już
W Gąszczu u Tess 10:00, 05 lip 2013

Do góry
Tess napisał(a)
Ja w teorii też jestem niezła
Ogrodowisko swego czasu przeczytałam od dechy do dechy (ech, to były czasy, człek każdy wątek znał...)
Naturalne metody też wszystkie znam, niektóre nawet przerobiłam.
Wyciąg z czosnku na miseczniki pomaga jak maść na szczury.

Chemia pomaga dokładnie tak samo jak maść na szczury
Tylko szczury nadal żyją!

Ja stosuję te metody w praktyce, z teorią mam czasem problemy, ale już się wynoszę...
Co z tym ogródeczkiem począć 09:56, 05 lip 2013

Do góry
Magda70 napisał(a)
To, że posadziłaś za ciasno to w/g mnie nie problem...za rok wykopiesz to co będzie zawadzało i na nową rabatkę posadzisz Przecież musisz mnieć co robić...nie bedziesz się przeciesz nudzić ....

edi
przecież

Ja się nudzić na pewno nie bedę za rok to mnie taka jazda czeka że hej
A lawendę już przesunęłam ,wiesz ja to tak jak książka pisze

nieszka napisał(a)
Ale się u Ciebie dzieje!!!!
Tynk na cegle źle nie wygląda, się nie martw. I rabata różano bukszpanowa już się robi. Powiedz jak się sprawują te róże. Nie dopada je żadne choróbsko typu czarna plamistość? Ja szukam czegoś czego nie będę musiała traktować żadnym środkiem jak np Chopina.

Agus ale cię miło widzieć
Rózyczki sprawują się dobrze i są prześliczne ,nie chorują chociaż raz je popryskałam ale to bardziej profilaktycznie przy okazji pryskania innych róż ,Polecam

A ja Chopina jeszcze nie mam ,muszę koniecznie sobie go zafundować

irena_milek napisał(a)
Ewa, połączenie roślin na rabacie świetne

Irenko wiem ,przecież ktoś mnie tego nauczył

Tess napisał(a)
Ewa ja też chcę mieć taką rabatę ile miejsca - szerokości - na nią potrzeba?

Tesiu moja rabata teraz ma szer 1,10 ale bez miejsca na bukszpan
Także myślę że będzie musiała na wszystko mieć 1,5 metra
Cieszę się że komuś coś się już u mnie podoba!!

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 01:10, 05 lip 2013

Do góry
Tess napisał(a)
Czosnki u Irenki kwitną?! Czarodziejka, naturę zaczarowała
Wypatrywałam oczy za taczką wszędobylską, ale dziś się ukrywa.
Czy obecność betoniarki i znikanie pryzmy, i "mąż coś tworzy" oznacza, że powstaje coś z architektury ogrodowej?

ależ masz sokole oko! dziewczyno!
tak, aut w garażach ...żadnych..betoniara i inne..na tapecie, coś się tworzy po Anglii, ale czy nam wyjdzie?
jest bałagan, dyskusja, tarcie, no bo kobieta i mężczyzna, jak coś powstanie..będziemy happy

a tak nawiasem, Waligóra ile..może 60m obsadza rh, no!
hym, ile ziemi, nawozu, skubania!
ale jak patrzę na fotki z wycieczki, warto cóż ryzyk, fizyk
i...żeby nie mówił, pokażę ostanie dzieło, ale nie dziś..gdyby Wieloszka nie wyhaczyła, chyba bym póki, co nie pokazała
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 01:02, 05 lip 2013

Do góry
Tess napisał(a)
Czosnki u Irenki kwitną?! Czarodziejka, naturę zaczarowała
Wypatrywałam oczy za taczką wszędobylską, ale dziś się ukrywa.
Czy obecność betoniarki i znikanie pryzmy, i "mąż coś tworzy" oznacza, że powstaje coś z architektury ogrodowej?

powstaje, ale mężuś, chce aby pokazać ogrodowiskowo, czyli.
1. pomysł
2. straszny pomysł
3. jednak wyłazi bokiem
bokiem, się nie uda, wracamy do początkku.
lepiej to zróbmy
ja przestraszona, on w pomysłach i hi, jak to wyjdzie, zmiany kolosalne
ale coż...zimny prysznic.... każdy uwielbia, może jak mówi Wieloszka i jej osobisty ogrodnik....za 5 lat?
to już będzie to?
i mam pomysł, albo wiedzę ...co to będzie z naszymi ogrodami?
...chyba za 5 lat
jestem niezmiernie ciekawa, ogród to obraz malowany chwilą
Mój kawałek raju II 00:56, 05 lip 2013

Do góry
Tess napisał(a)
A u mnie pojedyncza czarna już kwitnie
Ale powiem szczerze - chciałam ją mieć, ale teraz średnio mi się podoba (to eufemizm
Buziaki, Aniu

może w jakimś zestawieniu zyskujebuziole
Mój kawałek raju II 00:47, 05 lip 2013

Do góry
A u mnie pojedyncza czarna już kwitnie
Ale powiem szczerze - chciałam ją mieć, ale teraz średnio mi się podoba (to eufemizm
Buziaki, Aniu
W Gąszczu u Tess 00:43, 05 lip 2013

Do góry
Ozz napisał(a)
A jak maść z cyjankiem?

Dokładnie tak samo
Znasz zapewne ten skecz z Adolfem Dymszą? (chyba)
Sprzedaje warszawski cwaniaczek na bazarku maść na szczury.
I nawija:
"Maść na szczury, maść na szczury"
Panie, a jak ta maść działa? - pyta ktoś z gawiedzi.

Sprzedawca:
"Wyciągamy szczura z dziury i okrężnym rączki ruchem smarujemy go pod brzuchem. Następnie szczura puszczamy wolno. Po minucie szczur nam zdycha, taka maść kosztuje dycha".

Ozzi, dzięki za pomoc w planach żywopłotowych
A nie masz czasem jakiejś fotki tego mieszańca?
W podzięce - moje wiejskie róże (bo tu, jak wszyscy zainteresowani wiedzą - róż niet)

Ogród nad Rozlewiskiem 00:30, 05 lip 2013

Do góry
Na dobranoc zostawiam moje wiejskie jukki.

Ogród nad Rozlewiskiem 00:26, 05 lip 2013

Do góry
Z trudem, ale jednak, zaczęliśmy oswajać się z tą straszną niesprawiedliwością losu i natury.
No bo przecież na pewno wiosną bociany wysiadywały jajka.
Ba, jeszcze miesiąc temu tata przynosił do gniazda materiał na ściółkę.
Skoro więc młodych nie ma, to: albo stare, wiedząc, że nie zdążą wychować młodych (bo wiosna taka późna była) wyrzuciły jajka lub młode pisklęta z gniazda (znane i opisane są takie przypadki), albo coś innego złego młodym się zdarzyło.
W ubiegłym roku, w czerwcu, w jednym z gniazd padły wszystkie pisklęta. Były już dość duże. Hipotetyczna, ale najbardziej prawdopodobna przyczyna tego przykrego zdarzenia - któryś z rodziców przyniósł jedzenie, które im zaszkodziło. Np. zatrute chemią zwierzątko. Albo padłe w wyniku choroby zwierzątko.

I kiedy już oswoiliśmy się prawie (prawie robi wielką różnicę) z tą straszną wiedzą, do gniazda zbliżył się drugi bocian. Pomyślałam, że to wraca z wypasu Pan Bocian lub Pani Bocianowa. Jakież było nasze zdziwienie, kiedy ten bocian lotem nurkowym przeleciał tuż nad głową naszego boćka. Raz, potem drugi.

O co chodzi? Wprawdzie wiosną jakieś bociany robiły naloty nad gniazdo, ale wówczas miało to jakieś uzasadnienie. Chciały odbić gniazdo lub panią Bocianową (no, powiedzmy, że wydawało im się, że mogą to zrobić).
Ale teraz? Przecież to nie ma sensu?

cdn. Wybaczie, kochani, ale już pół godziny nowego dnia, a rano muszę wstać do pracy.
Jutro wieczorem opowiem resztę.
W Gąszczu u Tess 00:07, 05 lip 2013

Do góry
Tess napisał(a)
Wyciąg z czosnku na miseczniki pomaga jak maść na szczury.
A jak maść z cyjankiem?
Ogród nad Rozlewiskiem 00:03, 05 lip 2013

Do góry
Wszystko wskazywało na to, że młodych boćków nie ma. Nie ma!
No bo ten w gnieździe przecież dorosły jest. Świadczą o tym jego wielkość no i czerwone nogi, czerwony dziób.
Naszą ocenę sytuacji wzmocniło to, co zobaczyliśmy na okolicznych łąkach. Stada bocianów. O wiele liczniejsze, niz miesiąc temu.
Tu widać tylko kilkanaście, w rzeczywistości na tej łące było ich ponad pięćdziesiąt. Ale mam kiepski aparat, i kiepski zoom.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies