Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 15:14, 15 lip 2013

popcarol napisał(a)
wow, jaka szkółka u Ciebie! Gratulacje!! jeżówki też uwielbiam u mnie kwitną już na całego, muszę obfocić. świeczniki obłędne.
pozdrawiam,!!

Karolina, wiedziałam' że Tobie spodobają się świeczniki. Obfoć jeżowki, wpadnę zobaczyc.
magnolia 15:48, 15 lip 2013

agniecha973 napisał(a)

Wstawiam moje bazgroły związane z rozmieszczeniem zakupionych limek. Nie dałam rady zrobić tego w skali. Wydaje mi się to jeszcze bardziej rozległe' ale kartki mi brakło. Starałam się narysowac w jak najlepszych proporcjach, stałam przy oknie i rysowałam. Nie wiem czy da sie coś z tym zrobić, tzn. Czyjest na tyle czytelne żeby coś doradzić.
H - hortensje
M - molinie
S - irysy syberyjskie
I - irys żółty
F - robinia frisia
Wszystko oprocz horti jest posadzone, ale na tym etapie jeszcze może zmienić miejsce. Mam sporo irysów syb. do dosadzenia. Najważniejsze teraz posadzić dobrze hortensje, żeby już ich nie przesadzac, bo kupiłam 2 worki kwaśnego torfu i chciałabym im trochę domieszac do ziemi.

a te x ołówkiem, przed choinami, to jest coś?
Milka 15:54, 15 lip 2013

Dawno nie byłam, ale nadrobiłam...zakupy, sadzonki, podejrzenie o wizytę u psychoanalityka
jeżówki cudne
agniecha973 15:55, 15 lip 2013

Tak, myślałam o miskantach, ale przesadziłam z gęstością. Mam kilka gracillimusów i morning light. Chaos, prawda? Myślałam, że dam radę sama, ale jednak nie umiem.
Syla 16:04, 15 lip 2013

Agnieszka ale Ci się świeczniki trafiły a ta cena ? .... gratuluję zakupu ..... masz szczęście , że na nie wpadłaś
ewalm 16:06, 15 lip 2013

A jakiś wypełniacz między tym wszystkim przewidujesz? Cos niskiego, kępiastego? Jakieś bodziszki albo coś?
magnolia 16:10, 15 lip 2013

wiesz, chyba tzrewba te plamy rysowac inaczej- irysy to kępa ok 40-50 cm, molinie ok 50 cm, miskanty- ok 60-70. Hortensje- dobry metr, nawet 140cm. wtedy wyjdzie inaczej wszystko.
Tess 16:17, 15 lip 2013

Gratuluję szkółki hortkowej Kwiatki z tych horti świeżoukorzenionych radzę usunąć, po co ma się wysilać? Ja na swoich tak zrobiłam.
Zaintrygowała mnie teoria dot. zieleni runianki i cenia. Czy chodzi o to, że w cieniu ma ładną, soczystą zieleń, a w słońcu jest nijaka?
Idę poczytać dalej wspak
agniecha973 17:26, 15 lip 2013

irena_milek napisał(a)
Dawno nie byłam, ale nadrobiłam...zakupy, sadzonki, podejrzenie o wizytę u psychoanalityka
jeżówki cudne

Irenko, ja też u Ciebie już bardzo dawno nie byłam. Niby mam wakacje, ale i tak czasu za mało na wszystko co by się chciało. Na wolniejszych obrotach działam, ale po to są wakacje. Ten psychoanalityk to mi się spodobał u Domi i skopiowałam do swojej sytuacji Pozdrawiam.

Syla napisał(a)
Agnieszka ale Ci się świeczniki trafiły a ta cena ? .... gratuluję zakupu ..... masz szczęście , że na nie wpadłaś

Syla, zapytałam o cenę i myślałam, że nie kupię, bo sobie pan zaceni, a on mi 6 zł za dwa zaproponował. Szybko dokonałam transakcji, żeby się nie rozmyślił. Z rynkiem to tak jest, że chodzisz ileś razy i nic, aż tu nagle coś się trafi.

Tess napisał(a)
Gratuluję szkółki hortkowej Kwiatki z tych horti świeżoukorzenionych radzę usunąć, po co ma się wysilać? Ja na swoich tak zrobiłam.
Zaintrygowała mnie teoria dot. zieleni runianki i cenia. Czy chodzi o to, że w cieniu ma ładną, soczystą zieleń, a w słońcu jest nijaka?
Idę poczytać dalej wspak

OK, kwiatki uszczypnę, choć chętnie sprawdziłabym jak wyglądają. Jeśli chodzi o runiankę, to wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to, że tak właśnie jest jak piszesz.
agniecha973 17:47, 15 lip 2013

magnolia napisał(a)
wiesz, chyba tzrewba te plamy rysowac inaczej- irysy to kępa ok 40-50 cm, molinie ok 50 cm, miskanty- ok 60-70. Hortensje- dobry metr, nawet 140cm. wtedy wyjdzie inaczej wszystko.

Magnolio, ja się jakoś pogubiłam w tym wszystkim. Nie mogę tego ogarnąć. Odzyskałam swojego laptopa i spróbuję odnaleźć wśród swoich zdjęć skany projektu, wtedy może uda się to w skali ułożyć.
Moje irysy syberyjskie po 3 latach mają średnicę dobrze ponad metr, nawet półtora metra. Ja nie umiem określić co za czym, co przed czym. Mam zapisane Twoje słowa, że przy choinach ma iść pas miskantów, później pas kosaćców a na ich granicy krzewy. Ja nie umiem tego wcielić w życie. Wydaje mi się, że miskanty za bardzo zasłonią choinę, więc nie sadziłabym całego szpaleru, tylko fragmentami. Kosaćce są też wg mnie wysokie i rozłożyste, więc posadzenie między nie a miskanty piwonii czy jaśminowców nie bardzo widzę. Ale ja słabo widzę. Oświeć mnie.