Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogrodowy song 12:09, 22 wrz 2015

Do góry
Magnolie mają płytki i kruchy system korzeniowy i generalnie nie znoszą przesadzania.
Jeśli już trzeba ją przesadzić to należy to zrobić jak najszybciej im młodsze drzewko tym większe szanse przyjęcia. Magnolia ponoć nie lubi przycinania ale ja swoją przycinam i zawsze odbija pięknie. Przesadzać z jak największą bryłą i podlewać ... w ogóle magnolię należy podlewać nawet starsze egzemplarze susza jest dla nich baaardzo groźna.
Macham
Moje małe królestwo 10:03, 22 wrz 2015

Do góry
mam zwykła cyfrówkę i cięzko zrobić dobre zdjęcie ale tak to ma mniej wiecej wyglądać

od lewej ma być posadzona magnolia gwieździsta royal star
nie mam pomysłu co wsadzić, przed magnolią aby ładnie wyglądało później, myślałam o hortkach bobo lub silver dollar 3 sztuki
niebieskie to 2 budleja 1 już rośnie przy drabince
w nogach żółte jeżówki ale rozważam też białe 6 sztuk
karłowe cyprysiki mają iść przed jeżówkami 6-7 sztuk
a przed cyprysikami jako obwódka mała czekoladowa trawa nie bardzo wiem jak się nazywa bo i pani sprzedająca nie wiedział
a od lewej przy magnolii ma powstać w przyszłym roku ciurkdełko , dlatego tak sobie wymyśliłam, że magnolia będzie tam fajnie wyglądała

a tu dalsza część rabaty od prawej, roślinki małe wiec słabo widać
Wielkie plany na mały ogródek-zwierzenia Dorotki :-) 08:59, 22 wrz 2015

Do góry
Dorotko jak różano u Ciebie

Myślę, że chyba za wąską rabate pod róze zrobiłąś wzdłuż domu. Teraz róże sa młode, a za rok, dwa nie zmieszczą sie tam. Sama już dwa razy poszerzałam

Czy mozesz mi napisac jak sprawuje sie magnolia u Ciebie? Jak nalezy ją wsadzić, czy jakas specjalna ziemia jest potrzebna?
Pytam, bo mam dostac 4 sztuki i nie wiem co z nimi zrobić.

pozdrówka.
Moja bajka 22:59, 21 wrz 2015

Do góry
monteverde napisał(a)

a może najnowsza magnolię Oriental Night lub Genie dorasta do 3 m i powtarza kwitnienie jedna i druga pachnie pozdrówka Kasiu

Aniu obawiam się, że na magnolię jest tam za mało miejsca. Bez będzie dość szeroki i jego mogę ciachać, ale magnolia już cięcia nie lubi.
Do raju daleko - u Ewy 21:21, 21 wrz 2015

Do góry
Kasya napisał(a)

mhm
i nie widac gdzie poczatek z przodu i koniec po lewej

a ta druga bardzo ladnie z tymi hostami z przodu wyglada
i widac hortki
tam sa jeszcze krzewuszki ?
nie zasłonią hortek ?

Po prawej jest hortensja Tardiva, a po lewej krzewuszka. Po środku magnolia, a obok buk (ale muszę go gdzieś przenieść, jeszcze nie wiem gdzie). Krzewuszkę i Tardivę będę mocno przycinać, żeby było widać hortensje
Borówcowy raj 21:04, 21 wrz 2015

Do góry
chojna napisał(a)
Moniu ja też uwielbiam , dlatego uwielbiam też Twój ogród ☺

Magnolia przez to że jest ładna wiosną , musi mieć ładne towarzystwo ☺

To się zgadza. Wiosną nie mogę się napatrzeć. Szczególnie na takie wieloletnie z ogromną ilością kwiatów.
"W kolorze blue" 20:50, 21 wrz 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
Magnolia, to było podłe, mogłaś mi pozostawić jeszcze chwilę złudzenia, a nie tak, od razu

Ha oj zludzenia sie domaga ta co wali mlotem miedzy oczy zarty sie skonczyly zapierducha trwa do smierci )))
"W kolorze blue" 20:30, 21 wrz 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

jak buki posadzisz to akurat zima lodem skuje ziemię i zaczniesz pewnie akcję sadzenia cebulowych kilofem w ziemi. Spoko, wyrobisz się do Sylestra, paznokcie odmoczysz do ferii, a wtedy zacznie Cię gonić do siania pomidorów i papryki na parapetach. Będziesz do nich gadać do marca, a potem już do ogrodu.
Przegrana jesteś, nie ma co.
Buziaki- idę czytać Hobbita najmniejszemu.
Magnolia, to było podłe, mogłaś mi pozostawić jeszcze chwilę złudzenia, a nie tak, od razu

Sebek, no ja w sumie nie wiem, a co jak mama przeczyta))))) a co jak cv zaczniesz otrzymywac z kandydatkami do pracy? i niekoniecznie o kopanie w ogrodzie mi chodzi Rozwaz na spokojnie, sa plusy dodatnie, ale też i minusy nazwy
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 20:29, 21 wrz 2015

Do góry
Enya73 napisał(a)

No to git. Magnolia piękne drzewko
U Pudełka w Pisarzowicach można dostać bardzo ładne i zdrowe sadzonki cisa hicksii i hilli - po 13 zeta w detalu, w hurcie po 10,80 zeta brutto z Vat, a myślę, że jak piszesz o ekranie, to sporo ich będziesz potrzebowała, więc powyżej 10 szt. już możesz negocjować cenę. Ja się zawsze targuję ze sprzedawcami przy większych zakupach z jednej odmiany.

Dzięki za informację bo ja jakieś 3 tygodnie temu kupowałam hicksii u Kapiasa za 15 zł. A jeszcze muszę sporo kupić.

Tak przy okazji - może się orientujesz gdzie w naszym rejonie (Śląsk) można kupić fajne sadzonki graba na żywopłot?

Gratuluję dopracowanego ogrodu- jednak smutne jest to co piszesz, że nie masz czasu się nim rozkoszować ...
"W kolorze blue" 20:26, 21 wrz 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

jak buki posadzisz to akurat zima lodem skuje ziemię i zaczniesz pewnie akcję sadzenia cebulowych kilofem w ziemi. Spoko, wyrobisz się do Sylestra, paznokcie odmoczysz do ferii, a wtedy zacznie Cię gonić do siania pomidorów i papryki na parapetach. Będziesz do nich gadać do marca, a potem już do ogrodu.

Gratulacje

Jakby co to kilofa wiesz gdzie szukać
"W kolorze blue" 20:17, 21 wrz 2015

Do góry
malkul napisał(a)

no ja! zaś na mnie

I Tobie buziaki Mała- jak się delikatnie wrzeszczy?
"W kolorze blue" 20:16, 21 wrz 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
Jola, MOWY NIE MA teraz to ja zapdnę w sen zimowy, tylko sobie buki posadzę

Kasia, dziękować, plus docen swoje precyzyjne ruchy od razu:_)

Borówcowy raj 14:55, 21 wrz 2015

Do góry
Moniu ja też uwielbiam , dlatego uwielbiam też Twój ogród ☺

Magnolia przez to że jest ładna wiosną , musi mieć ładne towarzystwo ☺
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 14:55, 21 wrz 2015

Do góry
Enya73 napisał(a)

U Pudełka w Pisarzowicach można dostać bardzo ładne i zdrowe sadzonki cisa hicksii i hilli - po 13 zeta w detalu, w hurcie po 10,80 zeta brutto z Vat, a myślę, że jak piszesz o ekranie, to sporo ich będziesz potrzebowała, więc powyżej 10 szt. już możesz negocjować cenę. Ja się zawsze targuję ze sprzedawcami przy większych zakupach z jednej odmiany.

oj tego nie chiałam przeczytać...i znowu dzień rozmyslań do tyłu
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 14:43, 21 wrz 2015

Do góry
Efffa napisał(a)

Tak, jednak magnolie a z tyłu jej dam ekran z cisa

Odcienie zieleni 13:13, 21 wrz 2015

Do góry
Czyli magnolia i szmaragdy Będzie Pani zadowolona i Pani małżonek też będzie

Sorki, że tak pobieżnie czytam Twój wątek , ale wiecznie gonię z czasem (praca na 2 etaty i mnóstwo innych spraw)...
Wywnioskowałam, że lubisz tak monochromatycznie. To całkiem fajny kierunek. Możesz złamać tę zieleń ewentualnie elegancką bielą. Ja Ci polecam wątek Ani Lecę w kulki, ona ma bardzo elegancki ogród, w zasadzie trzyma się kilku sprawdzonych roślin i powiem Ci, że wygląda to obłędnie. Ogród znam dobrze i to osobiście, polecam, warto tam zajrzeć. Ania też pisze bloga o tym samym tytule, to na pewno ją znajdziesz tu i w sieci

Pozdrawiam serdecznie
Borówcowy raj 13:07, 21 wrz 2015

Do góry
Masakra z tymi ślimakami.

Moniu ja jeszcze z pytaniem. Czym masz wypełnioną przestrzeń pomiędzy danicami?
Jak duże rozrosły się Twoje danicowe kulki?
Planuję dać 4 daniki nieopodal magnolii i nie wiem co im posadzić do towarzystwa.
Magnolia podobno nie lubi być podsadzona niczym.

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 19:42, 20 wrz 2015

Do góry
Kasik napisał(a)

Ten kształt powstał tylko dlatego, że na końcu stała magnolia i musiałam o nią zahaczyć wytargałam całą ziemię bo nawet nie śmiałam wspominać Grzesiowi, ze można by ją ruszyć - Magnolkę - A On przyszedł i stwierdził, ze ta magnolia tam nie może stać i przesadził ja na środek.

Gdybym to wiedziała.... Toż bym rabatę inaczej poprowadziła, no ale nic- kiedyś ją zakręcę i poprowadzę dalej. Dziś jest JAJO

Ale to jajo naprawdę fajnie wygląda....a jak już Grzesiu za planowanie kwiecia na rabatach się wziął to już całkiem dumna powinnaś być
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 19:32, 20 wrz 2015

Do góry
JulkAd napisał(a)

Idealne jajo....a jaki kant?....super

Ten kształt powstał tylko dlatego, że na końcu stała magnolia i musiałam o nią zahaczyć wytargałam całą ziemię bo nawet nie śmiałam wspominać Grzesiowi, ze można by ją ruszyć - Magnolkę - A On przyszedł i stwierdził, ze ta magnolia tam nie może stać i przesadził ja na środek.

Gdybym to wiedziała.... Toż bym rabatę inaczej poprowadziła, no ale nic- kiedyś ją zakręcę i poprowadzę dalej. Dziś jest JAJO
Odcienie zieleni 12:38, 20 wrz 2015

Do góry
wiec wydaje mi sie ze Magnolia to rozsadny wybór, ale znowu pomyslałam o grujeczniku?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies