Przepraszam, że tyle wpisów, ale patrzę i odpisuje. To twoje siane dalie czy kupione tak wyrosły. I jakie to dalie.
Maja ok 0,5 metra jeszcze miesiąc w domu to będą miały metr.
Przytnij im wierzchołek będą szły w boczne pędy. Tak się robi widziałam takie cięcia w angielskich ogrodach na HGTV.
Jak masz balkon czy jakieś chłodne miejsce to tam je wstaw.
Moje siane mają ok 10 cm. Te same dalie kolnierzykowe zasieje do gruntu ok. 10 maja w zależności od pogody.
Znalazlam w ogrodzie nowe piwonie. Te, rozsialy sie same, z nasion. Musze je przy okazzji wykopac i przesadzic w inne miejsce. Zakwitna? Tak, za jakies 5-7 lat
Na pierwszej focie to zmarznięte pędy ten czarny napewno. Jak będziesz cięła to przycinaj od góry co 15-20 cm aż dojdziesz do zielonego pędu. Nie ma innej rady.
Na drugiej focie widać życie. Zetnij peda 2 cm nad ostatnim wypuszczonym (zielonym rudym) pączkiem.
Nad zielonym pędem jest suchy pęd przytnij go do bocznego pędu. Nalezy przyciąć wszystkie suche.
W prawym rogu na dolnej focie też są martwe pędy wytnij są zmedne.
Zresztą zobacz dzisiaj Hyży na YouTube pokazuje cięcie róż po tej zimie.
Nie zgadzam się z nim, że nie ma potrzeby pryskania wiosna Miedzianem, ale jestem innego zdania. Trochę się miota z tymi ooryskami.
Ja w w sezonie jesienno zimowym nie odkryłam róż i bardzo ucierpiały, ale przycięłam może coś wyrośnie.
W połowie stycznia jeszcze nie było mrozu więc pędy były zielone potem przyszedł mróz i efekt widoczny. Trzeba okrywac bo mróz może przyjść nawet w marcu.
Dzisiaj rolnicy bronili swoje plony, zamrazajac je...Cala noc lali na drzewa owocowe wode, w winnicach plonely setki wiader z ogniem...Ciezka ta noc byla...
U mnie mroz tez niezle sobie poczynial, ale ogrod sie obronil, nie musialam tak jak kilka lat temu, przez cala noc spryskiwac roslin.
Nie mam teraz aktualnych fotek, pokazuje co bylo kilka dni temu...
Brzoskwinie
Wisnie ozdobne Kiku
Wisnie Taoflora Red
Jablon ozdobna Ola
Widac paki kwiatowe, ciesze sie ze sie przyjela
Ale...Niezbyt ladnie wygladaja, zaschniete owocki z poprzedniego roku...Taka jej wada.