Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 20:27, 09 lut 2015

Do góry
Zgadzam się, zagajnik brzozowy rzecz wspaniała!
I brzozy są o tyle fajne, że nie dają głębokiego cienia, tylko przyjemny półcień
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 19:50, 09 lut 2015

Do góry
To wstawiłam drzewa tak orientacyjnie. Nie ma tam jarzębinek.

Idąc od prawej strony tarasu.
Za kosodrzewiną mógłby być miskant(Biały kolor, który powtarza się przy basenie i sosnach piram).
Żółte 2 klony szczepione, które będą formowane.
Za basenem są 3 brzozy, w tym jedna doorenbos.
Na końcu myślałam o posadzeniu świerków serbskich.

Dalej lewa strona od końca.
Na razie tam wstawiłam dęba kolumnowego, jeśli nie będzie przy drewutni.
Na przeciwko basenu 3 sosny piramidalne, te przesadzane z boku domu. Póżniej 7 tujek już rosnących.

Myślałam dać pod brzozami hosty, albo wrzosy, konwalie.
Chciałabym też w ogrodzie lawendę.

I problem,, który pojawił się przy rysowaniu tego szkicu.
Zawsze chciałam 3 wiśnie umbrella, białe hortensje i coś zimozielonego lub obwódkę z buksz.w miejscu gdzie wstawiłam te 2 żółte klony.
Wiśnie byłyby kolejnymi drzewami.Tylko czy żółte klony i białe hortensje pasują do siebie.Jakoś nie bardzo to widzę.

I co myślicie?

Ogród Sylwii od początku cz.II 19:42, 09 lut 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
Witaj Sylwiu.
Wszystko jest u Ciebie perfekcyjnie zrobione.
Piękny ogród A te brzozy, ach..
Pozdrawiam.

Myszko .... dziękuję
Ogród Sylwii od początku cz.II 19:33, 09 lut 2015

Do góry
katarzynkak napisał(a)
Witaj Sylwio.
Nie będę oryginalna pisząc, że masz cudowny ogród Ale porównując wątki z początku tej drogi, aż chce się pracować. Ogromne zmiany.

Sylwio czy mogłabys mi podpowiedziec jak posadzić brzzoy pozyteczne, aby utwozyc taki mini zagajnik brzozowy, jaki masz u siebie? Najlepiej, jak by to był jakis rzut z góry. Jakie dałas tam trawy? Ja mam w planach posadzic 6 brzózek,ale moja łezka rabatowa będzie mniejsza, niz Twoja.
Za wszelką podpowiedż dziekuje.

Pozdrawiam i życze miłego dnia

Dzięki
Nie mam rzutu na ten zagajnik brzozowy ... mogę jedynie powiedzieć mniej więcej co i jak pisząc .... Brzozy sadziłam co 150-170cm. Jest ich tam 9szt. Rozmieszczone są po delikatnym łuku , nie w linii prostej ....
Na tej rabacie są również kulki bukszpanowe porozrzucane , poupychałam jeżówki , hosty, wrzośce .... Z traw , sterczą tam miskanty variegatusy oraz morning light ... Przed hortensjami są posadzone żurawki oraz carex prairie fire.. Przy lustrze po obu stronach , stożki bukszpanowe , na środku lustra kula cisowa na przy ścianie z lustrem po jednej stronie posadziłam bluszcz ... Rozmiarów tej rabaty nie znam bo nie mierzyłam ...
Wilcza Góra 10:39, 09 lut 2015

Do góry
kosolka napisał(a)

C U D O W N E
Pozdrawiam!!

dziękuję ... na tym zdjęciu też widać, jaką masę sosen samosiejek mamy pośród brzóz
uszczykuję im pędy wiosną, żeby je maksymalnie zagęszczać...jak brzozy z wiekiem pójdą mocno w górę, to może sosenki zrobią trochę "tłoku" na dole
Wilcza Góra 08:38, 09 lut 2015

Do góry
Ewik napisał(a)
Hortensjowo - różane fotki cudne . jeszcze w nawiązaniu do pytania o hortki pod brzozami czy ogólnie o inne rosliny w ich sąsiedztwie - czy stosujesz tam jakies dodatkowe ilosci wody , czy jakies inne wspomagacze ? i jaką masz odległosc od brzoz?

2 duże, długie rabaty mam pod samymi brzozami
rosną na nich głównie hortensje, ale też i inne byliny,
z kwitnących w innych miesiącach: zawilce wiosenne, prymule, ciemierniki, bergenie, mam też tam wsadzone spore grupy białych lilii, żeby rozświetlały te miejsca jeszcze przed hortensjami
później, razem z hortkami kwitną jeszcze białe świecznice
obwódki na tych rabatach zrobiłam z przeróżnych host
pomysł był taki, żeby były to głównie białe kwiaty i biało- zielone liście, które będą się ładnie komponowały z bielą brzóz

nie traktuję tych rabat jakoś specjalnie
jeśli jest susza, to podlewam je tak, jak inne rabaty w ogrodzie
nie mam też w ogrodzie automatycznego podlewania
brzozy robią lekki półcień i ziemia tam nie wysycha nazbyt szybko
moja ziemia to glina więc i to może być sposób na dłuższe utrzymanie wilgotności - użyźniam ją próchnicą, wymieszaną z przekompostowanym obornikiem
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 18:22, 08 lut 2015

Do góry
Agnieszka_B napisał(a)
Wpadam z rewizytą. Dużo się u ciebie w wątku dzieje- pędzisz po prostu.
Też chciałabym wprowadzić więcej hortensji do ogrodu. Brzozy i świerki - jestem jak najbardziej za

Agnieszko witam i zapraszam przy czasie
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 17:33, 08 lut 2015

Do góry
Witam serdecznie widzę, że u Ciepie też w planach brzozy i hortensje. Tak koniecznie białe, pozdrawiam cieplutko
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 15:27, 08 lut 2015

Do góry
Wpadam z rewizytą. Dużo się u ciebie w wątku dzieje- pędzisz po prostu.
Też chciałabym wprowadzić więcej hortensji do ogrodu. Brzozy i świerki - jestem jak najbardziej za
Ogród tworzony z pasją 21:58, 07 lut 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
A mój patent jest taki, że na dość szeroką doniczkę zakładam zwykłą torebkę foliową (podpieram ją od srodka jakimś patykiem). Butelki u mnie się sprawdzają tylko na małych doniczkach, a ja hurtem w jeden pojemnik wkładam kilka roślinek, więc butelka by tego nie zakryła.
Niestety, jak pisze Basia, nie jest to zbyt ładne, więc chowam przed wzrokiem innych
A jak Ty sobie raadzisz? Bo pewnie masz swój sposób, skoro już tyle roślinek rozmnożyłeś

Ja szczerze mówiąc nigdy nie nakładałem butelek. W tym roku spróbuję, może będą jeszcze lepsze efekty.
Mój rozmnażalnik schowany jest w rogu działki, gdzie jest całkowicie zasłonięty. Brzozy dają przyjemny półcień, a tuje chronią przed wiatrem. Nawet w zime zostawiam tam sadzonki. Ja na początku robiłem to dla zabawy, ale kiedyś się udało i zacząłem sobie po trochu rozmnażać. Wkładam pędy do doniczek z torfem i pilnuje aby miały mokro. Nie mogę ukorzenić dereni, a niby takie łatwe do rozmnożenia i berberysów. Może robiłem to w złym terminie. Spróbuje w tym roku wczesna wiosną zobaczymy jak mi pojdzie
Przyjazny ogród 18:38, 07 lut 2015

Do góry
Aniu, zapraszam rzeknij tylko kiedy.

Ewo, iglaste drzewko przy liliowcach - cyprysik groszkowy - będzie wycięte, do niczego tutaj nie pasuje i psuje wszystko na samym przodzie, ponadto nie wygląda ciekawie, zasycha nadmiernie od środka. Natomiast drzewa widoczne na tyle zdjęcia za irysami rosną poza moją działką ... Pomijając brzozy, pozostałych wysokich drzew jest u mnie niewiele.
Kwitnienie irysów bródkowych rozciąga się ponad miesiąc. Najpierw zakwitają miniaturowe (początek maja), zaraz po nich karłowe, następnie odmiany pośrednie, miniaturowe wysokie, rabatowe - BB i wysokie - TB jako ostatnie (początek czerwca).

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 15:46, 07 lut 2015

Do góry
Hej wpadłam na chwilkę, a tu taka debata.
I mój mętlik w głowie::

Kochani napisałam do Danusi z prośbą o ocenę czy pasują brzozy i hortensje.

Hortensje bardzo ładnie rozświetlą (ożywią) mi w tym miejscu rabatę i będą ślicznie wyglądały z brzozami
I tego będę się trzymała

Czyli zostawimy plan z Hortensjami bobo i przycinanymi brzózkami, z cisem i obwódką

Uf.

Co do rabaty bocznej, Hortensje lubię i tam też mogłyby być.Tylko czy nie byłoby już ich za dużo? A może tylko jedną?

Marcin pisał , że brakuje średniego piętra, hm.
W sumie będą tuje do cięcia, serb, buksiki i żurawki.To może dodać jakieś wyższe trawki?

Wodzyn i Agnieszko, Polu fajnie, że wpadłyście

Aniu i Juziu i wzsyscy DZIĘKUJĘ

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 09:28, 07 lut 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Mysza.... ja tak sobie dumam po swojemu... ja nie mam pojęcia o projektowaniu. Bazuję tylko na swoich doświadczeniach i jakimś tam guście (często kokoszki).

Jakbym ja miała robić sobie rabatę, to dałabym kulki i coś pomiędzy. Pod serba kulki te co masz (szkoda dobra które się zgromadziło, a uwierz mi, mam z tym wielki problem u siebie) a niskie hortki Bobo wciśnij pomiędzy kulki i serba... na tej rabacie. Nawet jak któraś hortka wystrzeli, to da tylko ładną plamę, nie przytłoczy.
Brzozy płaczące są same w sobie ozdobne, od ulicy będzie parawan z cisa. I wtedy będziesz mogła brzozy poprowadzić na długość "włosa " jaką uznasz za stosowne.

Oglądałam brzozy pendule jak wyglądają na obrazkach.. i nijak mi nie pasuje z hortkami. Pierwsza myśl Juzi moim zdaniem była najlepsza

Najpierw przekonali mnie na hortki... teraz Ty znów przekonałaś mnie na kulki
hehe
Tylko tam jest studzienka pod brzozami i Gosia chce ją zasłonić. Pomyślimy
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 08:45, 07 lut 2015

Do góry
Anusiu a patrzyłaś na brzozy pendula? one mało miejsca zajmują.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 08:35, 07 lut 2015

Do góry
Wpadłam tylko na chwilę, brzozy i hortensje hm,hm no jakoś mi nie pasuję, zobacz co Danusia sadzi pod brzozami ( ogród z lustrem ) brzozę zwisającą mam i ona sama w sobie cudna, pije dużo wody pod nią pasują niskie roślinki ..... To tyle zmykam do pracy....wpadnę wieczorem
Co posadzić wokół działki 36 x 60 m 22:52, 06 lut 2015

Do góry
Witaj.
Projekt już kupiony ?
Jeżeli chcesz mieć mniej pracy to chyba świerki, przy liściastych trochę pracy jest na jesieni, ale jak to w ogrodzie, zawsze jest coś do zrobienia, nawet przy trawie.
Ale przy tej oborze posadź koniecznie jakieś ładnie brzozy to Ci szybko urosną i zasłonią widoki.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 22:41, 06 lut 2015

Do góry
Mysza.... ja tak sobie dumam po swojemu... ja nie mam pojęcia o projektowaniu. Bazuję tylko na swoich doświadczeniach i jakimś tam guście (często kokoszki).

Jakbym ja miała robić sobie rabatę, to dałabym kulki i coś pomiędzy. Pod serba kulki te co masz (szkoda dobra które się zgromadziło, a uwierz mi, mam z tym wielki problem u siebie) a niskie hortki Bobo wciśnij pomiędzy kulki i serba... na tej rabacie. Nawet jak któraś hortka wystrzeli, to da tylko ładną plamę, nie przytłoczy.
Brzozy płaczące są same w sobie ozdobne, od ulicy będzie parawan z cisa. I wtedy będziesz mogła brzozy poprowadzić na długość "włosa " jaką uznasz za stosowne.

Oglądałam brzozy pendule jak wyglądają na obrazkach.. i nijak mi nie pasuje z hortkami. Pierwsza myśl Juzi moim zdaniem była najlepsza
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 21:48, 06 lut 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1394-ogrod-w-cieniu-brzozy?page=86#post_8

Tu masz linka do pięknych zestawień bylin z różami Bardzo mi sie podoba w tym ogrodzie u Agaty

siedzę sobie, piję herbatkę, oglądam i szczęka mi opada z wrażenia

mam nadzieję że mi się ona ( ta moja szczęka ) nie zwichruje

dzięki za podesłanie takich widoków, uczta dla oczu
Ogród tworzony z pasją 21:03, 06 lut 2015

Do góry
ewsyg napisał(a)

Moja działka jest mała, ale dwie brzozy juz rosną. Na pewno jeszcze dwie lub trzy dosadzę

Oczywiście popieram decyzje, a jakie brzozy rosną takie zwyczajne?
Ogród tworzony z pasją 21:00, 06 lut 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
Dziękuje Ewo, miło mi słyszeć.
Brzozy to piękne drzewa. Uważam, że powinny się znaleść w każdym większym ogrodzie

Moja działka jest mała, ale dwie brzozy juz rosną. Na pewno jeszcze dwie lub trzy dosadzę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies