Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:01, 02 mar 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Ojoj ja muszę rewolucję na brzozowej zrobić..... Chociaż wszystkie cebulowe bym stratowała.... Mysle.... Ale jak zbyt długo będę myslała to brzozy pendule zostaną.... A ja chcę platany!! Pisz proszę co mam robić!!,
Brzozy czy platany, platany czy brzozy?? Zerknij prosze swoim krytycznym wzorkiem

I to jest cały problem z rewolucjami - czy małymi, czy dużymi... Wszędzie COŚ już rośnie, nie ma jak przesadzić jednego, żeby nie naruszyć innego... A już zwłaszcza u Ciebie - gęsto tak, że szpadla nie ma gdzie wcisnąć Żeby to miało sens, trzeba by czekać do jesieni - teraz wybrać drzewa, w przesadzać wszystko jesienią... Ale to wersja dla cierpliwych, czyli nie dla nas
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 08:42, 02 mar 2015

Do góry
Jeszcze raz sprawdziłam cenę kłączy wypasionych ciemierników.. 35 zł za takie okazy to prawie "za darmo" dawali

Mam trawki Everest.. i muszę powiedzieć, że nie lubią chyba sucho... posadziłam w pobliżu brzozy i przez rok nic nie urosły
Ogród wśród pól i wiatrów 11:40, 01 mar 2015

Do góry
Agi2006 napisał(a)

No to chyba będę musiała zaciągnąć męża na tą wycieczkę. ktoś przecież musi dźwigac zakupy Ciekawa jestem twoich dalszych pomysłów w ogrodzie. Będziesz na tej niezagospodarowanej części robiła trawnik? czy większość to będą rabaty?
Jola a pamiętasz nazwe jałowca przy lawendach? bo mi znowu nowy pomysł świta i chcę jałowce w ogrodzie, a te twoje sa jakies takie fajniutkie w moim typie

Pozdrawiam weekendowo i niestety deszczowo

Agi, nie pamiętam nazwy jałowca. Wzięłam w Parku M, taki jaki najbardziej mi się podobał. I szczerze mówiąc - wzięłam tylko dlatego, że nie miałam lepszego pomysłu ... Jakoś nie jestem przekonana co do jałowców.

Co do trawnika, tak będę robiła na tej części w miarę wypłaszczonej przed domem, ale muszę tam wcześniej wyrównać. A przy samym chodniku chcę zrobić rabatę z różami i bukszpanem, długa prawie 15 metrów, szeroka ok. 1,80. To jest południowy stok, róże powinny rosnąć (chyba, że coś mi innego do głowy przyjdzie). No i miejsce na plażowanie Przy bramie wjazdowej - brzozy, huśtawka, żwir. A oto pierwsza wizja ARTYSTYCZNA! WOW!! śmiech na sali

Kosolkowa Pasja 09:46, 28 lut 2015

Do góry
A czemu brzozy promanalem?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:56, 27 lut 2015

Do góry
Ciągle zaglądam w powiadomienia czy aby Danusia coś nie wyrysowała a tu ciekawskich widzę wielu.

Marzenko jabym wsadziła coś wyższego od brzozy pendula(lepsza jest moim zdaniem ta druga , rozczochrana) a platany szkoda sadzić za gabionami ze względu na ich dekoracyjną korę lepiej przed.(platany szczyt marzeń)
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:05, 27 lut 2015

Do góry
Józia i Danusia... brawo za dobry dowcip

I przyznam się, że mnie też skręca z ciekawości.... nigdy nie pokasujesz fotek "po całości" z uwagi na prywatność sąsiadów.. wiec nie uzmysłowiłam sobie na jakiej patelni siedzisz w ogrodzie. Ja bym posadziła cokolwiek byle mi w okna nikt nie zaglądał... nawet te brzozy bym odżałowała.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:51, 27 lut 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Przedpłocie

Wiem, że prośba do Danusi, ale zapytam tylko - czy rozważałaś wsadzenie drzew pomiędzy ogrodzenie i gabiony i prowadzenie ich na płasko i nie sadzenie drzew tam gdzie są brzozy? Owszem, wtedy z 2 stron ogrodzenia i dość blisko siebie byś miała drzwa, ale też by stanowiły lepsze odgrodzenie od sąsiadów jednocześnie nie zabierając miejsca w ogrodzie. Zawsze możesz zostawić te 2 brzozy pendule, które by wprowadziły trochę poczochrania w ogrodzie.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:16, 27 lut 2015

Do góry
A ja, jeśli w ogóle mogę sie wypowiedzieć,
- odrzucilabym wersje z przesadzaniem grabów. Co innego gdybyś ich nie formowała w klocki, wtedy powstałby fajny lasek grabów
- odrzucilabym wersje z kulistymi platanami, bo tu kule, a za nimi zaraz prostopadłościany, jakoś tak dziwnie
- wywalilabym brzozy, a jeśli juz miałyby zostać to 4 jednakowe, w zależności, które M lubi bardziej
- platany rozpięte na drutach - TAK! zasłonią domy no i wprowadzą do ogrodu cos oryginalnego

ps. Ale pamietaj, ja się nie znam
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 08:15, 27 lut 2015

Do góry
Faktycznie te brzozy jakoś nie pasują.... ani jedne ani drugie

Ciekawe co Danusia podpowie...?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 07:05, 27 lut 2015

Do góry
Prośba do Danusi
Od ponad roku zaplanowałam zmianę na mojej reprezentacyjnej rabacie przed gabionami.
Mam na niej posadzone 4 brzozy doorenbos. Problem polega na tym, że dwie po prawej to wersja pendula a dwie po prawej to jakieś dziczki, które wyrosły z podkładu do szczepienia. Na chwilę obecną wyglad rabat jest niesymetryczy. Za gabionami od strony ulicy posadziłam graby, któr eformuje geometrycznie.

Pomysły na chwilę obecną:
1. Wszystkie brzozy wymieniam na platany Alepn's Globe - znalazłam szczepione na wysokosci 2 m- gabiony mają 1,5 m - będą nawiązywać do wiśni umbraculifera posadzonych przy tarasie. Ogród robi się mocno geometryczny , niepoczochrany i ja nie musze z tymi platanami niema nic robic, mam juz dosyć przycinania więc to też jest ważne - koszt ok 1500 zł
2 Wymieniam tylko brzozy po lewej stronie na wersje pendula - koszt znikomy 200 zł. Ale bedzie ciągle wrażenia poczochrania , brzozy muszę przycinać bo mi zarastają rośliny rosnące pod nimi. Na dodatek jest dla nich za mokro i ciągle mi chorują.
3. Wynieniam brzozy na platany prowadzoane na płasko (ukrzyżowane) aby nawiazać do formy grabów na przedpłociu i postwaje z nich porzadna przesłona domów, które widzę ciągle z ogodu zimowego. Nadaję nowoczesną formę ogrodowi w stylu holenderskim ale mam dużo pracy - kzyżowanie, regulowanie platanów- koszt o 400 zł- 600 zł w zależności od wielkosci platanów. Na efekt czekam 2-3 lata do kształtowania
4. Powtórzenie geometrycznych grabów z przedpłocia przed gabionami - mam wypasione sztuki na tyle domu - moge przesadzic i mieć szybki efekt reprezentacyjnych drzew. Ale czy nie byłoby zbyt monotonnie? 8 szt grabów ? - koszt - siła mięsni M

M jest zwolennikiem wariantu 2 (widok pni brzóz zimą, ilość pracy na dokonanie zmiany)
Ja jestem zwolenniczką wariantu 1 ale waham sie czy bedą kuliste platany pasować do prostokątnych grabów. Brzozy pendule ładnie wygladają tylko w stanie bezlistnym

Danusiu ratuj bo ja mam dylemat niespotykany jak na mnie....
Dla zobrazowania zdjęcia jak to wygląda

Lewa strona

Prawa strona

Przedpłocie
Ogród na górce w zakolu wiślanym 20:13, 26 lut 2015

Do góry
No już opisuję, od lewej:
to najmarniejsze to werbena ogrodowa zwisająca (do donic planuję), potem ostróżka wieloletnia, mak wschodni (pod brzozy) i dzwonek ogrodowy.
Ewulkowy ogród pod lasem początki... 13:41, 26 lut 2015

Do góry
dzisiaj miałam wizytę u alergologa,najbardziej uczula mnie....brzoza potem olcha i leszczyna.
planuje trzy brzozy u siebie i myślę,ze wiele mi nie zaszkodzą w porównaniu z tym,że działka sąsiaduje z brzózkowym lasem,zresztą pyłek brzozy może dolecieć na odległość 100km więc..nie ma co zmieniać planów
Pomieszanie z poplątaniem.Może kiedyś coś z tego wyrośnie :) 09:41, 26 lut 2015

Do góry
Widzę,że ktoś do mnie zagląda Dzisiaj postaram się wstawić to co udało mi się wytworzyć na kartce papieru .
3 dni temu przycięliśmy brzozy i wierzby mandżurskie.Słońce mi trochę przygrzało i posiałam lawendę, jeżówkę, smagliczkę i żagwin Pogoda nas rozpieszcza he, he.

Pole na Wichrowych Wzgórzach, które ma się stać ogrodem 19:11, 25 lut 2015

Do góry
Powtórzę i tu to co pisałam u Sylwii z prośbą o pomoc.

Jak już pisałam chciałabym u siebie kawałek żywopłotu z choiny kanadyjskiej, ale ze względu na ułożenie działki na jej tle musiałyby być róże bądź brzozy z wrzosowiskiem, trawami itp. Doradźcie mi proszę czy takie zestawienie ma sens i czy będzie to do siebie pasowało czy jednak na tle choiny lepiej będą się prezentować inne rośliny, to wtedy będę nadal kombinować.

Bo wydaje mi się, że róże w kolorze różowym i białym lepiej się będą presentować na tle takiej zieleni jak szmaragdy, ale może to takie tylko moje odczucie i spojrzycie na to świeżym okiem
Ogród Sylwii od początku cz.II 18:52, 25 lut 2015

Do góry
Witaj Sylwia!
Przejrzałam cały twój pierwszy wątek i drugi do strony nr 700 (dalej dopiero dotrę) i jak większa część Ogrodowiska jestem zachwycona Twoim ogrodem letnim i zimowym. Podziwiam ogrom pracy.

Mam też do ciebie prośbę. Chciałabym u siebie kawałek żywopłotu z choiny kanadyjskiej, ale ze względu na ułożenie działki na jej tle musiałyby być róże bądź brzozy z wrzosowiskiem, trawami itp. Doradź mi proszę czy takie zestawienie ma sens i czy będzie to do siebie pasowało czy jednak na tle choiny lepiej będą się prezentować inne rośliny, to wtedy będę nadal kombinować.

Pozdrawiam

Ps. Zaglądać będę, bo cuda pokazujesz

Marta
Mój wymarzony ogród 20:02, 24 lut 2015

Do góry
gusiarz napisał(a)
Magdziu i ja oszalałam, gdy zobaczyłam tę alejkę kulkowo-naparstnicową... i te brzozy przy tarasie... Swoją drogą nie wiem jak zamierzają je przesadzać... brzoza kopana bardzo źle się przyjmuje, a to przecież drzewiszcza już są! Oj jest co zgapiać... spodobały mi sie też te przedmurkowe nasadzenia. Widziałam już podobne, ale zawsze łączone z kamienną nawierzchnią - a tu z trawnikiem. To zgapię na pewno, tym bardziej, że murki już mam

ja też mam murki a przed nimi póki co lawenda

z tym przesadzaniem to masz rację, chyba, że są posadzone w jakichś "pojemnikach"
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 19:51, 24 lut 2015

Do góry
Ojoj ja muszę rewolucję na brzozowej zrobić..... Chociaż wszystkie cebulowe bym stratowała.... Mysle.... Ale jak zbyt długo będę myslała to brzozy pendule zostaną.... A ja chcę platany!! Pisz proszę co mam robić!!,
Brzozy czy platany, platany czy brzozy?? Zerknij prosze swoim krytycznym wzorkiem
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 12:19, 24 lut 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Widzę, że sezon ogrodniczy u Ciebie otwarty. Przyjemnie, że już można coś robić.

Kasiu otwarty bo brzozy wymagaja wczesnego cięcia- i tak nie wiem czy nie za późno, ale nie przejmuję się tym. Ja na razie staram się nie nadwyrężać mojego kręgosłupa i pokazuję tylko co trzeba zrobić. Ale tak można tylko do pewnego momentu- później przyjda takie prace które będę musiała sama wykonywać i tego sie obawiam. Pozdrawiam Kasiu i życzę owocnej przygody z zagospodarowywaniem ogrodu
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 12:15, 24 lut 2015

Do góry
bdan napisał(a)
Gosiu teraz ciałaś brzozy? Nie boisz się, że je to osłabi?

Danusiu teraz to właśnie jak na mnie to wcześnie- one jeszcze u mnie nie puszczają soku. Zazwyczaj cięłam póżniej i nawet wtedy kiedy z nich płynęło i nic im się nie działo. A cięcie i przerzedzanie dużo im daje. Liście są większe i ogólnie są ładniejsze. Ale oczywiście niektórym mogą sie nie podobać takie przycinane brzozy. Fakt , że te puszczone do góry są piękne ale to są takie duże drzewa. Częśc takich mam też zostawionych żebym się mogła na nie papatrzeć.
Mój wymarzony ogród 12:07, 24 lut 2015

Do góry
Magdziu i ja oszalałam, gdy zobaczyłam tę alejkę kulkowo-naparstnicową... i te brzozy przy tarasie... Swoją drogą nie wiem jak zamierzają je przesadzać... brzoza kopana bardzo źle się przyjmuje, a to przecież drzewiszcza już są! Oj jest co zgapiać... spodobały mi sie też te przedmurkowe nasadzenia. Widziałam już podobne, ale zawsze łączone z kamienną nawierzchnią - a tu z trawnikiem. To zgapię na pewno, tym bardziej, że murki już mam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies