wow, ale rodki urosły przez ten czas! wogóle wszystko urosło!
a Ty gdzie na giełdę się szykujesz, zamiast się kurować! lepiej odpuścić pare dni, bo potem nie będzie już czasu na leżenie i chorowanie
trzym się
:*
Posadź to już w drugi sezon się przekonasz
Wbrew pozorom jest trudny do skomponowania, przez to że szybko rośnie i jest zaborczy, wykłada się na boki. Ja go lubię do piwonii, wiosną szybko rusza, ładne ma liście i fajnie komponuje się z piwoniami..
Końce maja już jest wysoki, ale stoi, jest piękny.. czerwona kreska jego wysokość.
Z piwoniami go lubię.. ale widać, że już leży.. piwonie przekwitają ,przywrotnik od razu jest cięty niziutko. Wsadzam pomiędzy dalie i jak coś się wyrywa do rośnięcia (kwitnienie) to go od razu upitalam
Po około miesiącu jest już zielonym dywanem... ale wcześniej straszy pustką...
W głąb rabaty posadzisz, nie ma tego efektu i zagłuszy wszytko wkoło.
Na brzegu wywala się na trawnik i po ścięciu miesiąc straszy...
Kocham go do czerwca, a od czerwca straszę że wyciepię.. ta lokalizacja to ostatnia szansa w przechowalniku, bo z poprzedniego miejsca wyjechał z hukiem. Byłą to jedyna rabata jaką zrobiłam zgodnie z projektem... z gazety ogrodniczej projekt wzięłam.. I jedyna rabata która w krótkim czasie poszła całą do wyciepania. Była koszmarna.
Przewrotnik może jak chłop... faktycznie, wnerwia ale bez niego żyć się nie da
O widzisz wszystkie drzewa maja u mnie po zimie zielone pnie....u mnie bagno a kora się jak na złość nie łuszczy ! Wręcz chyba od tej wilgoci trzyma sie pnia, że musiałabym ją zeskrobywać.... Eh juz jedna zeskrobalam... Już sie nie odbudowała...
Dla Agi info - dooorenbosy wypuszczaja wiosna pózniej liscie niz pospolite, pózniej je też gubią, ale najważniejsza róznica, że maja wielkie ciemnozielone liście.
Dzięki za info o doorenbosach. Będę obserwować czy mają inne liście. Nie rzuciło mi się w oczy, ale nie wierzę, żeby ta szkółka się machnęła. Wg zdjęć raz wydaje mi się , że mam inne, a raz, że takie właśnie
Aniu ogromne dzięki za lekcję o przywrotniku, nie ma to jak informacja z pierwszej ręki. Czyli jak go posadzę z kocimiętką w ramce z bukszpana to nie powinien mnie tak drażnić bo się będzie co najwyżej pokładał na siebie. W jakich odstępach posadzić do w kwadracie 2mx2m, żeby stworzył jednolitą plamę??? przyjmijmy że będę miała tą wyższą odmianę .. bo chyba taką zamówiłam sobie w styczniu, a ma dotrzeć do mnie w marcu ... ale sobie zapomniałam ... ... zresztą do ramki to może i lepsza taka wyższa odmiana?? Swoją drogą, to piękne te zdjęcia ..... szczególnie to z piwonią!!!