Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

kitek81 18:50, 05 mar 2015

wow, ale rodki urosły przez ten czas! wogóle wszystko urosło!
a Ty gdzie na giełdę się szykujesz, zamiast się kurować! lepiej odpuścić pare dni, bo potem nie będzie już czasu na leżenie i chorowanie
trzym się
:*
Mala_Mi 18:52, 05 mar 2015

Joaska napisał(a)
Aniu a przywrotnik dlaczego może wkurzać??

Posadź to już w drugi sezon się przekonasz
Wbrew pozorom jest trudny do skomponowania, przez to że szybko rośnie i jest zaborczy, wykłada się na boki. Ja go lubię do piwonii, wiosną szybko rusza, ładne ma liście i fajnie komponuje się z piwoniami..

Końce maja już jest wysoki, ale stoi, jest piękny.. czerwona kreska jego wysokość.

Z piwoniami go lubię.. ale widać, że już leży.. piwonie przekwitają ,przywrotnik od razu jest cięty niziutko. Wsadzam pomiędzy dalie i jak coś się wyrywa do rośnięcia (kwitnienie) to go od razu upitalam

Po około miesiącu jest już zielonym dywanem... ale wcześniej straszy pustką...

W głąb rabaty posadzisz, nie ma tego efektu i zagłuszy wszytko wkoło.
Na brzegu wywala się na trawnik i po ścięciu miesiąc straszy...

Kocham go do czerwca, a od czerwca straszę że wyciepię.. ta lokalizacja to ostatnia szansa w przechowalniku, bo z poprzedniego miejsca wyjechał z hukiem. Byłą to jedyna rabata jaką zrobiłam zgodnie z projektem... z gazety ogrodniczej projekt wzięłam.. I jedyna rabata która w krótkim czasie poszła całą do wyciepania. Była koszmarna.

Przewrotnik może jak chłop... faktycznie, wnerwia ale bez niego żyć się nie da

Kasya 18:54, 05 mar 2015

Mala_Mi napisał(a)

Madzenka 19:32, 05 mar 2015

Mala_Mi napisał(a)

Jak się zacznie łuszczyć to zerwiesz wierzchnią warstwę, rzekomo brzozy lubią jak im się te łuszczące oberwie
Mają za dużo wilgoci wiec zielenieją. U mnie pień jest odkryty wiec jest biały... no i nie podlewam tam.

O widzisz wszystkie drzewa maja u mnie po zimie zielone pnie....u mnie bagno a kora się jak na złość nie łuszczy ! Wręcz chyba od tej wilgoci trzyma sie pnia, że musiałabym ją zeskrobywać.... Eh juz jedna zeskrobalam... Już sie nie odbudowała...

Dla Agi info - dooorenbosy wypuszczaja wiosna pózniej liscie niz pospolite, pózniej je też gubią, ale najważniejsza róznica, że maja wielkie ciemnozielone liście.

Hogata 22:11, 05 mar 2015

Aniu jak mi się uda to bardzo chetnie przyjadę na spotkanko .

A tak przy okazji chcę kupic 3 buki czerwone.
agniecha973 22:40, 05 mar 2015

Dzięki za info o doorenbosach. Będę obserwować czy mają inne liście. Nie rzuciło mi się w oczy, ale nie wierzę, żeby ta szkółka się machnęła. Wg zdjęć raz wydaje mi się , że mam inne, a raz, że takie właśnie
wiunia 23:17, 05 mar 2015

Aniu dzięki za odp. i życzę zdrówka!!!
ren133 09:42, 06 mar 2015

Mala_Mi napisał(a)

Do doniczki posadź, wynoś na powietrze jak ciepło, a na noc do chłodnego pomieszczenia. Aż minie ryzyko najgorszych przymrozków lub przekwitnie. Jak nie ma w nocy przymrozków to może być na zewnątrz. Ja swoje szklarniowe w zeszłym roku już 6 marca wsadziłam do donic (z doniczkami) .. przymrozków nie było wiec tak sobie stały.
Tu jeszcze nie zadołowane w donicach... one aż tak ciepło to nie potrzebują, to rośliny chłodnego klimatu.... Teraz w gruncie rosną i mają pąki kwiatowe. Te były pędzone w szklarni to już w marcu były full kwitnące.

Witaj Mala_Mi
Gustowne te donice Gdzie można je kupić?
Joaska 12:25, 06 mar 2015

Mala_Mi napisał(a)

Posadź to już w drugi sezon się przekonasz
Wbrew pozorom jest trudny do skomponowania, przez to że szybko rośnie i jest zaborczy, wykłada się na boki. Ja go lubię do piwonii, wiosną szybko rusza, ładne ma liście i fajnie komponuje się z piwoniami..

Końce maja już jest wysoki, ale stoi, jest piękny.. czerwona kreska jego wysokość.

Z piwoniami go lubię.. ale widać, że już leży.. piwonie przekwitają ,przywrotnik od razu jest cięty niziutko. Wsadzam pomiędzy dalie i jak coś się wyrywa do rośnięcia (kwitnienie) to go od razu upitalam

Po około miesiącu jest już zielonym dywanem... ale wcześniej straszy pustką...

W głąb rabaty posadzisz, nie ma tego efektu i zagłuszy wszytko wkoło.
Na brzegu wywala się na trawnik i po ścięciu miesiąc straszy...

Kocham go do czerwca, a od czerwca straszę że wyciepię.. ta lokalizacja to ostatnia szansa w przechowalniku, bo z poprzedniego miejsca wyjechał z hukiem. Byłą to jedyna rabata jaką zrobiłam zgodnie z projektem... z gazety ogrodniczej projekt wzięłam.. I jedyna rabata która w krótkim czasie poszła całą do wyciepania. Była koszmarna.

Aniu ogromne dzięki za lekcję o przywrotniku, nie ma to jak informacja z pierwszej ręki. Czyli jak go posadzę z kocimiętką w ramce z bukszpana to nie powinien mnie tak drażnić bo się będzie co najwyżej pokładał na siebie. W jakich odstępach posadzić do w kwadracie 2mx2m, żeby stworzył jednolitą plamę??? przyjmijmy że będę miała tą wyższą odmianę .. bo chyba taką zamówiłam sobie w styczniu, a ma dotrzeć do mnie w marcu ... ale sobie zapomniałam ... ... zresztą do ramki to może i lepsza taka wyższa odmiana?? Swoją drogą, to piękne te zdjęcia ..... szczególnie to z piwonią!!!
Rench 12:33, 06 mar 2015

Mala_Mi napisał(a)
Magnolia - w sprawie kocimiętek leć do Alinki u Stóp klasztoru. Ona robiła przegląd różnych kocimiętek. Może akurat i tę sprawdziła.. A ja jednym okiem w pracy, a drugim ledwo żyję..

Tę żyłkowaną kupowałyśmy u Finki.

Moja jedna chorowała. U Vivy super się sprawuje.