Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

nicol21 12:51, 04 mar 2015

jolka napisał(a)

Agi, nie pamiętam nazwy jałowca. Wzięłam w Parku M, taki jaki najbardziej mi się podobał. I szczerze mówiąc - wzięłam tylko dlatego, że nie miałam lepszego pomysłu ... Jakoś nie jestem przekonana co do jałowców.

Co do trawnika, tak będę robiła na tej części w miarę wypłaszczonej przed domem, ale muszę tam wcześniej wyrównać. A przy samym chodniku chcę zrobić rabatę z różami i bukszpanem, długa prawie 15 metrów, szeroka ok. 1,80. To jest południowy stok, róże powinny rosnąć (chyba, że coś mi innego do głowy przyjdzie). No i miejsce na plażowanie Przy bramie wjazdowej - brzozy, huśtawka, żwir. A oto pierwsza wizja ARTYSTYCZNA! WOW!! śmiech na sali

Od czegoś trzeba zacząć

czy tam gdzie chcesz mieć stół planujesz jakoś wyrównać teren? zbudować taras? bo leżaki mogą być spoko pod kątem, ale stół to już cięższa sprawa.

A czemu chcesz taras tak blisko domu? mając taką działkę ja bym go niżej zrobiła i trochę bardziej w bok. Tak mniej więcej na wysokości tej drewnianej budki [kibello u sąsiada]? W lato jak się Wam dom nagrzeje to będziecie mieć ukrop. Ehhh chciałabym mieć taką działkę i te widoki!
w koło takiego kąciku wypoczynkowego możesz posadzić brzozę, która będzie nawiązywala do brzóz które chcesz dać obok podjazdu.
Jeśli chcesz pomoc z forum to może warto podać wymiary działki, odległości i takie urządzenia typu oczyszczalnia ścieków Nawet jeśli pracę rozłożysz w czasie to lepiej narysować 10 wersji i wybrać jedną niż potem przesadzać

A co do tych rur wystających, to zawsze można je ukryć np za ekranem z cisa.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
jolka 17:41, 04 mar 2015

Ewelina, cały ten plac przed domem, zaznaczony zieloną linią jest w miarę płaski, tylko skarpa "nie ma linii". I to mnie wkurza, muszę coś z tym zrobić. Myślę, że docelowo będzie tam taras, może jakieś murki, gabiony, jakaś woda.. Na materiał idealny byłby granit, ale na ten moment odpada - mam ważniejsze wydatki.

Nie wiem czy ten taras - jako większa inwestycja, nie poleci w kolejnym sezonie. A teraz tylko trawa po całości, duża rabata wzdłuż chodnika. brzozy przy wjeździe i placyk z huśtawką.

No i masz 100% racji, trzeba wszystko ładnie rozrysować Oto i moje zadanie weekendowe

Agi2006 11:15, 05 mar 2015

rysuj, rysuj.... Weekend twórczo się zapowiada.Ale w niedzielę zrób sobie przerwę. W końcu mamy święto A placu na ognisko czy grilla nie planujesz? A jakie brzozy chcesz posadzić? Doorenbosy? Ja u siebie będę miała zwykłe bo takie rosną w okolicy.
Mysza 11:20, 05 mar 2015

Oj rysuj, rysuj.
Ja też tak twierdziłam i ciagle były nowe pomysły.
Kartka wszystko przyjmie
jolka 16:20, 05 mar 2015

Agi2006 napisał(a)
rysuj, rysuj.... Weekend twórczo się zapowiada.Ale w niedzielę zrób sobie przerwę. W końcu mamy święto A placu na ognisko czy grilla nie planujesz? A jakie brzozy chcesz posadzić? Doorenbosy? Ja u siebie będę miała zwykłe bo takie rosną w okolicy.

Będę rysować Wszystko dokładnie przemierzę i narysuję.
I posadzić chce dooorenbosy, tak jak piszesz Agi.
Jakbyś spotkała gdzieś w naszych rejonach to mów!!

jolka 16:28, 05 mar 2015

Mysza napisał(a)
Oj rysuj, rysuj.
Ja też tak twierdziłam i ciagle były nowe pomysły.
Kartka wszystko przyjmie

Tak, papier wszystko przyjmie Pamiętam jak rozrysowywałam tę cześć północną. Chyba z pół zeszytu nabazgrałam, nim wyszło to co wyszło. A teraz mam jeszcze inne zajęcie "artystyczne" - planowanie aranżacji salonu Jak macie dziewczyny jakieś fajne linki, to poproszę

A'propos..dziś wielki dzień! Dostaliśmy z Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego informację o odbiorze budynku. Tak się cieszę, że wreszcie można zarzucić całą tę chorą papierologię

Agi2006 16:36, 05 mar 2015

A w jakim stylu salon planujesz?
jolka 18:59, 05 mar 2015

Agi2006 napisał(a)
A w jakim stylu salon planujesz?

Ha .. oto jest pytanie Nie wiem .. ma być pięknie, nowocześnie ale i przytulnie. Podłoga jest w połysku, jasno kremowa. Kominek, prosty w kształcie, wykończony czarnym granitem. Dwa wielkie okna. No i tyle Do lata muszę wymyślić c.d., bo pewnie w wakacje zajmiemy się tym tematem. Jak coś masz fajnego to podrzuć Agi

Agi2006 10:09, 06 mar 2015

Wysłałam wiadomośc na priv.
jolka 20:03, 06 mar 2015

Agi2006 napisał(a)
Wysłałam wiadomośc na priv.

Dzięki !!