Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród tworzony z pasją 21:38, 02 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

U mnie nie da rady.
Mam piaski, a brzoza potrzebuje dużo wody.
Podobają mi się bardzo, ale muszę sobie pooglądać u innych

Iwonko, a brzozy nie poradziły by sobie na piaskach?
To takie stalowe drzewa
Ogród tworzony z pasją 21:29, 02 lut 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
Dziękuje Ewo, miło mi słyszeć.
Brzozy to piękne drzewa. Uważam, że powinny się znaleść w każdym większym ogrodzie

U mnie nie da rady.
Mam piaski, a brzoza potrzebuje dużo wody.
Podobają mi się bardzo, ale muszę sobie pooglądać u innych
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:17, 02 lut 2015

Do góry
Agnieszka_B napisał(a)
O matko , czyli ja też powinnam ciąć już graby? To może i brzozy?

Co do wiosny to pełna zgoda- po 15, a ściśle biorąc 17

Brzozy tak, graby mizesz poczekac ze dwa-trzy tygodnie, u ans juz niemal wiosna, ale w tym tygodniu zapowiadaja jeszcze ochlodzenie. Spokojnie możesz ciąć pod koniec lutego graby.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:13, 02 lut 2015

Do góry
O matko , czyli ja też powinnam ciąć już graby? To może i brzozy?

Co do wiosny to pełna zgoda- po 15, a ściśle biorąc 17

Ogród tworzony z pasją 21:12, 02 lut 2015

Do góry
Dziękuje Ewo, miło mi słyszeć.
Brzozy to piękne drzewa. Uważam, że powinny się znaleść w każdym większym ogrodzie
Ogród tworzony z pasją 21:10, 02 lut 2015

Do góry
Witaj Karolu. Wasz ogród jest bardzo ładny i zadbany, dopracowany w szczegółach. Sad wcale nie jest mały. Widzę, też pyszne jeżyny, winogrona. Brzozy też bardzo lubię, to wspaniałe drzewa.Są brzozy, są też kozaki Ogród w jesiennej i zimowej odsłonie też pięknie się prezentuje.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:40, 02 lut 2015

Do góry
Agatko, a jak brzozy?
Początki w Kruklandii 16:01, 02 lut 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
A nie będzie za zielono?

Przed brzoza... za brzozy...

Aaaa tego to nie zauważyłam Jak już są jakieś drzwa zielone lub złote to faktycznie może być bordo
Początki w Kruklandii 15:50, 02 lut 2015

Do góry
A nie będzie za zielono?

Przed brzoza... za brzozy...
Początki w Kruklandii 14:28, 02 lut 2015

Do góry
makkasia napisał(a)

Ty się nie boj !!!
Najszybciej jak to tylko będzie możliwe gleba musi byc rozmarznięta coby kijek jak najdłuższy wbić (najlepiej taki 3 metrowy) i do całej brzozy przywiązać. Wybierasz środkową gałązkę i przywiązujesz ją w górę do kijka w kilku miejscach na całej długości (elastycznym czymś w 8semkę) Patyk będzie przy brzozie przynajmniej 3 sezony ża gałązka zmężnieje - trzeba pamiętać przez cały ten czas o sprawdzaniu wiązań czy nie za mocno.
Aby "zrobić" koronę po drugiej stronie wyginasz gałązki i przywiązujesz je też do tego kija tak aby równomiernie korona się rozchodziła.
Następnie część z tych gałązek ( np co drugą równomiernie) przycinasz możliwie najwyżejpodoczkiem wychodzącym na zewnątrz korony. I to wszystko !!!
Efekt poszerzenia sie korony zobaczysz już w lecie

Pięknie to wyglądać nie będzie
Może lepiej jesienią to zrobić??? Coby przez ten sezon fotek ładniejszych sobie nacykać hehe Chociaż raz

Muszę się z tym przespać
Początki w Kruklandii 14:22, 02 lut 2015

Do góry
Juzia napisał(a)

Chciałabym zrobić tak jak piszesz!
Tylko się bojam... i nie wiem kiedy to zrobić. Teraz?

Ty się nie boj !!!
Najszybciej jak to tylko będzie możliwe gleba musi byc rozmarznięta coby kijek jak najdłuższy wbić (najlepiej taki 3 metrowy) i do całej brzozy przywiązać. Wybierasz środkową gałązkę i przywiązujesz ją w górę do kijka w kilku miejscach na całej długości (elastycznym czymś w 8semkę) Patyk będzie przy brzozie przynajmniej 3 sezony ża gałązka zmężnieje - trzeba pamiętać przez cały ten czas o sprawdzaniu wiązań czy nie za mocno.
Aby "zrobić" koronę po drugiej stronie wyginasz gałązki i przywiązujesz je też do tego kija tak aby równomiernie korona się rozchodziła.
Następnie część z tych gałązek ( np co drugą równomiernie) przycinasz możliwie najwyżejpodoczkiem wychodzącym na zewnątrz korony. I to wszystko !!!
Efekt poszerzenia sie korony zobaczysz już w lecie
Makowo na Kociewiu 07:48, 02 lut 2015

Do góry
mira napisał(a)
Ciekawa jestem tego różu na wiosnę.
Piękne wspomnienia wiosny przywołałaś/
Ciełaś brzozy już czy jeszcze ??

Tak przycięłam brzozę wczoraj - dzisiaj sprawdzę czy soki już krążą mam nadzieję, że jeszcze nie, ale to już ostatni dzwonek później będzie trzeba poczekać do lipca.
Życie w wiejskim ogrodzie 22:52, 01 lut 2015

Do góry
Juzia_G napisał(a)
Osz Ty

Nie wiem czy w ogole jest tam jakieś zdjęcie tego miejsca.... bo to lewa strona ogrodu. Tam nic jeszcze nie robione było.

No właśnie brzoza... może jeszcze jedna?
Bo ta śliwa to chyba nie bardzo do róż?

Acha ... to już pooglądałem ale ten róg dobrze pamiętam ... Perzownik Hy Hy

Masz już brzozy więc może nie ... Śliwa mi do róż też jakoś nie pasuje
A jakie to będą róże ? kolor też jest ważny

A może posadzisz sobie robinię akacjową szczepioną na pniu Ja takową posiadam i jestem z niej bardzo zadowolony wbrew temu co się o niej na forum mówi Zachowuje bez cięcia kulisty pokrój jak Dnusiowe wisienki
Życie w wiejskim ogrodzie 22:35, 01 lut 2015

Do góry
Juzia_G napisał(a)
A w ogóle to jak drzewa śmiecą??? W sensie, że liście jesienią gubią?
Oj Przemko... zgubią, zgrabisz albo skosisz i czysto! A za to jakie ładne są!!! i szeleszczą

Co pasuje do róż?

Tak o te liście jesienne mi się rozchodzi żeby to było takie proste z ich grabieniem Jak zaśmiecą rabatę na której rosną inne rośliny to trzeba się nieźle nagimnastykować by je powyciągać A jak masz wysypane żwirkiem to nawet nie chcę myśleć Owszem drzewa są piękne i długowieczne ale ich za dużo nie chcę Trawy sobie posadź to Ci będą szeleścić

Nie wiem jakie drzewa mogą pasować do róż A w ogóle jakieś mogą ? Na myśl przychodzą mi tylko brzozy ale z tego co pamiętam już masz Muszę pomyśleć ...
Ogródek Iwony 20:15, 01 lut 2015

Do góry
Mój klon też coś przywlókl że szkółki.. I brzozy chce prysnać,róże, bukszpany.. Poczekamy jeszcze trochę. O tych temp. czytałam, a z drugiej strony piszą że miedzian w styczniu. I bądź tu mądry. Jak zdrówko? U nas przeziębienie sobie hula.
Ogródek Joasi 19:54, 01 lut 2015

Do góry
czyli co? nie podcinac wogóle tej brzozy na wiosnę? to zacznie sie rozrastać i w czerwcu moze byc za pozno
Makowo na Kociewiu 17:52, 01 lut 2015

Do góry
Ciekawa jestem tego różu na wiosnę.
Piękne wspomnienia wiosny przywołałaś/
Ciełaś brzozy już czy jeszcze ??
Ogrodnik Mimo Woli cd 08:24, 01 lut 2015

Do góry
Zastanawiam się kiedy ciąć moje graby i buki? Bo u mnie cała zima jak przedwiośnie....
Obserwuję, że "słuźby miejskie" tną drzewa w listopadzie i pod koniec stycznia. Ja wolę ciąć w lutym, czy dobrze? Brzozy cięłabym teraz.... Ale już ich nie będę ciąć.....
Podobno drzewa ozodobne dobrze jest ciąć gdy minie grozba silnych mrozów a jeszcze nie rusza wegetacja. U mnie jest to zwykle koncowka lutego, w tym roku chyba jednak bedzie wczesniej. Drzewa owocowe cięlabym w styczniu ale takowych nie posiadam
Sama nie wiem przydałaby się dyskusja.

Czy ciąć wiosną perukowca, czy raczej po peruczkach? Chyba go po przekwitnięciu dopiero ciachnę?
Wiśnie ciut skoryguję po kwitnieniu.

Ps.pampersy na 100% wykorzystam do jednorocznych doniczkowych, bo to dla mnie udręka latać z konewkami dwa razy dziennie..
Ogródek Joasi 19:43, 31 sty 2015

Do góry
To ja się wypowiem odnośnie brzozy. Mam u siebie dwie w ogrodzie. Wiosną faktycznie nie tnij bo będą płakać. Ja u siebie zaczynam ciąć tak od połowy czerwca, bez obaw o wyciek soków. Potem jeszcze na początku sierpnia. Cięta tworzy piekny parasol i bardzo szeroki. Utnij gdzieś tak pół lub 1/3 gałązek. A no i nie ucinaj na równo postrzępiona tworzy bardziej naturalny pokrój.
Ogródek Joasi 16:39, 31 sty 2015

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Podobają mi się na fotce funkie posadzone pod brzozą, a wiesz, dlaczego? Bo jest ich tam kilka jednakowych kęp tworzących "dywan". O to właśnie chodzi w nasadzeniach niższego piętra, idź tym tropem Brzozie trzeba podcinać gałązki, bo będą płożyły się po ziemi i po...funkiach. Najlepiej zrobić to na początku sierpnia (sprawdzone u mnie), ale teraz chyba też jeszcze można. W marcu będzie za późno, bo wczesną wiosną brzozy po cięciu "płaczą", czyli puszczają soki i mogą zostać bardzo osłabione, a nawet uschnąć...

hej Aga, ta brzoza wymaga cięcia , tak żeby stworzyła ładny parasol , ale ja nie wiem jak ciąc żeby byl taki efekt parasola. poza tym u mnie nie ma prawie żadnyc hpieter a rośliny w zasadzie to pojedyncze nasadzenia, jest parę tawuł w rządku. Zarejestrowałam sie tu m.in po to aby uzyskać porady jak te ogród przerobić na wiosnę.

A co zrobić z tą przestrzenią koło tarasu, nasadzilam jak leci, no i koniecznie kwiatki jednoroczne, te musza byc, tylko czy aby w tym miejscu???
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies