Witaj Karolu. Wasz ogród jest bardzo ładny i zadbany, dopracowany w szczegółach. Sad wcale nie jest mały. Widzę, też pyszne jeżyny, winogrona. Brzozy też bardzo lubię, to wspaniałe drzewa.Są brzozy, są też kozaki Ogród w jesiennej i zimowej odsłonie też pięknie się prezentuje.
Karol, widzę u Ciebie wydmuchrzyce piaskową.Czy Ty ją czymś ograniczasz? U mnie bardzo się rozłazi i myślę coby ją może w jakimś pojemniku w ziemi posadzić. Jak to wygląda u Ciebie?
Beato, wydmuchrzyca pierwszy rok rozrasta się powoli. Rośnie w zwartej kępie.
Dopiero potem zaczyna pokazywać co potrafi. Z małego krzaczka wyrosła na naprawdę dużą trawę. Miałem tam położoną agro i podziurawiła ją strasznie.
Potem ją zdjęliśmy. Musisz ją kontrolować, ja u siebie jeżeli nie chcę dopuścić do rozrastania wyrywam młode odrosty co ok. 2tyg. Ale ma też swoje zalety, urośnie wszędzie, dosłownie wszędzie. U mnie posadzona jest pod brzozami gdzie jest strasznie sucho, a także na glinie przy rynnie. W czasie ulewy stoi tam woda, jej to nie przeszkadza . Dzięki temu, że się rozrosła pobrałem wiele sadzonek na nowe rabaty (10, a gdybym nie wyrzucał mógłbym szkółke otworzyc). Uważam, że jej zaletą jest także piękny niebieski kolor. Jezeli chesz uzyskac duzo sadzonek posadź bez pojemnika. Jak nie chcesz, żeby się nadmiernie rozrosła ogranicz ją czymś ale wtedy pamiętaj o podlewaniu, chociażby w pierwszym latach.
A no i zapomniałem dodać dość mocno eksanpsywna jest na terenach wilgotnych. Na suchych nie rozrasta się tak
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź
U mnie już rośnie i właśnie zauważyłam, że rozłazi się mocno rozłogami. A tego nie chcę. Chyba zdecyduję się na pojemnik
W nazwie ma piaskowa, więc urośnie wszędzie
Kolor ma śliczny - potwierdzam.
No niestety, mocno się rozłazi, mi na szczęscie to aż tak bardzo nie przeszkadza. Systematyczne wyrwyanie i rośnie piękna zwarta kępa. Ale jednak wymaga troszke pracy. Potem jak się rozłogi ukorzenią to ciężko jest ją usunąć. Pojemnik zawsze bezpieczniejszy