Iwonka, pędzę do Ciebie zobaczyć to połączenie (hakone+klon).
Dziękuję też za słuszne uwagi odnośnie liriope i turzyc. Jeszcze nie wiem co będę z nimi robiła. Wydaje mi się, że zostawię tak jak są (chodzi o liriope), ale fakt, doczytam coś więcej na temat ich pielęgnacji, bo może się nie znam.
Z turzycami mnie zaskocyłaś, nigdy ich u siebie nie wycinałam do zera, tylko podcinam zeschnięte po zimie końcówki. Pewnie dlatego mam je takie wielkie, ale zawsze piękne, od wiosny do późnej jesieni. Tu porównanie na przykładzie 'Evergold' (wczesna wiosna, lato i jesień). Niestety nie mam lepszego zdjęcia pokazujące je w całości..
W ogrodzie posprzątane od jakiegoś czasu, mój obszar działania teraz jest tu pod drzewem koło tarasu.
Ten krzew to kalina. Przed drzewem rosną róże minerwy, lemon rococo, paszmina.
Miałam kamyczki za drzewem i po jego bokach i wokół kaliny.
Będę sadzić hosty bo tu jest cień.
Zerwałam mate, fakt chwasty nie rosły ale żeby kora po spodem przez jakieś 5 lat się nie rozłożyła to jestem w szoku. Kora jest swieżutka jasna. To nie jest normalne.
A to pierwszy dzień wiosny po mojemu haha
Już drugi rozrzutnik obornika w tym sezonie ☺️
Cwana jestem ☺️ mój znajomy rolnik porozwoził obornik na pola i jak widziałam, że taki przegnity na spodzie został to zadzwoniłam czy by mi nie przywiózł hihi i mam taki przegnity☺️
Słuchajcie, cieszę się, że zaczęła się konkretna dyskusja o roślinach Szukam jakiegoś pomysłu i rozwiązania na tego klona i połączenia go w jedną olbrzymią rabatę ze skarpą z róż 'The Fairy'. Fajnie, że piszecie o swoich przemyśleniach, a nie tylko same ochy i achy Bardzo to cenię!
Pomysł z hakone bardzo mi się podoba. Mam u siebie 'All Gold' oraz tą zwykłą zieloną nieodmianową, która jest u mnie posadzona m.in. pod klonami 'Orange Dream' dla takiego efektu oraz pod hortensjami 'Pink Annabelle' dla takiego efektu. Problem w tym, że ja je wszystkie mam w półcieniu i nie mam pojęcia jak one się zachowają w słońcu pod klonem??? Tam mam naprawdę bardzo dużo słońca (południe). Jak taka zielona nieodmianowa sobie poradzi na takim słońcu? Klon rośnie tam cudnie od lat, nic go nie przypala...
Póki jest tak zimno, to nawet nie wychodzę na ogród, zrobiłam sobie więc 'wizualizacje' z różnymi trawami.. Jest właśnie zielona nieodmianowa hakone, użyłam też liriope, bo tak ładnie u mnie rośnie (i jest zimozielona), no i liriope podobno da radę w słońcu (nie testowałam).
Zdjęcie z internetu / nie dało się go podlinkować/:
Wersja z carexami 'Everillo', też u mnie pięknie w tym roku przezimowały.
Solo, nie ma nic pomiędzy. To moja zeszłoroczna próba tych roślin W tym roku pomyślę o jakiś zestawieniach roślinnych do niej.
Aktualne fotki. Liriope naprawdę fajnie wyglądają, zwłaszcza, że na pozostałych rabatach jakoś łyso... Nie mam jeszcze weny do wiosennych porządków w ogrodzie, jest masakrycznie zimno..
Agatorek, tak sobie myślę, że ten tył całkiem wyprostuje, ale wzdłuż drzewek, nie na ukos. Na planie nie ma, ale mam tam jeszcze posadzony duży klon ginnnala, który ma się tam wyróżniać, wstawię tam też chyba trampolinę.
A u nas powrót zimy Miałam iść zrobić trochę porządków w sobotę, miała być glebogryzarka i znowu nic. Za to cebulowe, wychodzą już w najlepsze co mnie bardzo cieszy.
Kochani dziękuję, że jeszcze tu zaglądacie. Trochę faktycznie sen zimowy, ake tylko ogrodowo, bo poza tym nie próżnuję
Morsuję, ćwiczę, nieustannie biegam, jeżdżę na rowerze. Generalnie - bawię się znakomicie
Do ogrodu jeszcze mnie nie ciągnie. Chyba ładuję akumulatory